Ліниві голубці на сковороді

Ліниві голубці на сковороді

Ледачі голубці на сковорідці з капустою, фаршем і рисом – ця страва виходить простішою і швидшою, ніж голубці звичайні, а за смаком виходить анітрохи не гіршою. Ми підібрали 8 дуже смачних рецептів, перший із них із фото, які покроково допоможуть опанувати цю традиційну домашню страву будь-кому охочому. Наші рецепти розраховані на приготування голубців у сковороді, але ви можете тушкувати їх також і в будь-якому іншому товстостінному посуді або ж запікати в духовій шафі.

Ліниві голубці котлетками на сковороді в томатно-сметанному соусі

Ліниві голубці з котлетками в томатно-сметанному соусі – це чудовий повноцінний обід або вечеря. Вони добре просочуються ароматним соусом, тому виходять ніжними та м’якими. Їдять такі голубці просто зі сметаною або з будь-яким гарніром, наприклад, з картоплею або відвареними макаронними виробами.

Ліниві голубці на сковороді

Інгредієнти

  • Фарш м’ясний 500 гр.
  • Морква 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Рис білий 50 гр. (сухого)
  • Капуста білокачанна 200 гр.
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Перець чорний горошок за смаком
  • Спеції та Приправи за смаком
  • Лавровий лист за смаком
  • Сметана 200 гр.
  • Томатна паста 2 ст.л.
  • Сіль за смаком
  • Цукор-пісок 1 ч.л.
  • Вода 150 мл.
  • Петрушка 1 пучок
  • Кріп 1 пучок
  • Олія рослинна для обсмажування

Приготування

  1. Ліниві голубці на пательні з фаршем, рисом і капустою готуються швидко і просто. Дрібно наріжте свіжу капусту

    Ледачі голубці на сковороді з фаршем, рисом і капустою готуються швидко і просто. Дрібно нарубайте свіжу капусту.

  2. До напівготовності або повністю зваріть рис у солоній воді, потім відцідіть його і дайте охолонути

    До напівготовності або повністю зваріть рис у солоній воді, потім відцідіть його і дайте охолонути.

  3. Цибулю та моркву очистіть, цибулю подрібніть кубиками, а моркву дуже дрібно наріжте ножем або натріть на тертці. Потім овочі обсмажте на сковорідці в невеликій кількості олії, поки вони не розм'якнуть

    Цибулю і моркву очистіть, цибулю подрібніть кубиками, а моркву дуже дрібно наріжте ножем або натріть на тертці. Потім овочі обсмажте на пательні в невеликій кількості олії, поки вони не розм’якнуть.

  4. Зелень вимийте, подрібніть і половину пучка додайте до капусти. У капусту також додайте відварений рис, м'ясний фарш і половину обсмажених овочів. М'ясоовочевий фарш приправте за смаком спеціями та перцем, а також сіллю. Вимішайте фарш гарненько

    Зелень вимийте, подрібніть і половину пучка додайте до капусти. У капусту також додайте відварений рис, м’ясний фарш і половину обсмажених овочів. М’ясоовочевий фарш приправте за смаком спеціями і перцем, а також сіллю. Вимішайте фарш гарненько.

  5. Сформуйте голубці-котлетки руками, змоченими в холодній воді, потім обсмажте з двох боків кожен ледачий голубець у невеликій кількості олії, щоб вони вкрилися рум'яною скоринкою

    Сформуйте голубці-котлетки руками, змоченими в холодній воді, потім обсмажте з двох боків кожен ледачий голубець у невеликій кількості олії, щоб вони вкрилися рум’яною скоринкою.

  6. Усі голубці викладіть у великий сотейник (або доведіть до готовності в тій самій сковорідці, де вони й обсмажувалися)

    Усі голубці викладіть у великий сотейник (або доведіть до готовності в тій самій пательні, де вони й обсмажувалися).

  7. Зробіть томатно-сметанний соус, додавши до решти засмажених овочів сіль, цукор, лавровий лист і гарячу воду, а потім розмішайте

    Зробіть томатно-сметанний соус, додавши до решти засмажених овочів сіль, цукор, лавровий лист і гарячу воду, а потім розмішайте.

  8. Залийте соусом голубці та тушкуйте їх на невеликому вогні, накривши кришкою. Час - 30-35 хвилин. Ліниві голубці з капустою, фаршем і рисом на пательні будуть готові, коли повністю розм'якнуть. Присипайте їх подрібненою зеленню і разом із соусом подавайте до столу

    Залийте соусом голубці та тушкуйте їх на невеликому вогні, накривши кришкою. Час – 30-35 хвилин. Ліниві голубці з капустою, фаршем і рисом на сковороді будуть готові, коли повністю розм’якнуть. Присипайте їх рубаною зеленню і разом із соусом подавайте до столу.

Смачного!

Ліниві голубці з капустою, фаршем і рисом у сметанному соусі

Ліниві голубці в сметанному соусі тушкуються на пательні досить просто. Такий рецептик безумовно сподобається тим, хто не вживає в їжу томатну пасту або ж помідори, які, як правило, додаються в підливу. Хочете більше соусу? Тоді введіть у нього вершки або ж молоко, розведене з некислою сметаною.

Інгредієнти:

  • Капуста – 300 гр.
  • Фарш будь-який – 300 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Рис сирий – 3-5 ст. л.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Цибуля – 1-2 шт.
  • Вершки – 70 гр.
  • Сметана – 70 гр.
  • Сухарі панірувальні – за бажанням.
  • Олія соняшникова – для смаження.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Відцідіть зварений рис.

Ліниві голубці на сковороді

2. Дрібно посічену білокачанну капусту поваріть у підсоленій воді близько 7 хвилин.

Ліниві голубці на сковороді

3. Відцідіть капусту і відіжміть її гарненько руками, позбавивши зайвої рідини.

4. Цибулю та моркву подрібніть, а потім пасеруйте в рослинній олії 5-7 хвилин, помішуючи. Підсоліть засмажку і приправте її на свій розсуд.

Ліниві голубці на сковороді

5. Замісіть фарш для лінивих голубців. Його складові: капуста розм’якла, пасеровані цибуля і морква, а також рис і м’ясний фарш.

Ледачі голубці на сковороді

6. Щоб голубці тримали свою форму, у фарш введіть яйце. Потім додайте разом зі спеціями сіль.

7. Вимісіть фарш до щільної, однорідної маси, яку наприкінці відбийте кілька разів об дно миски.

Ліниві голубці на сковороді

8. Овальні або кругленькі голубці-котлетки зліпіть мокрими руками. Потім голубці можна обваляти в панірувальних сухарях.

Ліниві голубці на сковороді

9. Рослинну олію в сковороді нагрійте, обсмажте ледачі голубчики з двох боків, щоб вони схопилися скоринкою.

Ліниві голубці на сковороді

10. Зі сметани, вершків і невеликої кількості води зробіть соус, підсоливши його та приправивши. Підійде лавровий лист, перець чорний і запашний горошком.

Ліниві голубці на сковороді

11. Голубці викладіть у велику, глибоку сковорідку і залийте сметанним соусом, щоб вони майже повністю були занурені в нього.

12. Тушкуйте в сковороді ліниві голубці 35-45 хвилин, якщо потрібно – долийте ще окропу, коли соус википатиме.

Ліниві голубці на сковороді

13. Ліниві голубці тушкуйте під кришкою і подавайте до столу. Можна порубати кріп і петрушку та присипати голубці.

Ліниві голубці на сковороді

Смачного!

Дуже смачний рецепт ледачих голубців на сковороді з підливою

Чудовий спосіб урізноманітнити будь-яку домашню страву – це надати їй нового смаку. Ліниві голубці на пательні можна приготувати і з традиційною томатною підливою, але цього разу ми пропонуємо рецепт підливи з грибами та сметаною.

Інгредієнти:

  • Фарш курячий + свинячий – 500-600 гр.
  • Рис сирий – 100 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Капуста – 300 гр.
  • Масло вершкове – 1-2 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи для фаршу – за смаком.
  • Олія рослинна – для смаження.

Для підливки:

  • Цибуля – 1 шт.
  • Сметана – 150 гр.
  • Печериці – 200 гр.
  • Грибна приправа – за смаком.
  • Вода – 1 ст.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець – за смаком.

Процес приготування:

1. Рис зваріть повністю або до напівготовності, відцідіть від води.

Ліниві голубці на сковороді

2. Тонко нашатковану капусту поваріть у киплячій воді 5-10 хвилин, воду злийте.

Ліниві голубці на сковороді

3. Дайте капусті охолонути, а потім відіжміть її від зайвої рідини.

Ліниві голубці на сковороді

4. Цибулю та моркву дрібно наріжте, обсмажте до м’якості на рослинній олії, підсоліть.

Ліниві голубці на сковороді

5. Обсмажені овочі змішайте в мисці з фаршем, капустою і рисом, додайте сіль і спеції за смаком.

Ліниві голубці на сковороді

6. Фарш дуже добре вимісіть і навіть відбийте об дно миски.

7. Потім нехай фарш для голубців настоїться близько 30-60 хвилин у холоді, щоб голубці краще ліпилися.

Ліниві голубці на сковороді

8. Зробіть підливу: обсмажте дрібно нарізану цибулю і печериці свіжі, нарізані на скибочки, помішуючи, не більше 2-х хвилин на олії. Потім додайте в підливу сметану і воду, розведіть її до потрібної густоти. Замість гарячої води підливу можна розвести теплим молоком.

Ліниві голубці на сковороді

9. Підливу підсоліть, і приправте грибною приправою, замість неї можна додати подрібнені в порошок сухі білі гриби для аромату.

10. Зліпіть ліниві голубці, потім обсмажте їх з двох боків до рум’яної скоринки під кришкою.

Ліниві голубці на сковороді

11. Залийте в глибокій пательні голубці грибною підливою, тушкуйте на невеликому вогні до готовності, що забере у вас не більш як 25-30 хвилин, оскільки фарш із курятиною і заздалегідь відвареним рисом та капустою готується швидко.

12. Їжте голубці з підливою з грибів гарячими.

Ліниві голубці на сковороді

Смачного!

Порада: замість печериць можна використовувати відварені та обсмажені лісові гриби.

Ліниві голубці з курячим фаршем, капустою та рисом на сковороді

Ліниві голубці на пательні з курячим фаршем – це дуже зручна в приготуванні, хоча й нехитра страва. Найімовірніше, вийде змайструвати його, якщо не ліпити у вигляді окремих голубців-котлет, а протушкувати загальною масою. На смак зовнішній вигляд страви абсолютно не впливає.

Інгредієнти:

  • Курячий фарш – 400-500 гр.
  • Капуста – 300-400 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Яйця – 1 шт.
  • Рис сухий – 0,5 ст.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Сметана – 3-4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Вода – 0,5 ст.
  • Рослинна олія – для смаження.
  • Лист лавровий – 1-2 шт.
  • Перець духмяний горошком – 2-3 шт.
  • Приправа для фаршу – за смаком.

Процес приготування:

1. Рис варений відцідіть, нехай стоїть осторонь і остигає, поки ви займаєтеся іншими інгредієнтами.

Ліниві голубці на сковороді

2. Обсмажте пару хвилин на пательні моркву та цибулю, які потрібно дрібно нарізати.

Ліниві голубці на сковороді

3. Дуже дрібно наріжте капусту, додайте її в сковорідку з морквою, цибулею та невеликою кількістю рослинної олії.

Ліниві голубці на сковороді

4. Обсмажуйте овочі до розм’якшення капусти, наприкінці підсоліть.

5. Додайте курячий фарш, спеції та сіль до решти овочів, знову обсмажте все разом, помішуючи.

Ліниві голубці на сковороді

6. Коли фарш змінить свій колір, у сковорідку додайте рис, яйце, розмішайте, долийте трохи води і тушкуйте під кришкою, не забудьте туди ж додати перець горошком і кілька лаврових листочків.

Ліниві голубці на сковороді

7. З обсмаженого фаршу сформуйте ледачі голубці, або кульками, або котлетами, і покладіть у сковорідку, обсмажте їх із двох боків до рум’яної скоринки під кришкою.

8. Зробіть заливку з томатної пасти та сметани з додаванням невеликої кількості гарячої води, додайте її в пательню, добре розмішайте та тушкуйте масу, поки фарш і капуста повністю не приготуються. Час тушкування – 15 хвилин, не більше, оскільки курячий фарш готується швидко.

Ліниві голубці на сковороді

9. Ліниві голубці вкладайте на порційні тарілки, присипайте зеленню та їжте зі сметаною.

Ліниві голубці на сковороді

Смачного!

Простий і смачний рецепт лінивих голубців шарами

Ледачі голубці на сковороді шарами вельми гарні тим, що готуються швидше звичайних, зліплених у вигляді котлет. Їх не потрібно навіть обсмажувати, а достатньо лише потушкувати під кришкою, що дуже зручно.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 0,4 кг.
  • Фарш м’ясний – 0,5 кг.
  • Ріпчаста цибуля – 1-2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Томатна паста – 2-3 ст. л.
  • Рис сухий – 0,5 ст.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи для фаршу – за смаком.
  • Рослинна олія – для обсмажування.

Процес приготування:

1. Капусту нашаткуйте і відваріть у підсоленому окропі до напівготовності, що займе 5-7 хвилин. Потім добре відіжміть.

Ліниві голубці на сковороді

2. Рис відваріть до напівготовності з сіллю, потім відцідіть від води.

Ліниві голубці на сковороді

3. Фарш м’ясний обсмажте в сковорідці на розігрітій олії, помішуючи та розбиваючи грудки.

Ліниві голубці на сковороді

4. Моркву натріть на тертці, а цибулю наріжте ножем на кубики або півкільця.

Ліниві голубці на сковороді

5. До фаршу в сковорідку додайте томатну пасту, цибулю та моркву, розмішайте, підсоліть і приправте фарш на ваш смак, протушкуйте все разом кілька хвилин під кришкою.

Ліниві голубці на сковороді

6. Готуйте листкові ліниві голубці або в дуже глибокій сковороді, або в казані, або в каструлі. Перший шар – це 1/3 частина капусти, дно ємності не забудьте змастити олією, щоб капуста не пригоріла.

Ліниві голубці на сковороді

7. На капусту викладіть половину м’ясного фаршу з овочами.

8. Зверху викладіть половину рису, якщо потрібно, підсоліть рис.

Ліниві голубці на сковороді

9. Повторіть усі шари, а зверху накрийте останнім капустяним шаром.

10. Залийте вміст сковорідки або казана окропом, він має доходити до самого верху останнього шару.

Ліниві голубці на сковороді

11. Тушкуйте ліниві голубці шарами, поки вони не приготуються повністю. Вогонь – повільний, час – 30-40 хвилин.

Ліниві голубці на сковороді

Смачного!

Порада: для більшого смаку шари капусти можна посипати сушеним базиліком або меленим коріандром.

Ліниві голубці на пательні з пекінською капустою, рисом і фаршем

Ледачі голубці на пательні з пекінською капустою готуються дуже швидко, бо пекінська капуста м’яка і тушкується за лічені хвилини. Головне – це заздалегідь відварити рис до готовності й остудити його. Також прискорить процес тушкування використання курячого фаршу замість свинячого або яловичого.

Інгредієнти:

  • Капуста пекінська – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • Фарш м’ясний – 500 гр.
  • Рис сирий – 0,5 ст.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана – 170 мл.
  • Томатний соус – 100 мл.
  • Олія рослинна – для обсмажування.
  • Приправи сухі – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Вода – 100 мл.

Процес приготування:

1. До повної готовності відваріть рис у солоній воді та дайте воді повністю стекти.

Ліниві голубці на сковороді

2. Цибулю наріжте дрібними кубиками.

Ліниві голубці на сковороді

3. Дрібненько нашаткуйте капусту пекінську або ж наріжте її тоненькою соломкою.

Ліниві голубці на сковороді

4. До м’ясного фаршу додайте яйце, остиглий рис і цибулю, вимісіть трохи.

Ліниві голубці на сковороді

5. Додайте нарізану пекінську капусту, сіль і спеції і на цьому етапі вже гарненько вимісіть фарш, а потім відбийте об дно миски.

Ліниві голубці на сковороді

6. З фаршу, якому можна дати настоятися 30-40 хвилин у холодильнику, якщо є час, зліпіть голубці-котлетки.

Ліниві голубці на сковороді

7. Обсмажте кожну котлетку в олії на сковороді з двох боків.

Ліниві голубці на сковороді

8. Залийте голубці соусом зі сметани і томатної пасти, до нього додайте трохи окропу.

Ліниві голубці на сковороді

9. Тушкуйте ліниві голубці на сковороді з пекінською капустою під кришкою на невеликому вогні.

10. Коли капуста пекінська стане м’якою, і не буде хрустіти на зубах, це означає, що голубці вже готові.

Ліниві голубці на сковороді

11. Їжте їх, полив сметаною.

Ліниві голубці на сковороді

Смачного!

Порада: для смаку в соус можна додати нарізаний кріп, петрушку і подрібнений свіжий або сухий часник.

Швидкий і смачний рецепт лінивих голубців із картоплею

Ледачі голубці на пательні з картоплею – це дуже вигідна у приготуванні страва, бо одним махом тушкується і основна страва, і картопляний гарнір. А ще воно цілком бюджетне, за що й улюблене багатьма господинями. Готуйте, це дуже смачно!

Інгредієнти:

  • Фарш – 0,5-0,7 кг.
  • Картопля – 0,7 кг.
  • Рис сирий – 4-5 ст. л.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Капуста – 0,4 кг.
  • Яйця – 1-2 шт.
  • Цибуля – 2-3 шт.
  • Сметана – 4-5 ст. л.
  • Кетчуп або томатний соус – 3-4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний і запашний горошком – за смаком.
  • Лист лавровий – за смаком.
  • Приправи – за смаком.

Процес приготування:

1. Заздалегідь до готовності в солоній воді відваріть рис і капусту білокачанну, нашатковану дрібно.

Ліниві голубці на сковороді

2. Рис відцідіть від води через друшляк, а капусту відіжміть руками.

Ліниві голубці на сковороді

3. У великій каструлі або мисці добре вимісіть фарш із відвареного рису, нашаткованої капусти та м’ясної складової.

4. Додайте сирі яйця, сіль, мелений перець та інші приправи для фаршу за смаком. Вимішуйте фарш, поки він не стане повністю гладким.

Ліниві голубці на сковороді

5. Далі дайте фаршу постояти в холодильнику 30 хвилин, щоб голубці краще ліпилися.

6. Зліпіть невеликі круглі або овальні ліниві голубчики, обсмажте їх на рослинній олії з кожного боку.

Ліниві голубці на сковороді

7. Дістаньте голубці, а в тій самій сковорідці засмажте цибулю та моркву, дрібно нашатковані.

Ліниві голубці на сковороді

8. В овочі додайте сметану, томатний соус і добре розмішайте. Можна приправити їх за смаком спеціями та сіллю.

Ліниві голубці на сковороді

9. Картоплю, очищену і нарізану на великі часточки або на половинки, викладіть у велику глибоку сковороду, зверху викладіть голубці-котлетки, а найостаннішим шаром – засмажку.

Ліниві голубці на сковороді

10. У ємність додайте окріп, так, щоб він покрив собою все до засмажки.

11. Закип’ятіть ліниві голубці, потім потрібно вогонь зменшити і тушкувати з картоплею під кришкою 40-50 хвилин.

Ліниві голубці на сковороді

12. Викладайте ліниві голубці з картоплею, полив соусом.

Ліниві голубці на сковороді

Смачного!

Покроковий рецепт приготування голубців з фаршем і капустою без рису

Якщо у вас раптом не виявиться рису, але дуже захочеться скуштувати ледачих голубчиків, їх можна швиденько протушкувати на сковорідці і без цього компонента. Капуста та м’ясний фарш додадуть страві ситності та смаку.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 0,3 кг.
  • Томатна паста – 2-3 ст. л.
  • Фарш м’ясний – 0,4 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Вода гаряча – 1 ст.
  • Часник рубаний або сухий – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Приправа для фаршу – за смаком.
  • Свіжа зелень – для подачі до столу.
  • Рослинна олія – для смаження.

Процес приготування:

1. Подрібніть капусту тоненькою дрібною соломкою і поваріть в окропі до м’якості 10 хвилин.

Ліниві голубці на сковороді

2. Злийте рідину, відіжміть капусту.

3. Далі нагрійте олію рослинну, помістіть капусту в сковорідку та посмажте її 5-10 хвилин, помішуючи. Підсоліть і поперчіть за смаком.

Ліниві голубці на сковороді

4. В окремій пательні обсмажте цибулю та моркву, які потрібно попередньо подрібнити (моркву можна натерти).

Ліниві голубці на сковороді

5. Додайте м’ясний фарш до цибулі та моркви, додайте рубаний часник.

Ліниві голубці на сковороді

6. Обсмажте все разом, помішуючи кілька хвилин. Не забудьте підсолити та приправити за смаком.

7. Фарш з овочами перекладіть до капусти.

Ліниві голубці на сковороді

8. Томатну пасту розмішайте в склянці води, потім залийте в сковорідку і тушкуйте страву на несильному вогні до повної м’якості.

Ліниві голубці на сковороді

9. Їжте голубці без рису, полив сметаною і посипавши подрібненою зеленню.

Ліниві голубці на сковороді

Смачного!