Минтай в духовці

Минтай в духовці

Минтай у духовці – чудовий варіант рибної страви, як для повсякденної, так і для святкової трапези. При запіканні в рибі зберігається маса корисних властивостей, а калорійність залишається низькою. Минтай готують з овочами та сиром, запікають у сметані або майонезі, роблять із нього котлети та запіканки. Оскільки у цієї риби нейтральний смак, рекомендується приправляти її ароматними спеціями.

Покроковий рецепт приготування філе минтая з цибулею в духовці

Ця проста страва з мінімальною кількістю інгредієнтів готується дуже швидко. Рибне філе запікається з цибулею і соусом у жароміцній формі та подається з будь-яким гарніром на ваш смак.

Минтай у духовці

Інгредієнти

  • Рибне філе 400 гр. (минтай)
  • Цибуля ріпчаста 2 головки
  • Масло вершкове 30 гр.
  • Молоко коров’яче 1 склянка
  • Майонез 1 склянка
  • Яйце варене 2 шт.
  • Сіль і перець за смаком

Приготування

  1. Як смачно приготувати минтай у духовці? Тушку риби обробити на філе. Для цього відокремити м'якоть від кісток, не знімаючи шкіру

    Як смачно приготувати минтай у духовці? Тушку риби обробити на філе. Для цього відокремити м’якоть від кісток, не знімаючи шкіру.

  2. Порційними шматками порізане філе присмачити перцем і сіллю. У підготовлену форму з високими бортами укласти рибу. Вона має бути викладена в один шар

    Порційними шматками порізане філе присмачити перцем і сіллю. У підготовлену форму з високими бортами укласти рибу. Воно має бути викладене в один шар.

  3. Цибулю почистити й нарізати у вигляді півкілець

    Цибулю почистити та нарізати у вигляді півкілець.

  4. На шматки риби розкласти скибочки порізаного ножем вершкового масла

    На шматки риби розкласти скибочки порізаного ножем вершкового масла.

  5. Викласти поверх масла півкільця цибулі. Важливо розподілити цибулю рівномірно. Разом із цибулею можна розподілити по рибі шматочки вареного яйця. Рекомендується попередньо натерти на крупній тертці. Але цей крок можна пропустити і використовувати яйце під час подачі

    Викласти поверх олії півкільця цибулі. Важливо розподілити цибулю рівномірно. Разом із цибулею можна розподілити по рибі шматочки вареного яйця. Рекомендується попередньо натерти на крупній тертці. Але цей крок можна пропустити і використовувати яйце під час подачі.

  6. Майонез і молоко змішати в окремій ємності. Якщо побоюєтеся запікати рибу з молоком, можна взяти тільки майонез, або змішати його з водою

    Майонез і молоко змішати в окремій ємності. Якщо побоюєтеся запікати рибу з молоком, можна взяти тільки майонез, або змішати його з водою.

  7. Залити отриманою сумішшю рибу у формі. Заливка має закривати рибу приблизно на половину її товщини

    Залити отриманою сумішшю рибу у формі. Заливка має закривати рибу приблизно на половину її товщини.

  8. Готувати минтай у духовці приблизно півгодини за температури 180-190 градусів. Страва вийде з підсмаженою скоринкою

    Готувати минтай у духовці приблизно півгодини за температури 180-190 градусів. Страва вийде з підсмаженою скоринкою.

  9. Подавати рибу порційно з овочами та зеленню. Якщо не використовували яйце в процесі запікання, можна прикрасити страву яєчними шматочками або стружкою

    Подавати рибу порційно з овочами та зеленню. Якщо не використовували яйце в процесі запікання, можна прикрасити страву яєчними шматочками або стружкою.

Смачного!

Минтай із картоплею, запечений у духовці

Минтай у цьому рецепті може запікатися шматочками, разом із хребтом, або у вигляді філе. Картопля ріжеться скибками і виступає в ролі готового гарніру.

Інгредієнти:

  • Минтай – 0,4-0,5 кг.
  • Картопля – 300 г.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Рослинна олія – 2 ст. л. л.
  • Сіль і приправи за смаком.

Процес приготування:

1. Тушку минтая обробити, як слід: зрізати плавники, зчистити луску, видалити залишки нутрощів. Помити та порізати порціями. Якщо хочете готувати філе, потрібно видалити хребет, кістки та, за можливості, шкіру.

Минтай у духовці

2. Змішати шматки риби з майонезом, чорним меленим перцем і, за бажанням, з іншими приправами, а також посипати сіллю. Нехай маринується хвилин 15-20.

Минтай у духовці

3. Картоплю середнього розміру почистити і порізати кружальцями завтовшки близько 0,5 см. Змішати нарізану картоплю з невеликою кількістю солі та перцю, також можна додати ложку рослинної олії.

Минтай у духовці

4. У форму для запікання викласти спочатку рибу, а поверх – картопляні скибки.

Минтай у духовці

5. Змастити верх заготовки майонезом або намалювати майонезну сітку. Відправити рибу з картоплею в духовку на 40 хвилин. Температура при запіканні – 180 градусів. Якщо картопля занадто рано почне зарум’янюватися, накрийте форму фольгою, а за 15 хвилин до готовності зніміть її. Буває, навпаки, не вистачає рум’яної скоринки на картоплі. Тоді можна насипати на неї трохи тертого сиру або додатково змастити майонезом чи сметаною.

Минтай у духовці

6. Готову страву прикрасити на свій смак і подавати зі свіжими або маринованими овочами.

Минтай у духовці

Смачного!

Минтай у духовці з цибулею та морквою зі сметаною

Риба за цим рецептом виходить дуже м’якою, ніжною, завдяки впливу на волокна сметани. Овочева “шуба” сприяє збереженню соковитості минтая і надає свіжих смакових ноток.

Інгредієнти:

  • Тушки минтая без голів – 1 кг.
  • Морква та цибуля – по 2 шт.
  • Сметана – 150 мл.
  • Борошно – 3 ст. л.
  • Сіль і перець за смаком.
  • Рослинна олія.

Процес приготування:

1. Тушки минтая обробити традиційним способом: відрізати плавники, хвости та вимити ззовні й усередині, щоб не залишалося слідів нутрощів і луски. Після порізати рибу на порційні шматки.

Минтай у духовці

2. У борошно викладати шматочки риби, щоб вона покривалася тонким борошняним шаром з усіх боків.

Минтай у духовці

3. Запаніровану в борошні рибу вкласти в змащену олією форму або придатну для використання в духовці сковороду.

Минтай у духовці

4. Очистити і нарізати тонкими кільцями цибулю і моркву. Перед тим, як покривати ними рибу, овочі обсмажити на сковороді. Потім рівним шаром укласти на шматки минтая.

Минтай у духовці

5. Посолити заготовку, посипати перцем. Можна використовувати збірну приправу для риби або будь-які спеції на вибір.

Минтай у духовці

6. Сметану збити виделкою. Якщо вона дуже густа, можна трохи розбавити водою. Залити сметаною рибу з овочами.

Минтай у духовці

7. Відміряти потрібний відрізок фольги, накрити нею форму і поставити ємність із минтаєм запікатися в духовку з температурою 180 градусів на 30 хвилин. Потім прибрати кришку з фольги і, збільшивши вогонь до 200 градусів, потримати ще хвилин 7-10. Коли утвориться скоринка, вийняти рибу з духовки. Можна посипати зеленню перед подачею.

Минтай у духовці

Смачного!

Минтай, запечений із цибулею та морквою з майонезом

Минтай за цим рецептом може запікатися цілим, шматочками або у вигляді філе. Майонез обирайте потрібної вам жирності, а кількість цибулі та моркви можете зменшувати або збільшувати.

Інгредієнти:

  • Минтай – 700-800 г.
  • Морква та цибуля – по 2-3 шт.
  • Лимонний сік – 2 ст. л.
  • Майонез – 100 мл.
  • Сир за бажанням.
  • Сіль і приправи за смаком.

Процес приготування:

1. Минтай ретельно очистити, вимити і розрізати на бруски. Можна обробити рибу на філе і нарізати пластинами. Змішати минтай із приправами та невеликою кількістю солі, скропити лимонним соком і дати промаринуватися хвилин 15.

Минтай у духовці

2. Цибулю і моркву подрібнити: цибулю дрібно порубати ножем, а моркву натерти на тертці з великими отворами. Пасерувати овочі в сковороді з олією хвилин 5-7.

Минтай у духовці

3. Підготувати форму для запікання: змастити її олією або застелити пергаментом. Беріть форму такого розміру, щоб минтай можна було укласти в один шар.

Минтай у духовці

4. На дно форми викласти половину овочевої посмаженої маси, розрівняти її. Потім помістити шматки або філе риби, теж укласти їх рівно. Поверх – знову шар решти овочів.

Минтай у духовці

5. Майонезом змастити поверхню заготовки, вирівняти масу за допомогою ложки.

Минтай у духовці

6. Поставити рибу в духовку на 30 хвилин за температури 180 градусів. Можна спочатку потримати форму під кришкою або фольгою, а потім протягом 10 хвилин запікати у відкритому вигляді. Якщо любите сирну скоринку, посипте вміст форми тертим сиром за 10 хвилин до готовності.

Минтай у духовці

7. Подавати рибу потрібно порційно, прикрасивши лимонними часточками або гілочками зелені.

Минтай у духовці

Смачного!

Дуже смачний рецепт минтая, запеченого у фользі

Це елементарна за технологією приготування і складом компонентів страва. Для нього знадобиться лише сама риба та інгредієнти для маринаду. Запікається минтай у фользі дуже швидко, і в підсумку виходить м’яка, ароматна, низькокалорійна рибна страва.

Інгредієнти:

  • Минтай – 2 тушки.
  • Олія оливкова – 2 ст. л.
  • Лимон – ½ плода.
  • Приправи для риби – 1 ст. л.
  • Розмарин – ¼ ч. л. л.
  • Перець чорний мелений – 1/3 ч. л.
  • Сіль за смаком.
  • Свіжа зелень за бажанням.

Процес приготування:

1. Обробити минтай за всіма правилами кулінарії: повністю очистити від луски, пошкребти ножем, щоб не залишилося навіть дрібних лусочок. Потім відрізати плавники, хвіст, вимити тушки всередині до ідеального стану. Наприкінці обробки сполоснути рибу проточною водою і дати краплям стекти.

Минтай у духовці

2. Коли риба достатньо просохне, натерти її сіллю, перцем і приправами для риби. Нехай постоїть 5 хвилин.

Минтай у духовці

3. Потім у зручній посудині облити тушки минтая оливковою олією, лимонним соком, добре обмазати рибу з усіх боків, після чого посипати розмарином. Після цих маніпуляцій відставити рибу для маринування на 15 хвилин.

Минтай у духовці

4. У довгасту форму або на деко викласти шар щільної фольги, а на неї – рибу. Неважливо, чи будуть тушки запікатися разом, чи окремо. Створити з фольги герметичний конверт-коробочку, обов’язково перевірити його на відсутність щілин.

Мінтай у духовці

5. Поставити заготовку у фользі в духовку, нагріту до 180 градусів. Запікати рибу приблизно 20 хвилин. Якщо хочете підсмажений верх, відкрийте фольгу після закінчення 15 хвилин і потримайте рибу в увімкненій духовці без неї. Якщо фольгу не відкривати, отримаєте м’яку ніжну страву без скоринки.

Минтай у духовці

6. При подачі прикрасити страву на свій розсуд: лимонними кільцями, оливками, зеленню або шматочками овочів.

Минтай у духовці

Смачного!

Простий покроковий рецепт минтая, запеченого з овочами

У цьому рецепті, крім звичних нам моркви і цибулі, використовуються інші овочі – помідори і солодкий перець. У підсумку виходить комплексна страва: риба і гарнір в одному. Запікати минтай з овочами краще у фользі.

Інгредієнти:

  • Минтай – 1 кг.
  • Морква та цибуля – по 2 шт.
  • Помідори – 300 г.
  • Перець солодкий – 200 г.
  • Соєвий соус – 50 мл.
  • Олія оливкова – 30 мл.
  • Сир – 100 г.
  • Сіль, перець чорний мелений та інші спеції за смаком.

Процес приготування:

1. Рибу, ретельно почищену і вимиту, розрізати на шматки. Спеціями та сіллю натерти кожен рибний шматочок.

Минтай у духовці

2. Підготувати овочі. Цибулини порізати кружальцями, моркву теж. Помідори обробити на тонкі півкільця, а перець на кубики.

Минтай у духовці

3. Фольгу розрізати на квадрати, периметр яких більший за шматок риби втричі. Тепер потрібно буде упакувати минтай і овочі порційно.

Минтай у духовці

4. На кожен шматок фольги викласти по кілька шматочків моркви та перцю – це перший шар. Після викласти по шматку риби, а потім томати і кільця цибулі. Укладати шари потрібно досить щільно, трохи придавлюючи рукою.

Минтай у духовці

5. Змішати соєвий соус з оливковою олією і цією сумішшю полити кожну порцію риби з овочами.

Минтай у духовці

6. Останнім шаром викласти тертий сир. Можна додатково використовувати пряні трави: розмарин або базилік.

Минтай у духовці

7. Защипати краї фольги, створюючи щільно закриті згортки. Викласти їх у форму або деко, налити трохи води і поставити в духову шафу. Готувати минтай з овочами протягом півгодини за температури 170-180 градусів. За 5-7 хвилин до готовності можна розкрити фольгу і збільшити температуру до 220 градусів, щоб запікся сир.

Минтай у духовці

Смачного!

Як приготувати котлети з минтая в духовці

Для котлет із минтая можна взяти тушки риби і обробити їх на філе, або відразу взяти філе. Зв’язуючим інгредієнтом тут виступають крохмаль і манка, за бажання можна додати яйце.

Інгредієнти:

  • Минтай – 800 г.
  • Крохмаль і манна крупа – по 1 ст. л. л.
  • Цибуля – 1 головка.
  • Сир – 70 г.
  • Батон – 2-3 скибочки.
  • Суміш перців – ¼ ч. л. л.
  • Зелень кропу та петрушки.
  • Сіль, панірувальні сухарі.

Процес приготування:

1. Рибу очистити від шкіри та кісток, помити й обсушити. Обробляти краще не до кінця розморожену рибу – так вона піддається чищенню краще. У блендері або м’ясорубці скрутити рибне філе.

Минтай у духовці

2. Цибулину, порізану частинами, пасерувати в рослинній олії на пательні, а потім теж пропустити через блендер. Можна й одразу порубати цибулю дрібно й обсмажити, не використовуючи комбайн. З’єднати цибулю з прокрученою рибою.

Минтай у духовці

3. Скибки батона розламати і замочити у воді або молоці, потім викласти розмочений м’якуш до фаршу.

Минтай у духовці

4. Покришити у фарш зелень цибулі та петрушки. Можна використовувати й сушену зелень.

Минтай у духовці

5. На тертці з тонкими отворами натерти сир і висипати до фаршу.

Минтай у духовці

6. У рибний фарш додати манку та крохмаль. Можна замінити ці компоненти яйцем.

Минтай у духовці

7. Всипати спеції та сіль (враховуйте, що ви використовували сир, він теж солоний). Перемішати всі продукти ретельно, можна все разом збити в блендері. Виліпити з фаршу котлети й обсипати сухарями.

Минтай у духовці

8. Форму для запікання змастити олією. Викласти в неї котлети та відправити запікатися. Можна скористатися і порційними формами, як для кексів. Випікати котлети з минтая близько півгодини в духовці з температурою 180 градусів.

Минтай у духовці

Смачного!

Дієтичний рецепт приготування минтая в духовці

Використовуючи цей рецепт, ви отримуєте корисну низькокалорійну страву з мінімальної кількості інгредієнтів. Важливо вибрати якісну не перемерзлу рибу, також необхідно суворо дотримуватися часу запікання, щоб не пересушити минтай.

Інгредієнти:

  • Тушки минтая – близько 1 кг.
  • Лимон – 1 шт.
  • Зелень петрушки – 100 г.
  • Сіль і спеції для риби.
  • Рослинна олія.

Процес приготування:

1. Тушки минтая розморозити при кімнатній температурі. Не рекомендується використовувати для розморожування мікрохвильовку, тому що риба може стати сухою. Очистити тушки від усіх зайвих елементів, вимити, обсушити.

Минтай у духовці

2. Натерти минтай сіллю і спеціями для риби, відкласти в сторону, щоб риба просочилася приправами.

Минтай у духовці

3. Відрізати половину лимона і видавити з нього сік. Другу половину нарізати тонкими скибочками.

Минтай у духовці

4. Три чверті обсягу петрушки порубати ножем, решту залишити для прикраси.

Минтай у духовці

5. На спинці риби зробити надрізи і вставити в кожен по скибочці лимона. Якщо шматочки плоду залишилися, покласти їх усередину тушок. Подрібнену петрушку теж помістити в рибу.

Минтай у духовці

6. Підготувати великий відріз фольги, викласти на нього рибу – кожну в окремий лист. Трохи полити минтай рослинною олією. Щільно закрити конвертики з фольги, обов’язково залишаючи всередині вільний простір.

Минтай у духовці

7. Духовку нагріти до 190-200 градусів і запікати рибу 20-25 хвилин. Готовий минтай добре гармонує з відвареним рисом і овочевим салатом.

Минтай у духовці

Смачного!

Дуже смачне філе минтая з сиром

За цим рецептом риба виходить ситною та соковитою, завдяки “шапці” з майонезу та сиру. Обережно потрібно ставитися до додавання солі, оскільки майонез і сир солоні самі по собі.

Інгредієнти:

  • Минтай – 800 г.
  • Майонез – 80 г.
  • Сир – 150-170 г.
  • Сіль, перець, рослинна олія.
  • Зелень за бажанням.

Процес приготування:

1. Тушки минтая очистити від луски і плавників, розрізати вздовж по лінії хребта, дістати всі кістки, вимити і обсушити філе риби, розрізати його на кілька частин.

Мінтай у духовці

2. Сіллю та перцем посипати шматочки риби, можна скропити соком лимона.

Минтай у духовці

3. Форму для запікання або деко застелити папером для випікання або фольгою, змастити рослинною олією, викласти шматочки риби на деякій відстані один від одного.

Минтай у духовці

4. Майонезом змастити рибу. Його кількість залежить від ваших уподобань. Можна взяти пісний майонез, щоб знизити калорійність, також допустимо використовувати суміш сметани та гірчиці.

Минтай у духовці

5. Сир натерти на тертці, і на кожному шматочку риби створити з нього щільний шар, притискаючи сирну стружку до риби.

Минтай у духовці

6. Запікати рибу під сиром у духовці близько 30-40 хвилин. Час залежить від товщини рибних шматків. Якщо вони тонкі, для запікання достатньо і 25 хвилин.

Минтай у духовці

7. Зеленню посипати готовий минтай під сиром і подавати до столу.

Минтай у духовці

Смачного!

Минтай у клярі в духовці

У цьому рецепті основою кляру слугують рисові пластівці, але за їхньої відсутності можна використовувати й борошно. Рекомендується змішати пластівці з невеликою кількістю дріжджів, щоб із кляру вийшла пишна оболонка навколо риби.

Інгредієнти:

  • Минтай (філе) – 1 кг.
  • Рисові пластівці (або борошно) – 100 г.
  • Дріжджі сухі – 5 г.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цибуля – 1 головка.
  • Сіль, спеції для риби.
  • Цукор – 1 щіпка.
  • Вода – 300 мл.

Процес приготування:

1. Насамперед приготувати дріжджовий кляр. Для цього в 200 мл. у теплій кип’яченій воді розчинити 5 г. сухих дріжджів, всипати дрібку цукру. Домогтися повного розчинення дріжджів і цукру, а потім всипати рисові пластівці. Для густішого кляру можна додати ложку борошна. Якщо замість пластівців застосовуєте борошно, достатньо взяти 100 г. Розмішати все, щоб утворилося тісто, накрити плівкою і поставити на 30-40 хвилин у тепле місце.

Минтай у духовці

2. Філе минтая, вимите і обсушене, змішати з сіллю і спеціями та викласти у форму.

Минтай у духовці

3. Цибулину дрібно нарубати, обсмажити на пательні з рослинною олією і викласти на рибу.

Минтай у духовці

4. Кляр, що збільшився в об’ємі, ложкою викладати на шматки риби з цибулею і рівномірно розподіляти по поверхні. Дати рибі з тістом постояти хвилин 5-7, а потім відправити в духовку.

Минтай у духовці

5. Приблизно протягом півгодини випікати минтай за температури 180 градусів. Після закінчення цього часу змастити поверхню запеченого тіста яєчним жовтком і поставити в духовку ще на 5 хвилин. Так верх страви набуде гарного глянцю.

Минтай у духовці

6. Минтай у клярі за смаком схожий на рибний пиріг, і подавати його можна з соусом для риби або свіжими овочами.

Минтай у духовці

Смачного!