Тертий пиріг – це смачний і всім доступний десерт, для приготування якого вам знадобиться лише духовка і звичайнісінькі продукти. Ця випічка має таку дивну назву неспроста, а тому що невелика частина тіста в прямому сенсі натирається поверх начинки. А як начинку можна використовувати такі смачні інгредієнти, як ягідне або фруктове варення, сир із цукровим піском і багато іншого. Також таке частування завжди вас виручить, коли потрібно приготувати щось “швидке” і смачне до чаю.
Тертий пиріг із пісочного тіста з варенням
Тертий пиріг із пісочного тіста з варенням – це проста, але водночас смачна й апетитна випічка, що поєднує в собі дві текстури: ніжну фруктову начинку, яка складається з абрикосового та порічкового варення, а також розсипчасте й помірно солодке тісто.
Інгредієнти
- Варення 1 ст. (смородинового)
- Варення 1 ст. (абрикосового)
- Маргарин вершковий 250 гр.
- Цукор-пісок 1 ст.
- Сіль 1 щіпка
- Сода харчова 1 ч.л.
- Яйце куряче 2 шт.
- Борошно 3 ст.
Приготування
-
Тертий пиріг у духовці готується швидко і просто. Викладаємо маргарин у чашу, розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильовій печі. До рідкої суміші відправляємо цукор, сіль і яйця.
-
За постійного помішування, вводимо просіяне борошно, змішане з содою.
-
Отриману масу поділяємо на 5 сегментів і прибираємо в морозильну камеру щонайменше на півгодини.
-
Деко вистилаємо аркушем пекарського паперу і натираємо три шматки підмороженого тіста, розподіляємо.
-
На одну половину основи викладаємо варення зі смородини, на іншу – з абрикосів.
-
Поверх начинки тремо тісто, що залишилося. Напівфабрикат готуємо в духовій шафі, попередньо розігрітій до 180 градусів, протягом 30-40 хвилин.
-
Ароматні ласощі охолоджуємо при кімнатній температурі.
-
Тертий пиріг готовий! Нарізавши порційними шматками, подаємо до столу і насолоджуємося. Смачного!
Тертий пиріг із сиром
Тертий пиріг із сиром, доповнений варенням, – це неймовірно смачне частування, яке скрасить будь-яке чаювання і приємно здивує ваших домочадців. На приготування вам не доведеться витрачати весь вечір, досить швидко замісити пісочне тісто, підморозити його і переходити до формування десерту.
Час готування – 90 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Масло вершкове – 80 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 300 гр.
- Розпушувач тіста – 1,5 ч. л.л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Масло вершкове – для змащування форми.
Для начинки:
- Сир – 200 гр.
- Варення – 260 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
- Цукор-пісок – 50 гр.
- Яйця – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. За допомогою грамових ваг відміряємо потрібну кількість усіх складових.
Крок 2. Об’єднуємо розтоплене вершкове масло та цукровий пісок – мішаємо.
Крок 3. Вбиваємо два яйця і розколюємо.
Крок 4. Підсипаємо сіль, борошно та розпушувач.
Крок 5. Вимішуємо компоненти виделкою, а після переходимо на ручне замішування: збираємо масу в грудку.
Крок 6. Ділимо тісто на 3 рівних шматки, прибираємо в морозилку (півгодини буде достатньо).
Крок 7. У цей час змішуємо інгредієнти для начинки: сир, яйце, сіль і цукор – ставимо на полицю холодильника.
Крок 8. Через 30 хвилин форму, придатну для духовки, змащуємо вершковим маслом і натираємо один із сегментів основи.
Крок 9. Відступаючи від країв 1-2 сантиметри, викладаємо масу з сиру.
Крок 10. Закриваючи весь білий шар, тремо другий шматочок тіста.
Крок 11. Додаємо варення.
Крок 12. Залишки основи натираємо поверх начинки – випікаємо 35-40 хвилин за температури 180 градусів.
Крок 13. Десерт охолоджуємо прямо в жароміцному посуді.
Крок 14. Приємного чаювання!
Класичний тертий пиріг із варенням на маргарині
Класичний тертий пиріг із варенням на маргарині за своїми смаковими характеристиками абсолютно нічим не поступається випічці, приготованій на основі вершкового масла. Однак, за такої заміни інгредієнтів, десерт виходить бюджетнішим, що, звісно ж, не може не тішити.
Час готування – 1 год. 35 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Маргарин – 200 гр.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Куркума – 1 ст.л.
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 2-3 ст.
- Розпушувач тіста – 1 ч.л.
- Варення – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. У глибокій ємності збиваємо міксером цукровий пісок із розм’якшеним маргарином.
Крок 2. Вбиваємо два яйця.
Крок 3. І знову перемішуємо вінчиками.
Крок 4. Окремо просіюємо борошно, куркуму та розпушувач – висипаємо в пісочну основу.
Крок 5. Замішуємо тісто і ділимо на дві нерівні грудки, прибираємо в морозилку на 30-40 хвилин.
Крок 6. Після закінчення часу, більшу кульку розгортаємо в пласт і укладаємо на деко, попередньо застелене листом пергаменту, пальцями формуємо борти.
Крок 7. Рівним шаром викладаємо варення поверх основи.
Крок 8. Тісто, що залишилося, натираємо прямо на начинку.
Крок 9. Готуємо частування в духовці протягом 35-40 хвилин при 180 градусах. Смачного!
Тертий пиріг із яблуками в духовці
Тертий пиріг із яблуками в духовці має ніжну й інтригуючу назву – “Мрія”. І це неспроста, бо подібна випічка готується з найпростіших і найдоступніших компонентів, а в результаті виходить справжній кондитерський виріб, який приємно здивує вас своїм смаком.
Час готування – 1 год. 15 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Борошно – 2 ст.
- Жовтки курячі – 3 шт.
- Масло вершкове – 200 гр.
- Цукор-пісок – 5 ст.л.
- Цукор ванільний – 10 гр.
- Сода – ½ ч.л.
- Сіль – 1 щіпка.
Для начинки:
- Яблука кисло-солодкі – 3 шт.
- Білки курячі – 3 шт.
- Цукор-пісок – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. У робочу миску відправляємо цукровий пісок і жовтки.
Крок 2. Перетираємо до повного розчинення солодких кристалів.
Крок 3. Слідом додаємо м’яке вершкове масло, гашену соду й ароматний цукор.
Крок 4. Мішаємо до однорідної консистенції.
Крок 5. Вводимо всю порцію просіяного пшеничного борошна.
Крок 6. Замішавши тісто, відщипуємо 1/5 і прибираємо в морозилку для охолодження.
Крок 7. Жароміцний посуд промащуємо шматочком вершкового масла, обсипаємо невеликою кількістю сухарів і за бажанням вистилаємо дві смужки з пекарського паперу, щоб випічку було простіше витягувати з форми.
Крок 8. Тісто перетворюємо на пласт за допомогою качалки і укладаємо на дно форми.
Крок 9. Паралельно яблучну м’якоть подрібнюємо на бурачній тертці.
Крок 10. До стійких піків збиваємо білки, продовжуючи роботу міксера, поступово всипаємо цукор.
Крок 11. Невеликими порціями додаємо фруктову “стружку”.
Крок 12. Легкими рухами руки, перемішуємо.
Крок 13. Повітряну начинку розподіляємо поверх основи.
Крок 14. Підморожене тісто тремо на тертці з великими отворами.
Крок 15. Рівномірно висипаємо на шар начинки.
Крок 16. Випікаємо пиріг протягом 35-40 хвилин при температурній позначці в 180 градусів.
Крок 17. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, а й від процесу!
Тертий пиріг на вершковому маслі з варенням
Тертий пиріг на вершковому маслі з варенням являє собою випічку, приготовану на основі ніжного пісочного тіста і начинки. Для того щоб натерти основу на тертці, тісто необхідно злегка підморозити. Під час підрахунку витраченого часу, не забувайте враховувати вищесказане.
Час готування – 1 год. 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6-8.
Інгредієнти:
- Масло вершкове – 200 гр.
- Борошно – 300 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Варення/джем – 400 гр.
- Сода – 1 щіпка.
- Ванілін – 1 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Для приготування тіста збиваємо м’яке вершкове масло з цукром близько 1-2 хвилини на середніх обертах міксера.
Крок 2. Розбиваємо яйця та вмішуємо їх.
Крок 3. В однорідну масляну масу підсипаємо ванілін і соду, перемішавши, вводимо просіяне борошно і замішуємо пісочне тісто.
Крок 4. Податливу основу поділяємо на дві частини (приблизно 1/3 і 2/3), загортаємо в шматок харчової плівки і на 60 хвилин прибираємо в морозильну камеру.
Крок 5. Після закінчення часу, великий шматок тіста розгортаємо в прямокутний пласт прямо на пергаменті, кладемо на деко.
Крок 6. Рівномірно викладаємо варення.
Крок 7. Сегмент тіста, що залишився, тремо прямо на начинку. Напівфабрикат випікаємо близько 25-30 хвилин за температури 180 градусів.
Крок 8. Підрум’янений пиріг охолоджуємо, нарізаємо невеликими квадратами і, заваривши чай, подаємо до столу. Смачного!
Тертий лимонний пиріг
Тертий лимонний пиріг – це незвичайне поєднання інгредієнтів, яке підкорює з першого укусу. Розсипчасте пісочне тісто ідеально поєднується з яскравим і насиченим смаком цитрусового фрукта, відтіняючи і доповнюючи. Якщо ви любите все незвичайне, то цей рецепт безумовно для вас!
Час готування – 1 год. 10 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Борошно – 400 гр.
- Масло вершкове – 250 гр.
- Жовтки яєчні – 3 шт.
- Цукор-пісок для начинки – 1,5 ст.
- Цукор-пісок для тіста – 1 ст.
- Сода – ½ ч.л.
- Сіль – 1/3 ч.л.
- Лимон – 3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Відмірявши необхідну кількість усіх складових, змішуємо борошно з содою. Охолоджений маргарин тремо на бурачній тертці, періодично пересипаючи стружку борошняною сумішшю. Після, розтираємо інгредієнти в крихту.
Крок 2. Яєчні жовтки збиваємо разом із сіллю і цукровим піском (1 склянка), об’єднуємо з масою з борошна і маргарину.
Крок 3. Замішуємо тісто і розділяємо його на дві нерівні частини. Невелику грудку обертаємо в пакет і кладемо на 20 хвилин у морозилку.
Крок 4. Залишки основи розкачуємо в пласт.
Крок 5. Акуратно накручуємо тісто на качалку і переносимо його в жароміцний посуд, формуємо невисокі борти.
Крок 6. Для начинки цитруси заливаємо окропом на 15 хвилин, після відокремлюємо м’якоть від шкірки і кісточок, прокручуємо через м’ясорубку і перемішуємо з цукровим піском. Отриману масу розподіляємо поверх основи.
Крок 7. Залишки тіста натираємо на начинку – випікаємо при температурній позначці 220 градусів близько 25-30 хвилин. До столу подаємо в охолодженому вигляді. Смачного!
Тертий пиріг із вишнею в духовці
Тертий пиріг із вишнею в духовці – це в міру солодка і дуже ефектна випічка, яка, окрім гарного зовнішнього вигляду, також має прекрасні смакові характеристики. В якості начинки допускається використання не тільки свіжих ягід, а також консервованих або розморожених.
Час готування – 1 год. 25 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Масло вершкове/маргарин – 100-150 гр.
- Борошно – 230 гр.
- Вишня – 500 гр.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Розпушувач тіста – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо компоненти, згідно зі списком, представленим вище.
Крок 2. Розтираємо цукор, розпушувач і розм’якшене вершкове масло.
Крок 3. До солодкої маси розбиваємо яйця – перемішуємо.
Крок 4. Висипаємо просіяне борошно і за допомогою ложки, а після долонь, замішуємо м’яке та еластичне тісто. Ділимо основу на більшу і меншу частину, менший шматочок перекладаємо ненадовго в морозильну камеру.
Крок 5. Більший сегмент тіста кладемо у форму для випікання, встелену аркушем пекарського паперу – розподіляємо по дну і бортикам руками.
Крок 6. Розкладаємо ягоди без кісточки.
Крок 7. Поверх вишні тремо на тертці підморожене тісто і переміщаємо заготовку в розігріту до 180 градусів духовку. Випікаємо протягом 40-50 хвилин. Приємного чаювання!
Тертий пиріг із замороженими ягодами
Тертий пиріг із замороженими ягодами – це ідеальний спосіб використання домашніх ягід, прибраних на зберігання в морозильну камеру. Незважаючи на заморозку, цей продукт зберігає свій яскравий смак і насичений аромат. Спробуйте і переконайтеся в цьому самостійно!
Час готування – 2 год. 5 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6-8.
Інгредієнти:
- Цукор-пісок – 100 гр. + 2 ст.л.
- Борошно – 400 гр.
- Розпушувач тіста – 12 гр.
- Яйця – 1 шт.
- Сметана – 50 гр.
- Масло вершкове – 200 гр.
- Ягоди заморожені – 2 ст.
- Крохмаль – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. У ємність із високими бортами висипаємо всю порцію цукрового піску, борошна і розпушувача.
Крок 2. Вбиваємо яйце і викладаємо 50 грам сметани.
Крок 3. Трохи перемішуємо компоненти і підливаємо охолоджене, але розтоплене вершкове масло.
Крок 4. Чистими і сухими руками замішуємо однорідне тісто.
Крок 5. Кладемо масу в пакет і прибираємо на годину в морозильну камеру. Попередньо ділимо на нерівні сегменти, де один має бути більшим за інший.
Крок 6. Більшу частину тіста тремо на тертці прямо у форму для випікання і розрівнюємо.
Крок 7. Для начинки змішуємо заморожені ягоди з крохмалем і двома столовими ложками цукру, викладаємо на основу. Залишки тіста натираємо на тертці поверх. Готуємо ласощі в духовій шафі протягом 50 хвилин (200 градусів).
Крок 8. Готуйте й отримуйте задоволення!
Тертий пиріг на сметані
Тертий пиріг на сметані – це класична випічка ще з часів СРСР, але якщо дефіцит закінчився, то популярність цього десерту – ні. Простий і швидкий рецепт допоможе вам приготувати в міру солодкий і дуже смачний пиріг, який скрасить будь-яке чаювання і підніме настрій.
Час готування – 1 год. 20 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Цукор-пісок – 60 гр.
- Цукор ванільний – 5 гр.
- Борошно – 1 ст.
- Розпушувач тіста – 5 гр.
- Сметана – 10 гр.
- Повидло – 150 гр.
- Яйця – 1 шт.
- Крохмаль – 5 гр.
- Маргарин/масло вершкове – 200 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Перетираємо м’який маргарин зі сметаною і цукром двох видів, вбиваємо яйце і знову гарненько перемішуємо.
Крок 2. Підсипаємо попередньо просіяне борошно і розпушувач. Замішуємо основу, відокремлюємо третину і прибираємо на 20 хвилин у морозилку.
Крок 3. Для начинки замішуємо повидло і крохмаль. Розкачуємо м’яке тісто в пласт і кладемо у форму, рівномірно промазуємо начинкою, а зверху, тремо на тертці підморожене тісто.
Крок 4. Переміщаємо напівфабрикат у духову шафу, прогріту до 180 градусів, приблизно на півгодини. Після закінчення термічної обробки, трохи охолоджуємо і нарізаємо.
Крок 5. Апетитний пиріг подаємо до столу, в поєднанні з чашкою ароматного чаю і насолоджуємося. Смачного!
Тертий пиріг із гарбузом
Тертий пиріг із гарбузом – це дивовижне поєднання компонентів, яке подарує вам справжню смакову насолоду. Для гармонійного смаку рекомендуємо вам доповнити овочеву начинку половинкою стиглого апельсина, легка кислинка зробить десерт ще більш цікавим.
Час готування – 1 год. 25 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 6-8.
Інгредієнти:
- Гарбуз – 400 гр.
- Апельсин – ½ шт.
- Борошно – 350 гр.
- Яйця – 1 шт.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Розпушувач тіста – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. У робочому посуді змішуємо яйце, 150 грам цукрового піску і 100 грам м’якого вершкового масла – ретельно перемішуємо.
Крок 2. Підсипаємо борошно разом із розпушувачем тіста.
Крок 3. Замішуємо компоненти.
Крок 4. Розділяємо тісто на два сегменти, загортаємо в плівку і відправляємо на полицю холодильної камери на 40 хвилин.
Крок 5. У цей час знімаємо цедру з цитрусового фрукта, озброївшись терткою, з дрібними отворами.
Крок 6. М’якоть же перебиваємо занурювальним блендером.
Крок 7. У суху сковорідку насипаємо 50 грам цукру і цедру.
Крок 8. Доповнюємо компоненти, перебитою м’якоттю і 50 грамами олії – тримаємо на помірному полум’ї не довше п’яти хвилин.
Крок 9. Гарбузову м’якоть нарізаємо невеликими шматочками і варимо у воді до м’якості.
Крок 10. Помаранчеві кубики перекладаємо в пательню до інших інгредієнтів і тушкуємо близько 7 хвилин, випаровуючи зайву вологу.
Крок 11. Форму для випікання вистилаємо пергаментом і натираємо половину тіста на бурачній тертці.
Крок 12. Рівномірно розподіляємо апетитну начинку.
Крок 13. Зверху натираємо основу, що залишилася, і переміщаємо заготовку в духовку: 180 градусів 45-50 хвилин.
Крок 14. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, а й від процесу!