Хрусткий хворост – це розповсюджена домашня випічка. Його можна робити тонким і хрустким або повітряним і м’яким. Серед цього різноманіття рецептів завжди можна знайти той, який припаде вам до душі і запам’ятається надовго. Причому роблять хворост обов’язково певної хитромудрої форми – це і виділяє його серед іншої смачної випічки.
Класичний хрусткий хворост у домашніх умовах
Класичний хрусткий хворост у домашніх умовах може спекти кожна господиня. Це така випічка, якої завжди виходить багато, зберігається вона при цьому кілька днів і залишається смачною. Але, як показує практика, скільки хворосту не приготуй, зникає він зі столу за одне чаювання.
Інгредієнти
- Яйце куряче 2 шт.
- Молоко коров’яче 2 ст.л.
- Борошно 250 гр.
- Сіль ½ ч.л.
- Олія рослинна 200 мл.
- Цукрова пудра 2 ст.л.
Приготування
-
Класичний хрусткий хворост у домашніх умовах готується дуже просто. В об’ємну миску просійте борошно і всипте сіль.
-
Окремо збийте яйця з молоком.
-
Потім молочно-яєчну суміш влийте до борошна, вимісіть однорідне тісто.
-
Грудку тіста розділіть на кілька рівних частин. Кожну розкачайте в тонкий пласт.
-
Далі тісто розріжте на квадрати. У серединці кожного зробіть невеликий надріз.
-
Потім один край заготовки протягніть через отвір у середині.
-
У глибокій сковороді або каструлі розігрійте велику кількість рослинної олії. Викладайте заготовки невеликими порціями і смажте їх до рум’яного кольору з обох боків.
-
Готовий хмиз виймайте з масла за допомогою шумівки і викладайте на паперові рушники, щоб вони ввібрали надлишки масла.
-
Складіть хрусткий хмиз у миску та посипте цукровою пудрою. Чудове частування до чаю готове. Смачного!
Пишний і м’який хворост на кефірі
Пишний і м’який хворост на кефірі – це популярна випічка з простим рецептом і бюджетним складом. Напевно багатьом знайома ця випічка з посипкою з цукрової пудри з дитинства. Замішане на кефірі тісто дає змогу зробити хворост пишним і м’яким, він залишається таким навіть наступного дня.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 25-30 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Яйце – 1 шт.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Олія рослинна – 35 мл. + для фритюру
- Борошно – 400 гр. + для розкочування тіста
- Пудра цукрова – для прикраси.
- Розпушувач для тіста – 10 гр.
- Цукор ванільний – 10 гр.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Кефір – 250 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Кефір заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб він прогрівся або трохи підігрійте його в мікрохвильовці.
Крок 2. У миску розбийте куряче яйце, додайте до нього цукор-пісок, ванільний цукор, сіль, розпушувач для тіста і рослинну олію. Перемішайте всі продукти до однорідного стану.
Крок 3. Поступово всипайте просіяне борошно і замішуйте однорідне та еластичне тісто для хворосту. Тісто зберіть у грудку, покладіть у миску та затягніть ємність харчовою плівкою, залиште масу відпочивати при кімнатній температурі на півгодини.
Крок 4. Робочу поверхню для розкочування тіста присипте борошном і розкачайте на ній тісто в тонкий пласт. Розріжте його на прямокутники розміром 10 на 4 сантиметри. У середині кожної заготовки зробіть надріз і простягніть через нього один край.
Крок 5. У каструлю влийте рослинну олію для фритюру, розігрійте її. Викладайте в нього хворост порціями та готуйте його до рум’яного кольору.
Крок 6. Готовий пишний і рум’яний хворост перекладіть на паперові рушники, щоб позбутися зайвої олії.
Крок 7. Подавайте хворост на стіл, коли він трохи охолоне. Смачного!
Хрусткий хворост на горілці в домашніх умовах
Хрусткий хворост на горілці в домашніх умовах – це надійний і перевірений рецепт. Такий бюджетний склад продуктів дасть вам змогу приготувати цілу гору смачних хрустяшок. Хворост можна посипати цукровою пудрою і подавати до чаю як десерт.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 15.
Інгредієнти:
- Ванілін – 1 гр.
- Масло вершкове – 40 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
- Яйця – 2 шт.
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Молоко – 50 мл.
- Борошно 1 сорту – 400 гр.
- Горілка – 3 ст.л.
- Олія рослинна – для смаження.
- Пудра цукрова – 70 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Розбийте в глибоку миску курячі яйця, додайте до них цукор.
Крок 2. Покладіть у миску м’яке вершкове масло, влийте молоко і горілку, всипте сіль. Усе злегка перемішайте.
Крок 3. Далі всипайте частинами просіяне борошно і додайте ванілін для аромату.
Крок 4. Вимісіть однорідне тісто для хворосту.
Крок 5. Від тіста відщипуйте великі шматки і розкачуйте їх у тонкі коржі.
Крок 6. Нарізайте тісто смужками, у кожній робіть у середині невеликі поздовжні надрізи. Через розрізи в середині смужок протягуйте один край тіста.
Крок 7. Тепер можна переходити до обсмажування хворосту. У сковороду влийте велику кількість рослинної олії, щоб висота шару була 1,5-2 сантиметри. Викладайте хворост невеликими порціями і смажте його з обох боків до рум’яного кольору.
Крок 8. Готовий рум’яний хмиз промокніть на паперових рушниках, потім складіть у миску і посипте цукровою пудрою. Коли випічка охолоне, можна куштувати її та подавати до чаю. Смачного!
Хрусткий класичний хворост на яйцях
Хрусткий класичний хмиз на яйцях – це та випічка, яку можна приготувати до приходу гостей, і всі залишаться ситими та задоволеними. Хворост за популярністю, може позмагатися з будь-яким домашнім печивом. Він виходить таким смачним і хрустким, що від нього так просто не відмовишся.
Час готування: 70 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій – 1.
Інгредієнти:
- Борошно – 160 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Горілка – 1 ст.л.
- Жовтки яєчні – 2 шт.
- Олія рослинна – для фритюру.
- Цукрова пудра – для прикрашання.
Процес приготування:
Крок 1. У мисці збийте вінчиком одне яйце, два жовтки і столову ложку горілки.
Крок 2. Далі всипте 100 грам просіяного борошна і починайте замішувати тісто. Далі продовжуйте підсипати борошно і вимішуйте руками однорідну пластичну масу. Готове тісто має перестати липнути до рук, укрийте його харчовою плівкою і залиште на півгодини.
Крок 3. Через півгодини розкачайте тісто качалкою в тонкий пласт.
Крок 4. Якщо ви подивитеся через тісто на світло, то воно має бути практично прозорим.
Крок 5. Розріжте тісто на ромби.
Крок 6. Тепер у кожному ромбі в середині зробіть невеликі розрізи і протягніть через них один край тіста.
Крок 7. Заготовки хворосту смажте у фритюрі невеликими порціями до легкого рум’яного кольору. Перед тим, як подати хворост на стіл, посипте його цукровою пудрою. Смачного!
Домашній хворост на молоці
Домашній хворост на молоці ідеально впишеться в будь-яке чаювання, неспішний сніданок або ситну вечерю. Його можна їсти просто так або вмочати у варення, згущене молоко, мед чи посипати цукровою пудрою. Та й готується хворост без особливого клопоту.
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 45 хв.
Порцій – 5.
Інгредієнти:
- Молоко – 1,5 ст.л.
- Цукор-пісок – 0,5 ст.
- Борошно – 2 ст.
- Яйця – 2 шт.
- Пудра цукрова – для прикраси.
- Олія рослинна – 1 ст.
- Сіль – 0,5 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте все необхідне для випічки.
Крок 2. У миску розбийте яйця, всипте цукор і сіль, влийте молоко і 1,5 ст. л. борошна.л. рослинної олії. Збийте продукти вінчиком.
Крок 3. Потім всипте просіяне борошно і вимішуйте тісто до однорідного стану.
Крок 4. Готове тісто розкачайте на рівній поверхні в тонкий пласт завтовшки півсантиметра. Далі розріжте тісто на смужки. У кожній заготівлі зробіть поздовжній розріз у середині. Потім беріть один край тіста і протягуйте його через розріз.
Крок 5. У каструлю або глибоку сковороду влийте велику кількість рослинної олії. Смажте на ньому хворост по кілька хвилин з кожного боку до апетитного рум’яного кольору. Щоб позбутися залишків олії, промокніть хворост на паперових рушниках.
Крок 6. Перед тим, як подати хворост до чаю, посипте його цукровою пудрою. Смачного!
Простий і смачний хворост на сметані
Простий і смачний хворост на сметані, як варіант випічки, вирізняється тим, що хмизинки виходять рум’яними та пишними. Такі міні-булочки дуже смачно їсти в теплому вигляді з вершковим маслом. З такої кількості продуктів виходить досить велика гірка хмизу, на всю сім’ю вистачить.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 3.
Інгредієнти:
- Пудра цукрова – для декору.
- Сіль – 1 щіпка
- Сметана – 150 гр.
- Борошно – 450 гр.
- Сода – 0,25 ч.л.
- Олія рослинна – 150 мл.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Яйце – 2 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Для тіста вам будуть потрібні яйця, сметана, борошно, цукор, сіль і сода.
Крок 2. У миску викладіть 150 грамів сметани.
Крок 3. Додайте до сметани цукор, сіль, харчову соду і перемішайте ложкою.
Крок 4. Всипте просіяне борошно та розбийте курячі яйця.
Крок 5. Замісіть круте та еластичне тісто.
Крок 6. Далі тісто на рівній поверхні розкачайте качалкою в пласт приблизно 5-6 міліметрів завтовшки. Розріжте пласт на прямокутники. У кожному зробіть поздовжній розріз у середині.
Крок 7. Через отвір у тісті протягніть один край тіста – у вас вийде заготівля для хмизу.
Крок 8. У каструлю або сковороду влийте рослинну олію для фритюру. Коли олія добре розігріється, викладайте в неї порціями заготовки і смажте хворост з обох боків до рум’яного кольору. Ви побачите, як на очах тісто ставатиме все пишнішим і пишнішим.
Крок 9. Готовий підсмажений хворост промокніть від олії на паперових рушниках.
Крок 10. Подавайте хворост на сметані в теплому вигляді, посипавши цукровою пудрою. Смачного!
Хворост без додавання горілки
Хворост без додавання горілки теж може бути тонким і хрустким. Таку випічку можна сміливо віднести до бюджетних, коли буквально з нічого ви отримуєте відмінне частування до чаю. А оброблення тіста – це окреме задоволення, на те, як умілі руки загортають хмиз можна дивитися не зупиняючись.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Яйця – 5 шт.
- Сіль – 1 щіпка
- Борошно – 500 гр.
- Олія рослинна – 250 мл.
- Мед – 200 мл.
- Вода – 150 мл.
Процес приготування:
Крок 1. У мисці збийте курячі яйця разом із водою та сіллю.
Крок 2. Далі в отриману суміш всипте просіяне борошно і почніть замішувати тісто.
Крок 3. Спочатку перемішуйте масу ложкою, потім переходьте на ручне замішування. Тісто має вийти однорідним і еластичним.
Крок 4. Присипте робочу поверхню борошном і розкачайте тісто в тонкий пласт.
Крок 5. Розріжте тісто на ромби.
Крок 6. У кожному ромбі по середині зробіть невеликі надрізи, через них протягніть один край тіста. Таким чином у вас вийдуть заготовки для хмизу правильної форми.
Крок 7. Добре прогрійте рослинну олію в сковорідці або каструлі. Викладайте заготовки в киплячу олію невеликими порціями та готуйте їх до рум’яного кольору.
Крок 8. Золотистий хрусткий хмиз викладіть у миску і полийте медом. Смачного!
Класичний хрусткий хворост на воді
Класичний хрусткий хворост на воді – це варіант для тих, хто тільки починає свої перші кроки в кулінарії. Склад інгредієнтів простий і бюджетний, рецепт максимально простий, його практично неможливо зіпсувати, і ви отримуєте море задоволення від поїдання солодкого і хрусткого хворосту, зробленого своїми руками, гарантовано.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 15.
Інгредієнти:
- Вода – 60 мл.
- Сіль – 1 щіпка
- Яйця – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 250 гр.
- Олія рослинна – для фритюру
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте все необхідне для хмизу.
Крок 2. Розбийте в миску курячі яйця, збовтайте їх виделкою.
Крок 3. До збитих яєць влийте воду і ще раз перемішайте масу.
Крок 4. Далі всипте просіяне борошно та додайте дрібку солі. Вимісіть однорідне тісто, щільне та пружне. Загорніть його в харчову плівку і залиште на 15-20 хвилин відпочивати.
Крок 5. Після цього тонко розкачайте тісто на робочій поверхні і розріжте тісто на квадрати або прямокутники. У кожному шматочку по середині зробіть поздовжній надріз ножем. Потім акуратно через отвір протягніть один край тіста, щоб вийшли фігурні заготовки для хмизу.
Крок 6. Влийте в сковороду з високими бортами рослинну олію, прогрійте її. Викладайте хворост невеликими порціями, щоб він вільно розташовувався в сковороді. Смажте його до золотистого кольору з обох боків.
Крок 7. Щоб із готового хмизу стекла олія, викладіть його на паперові рушники.
Крок 8. Хворост дуже смачно їсти з чаєм або кефіром. Смачного!
Хворост без яєць у домашніх умовах
Хворост без яєць у домашніх умовах – це просте і смачне доповнення до будь-якого прийому їжі. Тісто для хворосту універсальне, навіть без яєць воно не липне до рук і виходить пишним. Його, до речі, можна замісити заздалегідь і зберігати в морозилці.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій – 20.
Інгредієнти:
- Борошно – 3 ст.
- Сіль – 0,25 год.л.
- Кефір – 1 ст.
- Цукор-пісок – 5 ч.л.
- Сода – 0,5 ч.л.
- Мак – 1 ч.л.
- Олія рослинна – для смаження.
- Цукрова пудра – для декору.
Процес приготування:
Крок 1. У миску влийте кефір, додайте до нього цукор, сіль і соду, перемішайте. Соду гасити не потрібно, достатньо кислоти кефіру.
Крок 2. Додайте кондитерський мак.
Крок 3. Підсипайте просіяне борошно і починайте замішувати тісто ложкою. Остаточно вимішуйте масу руками, у підсумку вона має стати однорідною і не липнути до рук.
Крок 4. Коли тісто буде готове, розкачайте його в тонкий пласт на робочій поверхні. Розріжте тісто на прямокутники приблизно однакового розміру. У центрі кожного ножем зробіть поздовжній розріз.
Крок 5. Акуратно протягніть один край тіста через розріз у тісті. У вас вийдуть фігурні заготовки для хмизу.
Крок 6. У каструлю з товстими стінками влийте рослинну олію. Коли воно добре розігріється, викладайте в нього хмиз і обсмажуйте з двох боків до золотистого кольору.
Крок 7. Готовий пишний хворост промокніть від олії на паперових серветках.
Крок 8. Хворост посипте цукровою пудрою і, коли він охолоне, подавайте його до чаю. Смачного!
Хрусткий хворост із медом
Хрусткий хворост із медом – це наша відповідь пахлаві. Таку випічку сміливо можна ставити в один ряд зі знаменитими східними ласощами, вона виходить дуже смачною та оригінальною. І тим не менш, не втрачає свою автентичність і характерний зовнішній вигляд.
Час готування: 20 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 15.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Вода – 60 мл.
- Борошно – 300 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Олія рослинна – 60 мл.
Для сиропу:
- Вода – 100 мл.
- Мед – 50 гр.
- Цукор-пісок – 200 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Викладіть на робочу поверхню борошно, два яйця, воду і рослинну олію для тіста.
Крок 2. У мисці змішайте курячі яйця, воду і рослинну олію. Добре перемішайте інгредієнти вінчиком.
Крок 3. Далі в миску просійте через сито пшеничне борошно, почніть замішувати тісто лопаткою або ложкою.
Крок 4. Коли маса стане дуже густою, переходьте на ручне замішування. У підсумку тісто має вийти пластичним і не липнути до рук. Зберіть його в грудку, оберніть у харчову плівку і залиште на півгодини.
Крок 5. Після цього розділіть тісто на три частини.
Крок 6. Кожен шматок розкачайте качалкою на робочій поверхні в тонкі пласти.
Крок 7. Потім скрутіть пласти в рулети, але не дуже щільні, щоб тісто не злипалося.
Крок 8. Потім рулети розріжте на частини по діагоналі.
Крок 9. Далі заготовки обсмажте у великій кількості рослинної олії.
Крок 10. Готовий хворост перекладіть на паперові рушники, щоб стекла зайва олія.
Крок 11. Тепер приготуйте сироп для просочення хворосту. Візьміть воду, цукор і мед.
Крок 12. У каструлі змішайте воду і цукор, варіть сироп, поки цукор повністю не розчиниться.
Крок 13. У сироп додайте мед і перемішайте. У теплий медовий сироп вмочуйте хворост і викладайте його на блюдо.
Крок 14. Додатково хворост можна прикрасити колотим горіхом, маком або насінням кунжуту. Чудове солодке частування готове. Смачного!