Тефтелі з підливою в духовці – це універсальна страва, вони чудово поєднуються як із крупами, так і з овочами або пастою. Мами знають, як часом складно нагодувати дітей м’ясом, тефтелі ж з’їдаються дітьми за лічені хвилини! Існує велика кількість варіантів приготування цієї чудової страви і кожен рецепт по-своєму гарний. Спробуйте і переконайтеся самі.
Ніжні курячі тефтелі “Як у дитячому садку”
Ніжні та соковиті тюфтельки в підливці – смак цієї страви знайомий кожній дитині. Порадуйте себе та своїх близьких, приготувавши на вечерю ці ароматні, ніжні та дуже смачні курячі тюфтельки з підливою як у садочку. Запевняємо вас, ваші близькі проситимуть приготувати цю страву знову і знову.
Інгредієнти
- Фарш м’ясний 500 гр.
- Сіль за смаком
- Цибуля ріпчаста 1 головка
- Яйце куряче 2 шт.
- Сметана 3 ст.л.
- Вода 300 мл.
- Рис білий 100 гр. (сирого)
- Борошно 2 ст.л.
- Томатна паста 2 ст.л.
- Приправи за смаком
- Лавровий лист 1 шт.
Приготування
-
Перш ніж приступити до приготування тюфтельок у духовці з підливою, потрібно попередньо підготувати деякі інгредієнти. Для початку добре промийте рисову крупу у великій кількості холодної води. Найкраще це зробити кілька разів. Перекладіть рис у невелику каструльку, налийте води, щоб вона покривала рис приблизно на один палець заввишки і відваріть рис до напівготовності. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, сполосніть під проточною водою, розріжте навпіл, а потім кожну половину наріжте дрібним кубиком. У великій глибокій мисці змішайте варений рис, м’ясний фарш (краще, якщо він буде складатися з декількох видів м’яса), додайте туди подрібнену цибулю і вбийте курячі яйця. Ретельно перемішайте всі інгредієнти, не забувши додати сіль, перець і ваші улюблені спеції. Щоб фарш для тюфтельок став щільнішим і зручнішим для приготування, потрібно його відбити об миску.
-
У глибоку тарілку налийте 1 склянку чистої води. Воно стане в пригоді вам у процесі ліплення тюфтельок – так фарш не прилипатиме до рук, а самі тюфтельки вийдуть гарної круглої форми. В іншу тарілку насипте 2-3 столові ложки борошна. Змочіть руки у воді та візьміть невеликий шматочок фаршу. Скачайте з нього тюфтельку, а потім, як слід, обваляйте її в борошні, щоб фарш не втратив форму під час обсмажування.
-
У велику сковорідку налийте достатню кількість рослинної олії, поставте сковорідку на вогонь і гарненько нагрійте. Коли олія на сковороді добре прогріється – можна приступати до готування. Викладіть тюфтельки на сковорідку й обсмажте з обох боків до утворення рум’яної золотистої скоринки.
-
Перекладіть у форму для випічки, попередньо увімкнувши духовку розігріватися до 190 градусів. У невеликій мисці змішайте 200 мілілітрів води і томатну пасту. Ретельно перемішайте і посоліть за вашим смаком. Залийте тефтелі отриманою томатною водою і поставте форму в розігріту духовку.
-
Поки готуються тефтелі, можна зайнятися соусом. Для цього в 100 мілілітрах води розведіть 3 столові ложки сметани. Поступово додайте 1-2 столові ложки борошна, не забуваючи постійно помішувати. Якщо не перемішувати заливку в процесі додавання борошна, вийде дуже багато грудочок, що, своєю чергою, негативно позначиться на естетичних і смакових якостях готової страви. Через 15 хвилин з моменту початку тушкування тефтелей, відкрийте духовку і додайте до фаршу лавровий лист і сметанну заливку. Закрийте духовку та продовжуйте тушкувати тефтелі протягом 20-30 хвилин. Через півгодини смачна вечеря готова. Подавати такі тюфтельки можна з будь-якими крупами, овочами, картопляним пюре або макаронами.
Смачного!
Дуже смачні тефтелі в ніжному томатно-сметанному соусі
Тефтельки виходять дуже ніжними, соковитими й ароматними. Чудовий варіант для сімейної вечері. Чудово поєднуються з овочами та крупами. Також можна подавати з макаронами.
Інгредієнти:
- М’ясний фарш – 500 гр.
- Борошно – 2 ст.л.
- Ріпчаста цибуля – 2 шт.
- Хліб білий – 80 гр.
- Молоко – 130 мл.
- Сметана – 200 гр.
- Рис сирий – 50 гр.
- Сіль, перець, приправи – за смаком.
- Масло вершкове – 1 ст.л.
- Томатна паста – 2-3 ст.л.
- Вода – 1,5 ст.
Процес приготування:
1. У невелику тарілку накришіть хлібний м’якуш. Залийте його молоком і залиште на деякий час, щоб хліб добре ввібрав молоко.
2. У цей час ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і промийте в холодній воді. Розріжте кожну головку цибулі навпіл, а потім дрібно наріжте кожну з половинок.
3. Ретельно промийте рис у семи водах до повної прозорості води, що зливається. Потім перекладіть рис у невелику каструлю, залийте достатньою кількістю води і поставте каструлю на вогонь. Коли вода в каструлі закипить, зменшіть вогонь і варіть рис, періодично помішуючи, до напівготовності.
4. Якщо ви використовуєте готовий фарш, то змішайте його з відвареним рисом, нарізаною цибулею, намоклим хлібом, сіллю, перцем і спеціями. Якщо ж ви використовуєте цілий шматок м’яса, то спочатку промийте його під проточною водою, а потім пропустіть через м’ясорубку (краще використовувати не один, а кілька видів м’яса).
5. Щоб м’ясо в тефтелях вийшло щільним і не розвалювалося, його потрібно трохи відбити об миску.
6. Змочіть руки в холодній воді, відщипуючи від фаршу невеликі шматочки, сформуйте акуратні круглі тюфтельки.
7. У тарілку насипте трохи борошна й обваляйте в ньому кожну тефтельку.
8. Увімкніть плиту, поставте на неї сковорідку з налитою рослинною олією. Коли олія достатньо нагріється, покладіть на сковорідку тюфтельки, трохи зменшіть вогонь і обсмажте їх до набуття апетитної скоринки і приємного золотистого відтінку.
9. Займіться томатно-вершковим соусом. Для цього в невеликій каструлі розтопіть вершкове масло, додайте до нього борошно й обсмажте. Потім у підрум’янені борошно додайте томатну пасту, сметану та воду. Посоліть і приправте улюбленими спеціями. Ретельно все перемішайте і тушкуйте протягом 3-5 хвилин.
10. Перекладіть тефтелі у форму для випічки, рівномірно полийте їх соусом і відправте в попередньо розігріту до 220 градусів духовку на 20-30 хвилин.
11. Такі тюфтельки ідеально підійдуть до будь-якого овочевого або злакового гарніру.
Приємного вам апетиту!
Тефтелі з індички “Соковиті”
Спробуйте приготувати на вечерю цю соковиту, ніжну страву. Тефтелі з індички чудово поєднуються і з овочами, і з крупами, і з макаронами. Прекрасний варіант ситної вечері для всієї родини.
Інгредієнти:
- Морквина – 1 шт.
- Сметана – 180 г
- М’ясо індички – 600-800 г (краще стегно, але можна і філе)
- Ріпчаста цибуля – 1 головка
- Сіль і спеції – за смаком
- Олія рослинна – 2-3 столові ложки
Процес приготування:
1. Якщо ви використовуєте не готовий фарш з індички, а м’ясо, то його потрібно подрібнити. Для цього промийте м’ясо під проточною водою, дайте стекти зайвій рідині, а потім наріжте м’ясо на порційні шматки завтовшки 3-5 сантиметрів. Пропустіть м’ясо через м’ясорубку (краще використовувати не найдрібнішу насадку, а середню). Розріжте цибулину навпіл, а кожну половинку дрібно наріжте кубиками.
2. Тепер потрібно зайнятися підготовкою овочів. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, сполосніть її водою.
3. Морквину очистіть за допомогою овочечистки від шкірки (можна, звісно, скористатися і звичайним ножем, але овочечистка зрізає шар шкірки набагато тонше та швидше), промийте під проточною водою, а після цього натріть на крупній тертці.
4. Поставте на плиту сковорідку, налийте в неї трохи олії та змішайте натерту моркву і дрібно порубану цибулю. Обсмажте цибулю з морквою до приємного золотистого кольору (приблизно 5-7 хвилин).
5. Після того як засмажка буде готова, вимкніть плиту і перекладіть обсмажені цибулю та моркву на неглибоку тарілку, щоб швидше їх остудити до кімнатної температури.
6. З’єднайте підготовлений фарш і засмажку, добре перемішайте. Саме час надати тюфтелькам смаку – додайте сіль, перець і ваші улюблені спеції за смаком. Усе ще раз добре перемішайте, щоб усі інгредієнти перемішалися.
7. Змочіть руки в холодній воді та зліпіть фрикадельки. Для цього відщипуйте від загальної маси фаршу шматочок і скачуйте з нього кульку. Із зазначеної кількості фаршу виходить близько 15 фрикадельок невеликого розміру.
8. Форму для запікання змастіть невеликою кількістю рослинної олії та перекладіть туди фрикадельки. Полийте тефтелі сметаною і відправте в духовку, яку попередньо потрібно було розігріти до 200 градусів. Запікаються тефтельки з індички приблизно 50 хвилин.
9. Смачні, ніжні, соковиті тефтелі з індички готові!
Покроковий рецепт тефтелей із підливою з гречкою
Якщо у вас у холодильнику залежалося трохи вареної гречки з вечері, а в морозилці є шматочок фаршу, ви можете спробувати приготувати цю просту і ситну страву – соковиті м’ясні тюфтельки з гречкою…
Інгредієнти:
- Гречана крупа (варена) – 200 г
- Яйце куряче – 1 шт.
- Фарш яловичий або свинячий – 350-400 г
- Ріпчаста цибуля – 2 головки середнього розміру
- Сіль і приправи – за смаком
- Вода – 400-450 мл
- Кетчуп або томатна паста – 2 – 2,5 ст. л. л.
- Кріп свіжий – ½ пучка
Процес приготування:
1. Якщо у вас немає готової гречки, то відваріть потрібну кількість крупи в достатній кількості підсоленої води.
2. Якщо ви використовуєте м’ясо, а не готовий фарш, то промийте його під водою, трохи обсушіть, а потім наріжте на невеликі шматки і пропустіть через м’ясорубку з насадкою середнього розміру.
3. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, сполосніть під холодною водою, розріжте навпіл і кожну половину наріжте дрібним кубиком. Якщо ви перекручували м’ясо через м’ясорубку, то цибулю теж можна пропустити через неї.
4. У миску з фаршем додайте подрібнену цибулю та гречку. Посоліть, вбийте одне куряче яйце, додайте свої улюблені приправи, і ретельно все перемішайте.
5. Тепер можна ліпити тефтелі. Якщо фарш липне до рук, то змочіть руки холодною водою – ліпити відразу стане набагато легше. Можете поставити поруч тарілку з водою і змочувати руки в міру необхідності. Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить приблизно 12-15 тюфтельок середнього розміру.
6. Присипте стіл борошном і обваляйте в ньому кожну тефтельку. Духовку розігрійте до 200ºС. У форму для запікання покладіть тефтельки.
7. У невеликій мисці змішайте воду і томатну пасту/кетчуп. Якщо потрібно, то додайте трохи солі та спецій. Залийте заливкою тефтелі та поставте в розігріту духовку.
8. Поки тефтелі тушкуються (приблизно 30 хвилин) промийте зелень кропу, трохи обсушіть і дрібно наріжте. Посипте кропом тефтелі та знову відправте в духовку. Дайте страві потушкуватися ще 10-15 хвилин.
9. Подавати таку страву найкраще з гарніром з овочів, а можна їсти як самостійну страву.
10. Приємного вам апетиту!
Соковиті тефтелі з підливою та картоплею
Швидкий і простий варіант ситної вечері, коли не хочеться готувати м’ясну страву і гарнір окремо.
Інгредієнти:
- М’ясо (яловичина або свинина) – 350-400 г
- Яйце куряче – 1 шт.
- Морквина – 1-2 шт. (залежно від розміру)
- Ріпчаста цибуля – 2 шт.
- Сіль, спеції, мелений перець – за вашим смаком
- Солодкий болгарський перець – 1 шт.
- Вода – 300 мл
- Кетчуп або томатна паста – 2-3 ст. л. л.
- Зубчики часнику – 2 шт.
- Картопля – 8-10 шт.
- Олія рослинна – 50 мл
- Рис – 1/3 склянки
Процес приготування:
1. Для початку потрібно відварити рис у підсоленій воді до напівготовності. Коли рис буде готовий, злийте воду і промийте його холодною водою (до слова, перед початком варіння рис також потрібно ретельно промити кілька разів, інакше ви ризикуєте отримати не розсипчастий рис, а злиплу кашу).
2. М’ясо промийте під проточною водою, розріжте на порційні шматки такого розміру, щоб вони легко помістилися в м’ясорубку.
3. Цибулину і зубчики часнику очистіть від лушпиння і пропустіть разом із м’ясом через м’ясорубку. Насадку краще вибрати не дрібну. Якщо ви хочете, щоб фарш вийшов ніжнішим, то пропустіть м’ясо через м’ясорубку вдруге.
4. З’єднайте варений рис і фарш. Додайте до них одне куряче яйце, і ретельно все перемішайте.
5. Налийте в тарілку трохи холодної води. Змочуйте в ній руки, перш ніж брати нову порцію фаршу для тефтелей. Вода допоможе фаршу не прилипати до рук, а тефтелькам набувати правильної круглої форми.
6. Другу цибулину наріжте дрібними кубиками. Морквину очистіть від шкірки, промийте під холодною водою і натріть на крупній тертці. Болгарський перець також сполосніть водою, видаліть плодоніжку та насіннєву коробку і наріжте кубиком середнього розміру.
7. На пательню налийте трохи рослинної олії та обсмажте подрібнені моркву, цибулю та перець. Смажити потрібно доти, доки овочі не стануть м’якими (приблизно 10 хвилин). Наприкінці додайте трохи кетчупу/томатної пасти.
8. Поки готується засмажка, почистіть картоплю і розріжте кожну бульбу на 4-8 частин (залежно від розміру картоплин).
9. Духовку попередньо потрібно розігріти до 200 градусів.
10. Перекладіть нарізану картоплю і засмажку у форму для випічки, додайте солодку паприку, спеції та сіль. Залийте 1,5 склянками води. Поставте форму в духовку і дочекайтеся, поки її вміст закипить.
11. Після закипання розкладіть поверх картоплі тефтелі. Відправте форму знову в духовку і дайте вмісту протомитися близько 50 хвилин.
12. Смачна та ситна страва готова. При подачі, за бажання, можна додати до тефтелей із картоплею трохи дрібно нарізаної зелені кропу.
13. Приємного вам апетиту!
Смачні рибні тефтелі з підливою
Тефтелі – це чудовий спосіб нагодувати рибою дітей. Усім мамам знайомо, що малюки не особливо полюбляють рибу, плюс ще там і кісточок багато. Але вихід є: приготуйте ароматні рибні тюфтельки з філе риби з підливою. Таку страву оцінять навіть найвибагливіші гурмани.
Інгредієнти:
- Філе тріски – 0,3 кг
- Курячий жовток – 1 шт.
- Зубчики часнику – 1-2 шт.
- Олія рослинна без запаху – для смаження
- Сіль, спеції – за смаком
- Свіжа петрушка – 20 г
- Томатна паста або кетчуп – 2-3 ст. л. л.
Процес приготування:
1. Спочатку промийте зелень у достатній кількості холодної води. Потім обсушіть її, відкинувши на друшляк. Коли вся зайва рідина стече, подрібніть петрушку за допомогою гострого ножа. Рубати потрібно тільки ніжне листя, тверді гілочки відріжте і викиньте.
2. Філе риби промийте й уважно огляньте на наявність кісток постарайтеся максимально вибрати всі кісточки, навіть найдрібніші (хоча, у філе їх не повинно бути дуже багато).
3. Пропустіть рибу через м’ясорубку. Щоб бути на 100% впевненими, що в ній не залишилося кісток, пропустіть рибу через м’ясорубку ще один раз. Таким чином, ви і кісток позбудетеся, і фарш стане ніжнішим.
4. До перекрученої риби додайте курячий жовток (білок можна заморозити або використати для приготування іншої страви) і дрібно порубану петрушку. Добре перемішайте всі інгредієнти. Якщо фарш буде розвалюватися, можна додати трохи борошна або манної крупи. Не забудьте додати потрібну кількість солі та спецій, які призначені для рибних страв.
5. Замість борошна можна додати панірувальні сухарі. Точна їхня кількість залежатиме від кількості та консистенції фаршу, але зазвичай потрібно близько 1 столової ложки сухарів. Знову ретельно все перемішайте.
6. Приступаємо до формування тюфтельок. Рибний фарш може прилипати до рук, тому, щоб цього уникнути, змочіть руки водою і вологими руками відщипуйте невеликі шматочки фаршу від загальної маси. Кожну тефтельку обваляйте в борошні.
7. Нагрійте духовку до 200 градусів. У форму для запікання налийте невелику кількість олії, перекладіть тефтелі у форму для запікання. Тепер час зайнятися заливкою. Для цього додайте до тюфтельок кілька ложок томатної пасти або кетчупу (залежно від того, який смак вам більше подобається: кислуватий або солодкуватий). Додайте потрібну вам кількість води (кількість залежить від того, якої густоти та кількості соусу ви хочете досягти). Якщо консистенція здається вам рідкуватою, то можна додати трохи крохмалю або просіяного борошна.
8. Відправте форму з тюфтельками в розігріту духовку і дайте тюфтелькам протомитися близько 45 хвилин.
9. Рибні тюфтельки готові. На наш погляд, найкраще вони поєднуються з картопляним пюре. Але також можна приготувати як гарнір пасту, тушковані овочі або кашу.
10. Приємного вам апетиту!