Класичний хрусткий хворост – це печиво, смак якого пам’ятається з самого дитинства. Та вона і зараз залишається однією з найпопулярніших. Це, звичайно ж, хрусткий хмиз. Цей кондитерський виріб отримав свою назву за схожість за формою з хворостом – опалими гілками дерев. Тонке золотисте печиво, присипане цукровою пудрою або облите медом, зробить приємним будь-яке чаювання.
Хрусткий хворост – класичний рецепт
Багато років досвідчені домогосподарки готують за рецептом хрусткий хворост із горілкою. Випічка виходить повітряною і дуже смачною. Мінімальний набір продуктів і трохи часу – і ви порадуєте своїх близьких цими хрусткими ласощами.
Інгредієнти
- Борошно 1.5 склянка
- Яйце куряче 1 шт.
- Горілка 2 ст.л.
- Вода ¼ склянки
- Сіль 1 щіпка
- Олія рослинна для смаження
- Цукрова пудра для посипання
- Цукор-пісок 2 ст.л.
Приготування
-
Як приготувати смачний хрусткий хворост за класичним рецептом? У ємність для замісу тіста вбийте куряче яйце, додайте цукор, дрібку солі, зазначену кількість води і горілки, і за допомогою виделки, перемішайте все до однорідного стану.
-
В отриману суміш насипте просіяне на сито пшеничне борошно і замісіть тісто, спочатку виделкою, а потім добре вимісіть рукою. Тісто має бути пружним, гладким і не липнути до руки.
-
Замішане тісто розріжте на 4 шматочки, так буде зручніше з ним працювати.
-
Шматочок тіста помістіть на рівну поверхню і, присипавши борошном, розкачайте його в тонкий корж завтовшки 2-3 мм. Ножем поріжте корж на стрічки завдовжки 8 см і завширшки 2 см. На кожній стрічці зробіть поздовжній надріз і скрутіть її “бантиком”. Такі “бантики” сформуйте з усього тіста.
-
У глибокій чавунній пательні або казанку добре розігрійте рослинну олію. Обсмажте в ньому ваші вироби до золотистого кольору по кілька секунд з кожного боку. Готовий хмиз викладайте на велике блюдо й одразу посипайте подрібненим у пудру цукром.
Приємного чаювання!
Класичний хрусткий хворост, приготований на кефірі
У цьому рецепті вам пропонується приготувати тісто для хворосту на кефірі. Печиво буде хрустким, пишним і м’яким. Але, тим не менш, випічка до чаю вийде чудовою. Смажимо у фритюрі. Із зазначеної в рецепті кількості продуктів у вас вийдуть 3 великі тарілки хмизу. Вистачить усім.
Інгредієнти:
- Борошно – 3 ст.
- Яйце – 1 шт.
- Кефір – 300 мл.
- Цукор – 3 ст.л.
- Соняшникова олія – 3 ст. л.
- Ванільний цукор – 1 пак.
- Сода – 1.5 ч. л.
- Олія рослинна – для фритюру.
- Цукрова пудра – для посипання.
Процес приготування:
1. У посуд для замісу тіста розбийте одне яйце, додайте дрібку солі, ванільний і звичайний цукор і виделкою добре перемішайте.
2. Потім налийте в посуд трохи підігрітий кефір, насипте соду, додайте соняшникову олію і ще раз перемішайте.
3. Просійте на сито потрібну кількість борошна та пересипте його до рідкої основи.
4. 6. Руками замісіть тісто. Воно вийде м’яким і трохи липким.
5. Посуд із тістом прикрийте кришкою або шматочком харчової плівки і залиште на півгодини для відпочинку.
6. Потім тісто, розділивши на шматочки для зручності роботи, розкачайте качалкою в тонкий корж і поріжте на стрічки 2х8 см. Кожну стрічку надріжте та загорніть у вигляді бантика.
7. У ємності для смаження у фритюрі (пательня, каструля з товстим дном або казанок) розжарте рослинну олію. Для цієї кількості хворосту вам знадобиться до 0,4 л олії.
8. Невеликими порціями обсмажте хворост до рум’яного кольору з кожного боку.
9. Готові “бантики” викладіть на тарілки і посипте пудрою з цукру.
Приємного чаювання!
Як спекти хрусткий хворост на молоці
У цьому рецепті вам пропонується замісити тісто для хворосту на основі молока. Воно дає можливість тонко розкачати тісто, і вироби не будуть рватися. Хворост вийде дуже хрустким і незвично смачним, а ароматні нотки ваніліну швидко “покличуть” на кухню всіх домочадців.
Інгредієнти:
- Борошно – 2 ст.
- Яйце велике – 2 шт.
- Молоко – 120 мл.
- Ванілін і сіль – по 1 щіпці.
- Олія для фритюру та цукрова пудра для посипання.
Процес приготування:
1. У чашу для замісу тіста розбийте яйця (С0) і налийте молоко. Ці продукти потримайте деякий час при кімнатній температурі, щоб не були холодними.
2. Вінчиком, яйця з молоком добре збийте.
3. В окрему мисочку просійте через сито потрібну кількість борошна і перемішайте його з сіллю та дрібкою ваніліну.
4. Потім борошно пересипте до яєчно-молочної суміші та замісіть тісто. Воно має вийти м’яким і еластичним.
5. Тісто розділіть на 2-3 шматочки і скачайте в колобки, так буде зручніше формувати хворост.
6. Качалкою розкачайте тісто на тонкі коржі та поріжте їх на квадратики 5х5 см, хоча форма нарізки може бути іншою, на ваш смак.
7. Квадратики надріжте в середині та загорніть бантиком, адже без бантика буде просто печиво, а не хмиз.
8. Обсмажуйте хворост у фритюрі в достатній кількості рослинної олії до золотистого кольору з обох боків.
9. Діставайте хмиз із фритюру шумівкою, кладіть на гарне блюдо і посипайте цукровою пудрою.
Їжте на здоров’я!
Рецепт дуже смачного хворосту на сметані
За цим рецептом ви можете приготувати дуже смачний хворост, замісивши тісто на сметані. Такий хмиз треба їсти одразу, бо у остиглого хмизу буде зовсім інший смак. Порадуйте свою сім’ю смачним десертом до вечері.
Інгредієнти:
- Борошно – 3 ст.
- Яйце – 2 шт.
- Сметана – 1 ст.
- Цукор – 4 ст. л.
- Сода – 1.5 ч. л.
- Олія для фритюру та цукрова пудра для посипання.
Процес приготування:
1. У ємність для замісу тіста розбийте яйця і додайте до них цукор. Зазначена кількість цукру не зробить хворост дуже солодким. Він потрібен, щоб тісто на сметані не осіло і залишилося пишним.
2. Вінчиком, яйця з цукром добре збийте.
3. Потім додайте до цієї суміші потрібну кількість сметани, соди та перемішайте.
4. Поступово насипайте до рідкої основи просіяне борошно і рукою замішуйте тісто. Воно має вийти м’яким, повітряним і не прилипати до рук, тому борошна може знадобитися трохи більше, ніж зазначено в рецепті.
5. Тісто розділіть на кілька шматочків, і кожен шматочок розкачайте качалкою в тонкий корж, товщиною до 3-5 мм.
6. Коржі наріжте довільними прямокутниками. Потім кожен прямокутник надріжте в середині і загорніть у вигляді бантика.
7. Добре розжарте в посуді для смаження у фритюрі рослинну олію.
8. Порційно обсмажте хворост до рум’яного кольору з обох боків. Пам’ятайте, що хворост смажиться дуже швидко.
9. Готовий хмиз діставайте з фритюру за допомогою шумівки або виделки та кладіть його на паперовий рушник, щоб прибрати зайву олію.
10. Хмиз потім перекладіть на велике блюдо, трохи присипте пудрою з цукру і подавайте до столу.
Приємного чаювання!
Покроковий рецепт тонкого хрусткого хворосту на воді
Вашій увазі надається рецепт приготування хмизу просто на воді, без молока, кефіру та сметани. Це маловідомий рецепт. У вас вийде низькокалорійна і недорога випічка, але тим не менш хрустка і смачна.
Інгредієнти:
- Борошно – 400 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Вода – 200 мл.
- Цукор – 0,5 ст.
- Горілка – 1 ст.л.
- Рослинна олія для фритюру та пудра для посипання.
Процес приготування:
1. В окремий посуд розбийте курячі яйця, додайте дрібку солі, цукор і вінчиком добре збийте.
2. Налийте до збитих яєць потрібну кількість холодної води, горілки та перемішайте до однорідного стану.
3. У чашу для замісу тіста просійте через сито вказану в рецепті кількість борошна.
4. До нього влийте яєчну суміш і рукою замісіть тісто. Вимішуйте доти, доки тісто не перестане прилипати до руки.
5. Потім тісто скачайте в колобок, прикрийте серветкою і залиште на півгодини для відпочинку.
6. Після закінчення цього часу тісто розкачайте качалкою в тонкий лист.
7. Розкатаний лист наріжте на ромбики або прямокутники.
8. Кожну заготовку надріжте в середині і через розріз акуратно виверніть один кінець тіста, щоб вийшов бантик.
9. Обсмажуйте хворост у фритюрі на середньому вогні по 1-2 хвилини з кожного боку до отримання золотистої скоринки.
10. Готовий хмиз спочатку помістіть на паперові серветки або рушник, щоб видалити зайву олію, а потім перекладіть на гарну тарілку і посипте пудрою з цукру.
Приємного чаювання!
Смачний хрусткий хворост “трояндочки”
У цьому рецепті вам пропонується приготувати ніжний і хрусткий хворост у формі “трояндочки”, а не стандартного бантика. Страва матиме дуже гарний вигляд на святковому столі. Тісто готуємо з додаванням горілки. Смажимо у фритюрі.
Інгредієнти:
- Борошно – 2 ст.
- Яйце – 5 шт.
- Горілка – 2 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Цукор – 1 ст. л.
- Рослинна олія для фритюру – 600 мл.
- Цукрова пудра і кориця для посипання.
Процес приготування:
1. Одне яйце розділіть на жовток і білок. Білок буде для склеювання “трояндочок”.
2. Жовток помістіть в окремий посуд і розбийте туди ж інші яйця. Додайте до них дрібку солі, ложку цукру і дві ложки горілки. Все добре перемішайте, не збиваючи в піну.
3. У чашу для замісу тіста просійте потрібну кількість борошна. У середині борошна зробіть заглиблення і перелийте в нього яєчну суміш. Руками замісіть круте тісто. Вимішуйте доти, доки тісто не стане крутим, однорідним і не прилипатиме до рук.
4. Чашу з тістом прикрийте серветкою і залиште на півгодини для відпочинку.
5. Після закінчення цього часу тісто розріжте на дві частини та розкачайте на тонкі листи завтовшки не більш як 1-2 мм, щоб хворост вийшов ніжним.
6. Двома склянками різних діаметрів наріжте тісто на кружечки. На кружечках зробіть по краях по 6-7 надрізів.
7. Потім сформуйте з кружечків тіста красиві “трояндочки”. Складайте по три кружки, склеюючи їх у середині білком, що залишився. Гуртки в центрі щільно притисніть пальцем для надання міцності квіткам.
8. Добре розігрійте в казанку рослинну олію.
9. Акуратно, за допомогою довгої ложки і притримуючи їх рукою, опускайте квітки в гарячу олію. Потім їх ложкою трохи притисніть до дна казанка і покрутіть, щоб “трояндочки” розпушилися і стали об’ємними.
10. Обсмажуйте їх з обох боків до рум’яного кольору.
11. Готовий хворост перекладіть на паперовий рушник для видалення зайвої олії. Покладіть приготовані “трояндочки” на велике гарне блюдо і посипте їх пудрою, перемішаною з невеликою кількістю кориці або ванілі.
Їжте на здоров’я!
Як приготувати хрусткий хворост без додавання яєць
Приготувати тісто для хмизу можна і без яєць, а лише на кефірі. Такий хворост довго залишається м’яким і смачним і не твердне. Рецепт простий. Сформувати хворост можна традиційним бантиком або зробити красиві трояндочки. Смажити такий хворост можна на звичайній сковорідці.
Інгредієнти:
- Борошно – 3,5 ст.
- Кефір – 1.5 ст.
- Сода – ½ ч. л. л.
- Цукор – 5 ст. л.
- Олія для смаження.
Процес приготування:
1. У посуд для замісу тіста насипте потрібну кількість просіяного борошна. Додайте до неї цукор і дрібку солі та перемішайте.
2. Кефір трохи підігрійте та змішайте з содою.
3. Потім перелийте кефір до борошна та замісіть тісто.
4. Посуд із тістом прикрийте серветкою та поставте на 1 годину в прохолодне місце.
5. Потім тісто повторно перемішайте і розкачайте в тонкий корж.
6. Тісто наріжте на прямокутники. У середині кожної заготовки зробіть надріз і загорніть один кінець, щоб вийшов бантик.
7. Обсмажуйте хворост на сковорідці в розігрітій рослинній олії до золотистого кольору. Він вийде у вас повітряний і пишний.
8. Посипте приготований хворост подрібненим коричневим цукром, буде красиво та смачно.
Приємного чаювання!
Простий і смачний рецепт приготування хворосту на пиві
Вашій увазі надається рецепт випікання хворосту з тіста, замішаного на пиві. Хворост буде хрусткий, повітряний і розсипчастий. Домашня випічка на пиві є найсмачнішою, найшвидшою та найвідомішою серед кулінарів.
Інгредієнти:
- Борошно – 4 ст.
- Пиво світле – 1 ст.
- Маргарин – 70 г.
- Сіль – ½ ч. л. л.
- Олія для смаження та цукрова пудра для посипання.
Процес приготування:
1. Найсмачніше тісто для хворосту на пиві передбачає використання тваринного жиру (свинячого або курячого), але ми будемо використовувати маргарин, що не позначається на смаку випічки.
2. Потрібну кількість маргарину розтопіть у мікрохвильовці або на водяній бані.
3. У чашу для замісу тіста налийте склянку пива, тільки не холодного, що важливо для якості хвороста.
4. До пива перелийте розтоплений маргарин.
5. Потім насипте до них потрібну кількість борошна. Борошно обов’язково просійте через сито для збагачення його киснем, від цього залежить хрусткий смак виробу.
6. Руками замісіть тісто.
7. Чашу з тістом прикрийте шматочком харчової плівки і залиште на 30 хвилин для відпочинку.
8. Потім тісто розріжте на 3-4 шматочки, щоб зручніше було з ним працювати.
9. Кожен шматочок розкачайте качалкою в пласт товщиною до 3-5 мм. З тіста наріжте на свій смак або довгі смужки, або інші фігурки за допомогою формочки. На кожній смужці зробіть надріз у середині та загорніть кінець смужки, щоб вийшов бантик.
10. Добре розігрійте в глибокій сковорідці або казанку рослинну олію.
11. Порційно обсмажте в ньому весь хворост.
12. Смажте з обох боків до золотистого кольору. Намагайтеся не пересмажити, інакше хворост вийде твердим.
13. Готовий хмиз виймайте з олії за допомогою шумівки та одразу кладіть на паперовий рушник, інакше він просочиться олією і втратить свій смак.
14. Приготований хворост посипте подрібненим у пудру цукром.
Їжте на здоров’я!
Ніжний і дуже смачний хворост із сиром
Вам пропонується ще один чудовий рецепт приготування хворосту. Він готується на тісті з додаванням сиру. Ця ніжна та смачна випічка сподобається і дітям, і дорослим, тому одразу готуйте подвійну порцію.
Інгредієнти:
- Сир – 250 г.
- Борошно – 5 ст. л.
- Цукор – 3 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Олія для смаження та пудра для посипання.
Процес приготування:
1. У посуд для замісу тіста розбиваємо куряче яйце, додаємо потрібну кількість цукру і добре розтираємо, щоб цукор розчинився.
2. Потім кладемо до цієї суміші сир. Сир підходить будь-який, тільки якщо у вас він зернистий, то потрібно протерти на сито.
3. Насипаємо в посуд просіяне борошно і потрібну кількість розпушувача.
4. Рукою замішуємо тісто. Вимішуємо доти, доки воно не прилипатиме до руки.
5. Тісто ділимо на кілька шматочків.
6. Кожен шматочок, трохи присипавши борошном, розкачуємо в коржик завтовшки до 1 см.
7. Коржі нарізаємо на стрічки. Робимо надріз на кожній стрічці та загортаємо її бантиком. Такі фігурки формуємо з усього тіста.
8. Добре розжарюємо, в глибокій сковорідці або казанку, рослинну олію.
9. Хворост обсмажуємо в олії по 3-4 хвилини з кожного боку до рум’яного кольору. Смажимо на маленькому вогні.
10. Перекладаємо готовий хворост на паперовий рушник для видалення зайвої олії, трохи посипаємо пудрою з цукру і укладаємо на красиве блюдо.
Смачного!
Простий рецепт хрусткого хворосту з медом
Вашій увазі надається рецепт приготування ніжного та хрусткого хворосту, залитого медовим сиропом. Такий хворост називають “пахлава медова”. Десерт вийде дуже смачний і не надто солодкий. Тісто замішуємо на сметані з додаванням горілки та мінеральної води. Порадуйте близьких вам людей цією чудовою випічкою.
Інгредієнти:
- Борошно – 1.5 ст.
- Сметана – 1 ст. л.
- Цукор – 1 ч. л.
- Вода мінеральна – 100 мл.
- Горілка – 2 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка.
Для сиропу:
- Цукор – 0.5 ст.
- Мед – 1 ч. л.
- Вода – 1/3 ст.
Процес приготування:
1. У чашу для замісу тіста насипте гіркою просіяне борошно і в середині його зробіть заглиблення.
2. У це заглиблення помістіть зазначену в рецепті кількість мінералки, сметани, цукру і горілки та додайте дрібку солі.
3. Із цих інгредієнтів замісіть тісто, щоб воно стало еластичним і не липло до руки.
4. Ємність прикрийте серветкою і залиште тісто на 30 хвилин для відпочинку.
5. Потім тісто ще раз акуратно вимісіть, і розріжте на кілька шматочків.
6. Кожен шматочок, трохи присипавши борошном, розкачайте качалкою в тонкий аркуш товщиною в 1 мм.
7. Кожен розкатаний лист нещільно згорніть у рулет. Потім за допомогою гострого ножа наріжте всі рулети під кутом з 45° і товщиною в 2 см. Це заготовки для хворосту.
8. Накаліть у глибокій ємності достатню кількість рослинної олії та посмажте в ній усі фігурки з тіста до золотистого кольору.
9. Потім приготуйте в окремій каструльці медовий сироп. Налийте в неї воду, додайте мед і цукор, перемішайте і варіть на маленькому вогні до появи бульбашок повітря на поверхні.
10. У цей гарячий сироп порційно або по одній штуці поміщайте на кілька секунд обсмажений хворост і потім перекладайте його на блюдо. Посипте хворост подрібненими горіхами.
Їжте на здоров’я!