Огірки в гірчичній заливці на зиму – частування, яке має масу інтерпретацій. Для заливки використовують як порошкову гірчицю, так і готовий продукт або спецію в зернах. Огірки можуть бути цілими або різаними. У добірці зібрані різні рецепти, які без зусиль зможе здійснити будь-яка господиня і навіть кулінар-початківець.
Шалені огірки в гірчичній заливці на зиму
Шалені огірки в гірчичній заливці на зиму виглядають максимально привабливо і яскраво. Приготувати закуску не складе труднощів. Для рецепта застосовують як невеликі, так і перерослі екземпляри. Використання куркуми надає закусці гарного зовнішнього вигляду. Мінімум інгредієнтів перетворюються на шедевр. Те, чого так не вистачає взимку для гарного настрою.
Інгредієнти
- Огірок 2 кг
- Цукор-пісок 200 гр.
- Часник 5 зуб.
- Гірчиця французька 5 ч.л.
- Оцет столовий 9% 200 мл.
- Куркума 1 ч.л. з гіркою
- Сіль 2 ст.л.
- Парасольки кропу 2 шт.
- Вода 800 мл.
Приготування
-
Для приготування огірків у гірчичній заливці на зиму відбираємо щойно зібрані овочі.
-
Ґрунтовно промивши плоди, звільняємо від шкірки за допомогою економки. Відрізавши кінчики, ділимо на брусочки, як показано на фото.
-
Часник очищаємо від лушпиння. У підготовлені банки (вимиті та простерилізовані) кладемо кропову парасольку, часникову часточку та сиплемо гірчицю.
-
Ставимо очищені огірки вертикально, наповнюючи банки не надто щільно.
-
У ємність для варіння маринаду засипаємо куркуму, сіль і цукровий пісок. Наливаємо оцтову кислоту і розбавляємо водою. Встановивши на конфорці, кип’ятимо до розчинення спецій.
-
Розподіляємо киплячий маринад по заготовках, прикриваємо стерильними кришками. Переміщаємо в каструлю для стерилізації, дно якої вистилаємо рушником. Заливаємо водою і кип’ятимо 5 хвилин, засікаючи час від закипання. Закупорюємо гарячі банки, притримуючи для безпеки прихваткою.
-
Перевернувши дном догори, закручуємо пледом і чекаємо охолодження. Прибираємо в льох, а коли хочеться, дістаємо і дегустуємо. Смачного!
Хрусткі огірки в гірчичній заливці без стерилізації на зиму
Хрусткі огірки в гірчичній заливці без стерилізації на зиму – рецепт, який подужає навіть недосвідчений кулінар. Для рецепта підходять різні екземпляри, непридатні для маринування цілком. На смак закуски це не вплине, і некондиція буде використана розумно.
Час готування – 4 год. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3,5 л.
Інгредієнти:
- Огірки – 2 кг.
- Цукор-пісок – 3 ст.л.
- Олія рослинна – 100 мл.
- Цибуля ріпчаста – 300 гр.
- Петрушка і кріп – невеликий пучок.
- Куркума – 1 ч.л.
- Коріандр мелений – 1 ч.л.
- Насіння гірчиці – 2 ст.л.
- Оцет 9% – 100 мл.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
- Сіль – 1,5 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Огірки промиваємо і складаємо в таз із холодною водою. Замочуємо на годину або більше. Якщо є час, процес може зайняти 3-4 години. За цей час кілька разів міняємо воду. Така підготовка зробить закуску більш хрусткою і дуже апетитною.
Крок 2. Вимочені плоди обполіскуємо та витираємо. Обрізавши кінчики, нарізаємо нетовстими кружечками.
Крок 3. Перекладаємо у місткий посуд, щоб зручно було перемішувати.
Крок 4. Очищену цибулю тонко ріжемо і вивантажуємо до огіркової нарізки.
Крок 5. Зелень обполіскуємо і дрібно рубаємо, пересипаємо в салат. Асортимент запашних трав визначаємо самостійно. Але я вважаю кріп і петрушку універсальними добавками, які завжди чудово поєднуються з огірками.
Крок 6. Приправляємо перцем, куркумою, гірчицею і коріандром. Солимо і додаємо цукор. Ґрунтовно розмішуємо. Кількість прянощів регулюємо самостійно.
Крок 7. Здобрюємо рослинною олією без запаху і знову об’єднуємо вміст. Залишаємо настоюватися на 2 години, перемішуючи через кожні півгодини.
Крок 8. Після закінчення двох годин розміщуємо на вогні.
Крок 9. Довівши до кипіння на невеликому полум’ї, виливаємо оцет і розмішуємо. Оцет надає приємну кислинку і дозволяє добре зберегти закатку. Проварюємо 5 хвилин при регулярному помішуванні. Огірки змінять колір, але залишаться хрусткими.
Крок 10. Промиті банки прожарюємо, оглядаємо на наявність тріщин і сколів. Якщо все гаразд, заповнюємо гарячою заготовкою, трохи трамбуючи. Заливаємо до країв маринад.
Крок 11. Заповнені банки закатуємо стерильними кришками.
Крок 12. Остудивши на столі у звичайному положенні, закрутки переміщаємо в льох. Залишаємо до зими. Салат ідеально доповнює картопляні страви, плов, макаронні вироби та поєднується з багатьма крупами. Для тих, хто постить, хороший варіант урізноманітнити раціон. Смачного!
Огірки в гірчичній заливці з часником на зиму
Огірки в гірчичній заливці з часником на зиму виходять бездоганними. Пікантна закатка використовується як закуски і складові різних страв і салатів. Ароматне частування виходить хрустким і шалено ароматним. Легкий рецепт освоїть навіть той, хто ніколи не запасався зимовими заготовками.
Час готування – 3 год. 40 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 2 л.
Інгредієнти:
На 2 літрові банки:
- Огірки – 1,2-1,3 кг.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Часник – 4 зубчики.
- Гірчиця – 3 ст.л.
- Оцет 9% – 100 мл.
- Парасольки кропу – 4 шт.
- Лист вишні/смородини – 8 шт.
- Лист хрону – 1 шт.
- Гвоздика – 4 бутони.
- Перець чорний горошком – 10 шт.
- Перець духмяний горошком – 4 шт.
- Сіль – 1 ст.л.
- Вода – 600 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Рівні огірки обдаємо струменем води, змиваючи пісок і землю. Складаємо в таз із водою і залишаємо на кілька годин. Добре промиваємо плоди, зрізуючи з кожного кінчики. Баночки промиваємо і прогріваємо в духовій шафі або застосовуємо свій метод стерилізації. Перевіряємо на цілісність. Кришки ошпарюємо окропом.
Крок 2. Листя (беремо на вибір) промиваємо й ошпарюємо окропом. По підготовлених скляних ємностях розподіляємо зелень, перець і гвоздику.
Крок 3. Часникові часточки ріжемо на частини. Заповнюємо ємності огірками спочатку вертикально, а потім, як вийде залежно від розміру плодів. У порожнечі засипаємо часник. Зверху розкладаємо зелень, що залишилася, і спеції. Прикриваємо кришками, поки вариться розсіл.
Крок 4. У посуді для варіння розсолу змішуємо воду і готову гірчицю (обираємо самостійно, різновидів достатньо, тому спираємося на свій смак). Розмістивши на конфорці нагріваємо. Солимо і додаємо цукор. Доводимо до кипіння. Варимо 4 хвилини. Вводимо півсклянки оцтової кислоти і доводимо до готовності, закип’ятивши і вимкнувши нагрів.
Крок 5. Каламутний киплячий розсіл обережно виливаємо на огірки, заливаючи невеликими порціями, щоб рідина встигала розподілятися.
Крок 6. На дно каструлі з теплою водою укладаємо ганчірочку. Переміщаємо гарячі баночки і прикриваємо стерильними кришками. Довівши до кипіння, стерилізуємо на середній температурі 10 хвилин. Акуратно виймаємо заготовки, щоб не ошпаритися. Скориставшись закаточним ключем, закатуємо, укутуємо в перевернутому вигляді.
Крок 7. Коли банки повністю охолонуть, перевіряємо, чи не підтікає маринад і переносимо в комору. Взимку відкриваємо закрутку і дегустуємо частування пряного посолу зі смаженою або тушкованою картоплею або ріжемо тонкими скибочками і кладемо на апетитний бутерброд. Смачного!
Огірки в гірчичній заливці з петрушкою на зиму
Огірки в гірчичній заливці з петрушкою на зиму мають неймовірно пахучий аромат. Відмовитися від апетитної закуски, яка від одного тільки вигляду викликає апетит, просто нереально. Сукупність інгредієнтів гармонійно перегукується між собою, утворюючи незабутній смак.
Час готування – 5 год. 00 хв
Час приготування – 1 год. 00 хв.
Порції – 12
Інгредієнти:
- Огірки – 4 кг.
- Цукор-пісок – 180 гр.
- Олія рослинна – 200 мл.
- Гірчиця суха – 2 ст.л.
- Оцет 9% – 200 мл.
- Перець чорний мелений – 1 ст.л.
- Сіль – 3 ст.л.
- Часник – 2 головки.
- Петрушка – 4 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Зібравши складові рецепта, починаємо їх готувати для подальшого застосування.
Крок 2. Огірки витримуємо в крижаній воді кілька годин, промиваємо, попутно видаляючи м’які зіпсовані екземпляри. Видаливши кінчики, плоди ділимо на брусочки. Нарізка ніяк не вплине на смак заготовки. Для привабливості можна застосувати рифлений ніж.
Крок 3. Петрушку ґрунтовно промиваємо. Подрібнюємо зелень.
Крок 4. Часникові зубчики звільняємо від лушпиння і подрібнюємо за допомогою терки або часникодавилки.
Крок 5. В об’ємній ємності з’єднуємо огірки, часник і петрушку. Приправляємо перцем і сухою гірчицею (порошковою або в зернах).Вливаємо оцет і рослинну олію.
Крок 6. Солимо і додаємо цукор, залишаємо маринуватися на 3 години, не забуваючи перемішувати.
Крок 7. Вимиті скляні ємності стерилізуємо за допомогою мікрохвильовки. Встановлюємо максимальну потужність, прогріваємо на 3-5 хвилин виходячи з розміру банки. Щоб банки не тріснули, на дно наливаємо трохи води.
Крок 8. Банки наповнюємо маринованими огірками. Рідину, що утворилася, розподіляємо поверх огірків.
Крок 9. Заготовки поміщаємо в каструлю, дно якої застелене рушником. Доливаємо воду до рівня плічок банок, прикриваємо чистими кришками. При появі бульбашок засікаємо час і залишаємо на 20 хвилин стерилізуватися.
Крок 10. Дістаємо заготовки, притримуючи прихватками, закриваємо баночки ключем.
Крок 11. Остуджуємо заготовки під ковдрою, після чого перевіряємо, чи не пропускають вони повітря, і переносимо на зберігання в підвал. Смачного!
Мариновані огірки в гірчичній заливці з оцтом
Мариновані огірки в гірчичній заливці з оцтом – елементарний рецепт, незважаючи на стерилізацію. Гірчиця надає оригінальності та невеликої гостринки хрустким огірочкам. Приготування подужає будь-хто. Такі огірки добре зберігаються, але швидко закінчуються. Закатку застосовують для втілення цікавих салатів або презентують окремо.
Час готування – 5 год. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 1,5-2 л.
Інгредієнти:
- Огірки – 2 кг.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Гірчиця готова – 5 ст.л.
- Оцет столовий 9% – 200 мл.
- Вода – 1 л.
- Сіль – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти.
Крок 2. Пружні огірочки промиваємо зі щіткою, складаємо в глибокий посуд і доливаємо холодну воду, щоб рідина покривала плоди. Витримуємо 5-6 годин, періодично змінюючи воду.
Крок 3. Баночки та бляшані закрутки вимиваємо.
Крок 4. Закип’ятивши воду в каструлі, надягаємо зверху на неї спеціальне пристосування з отвором. Помістивши в нього шийку банки, стерилізуємо. Таким чином, чинимо з усіма ємностями.
Крок 5. Простерилізовані банки заповнюємо огірками.
Крок 6. У каструлі змішуємо гірчицю, оцтову кислоту, оцтову кислоту. Кладемо сіль і цукровий пісок, розбавляємо водою і, встановивши на плиту, чекаємо перших бульбашок.
Крок 7. Коли кристалики розчиняться, маринад розподіляємо по банках і прикриваємо стерилізованими кришками.
Крок 8. Банку ставимо в заповнену теплою водою каструлю, поклавши на дно ганчірочку. Після закипання, кип’ятимо на тихому вогні 15 хвилин. Якщо банки великого розміру, відповідно, збільшуємо час стерилізації.
Крок 9. Обережно дістаємо гарячі банки, надівши на руки прихватки. Закручуємо кришки. Перевернувши дном догори, перевіряємо, чи не підтікає заливка. Закутуємо й охолоджуємо.
Крок 10. Апетитні огірочки прибираємо в льох. Смачного!
Салат з огірків із гірчицею на зиму
Салат з огірків із гірчицею на зиму готується легко. Запашний рецепт принесе вам незабутнє задоволення. Процес готування не обтяжить. Для салату часто використовують непридатні для засолювання цілком екземпляри. Пікантна закуска стане яскравим частуванням для друзів і близьких. Коли гості на порозі, закатування дуже виручає. А під час посту, просто знахідка!
Час готування – 3 год. 40 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 1,5 л.
Інгредієнти:
- Огірки – 2 кг.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Олія рослинна – 125 мл.
- Гірчиця суха – 1 ст.л.
- Оцет 9% – 125 мл.
- Часник – 1 головка.
- Кріп – 1 ст.л. з гіркою.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.л.
- Перець червоний мелений – 0,5 ч.л.
- Сіль велика – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. З огірків і зелені (кріп замінюємо петрушкою, або міксуємо трави) змиваємо бруд. Якщо є час, огірки рекомендується вимочити. Плоди насичуються вологою і залишаються після варіння хрусткими та соковитими.
Крок 2. Пружні насичені овочі нарізаємо кружечками (для краси беремо рифлений ніж) або брусочками. Часник позбавляємо лушпиння і давимо часникодавкою. Кількість регулюємо самостійно. Рубаємо ароматну траву.
Крок 3. Продукти завантажуємо у містку чашку. Солимо, додаємо цукор. Приправляємо перцем і порошковою гірчицею (можна взяти зерна і перетерти в ступці або залишити в зернах; або використовувати готову магазинну приправу). Вводимо оцтову кислоту (якщо використовуємо есенцію, визначаємо кількість, розрахувавши пропорцію) і рослинну олію без запаху.
Крок 4. Розмішавши, маринуємо не менше 3-х годин. Щогодини перемішуємо, щоб більше виділилося соку.
Крок 5. При заповненні заготівлею стерилізованих ємностей необхідно вміст злегка утрамбовувати.
Крок 6. Розподіляємо рідину, що виділилася, по ємностях. Ошпарюємо кришки з чайника. Накриваємо кришками баночки.
Крок 7. Переносимо в ємність із нагрітою водою. Дно заздалегідь прокладаємо рушником, щоб банки не лопнули. Щойно з’являться перші бульбашки, зменшуємо нагрівання і продовжуємо стерилізувати, не забуваємо стежити за часом. 15 хвилин буде достатньо.
Крок 8. Виймаємо гарячі заготовки прихватками, оглядаємо на цілісність банок. Закручуємо кришки машинкою, уважно оглядаємо, чи не протікають. Охолоджуємо під пледом. Для зручності підписуємо баночки і переносимо апетитну закуску до решти запасів. Презентуємо легке запашне частування з улюбленими гарячими стравами. Смачного!
Огірки в гірчично-масляній заливці на зиму
Огірки в гірчично-масляній заливці на зиму володіють неймовірним ароматом, який зводить з розуму. Для приготування смачного салату використовують як молоді, так і перестиглі плоди. На смак закуски розмір огірків ніяк не вплине. Соковитий яскравий салат чудово гармонує з різноманітними основними стравами.
Час готування – 6 год. 40 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 2 л.
Інгредієнти:
- Огірки – 2 кг.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Олія рослинна – 100 мл.
- Гірчиця суха – 1 ст.л.
- Оцет 9% – 1/3 ст.
- Часник – 1 головка.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
- Перець чорний горошком – 12 шт.
- Сіль – 1,5 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо необхідні інгредієнти відповідно до грамівки. Огірки залишаємо вимочуватися в крижаній воді. Двох годин буде достатньо.
Крок 2. Вимочені овочі промиваємо в проточній воді та нарізаємо смужками, відокремивши від кінчиків. Кладемо в таз.
Крок 3. Посипаємо сіллю та перцем. Висипаємо цукор і приправляємо порошком гірчиці. Сиплемо перець горошком.
Крок 4. Розмішавши, приправляємо подрібненим часником, додаємо рослинну олію і столовий оцет.
Крок 5. Розмішуємо і чекаємо 3-4 години до утворення соку. Не забуваємо перемішувати для рівномірного маринування.
Крок 6. Банки невеликого об’єму вимиваємо і відправляємо стерилізуватися. Повторюємо дії з металевими закрутками.
Крок 7. За допомогою лійки розподіляємо салат по чистих ємностях. Придавлюємо й ущільнюємо. Заливаємо соком.
Крок 8. На денце жароміцного посуду кладемо рушник і розміщуємо заготовки, прикривши кришками. Додаємо воду, щоб рідина прикривала плічка банок. Розмістивши на вогні, чекаємо закипання і стерилізуємо 10 хвилин.
Крок 9. Обережно виймаємо по одній заготовці.
Крок 10. Закочуємо закуску.
Крок 11. Перевертаємо на кришки.
Крок 12. Накриваємо махровим рушником.
Крок 13. Остиглу закуску зберігаємо в погребі.
Крок 14. Апетитну в міру пряну і пікантну закатку можна дегустувати після охолодження.
Крок 15. Закуску подають як на свята, так і звичайні дні. Смачного!
Огірки, різані кружечками в гірчичній заливці
Огірки, порізані кружальцями в гірчичній заливці, виходять надзвичайно смачними. Овочі для закуски використовують як молоді, так і перерослі, сюди ж підійде некондиція, яку не використовують для засолювання огірків. Приготування закуски нескладне, але вимагає часу для маринування.
Час готування – 3 год. 40 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8
Інгредієнти:
- Огірки – 2 кг.
- Цукор-пісок – 0,5 ст.
- Олія рослинна – 0,5 ст.
- Гірчиця суха – 1 ст.л.
- Оцет 9% – 100 мл.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
- Сіль – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо інгредієнти, перераховані в рецептурі.
Крок 2. Змиваємо з пружних огірків забруднення (якщо є час, огірки прийнято замочувати в холодній воді, залишаючи на кілька годин), даємо обсохнути, позбуваючись вологи. Нарізаємо кружечками середньої товщини. Складаємо в об’ємну чашку.
Крок 3. Для маринаду з’єднуємо цукровий пісок, сіль, порошкову гірчицю і мелений перець. Сухі спеції розмішуємо і поступово виливаємо до них оцтову кислоту та дезодоровану рослинну олію. Збовтуємо до стану однорідної суспензії.
Крок 4. Приготовленим маринадом заливаємо різані огірки. Гарненько вимішуємо, щоб кожна скибочка була просочена маринадом. Відставляємо в сторону на 2-3 години.
Крок 5. Заздалегідь готуємо банки невеликого об’єму. Наповнюємо простерилізовані ємності огірками, злегка трамбуючи. Поверх доливаємо сік, що виділився. Накривши стерильними кришками, відправляємо стерилізуватися на 20 хвилин у каструлю, дно якої вистилаємо рушником.
Крок 6. Акуратно виймаємо заготовки, притримуючи прихватками. Міцно закручуємо гвинтові кришки. Упакувавши в перевернутому стані в ковдру, охолоджуємо. Після чого переміщуємо в місце, де зберігається зимова консервація. Смачного!