М’ясні страви традиційно займають одне з перших місць в меню кожної сім’ї, тому що вони корисні і містять багато білка. Фрикадельки з курячого фаршу – це частування, яке може бути як класичним і нежирним, так і пікантним, соковитим і навіть неймовірно живильним – все залежить від рецептури. Ми пропонуємо вам кухонні поради і секрети приготування, а також різні варіанти готування цього блюда.
Скільки варити фрикадельки з курячого фаршу
Якщо ви дотримуєтеся принципів ПП, то саме варені тефтелі стануть для вас відмінним варіантом – калорійність відвареного курячого м’яса настільки незначна, що це блюдо з легкістю можна включити в дієтичне меню.
Якщо заздалегідь купити заморожений напівфабрикат, то фрикадельки не просто будуть низькокалорійним рецептом для обіду, але і найшвидшим – просто закип’ятіть воду і опустіть в каструлю напівфабрикат.
Зараз безліч марок випускає натуральні і безпечні для здоров’я фрикадельки з курочки, і навіть шведська марка Ікеа пропонує подібну продукцію своїм покупцям.
Фрикаделі опускають в киплячу воду і чекають моменту, коли вони спливуть. Після цього засікає ще 5-6 хвилинок і знімають каструлю з вогню. Варяться такі круглі котлетки з курки дуже швидко, не більше 10 хвилин.
Як зробити курячі фрикадельки на сковорідці
У сковорідці фрикадельки млоять і тушкують на невеликому вогні, щоб вони вийшли соковитими і ніжними. Якщо ж смажити блюдо на сильному вогні і без рідини, то волокна курки просто засмажити до твердості зовні і залишаться сирими всередині.
Найкращий спосіб прожарювання – це спершу зарум’янити фрикадельки до появи невеликої темної кірочки, обережно перевертаючи їх в сковороді, а потім залити тюфтельки молоком, вершками, бульйоном або навіть звичайної кип’яченою водою, накрити кришкою і тушкувати ще хвилин 15-20 на невеликому вогні.
При бажанні можна смажити курячі фрикадельки і в спеціальному соусі, щоб зробити блюдо смачніше і ароматні. Наприклад, ви можете приготувати бешамель, згасити тефтелі в томатному соусі або зробити цибульний-сметанним заправку – в будь-якому випадку, з підливою фрикадельки виходять набагато смачніше.
Як готувати фрикадельки з курячого фаршу в духовці
Приготувати ситний і в той же час не важкий для шлунка вечерю можна і в духовій шафі – фрикадельки з курки відмінно запікаються, і м’ясо виходить ніжним і м’яким. Ось тільки піч їх варто під заправкою, інакше фрикадели можуть підсохнути.
На дно вогнетривкої форми необхідно укласти сирі або злегка обсмажені на сковороді фрикадельки, а потім залити ємність соусом, щоб він покрив тефтелечкі приблизно до половини.
Тоді в процесі випікання м’ясо вбере частину підливи і вийде ніжніше. Також можна зробити фрикадели з курячого м’яса під сиром і травами – виходить неймовірно смачно. Випікаються вони не більше півгодини, а попередньо підрум’янені і невеликі фрикадельки і зовсім повністю приготуються за 20-25 хвилин.
Фрикадельки з курки, рецепт з томатним соусом
Складові
- Куряче м’ясо – 350-400 г;
- Яйце куряче – 1 шт .;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка;
- Сіль за смаком;
- Чорний перець – за смаком;
- Томатна паста – 40 г;
- Вода очищена – 100 мл.
Як робляться курячі фрикадели з томатною підливою
Спершу необхідно зробити фарш на наші тюфтельки.
- Для цього очищаємо філе від плівок і ріжемо невеликими шматочками.
- Опускаємо м’ясо в м’ясорубку і подрібнюємо до отримання однорідної фаршу. Однак пам’ятайте, що занадто дрібний помел може позбавити курку частини соку, і тоді фрикадели вийдуть сухими і жорсткими. Найкраще молоти курочку на середньому режимі, щоб фарш виходив не розмеленим в пюре.
- Відбиваємо курячий фарш про стільницю, щоб мяско вийшло більш м’яким і соковитим. Потім прибираємо його в глибоку миску.
- Головку ріпчастої цибулі кришимо дрібними кубиками ножем або ж пропускаємо через м’ясорубку, якщо ви не любите шматочки цибулі в фарші. Додаємо цибулю в миску до курки і гарненько переминається.
- Вбиваємо одне куряче яйце середнього розміру, солимо і перчимо фарш. Знову ретельно вимішуємо його. Скачує руками невеликі круглі котлетки.
- Готуємо сотейник або казанок – у чому вам буде зручніше гасити м’ясо. Спершу наливаємо на дно трохи рослинного масла без запаху, розпалює його, зменшуємо вогонь і опускаємо фрикадельки на попередню обжарку.
- Коли на тефтелі з’явиться скоринка, розмішуємо в окремому посуді томатну пасту з водою і заливаємо рідиною м’ясо. Накриваємо сотейник кришкою і на слабкому вогні тушкуємо фрикадели 15-30 хвилин, в залежності від їх розміру.
При бажанні в соус можна додати трохи борошна, вершків або свіжу дрібно нарізану зелень петрушки.
Курячі фрикадельки по-тайськи, покроковий рецепт
Складові
- Куряче філе для фаршу – 400 г + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Паприка солодка мелена – 1 ч.л. + –
- Червоний гіркий перець – щіпка + –
- Болгарський перець – 1 шт. + –
- Морква – 1 шт. + –
- Часник – 2 зубки + –
- Соєвий соус – 50 мл + –
- Оливкова олія – для смаження + –
- Мед – 2 ч.л. + –
- Чорний перець – за смаком + –
Як приготувати тайські фрикадельки в пряному соусі будинку
- Починаємо робити смачні і незвичайні фрикадельки з фаршу – якщо він готовий, то відбиваємо його об стіл, щоб зробити м’якше, якщо у вас м’ясо курки, то пропускаємо його через м’ясорубку.
- Додаємо в миску до фаршу куряче яйце, червону солодку паприку і гіркий гострий перець. Вимішуємо масу руками. Робимо круглі невеликі тюфтельки.
- Тепер займемося нашим соусом і гарніром – це одночасно два в одному: промиваємо під краном морква і болгарський перець, очищаємо овочі і ріжемо їх. Болгарський перець кришимо або середніми кубиками, або довгими смужками, морква найкраще нашаткувати тоненькою стружкою, але якщо зручного пристосування для цього немає, то просто натріть її на крупній тертці.
- У миску до нарізаним овочам також відправляємо часник, для цього дрібно рубаємо його ножем. Перчимо до смаку свіжу нарізку і трохи перемішуємо її.
- Наливаємо в сковороду оливкова олія, розігріваємо її і на сильному вогні швидко обсмажує фрикадели з курячого м’яса з усіх боків. Після цього виймаємо м’ясо, зменшуємо вогонь і відправляємо в той же масло овочі.
- Прожарюємо їх близько 5 хвилинок, після чого також видаляємо їх з сковороди. Знову викладаємо в неї підрум’янені фрикадели і заправляємо блюдо соусом з меду і соєвого соусу. Накриваємо сковороду кришкою і Томім близько 10-12 хвилин.
- В кінці відправляємо до м’яса наші підсмажені овочі і готуємо страву ще близько 10 хвилин, але вже без кришки.
Подавати такі фрикадельки з курячого фаршу можна як самостійну страву, а можна як гарнір запропонувати відварну червону квасолю або солодку кукурудзу.