Лазанья з м’ясним фаршем і соусом бешамель

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Представляю вам свій варіант лазаньї. Готую її зі свіжого тіста, м’ясного соусу і соусу бешамель. Лазанья, безсумнівно, виправдає час, витрачений на її приготування. Повірте, це дуже смачно!

Назва походить від слів, що позначають «гарячі пластини». Варіантів лазаньї дуже багато. Представлений в цьому рецепті варіант для мене є класикою. Я люблю, щоб шар бешамель був окремо від м’ясного.

Лазанья смачна і на наступний день, якщо її розігріти. Блюдо зручно тим, що його можна приготувати заздалегідь і поставити в духовку за 40 хвилин перед приходом гостей.

В кінці я розповім, як можна істотно скоротити витрати часу на приготування лазаньї.

необхідно:

На 4-6 порцій, в залежності від апетиту 🙂

тісто:

  • Яйце – 1 шт.
  • Вода – ок.40-50 мл
  • Сіль – 1/3 ч.л.
  • Рослинна олія (оливкова або без запаху) – 1 ст.л.
  • Борошно – 150-200 г (точно залежить від розміру яйця і властивостей борошна)

М’ясний соус:

  • Фарш (будь-який, у мене яловичина) – 400-500 г
  • Томатна паста – ок. 100 г
  • Лук – 1-2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 2-3 зубки
  • Рідина (вода, бульйон) – ок. 1,5-2 скл.
  • Спеції – за смаком (у мене суміш зеленого і фіолетового базиліка, чорний перець і лавровий лист)
  • Сіль за смаком
  • Олія – ​​2 ст.л.

Соус бешамель:

  • Молоко – 500 г (+ ще трохи, щоб розвести соус для останнього шару)
  • Вершкове масло – 50 г
  • Борошно – 50 г (2 ст.л з гіркою)
  • Сир – 100 г
  • Мускатний горіх – 1/3 ч.л.
  • Сіль за смаком

Для посипання:

  • Сир тертий – ок.100 г

приготування:

Спочатку готуємо м’ясний соус, так як він гаситься найдовше.

Обсмажуємо на маслі нарізану цибулю і часник. Без фанатизму, тільки, щоб пішов аромат і цибулька став злегка м’яким.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Додаємо фарш і відразу стинають рухами лопатки подрібнюємо його на частинки, постійно помішуючи.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Додаємо натерту моркву. Злегка обсмажуємо.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Додаємо томатну пасту.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Вливаємо воду або бульйон, додаємо спеції.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Ставимо гасити. Я ставлю мінімум на годину, природно, вода за цей час буде випаровуватися. Готовий соус повинен бути таким, як на фотоні занадто «мокрим», а й вільна рідина повинна бути для соковитості лазаньї.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Поки гаситься соус, готуємо тісто.

Яйце розбиваємо в стакан і доливаємо воду в обсязі приблизно рівному обсягу яйця.

Додаємо сіль і масло, перемішуємо.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Починаємо сипати борошно і замішувати тісто.

Я це роблю за допомогою міксера, насадки гаки.

На самій мінімальній швидкості.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Пробуйте тісто, воно повинно бути по щільності як пельменное.

Ми залишаємо тісто хвилин на 15-20. Або більше, нічого з ним не станеться.

Загорніть його, щоб не завітриться.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Перед самою збіркою лазаньї готуємо бешамель.

Розтопити масло.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Додати борошно при постійному помішуванні, щоб борошно наситилася маслом.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Поступово вливаємо молоко, постійно помішуючи.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

В кінці додаємо натертий сир, перемішуємо до розплавлення сиру.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Коли готові всі соуси приступаємо до складання лазаньї.

Тісто ділимо на 5 частин.

Зверніть увагу на розмір вашої форми і порівняйте її з моєї.

Розкачуємо кожну частину за розміром.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Якщо форма кругла, то обрізка може не знадобиться, я підрізав краю, так як моя форма прямокутна.

Обрізки можна нарізати, висушити або прямо свіжими додавати в суп.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Розмір моєї форми ок.20-30 по верху. Висота 8 см.

Нічим її не змащувати.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Наводжу пошарове схему (від низу до верху):

  1. М’ясний соус 1/3 або трохи менше
  2. тісто
  3. бешамель 1/3
  4. тісто
  5. М’ясний соус 1/3
  6. тісто
  7. бешамель 1/3
  8. тісто
  9. М’ясний соус 1/3
  10. тісто
  11. бешамель 1/3
  12. Тертий сир

Тепер все наочно.

На дно наливаємо 1/3 м’ясного соусу. Я трохи менше наливаю.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Шар тесту.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Зверху 1/3 бешамеля.

Якщо він дуже загус при охолодженні, додайте трохи молока, щоб можна було розмазати, але не багато, щоб шар бешамель не опинився надто рідким.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Далі шар тіста і м’ясного соусу.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Чергуючи шари по схемі.

Самим останнім шаром буде бешамель.

Зазвичай я додаю трохи молока тільки в останній шар, щоб він ліг рівно.

Присипаємо сиром і відправляємо в розігріту духовку на 35-40 хвилин при температурі ок.180 град.

Дивіться по своїй духовці, лазіння повинна зарум’яниться.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Ми залишаємо готову лазанью трохи охолонути.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Нарізаємо і подаємо.

Швидше, щоб хто-небудь із домашніх не впав в голодний непритомність.

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Для мене лазіння – абсолютно самодостатня страва не потребує ніяких добавок, крім смачних напоїв.

Смачного!

Лазанья з м'ясним фаршем і соусом бешамель

Отже, тепер обіцяні поради щодо оптимізації процесу приготування лазаньї.

Якщо ви пристрасний любитель цієї страви, то приготуйте відразу велику порцію м’ясного соусу, наприклад, на 4-5 раз, розкладіть в контейнери або пакети для заморозки і зберігайте в морозилці. Клопоти з приготування м’ясної складової зведені до того, щоб дістати з морозилки порцію соусу, можна завчасно, наприклад, напередодні приготування перекласти його в холодильне відділення.

Тісто так само можна заморожувати. Хоча я зазвичай роблю подвійну-потрійну порцію тесту і готую в один день лазанью, а в інший, наприклад, Бешбармак або домашню локшину, або ачму, тісто підходить.

Таким чином справа йде швидше. Три дня в холодильнику (Не заморожуючи) тісто зберігається відмінно.

Бешамель я не заморожувала жодного разу, так як готується він дуже швидко, а в морозилку завжди знайдеться, що покласти і крім бешамеля.

Сподіваюся, ви будете готувати соковиту і ароматну лазанью і балувати своїх домашніх, адже спільні обіди-вечері за такими смачними стравами дуже об’єднують сім’ю.