В Італії прекрасно все, і природа, і люди, і їх національна кухня з традиційними і популярними на весь кулінарний світ стравами. І якщо ви хочете хоч на трохи наблизитися до цієї країни і відчути смак середземноморського частування, то вам дійсно повинна сподобатися класична лазанья з куркою. Паста, паста і ще раз паста може подаватися в будь-який італійській родині хоч кожен день, і вона не набридне, адже готувати її потрібно вміти правильно і смачно.
Історія модифікації лазаньї
Вперше рецепт лазаньї згадувався ще в 1238 році в древніх неапольських кухарських книгах. Згодом завдяки кулінарним ентузіастам приготування лазаньї в домашніх умовах досить урізноманітнилося. Стали зароджуватися різні варіанти цієї страви, як, наприклад лазанья з куркою, овочами, грибами, з лавашем і з різними соусами.
У різних країнах з’явилися оригінальні аналоги з урахуванням своїх національних кухонь: грецька «пастіціо», польські «лазанки», та й наша макаронна запіканка – це не що інше, як пародія на італійське блюдо.
Причому навіть на батьківщині цього частування в різних регіонах є свої традиційні рецепти, наприклад Лігурійська лазіння готується зі шпинатом і соусом песто, але також можна зустріти лазанью болоньєзе і лазанью аль форно, які відрізняються і сортом сиру для них, і навіть начинками.
Правильна паста для лазаньї
Варто відзначити, що готують пасту для лазаньї виключно з твердих сортів пшениці. Тому, якщо ви хочете відчути справжній смак лазаньї по-італійськи, то радимо купувати готові пласти, які зроблені за оригінальною технологією.
Якщо для вас автентичність страви не принципова, то можна приготувати пласти для лазаньї з куркою своїми руками зі звичайного яєчного тіста. А як це зробити, вам підкаже наш покроковий рецепт.
Лазанья з курячим фаршем в мультиварці
Складові
- Куряча грудка – 550 г + –
- Листи лазаньї відварені – 1 упаковка + –
- Твердий сир пармезан – 220 г + –
- Молоко – 1,5 склянки + –
- Масло вершкове – 1/3 упаковки + –
- Борошно пшеничне – 40-50 г + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 головка + –
- Болгарський перець – 2 плоду + –
- Помідори – 2 плоду + –
- Морква – 1 коренеплід + –
- Сіль – за смаком + –
Як приготувати лазанью з фаршем з курки
- Для заливки лазаньї нам буде потрібно соус бешамель, який готується дуже просто. Розтоплюємо в сотейнику масло, змішуємо його з борошном, розбиваючи грудочки віночком, і обсмажуємо отриману масу до світло-карамельного кольору. Потім тонкою цівкою виливаємо в ємність молоко, при цьому соус потрібно безперервно перемішувати віночком.
- Варити бешамель на малому вогні потрібно хвилини три до згущення, а потім прибираємо каструлю з плити і вводимо в склад соусу яйця, активно перемішуючи масу до повного змішання інгредієнтів.
- Ще в соус ми додамо накришений дуже дрібною стружкою сир, половину від заявленого в рецепті об’єму, і знову все гарненько зіб’ємо.
- Тепер приступаємо до приготування начинки – соусу болоньєзе. У чашу мультиварки вливаємо трохи масла і прогріваємо його в режимі «випічка» 3 хвилини, після чого всипаємо на обжарку дрібно нашатковану цибулю. А через 7 хвилин – натерту на дрібній тертці моркву. Пасеровку овочів в мультиварці займе порядком 10-15 хвилин.
- Тим часом помиті помідори і почищені перці укладаємо в блендер, збиваємо до однорідної маси і переливаємо отриманий склад в мультиварку до інших овочів, де все разом буде готуватися ще 5 хвилин.
- У блендері перемелює також куряче філе в фарш і вивалюємо його в чашу мультиварки. Варити соус болоньєзе тепер потрібно хвилин 10 до готовності курки. І лише в самому кінці готування начинку можна підсолити і намастити улюбленими спеціями.
- Готовий соус болоньєзе перекладаємо з мульти-чаші в глибоку миску, а саму ємність моєму, насухо витираємо і промазуємо маслом всю її внутрішню поверхню.
- На дно мультіварочной каструлі заливаємо пару ложок соусу бешамель, потім викладаємо шар пасти, зверху кладемо начинку – соус болоньєзе, знову пару ложок бешамель і знову пасту. Так чергуємо шари пасти, начинки і соусу бешамель, до тих пір, поки не закінчаться компоненти. Верхнім шаром повинна лежати паста, залита залишками соусу і посипана сирної крихтою.
- Тепер виставляємо програму «Випічка» на панелі управління мультиварки і встановлюємо таймер на 1 годину.
Класичний рецепт лазаньї з куркою і грибами
Якщо ви завжди мріяли навчитися готувати якусь популярне, дуже смачне і вишукане європейське блюдо, то лазанья з куркою під соусом бешамель, запечена в духовці – це те, що потрібно.
Ця страва подобається буквально всім, і воно відмінно підійде навіть для званої вечері. Ну, а наша інструкція покроково і детально розповість про всі тонкощі приготування лазаньї.
Складові
Для тесту
- Борошно пшеничне – 200 г;
- Яйця – 2 шт .;
- Вода – 2 ст.л .;
- Сіль за смаком.
Для соусу бешамель
- Борошно – 70 г;
- Вершкове масло – 70 г;
- Молоко – 1/2 л;
- Сіль і мелений мускатний горіх – за смаком.
Для начинки
- Грудка куряча – 1 шт .;
- Печериці – 500 г;
- Вершки – 1 стакан;
- Сіль за смаком;
- Сир пармезан – 200 г.
Як робиться лазіння по класичним рецептом
Як готувати пасту для лазаньї
- Із заявлених компонентів замішуємо пружне тісто, періодично відбиваючи тестовий кому об стіл. Місити потрібно довго, близько 10 хвилин, щоб маса вийшла не клейка, гладка і легко відставала від рук.
- Закутують скачаний куля в мокре тепле рушник і залишаємо відлежатися на півгодини. За цей час тісто стане «зрілим» і м’яким.
- Через 30 хвилин розгортаємо на припорошені борошном столі тісто в тонкий пласт, нарізаємо на прямокутники розміром 17х22 см і розкладаємо лазанью на сухому рушнику.
Як готувати соус бешамель для лазаньї
- Пшеничне борошно обсмажуємо на сухій сковороді до світло-коричневого кольору.
- Потім перекладаємо до борошна вершкове масло і, розтоплюючи його, перемішуємо з борошном до однорідної маси.
- Вливаємо в сотейник до борошняної масі тонким струменем півлітра молока і варимо соус на малому вогні до потрібної вам густоти.
- Готовий бешамель прибираємо з плити і тільки тепер ми можемо підсолити його на смак і також додати дрібку меленого мускату.
Як зробити начинку для класичної лазаньї
- З грудки необхідно зрізати філе і нарізати його по волокнам тонкими брусочками, після чого курку слід обсмажити в маслі на середньому вогні 10 хвилин.
- Тепер потрібно нарізати печериці пластинками і додати їх для смаження до курки. Всі разом готуємо, помішуючи, ще хвилин десять.
- Потім вливаємо в ємність вершки, всипаємо сіль за смаком і тушкуємо начинку під кришкою ще 7-12 хвилин.
Як правильно зібрати справжню лазанью
- На дно жароміцної форми заливаємо 50 мл соусу бешамель і укладаємо прямо на нього внахлест одним шаром пасту.
- Далі рівномірно розподіляємо частину начинки, поливаємо її соусом бешамель і перекриваємо новим шаром пасти.
- Так, чергуючи шари, збираємо лазанью. Верхнім шаром повинна бути паста, на яку потрібно вилити залишки бешамеля і посипати сирну крихту «пармезану».
- При температурі 200 градусів Цельсія запікати лазанью в духовці потрібно 40 хвилин.
Якщо ви не любите щільну сирну корочку, а віддаєте перевагу м’який розплавлений сир, то посипати лазанью пармезаном можна за 5 хвилин до завершення готування.
Лазанья з курячим філе за принципом ПП
Це не тільки найпростіший рецепт лазаньї, але і найкорисніший і низькокалорійний, адже готувати її ми будемо з відварною куркою в якості начинки і з кабачками замість пасти. До речі, для дієти Дюка таке блюдо також допустимо на етапі чергування в білково-овочеві дні.
Складові
- Кабачки молоді невеликі – 3 шт .;
- Куряче філе з грудки – 0,5 кг;
- Добірне яйце – 1 шт .;
- Сир маложирний напівм’який – 0,3 кг;
- Сметана 10% – 50 мл;
- Крохмаль кукурудзяний – 1,5-2 ст.л .;
- Молоко 1% – 1,5 склянки;
- Часник – 2 зубки;
- Ріпчаста цибулина – 1 шт .;
- Мускат – 1 г;
- Сіль за смаком.
Як готувати лазанью з курячим філе
- Для приготування начинки потрібно лише відварити до готовності в підсоленій воді куряче філе, а потім нарізати м’ясо дрібними шматочками або розібрати по волокнам тонкими соломинками.
- Замість пасти ми будемо використовувати кабачки. Плоди промиваємо під водою і нарізаємо тонкими пластинками по всій довжині.
- Підсолені кабачки обсмажуємо на гриль сковороді з обох сторін або запікаємо в духовці при 160 градусах 5 хвилин.
- Готуємо молочний соус. На сковороді на середньому полум’я обсмажуємо з малою кількістю масла дрібно нарізану кубиками цибулину і часник. Як тільки овочі оповиті рум’яною скоринкою, вливаємо в ємність молока 1 стакан і нагріваємо масу до кипіння.
- У молоці, розводимо крохмаль і вводимо отриману суміш в соус. Варимо підливу хвилин 5 на малому вогні, після чого додаємо сирну крихту (150 г), мускат і сіль за смаком.
- Тепер потрібно зробити заливку для лазаньї. Яйця збиваємо зі сметаною, пучкою солі і залишками перетертого сиру.
- Залишилося зібрати лазанью шарами. На дно форми викладаємо шар кабачків і заливаємо 2-3 ст.л. молочного соусу.
- Розкладаємо поверх овочевого шару курку і також поливаємо її молочної підливою.
- Перекриваємо начинку кабачковим шаром і повторюємо пошарове цикл знову.
- Коли лазіння буде зібрана, а верхнім виявиться кабачковий шар, заливаємо всю «конструкцію» яєчної заливанням і відправляємо блюдо для запікання в гарячу піч. Температура готування – 180 градусів. Час випікання – 40 хвилин.
Лазанья з куркою – це не тільки смачне і вишукане блюдо, але також це найкращий варіант частування для тих, хто стежить за своїм харчуванням, адже калорійність кабачкової варіанту не перевищує і 95 ккал, а класичне італійське блюдо з пастою і соусом бешамель – має 155 ккал на стограмову порцію.