Лазанья з куркою, добірка унікальних рецептів

lazanya-s-kuricej-podborka-unikalnyx-receptov
В Італії прекрасно все, і природа, і люди, і їх національна кухня з традиційними і популярними на весь кулінарний світ стравами. І якщо ви хочете хоч на трохи наблизитися до цієї країни і відчути смак середземноморського частування, то вам дійсно повинна сподобатися класична лазанья з куркою. Паста, паста і ще раз паста може подаватися в будь-який італійській родині хоч кожен день, і вона не набридне, адже готувати її потрібно вміти правильно і смачно.

Історія модифікації лазаньї

Вперше рецепт лазаньї згадувався ще в 1238 році в древніх неапольських кухарських книгах. Згодом завдяки кулінарним ентузіастам приготування лазаньї в домашніх умовах досить урізноманітнилося. Стали зароджуватися різні варіанти цієї страви, як, наприклад лазанья з куркою, овочами, грибами, з лавашем і з різними соусами.

lazanya-s-kuricej-podborka-unikalnyx-receptov1 У різних країнах з’явилися оригінальні аналоги з урахуванням своїх національних кухонь: грецька «пастіціо», польські «лазанки», та й наша макаронна запіканка – це не що інше, як пародія на італійське блюдо.

Причому навіть на батьківщині цього частування в різних регіонах є свої традиційні рецепти, наприклад Лігурійська лазіння готується зі шпинатом і соусом песто, але також можна зустріти лазанью болоньєзе і лазанью аль форно, які відрізняються і сортом сиру для них, і навіть начинками.

Правильна паста для лазаньї

Варто відзначити, що готують пасту для лазаньї виключно з твердих сортів пшениці. Тому, якщо ви хочете відчути справжній смак лазаньї по-італійськи, то радимо купувати готові пласти, які зроблені за оригінальною технологією.

lazanya-s-kuricej-podborka-unikalnyx-receptov2 Якщо для вас автентичність страви не принципова, то можна приготувати пласти для лазаньї з куркою своїми руками зі звичайного яєчного тіста. А як це зробити, вам підкаже наш покроковий рецепт.

Лазанья з курячим фаршем в мультиварці

Складові

  • Куряча грудка – 550 г + –
  • Листи лазаньї відварені – 1 упаковка + –
  • Твердий сир пармезан – 220 г + –
  • Молоко – 1,5 склянки + –
  • Масло вершкове – 1/3 упаковки + –
  • Борошно пшеничне – 40-50 г + –
  • Яйця курячі – 2 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка + –
  • Болгарський перець – 2 плоду + –
  • Помідори – 2 плоду + –
  • Морква – 1 коренеплід + –
  • Сіль – за смаком + –

Як приготувати лазанью з фаршем з курки

  1. Для заливки лазаньї нам буде потрібно соус бешамель, який готується дуже просто. Розтоплюємо в сотейнику масло, змішуємо його з борошном, розбиваючи грудочки віночком, і обсмажуємо отриману масу до світло-карамельного кольору. Потім тонкою цівкою виливаємо в ємність молоко, при цьому соус потрібно безперервно перемішувати віночком.
  2. Варити бешамель на малому вогні потрібно хвилини три до згущення, а потім прибираємо каструлю з плити і вводимо в склад соусу яйця, активно перемішуючи масу до повного змішання інгредієнтів.
  3. Ще в соус ми додамо накришений дуже дрібною стружкою сир, половину від заявленого в рецепті об’єму, і знову все гарненько зіб’ємо.
  4. Тепер приступаємо до приготування начинки – соусу болоньєзе. У чашу мультиварки вливаємо трохи масла і прогріваємо його в режимі «випічка» 3 хвилини, після чого всипаємо на обжарку дрібно нашатковану цибулю. А через 7 хвилин – натерту на дрібній тертці моркву. Пасеровку овочів в мультиварці займе порядком 10-15 хвилин.
  5. Тим часом помиті помідори і почищені перці укладаємо в блендер, збиваємо до однорідної маси і переливаємо отриманий склад в мультиварку до інших овочів, де все разом буде готуватися ще 5 хвилин.
  6. У блендері перемелює також куряче філе в фарш і вивалюємо його в чашу мультиварки. Варити соус болоньєзе тепер потрібно хвилин 10 до готовності курки. І лише в самому кінці готування начинку можна підсолити і намастити улюбленими спеціями.
  7. Готовий соус болоньєзе перекладаємо з мульти-чаші в глибоку миску, а саму ємність моєму, насухо витираємо і промазуємо маслом всю її внутрішню поверхню.
  8. На дно мультіварочной каструлі заливаємо пару ложок соусу бешамель, потім викладаємо шар пасти, зверху кладемо начинку – соус болоньєзе, знову пару ложок бешамель і знову пасту. Так чергуємо шари пасти, начинки і соусу бешамель, до тих пір, поки не закінчаться компоненти. Верхнім шаром повинна лежати паста, залита залишками соусу і посипана сирної крихтою.
  9. Тепер виставляємо програму «Випічка» на панелі управління мультиварки і встановлюємо таймер на 1 годину.

Класичний рецепт лазаньї з куркою і грибами

Якщо ви завжди мріяли навчитися готувати якусь популярне, дуже смачне і вишукане європейське блюдо, то лазанья з куркою під соусом бешамель, запечена в духовці – це те, що потрібно.

lazanya-s-kuricej-podborka-unikalnyx-receptov4

Ця страва подобається буквально всім, і воно відмінно підійде навіть для званої вечері. Ну, а наша інструкція покроково і детально розповість про всі тонкощі приготування лазаньї.

Складові

Для тесту

  • Борошно пшеничне – 200 г;
  • Яйця – 2 шт .;
  • Вода – 2 ст.л .;
  • Сіль за смаком.

Для соусу бешамель

  • Борошно – 70 г;
  • Вершкове масло – 70 г;
  • Молоко – 1/2 л;
  • Сіль і мелений мускатний горіх – за смаком.

Для начинки

  • Грудка куряча – 1 шт .;
  • Печериці – 500 г;
  • Вершки – 1 стакан;
  • Сіль за смаком;
  • Сир пармезан – 200 г.

Як робиться лазіння по класичним рецептом

Як готувати пасту для лазаньї

  1. Із заявлених компонентів замішуємо пружне тісто, періодично відбиваючи тестовий кому об стіл. Місити потрібно довго, близько 10 хвилин, щоб маса вийшла не клейка, гладка і легко відставала від рук.
  2. Закутують скачаний куля в мокре тепле рушник і залишаємо відлежатися на півгодини. За цей час тісто стане «зрілим» і м’яким.
  3. Через 30 хвилин розгортаємо на припорошені борошном столі тісто в тонкий пласт, нарізаємо на прямокутники розміром 17х22 см і розкладаємо лазанью на сухому рушнику.

Як готувати соус бешамель для лазаньї

  1. Пшеничне борошно обсмажуємо на сухій сковороді до світло-коричневого кольору.
  2. Потім перекладаємо до борошна вершкове масло і, розтоплюючи його, перемішуємо з борошном до однорідної маси.
  3. Вливаємо в сотейник до борошняної масі тонким струменем півлітра молока і варимо соус на малому вогні до потрібної вам густоти.
  4. Готовий бешамель прибираємо з плити і тільки тепер ми можемо підсолити його на смак і також додати дрібку меленого мускату.

Як зробити начинку для класичної лазаньї

  1. З грудки необхідно зрізати філе і нарізати його по волокнам тонкими брусочками, після чого курку слід обсмажити в маслі на середньому вогні 10 хвилин.
  2. Тепер потрібно нарізати печериці пластинками і додати їх для смаження до курки. Всі разом готуємо, помішуючи, ще хвилин десять.
  3. Потім вливаємо в ємність вершки, всипаємо сіль за смаком і тушкуємо начинку під кришкою ще 7-12 хвилин.

Як правильно зібрати справжню лазанью

  1. На дно жароміцної форми заливаємо 50 мл соусу бешамель і укладаємо прямо на нього внахлест одним шаром пасту.
  2. Далі рівномірно розподіляємо частину начинки, поливаємо її соусом бешамель і перекриваємо новим шаром пасти.
  3. Так, чергуючи шари, збираємо лазанью. Верхнім шаром повинна бути паста, на яку потрібно вилити залишки бешамеля і посипати сирну крихту «пармезану».
  4. При температурі 200 градусів Цельсія запікати лазанью в духовці потрібно 40 хвилин.

Якщо ви не любите щільну сирну корочку, а віддаєте перевагу м’який розплавлений сир, то посипати лазанью пармезаном можна за 5 хвилин до завершення готування.

Лазанья з курячим філе за принципом ПП

Це не тільки найпростіший рецепт лазаньї, але і найкорисніший і низькокалорійний, адже готувати її ми будемо з відварною куркою в якості начинки і з кабачками замість пасти. До речі, для дієти Дюка таке блюдо також допустимо на етапі чергування в білково-овочеві дні.

lazanya-s-kuricej-podborka-unikalnyx-receptov5

Складові

  • Кабачки молоді невеликі – 3 шт .;
  • Куряче філе з грудки – 0,5 кг;
  • Добірне яйце – 1 шт .;
  • Сир маложирний напівм’який – 0,3 кг;
  • Сметана 10% – 50 мл;
  • Крохмаль кукурудзяний – 1,5-2 ст.л .;
  • Молоко 1% – 1,5 склянки;
  • Часник – 2 зубки;
  • Ріпчаста цибулина – 1 шт .;
  • Мускат – 1 г;
  • Сіль за смаком.

Як готувати лазанью з курячим філе

  1. Для приготування начинки потрібно лише відварити до готовності в підсоленій воді куряче філе, а потім нарізати м’ясо дрібними шматочками або розібрати по волокнам тонкими соломинками.
  2. Замість пасти ми будемо використовувати кабачки. Плоди промиваємо під водою і нарізаємо тонкими пластинками по всій довжині.
  3. Підсолені кабачки обсмажуємо на гриль сковороді з обох сторін або запікаємо в духовці при 160 градусах 5 хвилин.
  4. Готуємо молочний соус. На сковороді на середньому полум’я обсмажуємо з малою кількістю масла дрібно нарізану кубиками цибулину і часник. Як тільки овочі оповиті рум’яною скоринкою, вливаємо в ємність молока 1 стакан і нагріваємо масу до кипіння.
  5. У молоці, розводимо крохмаль і вводимо отриману суміш в соус. Варимо підливу хвилин 5 на малому вогні, після чого додаємо сирну крихту (150 г), мускат і сіль за смаком.
  6. Тепер потрібно зробити заливку для лазаньї. Яйця збиваємо зі сметаною, пучкою солі і залишками перетертого сиру.
  7. Залишилося зібрати лазанью шарами. На дно форми викладаємо шар кабачків і заливаємо 2-3 ст.л. молочного соусу.
  8. Розкладаємо поверх овочевого шару курку і також поливаємо її молочної підливою.
  9. Перекриваємо начинку кабачковим шаром і повторюємо пошарове цикл знову.
  10. Коли лазіння буде зібрана, а верхнім виявиться кабачковий шар, заливаємо всю «конструкцію» яєчної заливанням і відправляємо блюдо для запікання в гарячу піч. Температура готування – 180 градусів. Час випікання – 40 хвилин.

Лазанья з куркою – це не тільки смачне і вишукане блюдо, але також це найкращий варіант частування для тих, хто стежить за своїм харчуванням, адже калорійність кабачкової варіанту не перевищує і 95 ккал, а класичне італійське блюдо з пастою і соусом бешамель – має 155 ккал на стограмову порцію.