Азу зі свинини з солоними огірками по-татарськи – це насичена, смачна і дуже ситна страва для вашого столу. Це щось на зразок нашої печені, але з вельми оригінальним смаком і дуже апетитним ароматом. Спеціальний спосіб приготування дає змогу зробити і без того м’яку свинину ще ніжнішою та соковитішою. Готувати азу найкраще в казані, а подавати можна без жодного гарніру.
Класичне азу зі свинини з солоними огірками по-татарськи
Класичне азу зі свинини з солоними огірками по-татарськи – це чудова страва для обіду або вечері. Традиційно готується воно з яловичини, але ми пропонуємо тушкувати замість неї свинину. Ви трохи заощадите час і можете бути впевнені в тому, що м’ясо точно вийде м’яким.
Інгредієнти
- Бульйон м’ясний 1 ст. (або води)
- Сіль за смаком
- Куркума 1 щіпка
- Петрушка 4 гілки
- Огірок солоний 2 шт.
- Перець болгарський 1 шт.
- Перець чорний мелений 1 щіпка
- Олія соняшникова для смаження
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Свинина ½ кг
- Морква 1 шт.
- Борошно пшеничне 2 ст.л.
Приготування
-
Як приготувати класичне азу зі свинини з солоними огірками по-татарськи? Свинину обирайте на свій смак із більшою чи меншою кількістю сального прошарку. Помийте зелень петрушки та болгарський перець. Очистіть цибулину та морквину.
-
Перець розріжте навпіл, очистіть половинки від білих перегородок і насіння. Наріжте морквину і половинки перцю соломкою, цибулину наріжте півкільцями або пір’ям. На попередньо розігріту сковорідку влийте трохи соняшникової олії та викладіть овочеву нарізку. Почніть обсмажувати овочі, помішуючи лопаткою.
-
По ходу справи наріжте соломкою солоні огірки і додайте їх на сковороду до овочів. Продовжуйте смажити овочі протягом 7 хвилин на помірному вогні.
-
Свинину обмийте та наріжте її довгастими брусками. Коли овочі стануть м’якими, викладіть на сковороду м’ясо, перемішайте.
-
На обсмажування м’яса та овочів піде приблизно чверть години. Час від часу помішуйте засмажку.
-
Після того, як свинина добре обсмажиться з усіх боків, у центрі сковорідки звільніть трохи місця і висипте туди борошно, обсмажте його до золотистого кольору.
-
У наступному кроці вам знадобиться бульйон, але якщо ви його не підготували, чудово підійде і звичайна кип’ячена вода. Влийте бульйон або воду, додайте спеції та сіль в азу.
-
Готуйте азу зі свининою на середньому вогні ще хвилин 15. Наприкінці додайте в страву рубану петрушку.
-
Подавайте гаряче й ароматне азу зі свининою та солоними огірками з хлібом або тонким лавашем. Смачного!
Азу зі свинини з картоплею та огірками по-татарськи
Азу зі свинини з картоплею та огірками по-татарськи має густу консистенцію, наваристий бульйон і дуже оригінальний смак. Звичайні пересічні російські страви на тлі азу будуть виглядати блякло і навіть прісно. І що дивно, готується азу досить просто.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 20-30 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Часник – 3 зубці.
- Сіль – за смаком
- Спеції – за смаком
- Паста томатна – 3 ст.л.
- Цибуля – 2 шт.
- Огірки солоні – 4 шт.
- Картопля – 0,8 кг
- Свинина – 0,5 кг
- Вода – скільки буде потрібно
- Олія рослинна – 20 мл.
Процес приготування:
Крок 1. За необхідності розморозьте свинину. Картоплю почистіть від шкірки і гарненько обмийте від залишків землі та піску. Солоні огірки беріть невеликого розміру. З цибулі та зубчиків часнику зніміть сухе лушпиння. Спеції вибирайте на свій смак.
Крок 2. Свинину наріжте невеликими брусочками. Просушіть на вогні пательню, влийте приблизно столову ложку рослинної олії та викладіть м’ясо. Смажте помішуючи на сильному вогні, щоб шматочки свинини рівномірно підрум’янилися з усіх боків.
Крок 3. Головки ріпчастої цибулі наріжте кільцями або півкільцями, якщо вони дуже великі. До обсмаженої свинини додайте цибулю, перемішайте все і продовжуйте смажити кілька хвилин.
Крок 4. Солоні огірки можна нарізати соломкою або натерти на крупній тертці. У другому випадку вони віддадуть весь свій аромат і смак страві, а самих огірків не буде помітно. Додайте на сковорідку подрібнені огірки та томатну пасту.
Крок 5. Влийте трохи кип’яченої води, щоб вона не повністю покривала засмажку. Укрийте сковороду кришкою і томіть азу 20-30 хвилин на повільному вогні.
Крок 6. Картоплю наріжте соломкою, так вона органічніше виглядатиме в готовій страві. Викладіть картоплю в сковороду з азу, перемішайте, долийте ще трохи гарячої води. Тушкуйте під кришкою до м’якості картоплі.
Крок 7. За кілька хвилин до готовності додайте сіль, улюблені спеції та зубчики часнику. Подавайте азу зі свининою та картоплею в гарячому вигляді на обід або вечерю. Смачного!
Азу зі свинини з солоними огірками без картоплі
Азу зі свинини з солоними огірками без картоплі можна назвати по-іншому – м’ясна печеня з овочами. Його можна подати на обід чи вечерю з гарніром або з тонким лавашем. Завдяки своєму насиченому смаку і багатому аромату, азу давно завоювало велику популярність у всьому світі.
Час готування: 70 хв.
Час приготування: 30-35 хв.
Порцій – 4-5.
Інгредієнти:
- Зелень сушена – 2 щіпки.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Суміш перців горошком – 0,3 ч. л.л.
- Паприка копчена мелена -2 щіпки.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Часник – 3 зуб.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Паста томатна – 2 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Зіра – 2 щіпки.
- Свинина – 0,8 кг.
- Борошно – 2 ст.л.
- Перець гострий червоний мелений – за бажанням.
- Морквина – 1 шт.
- Огірки мариновані – 6 шт.
- Вода кип’ячена – 400 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте свинину, розморозьте та помийте м’ясо. Очистіть від лушпиння середню цибулину і зніміть овочечисткою верхній шар з однієї великої морквини, помийте овочі під краном. Якщо огірки у вас великі, то беріть 2-3 штуки. Якщо на солоних огірках буде білий наліт, то їх необхідно обмити.
Крок 2. Цибулю наріжте півкільцями, морквину та огірочки наріжте соломкою. Нарізані овочі викладіть на добре розігріту сковорідку і обсмажте їх з рослинною олією протягом 8-10 хвилин. У процесі смаження посипте засмажку спеціями для свинини та сіллю за смаком.
Крок 3. У мисці або кухлі розведіть томатну пасту зі 100 мілілітрами води, додайте в суміш цукор, щоб нейтралізувати кислоту. Томатну масу влийте до овочевої засмажки, перемішайте і тушкуйте все разом під кришкою протягом 5 хвилин.
Крок 4. Поки на плиті тушкуються овочі, наріжте середніми за величиною брусками свинину. Відправте м’ясну нарізку на сковорідку до овочів, перемішайте і тушкуйте все разом протягом 15 хвилин.
Крок 5. Оскільки в цьому рецепті немає картоплі, то для в’язкості підливки будемо використовувати борошно. Змішайте в кухлі борошно зі 100 мілілітрами холодної води. Отриману суміш додайте на сковороду, перемішайте все добре, щоб не залишилося грудок. Влийте в азу ще одну склянку води, додайте спеції та лавровий лист, букет спецій ви можете змінити на свій смак. Накрийте сковорідку кришкою і тушкуйте азу 10 хвилин.
Крок 6. Подавати азу зі свининою можна з будь-яким гарніром, наприклад, з картопляним пюре або вареними макаронами. Смачного!
Азу зі свинини з солоними огірками на сковороді з підливою
Азу зі свинини з солоними огірками на пательні з підливою – це спрощений та адаптований під слов’янську кухню рецепт. По-перше, у цьому варіанті використовується свинина, а не яловичина, баранина або конина. А також замість казана азу готуватиметься в сковороді.
Час готування: 1 год. 15 хв.
Час приготування: 25-30 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Огірки солоні – 2 шт.
- Соус томатний – 100 гр.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки
- Вода кип’ячена – 100 мл.
- Спеції для свинини – за бажанням
- Лист лавровий – 1-2 шт.
- Свинина – 400 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 1-2 зуб.
Процес приготування:
Крок 1. Ознайомтеся зі списком і підготуйте всі необхідні продукти для смачного азу. Свіжу свинячу м’якоть обмийте під краном і промокніть паперовими рушниками від надлишку вологи. Солоні огірки вибирайте щільні середнього розміру. Також одразу очистіть від лушпиння цибулю та часник, помийте та очистіть велику морквину.
Крок 2. Наріжте свинину кубиками середнього розміру. Влийте на розігріту сковороду одну-дві столові ложки рафінованої соняшникової олії та викладіть підготовлене м’ясо. Смажте її на досить сильному вогні, періодично помішуючи лопаткою, щоб свинина гарненько підрум’янилася з усіх боків. Далі влийте 50 мілілітрів води і тушкуйте свинину під кришкою протягом 10-15 хвилин, при цьому вогонь зробіть нижчим за середній.
Крок 3. Візьміть попередньо очищені овочі. Середню за розміром цибулину наріжте півкільцями або четвертинками, а морквину натріть на тертці з великими вічками або наріжте соломкою. Додайте подрібнені овочі на сковорідку до свинини та тушкуйте все разом протягом 5-8 хвилин, помішуйте час від часу лопаткою.
Крок 4. Солоні огірки наріжте тонкою соломкою. Викладіть їх на сковорідку до обсмаженої свинини та вже м’яких овочів. Перемішайте страву і тушкуйте приблизно 5 хвилин на помірному вогні, час від часу помішуйте і стежте, щоб нічого не пригоріло.
Крок 5. Через 5 хвилин, коли огірки віддадуть свій аромат, влийте трохи гарячої води, можна використовувати м’ясний бульйон, і продовжуйте готувати ще хвилин 10. Кілька разів перемішайте і долийте воду за необхідності, якщо вона швидко википає.
Крок 6. Очищені часникові зубчики розчавіть плоским боком ножа і додайте на сковороду. Також додайте один або два листочки лаврушки, сіль і перець, а також будь-які спеції, які підходять для свинини, викладіть томатний соус. Перемішайте і готуйте азу зі свининою ще 5-8 хвилин до повної готовності.
Крок 7. Азу зі свининою та солоними огірками готове, прикрасьте його січеною зеленню і подавайте на стіл. Смачного!
Азу по-татарськи зі свинини з огірками в казані
Азу по-татарськи зі свинини з огірками в казані дасть вам змогу поринути в усі принади східної кухні. Ваші домашні, безсумнівно, гідно оцінять чудовий аромат і багатий смак м’ясної страви. Подавати азу можна без гарніру, воно повністю самодостатнє і ситне.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 15-25 хв.
Порцій – 4-5.
Інгредієнти:
- Вода – 150 мл.
- Паста томатна – 2 ст.л.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
- Сіль – за потреби.
- Олія рослинна – для смаження.
- Розсіл – 100 мл.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Картопля – 350 гр.
- Свинина – 500 гр.
- Огірки солоні – 3 шт.
- Часник – 2 зубці.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть для приготування наваристого азу товстостінний казан із кришкою. Свинину перед приготуванням повністю розморозьте. Картоплю почистіть і добре помийте. Із зубчиків часнику зніміть лушпиння та зріжте кінчики з обох боків.
Крок 2. У невеликій піалі або кухлі розведіть томатну пасту огірковим розсолом. У вас має вийти однорідна маса.
Крок 3. Наріжте свинину брусками і викладіть у казан на розігріту олію. На сильному вогні смажте м’ясо, помішуючи лопаткою, щоб воно рівномірно вкрилося рум’яною скоринкою.
Крок 4. Картоплю наріжте приблизно такими ж шматочками, як і м’ясо. Додайте нарізку до м’яса і смажте разом протягом 5-8 хвилин, помішуйте інгредієнти лопаткою.
Крок 5. Солоні огірки наріжте тонкою соломкою і додайте їх до свинини з картоплею. Залийте все томатною сумішшю та водою, додайте перець і лавровий лист.
Крок 6. Зменшіть нагрівання під казаном, накрийте його кришкою і тушкуйте азу 25-30 хвилин.
Крок 7. Перевірте свинину і картоплю, вони мають бути повністю готові. За необхідності посоліть страву та додайте подрібнений часник. Також можна додати будь-яку свіжу зелень.
Крок 8. Азу зі свининою в казані виходить дуже смачним і наваристим. Смачного!
Азу зі свинини з солоними огірками в мультиварці
Азу зі свинини з солоними огірками в мультиварці – це знаменита страва татарської кухні, яку можна охарактеризувати як дуже поживну та таку, що насичує. Основою страви є м’ясо, тому варто обирати тільки якісну та свіжу свинячу м’якоть. Також на користь страві підуть будь-які свіжі пряні трави.
Час готування: 1 год. 10 хв.
Час приготування: 20-30 хв.
Порцій – 3.
Інгредієнти:
- Вода гаряча – 500 мл.
- Часник – 10 гр.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки
- Паста томатна – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 290 гр.
- Свинина – 0,7 кг.
- Олія рослинна – 30 мл.
- Огірки солоні – 200 гр.
- Сіль – за смаком
- Зелень – 20 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Солоні огірки вибирайте щільні та не дуже великі. Зелень можна взяти будь-яку на свій смак. а томатну пасту можна замінити подрібненими помідорами. Одразу очистіть від лушпиння цибулю та часник.
Крок 2. М’ясо обполосніть під краном, промокніть від вологи щільними паперовими рушниками. Наріжте м’ясо шматочками невеликого розміру, щоб зручно було їсти. Увімкніть мультиварку й активуйте режим “Смаження”, також можна обсмажувати в режимі “Випічка”. Влийте в чашу рослинну олію та викладіть свинину, смажте протягом 8-10 хвилин, помішуючи час від часу лопаткою. Не потрібно відразу доводити свинину до готовності, достатньо того, щоб вона покрилася легкою рум’яною скоринкою.
Крок 3. Цибулю наріжте четвертинками кілець або кубиками. Додайте нарізку до м’яса і продовжуйте готувати в тому ж режимі 2-3 хвилини.
Крок 4. До обсмаженого м’яса та цибулі додайте томатну пасту, перемішайте, обсмажте протягом кількох хвилин.
Крок 5. Влийте гарячу воду або окріп, щоб уникнути сильного перепаду температур, це може пошкодити чашу мультиварки. Замість води також можна використовувати м’ясний бульйон. Додайте сіль і мелений перець за смаком.
Крок 6. Наріжте солоні огірки кубиками, також можна натерти їх на крупній тертці. Додайте овочі в чашу к азу та активуйте режим “Тушкування” на 40 хвилин.
Крок 7. Дрібно наріжте зубчики часнику та додайте їх наприкінці приготування. Після додавання часнику тримайте азу в режимі “Тушкування” ще 5 хвилин.
Крок 8. Подрібнену зелень додайте вже в готову страву. Чудове і насичене азу зі свининою і солоними огірками подавайте на стіл у гарячому вигляді відразу після приготування. Смачного!
Азу зі свинини в горщику в духовці
Азу зі свинини в горщику в духовці – це ще один перевірений варіант приготування східної страви, який ви легко зможете реалізувати самостійно. Готувати азу будемо в горщиках і у вас вийде смачна страва в оригінальній красивій порційній подачі. Таку страву не соромно на святковий стіл подати.
Час готування: 80 хв.
Час приготування: 20-25 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Паста томатна – 100 гр.
- Сіль – за смаком
- Цукор-пісок – 1 щіпка.
- Свинина – 400 гр.
- Часник – 1 зуб.
- Огірки солоні – 2-3 шт.
- Олія рослинна – для смаження.
- Картопля – 500 гр.
- Спеції для свинини – 2-3 щіпки.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку очистіть цибулю та картоплю, помийте овочі. Свинячу м’якоть обмийте та просушіть. Томатну пасту можна замінити подрібненими помідорами.
Крок 2. Свинину наріжте тонкими квадратними або прямокутними шматочками. Потім гарненько розігрійте на пательні трохи рослинної олії та викладіть м’ясо. На сильному вогні обсмажте його до рум’яної скоринки з усіх боків, при цьому не перевертайте свинину часто. Викладіть м’ясо зі сковороди на тарілку.
Крок 3. Картоплю наріжте кубиками та обсмажте на сковороді після м’яса. Додайте ще трохи рослинної олії, щоб картопля не пригоріла. Картоплю обсмажте до напівготовності та рум’яних бочків.
Крок 4. Солоні огірки наріжте соломкою.
Крок 5. Спочатку в горщики покладіть рівну кількість обсмаженої свинини.
Крок 6. Далі на м’ясо покладіть шар з обсмаженої картоплі. Розподіляйте рівними порціями по всіх горщиках.
Крок 7. Наріжте цибульну головку півкільцями або четвертинками. Обсмажте цибулю до м’якості на рослинній олії. Далі додайте 100 грамів томатної пасти, посоліть і приправте. Якщо паста виявилася дуже кислою, додайте дрібку цукру. Протушкуйте пару хвилин.
Крок 8. Томатну заправку розкладіть по горщиках і влийте потроху гарячої води, щоб вона не повністю покривала картопляний шар. Додайте солоні огірки, накрийте горщики кришками та відправте в духовку. Запікайте азу за 190 градусів протягом 50-60 хвилин. За 10 хвилин до закінчення запікання, приберіть кришки, щоб страва трохи підрум’янилася зверху.
Крок 9. Готове запечене азу подавайте в горщиках або викладіть на тарілки. Смачного!