Італійці славляться своїми пастами і різноманіттям страв з ними, серед яких лазіння – одна з найпопулярніших у світовій кулінарії. Варіантів начинки для цього традиційного середземноморського частування існує дуже багато, основу його зазвичай становить м’ясо, овочі і сири, у нас же сьогодні оригінальна лазанья з куркою і грибами. На перший погляд така «слоёнка» може здатися таким собі італійським прототипом нашого курника, однак поспішаємо вас переконати – це не так, адже страва виходить унікальним і вишуканим.
Навіть для досвідчених домашніх кухарів лазіння аль форно спочатку може здатися блюдом складним в реалізації.
Але навіть якщо у вас немає готової плоскою пасти, то зробити її і частування в цілому не важко, головне – як шпаргалки мати під рукою грамотний рецепт з докладним інструктажем. Діючи покроково, ви зрозумієте, наскільки приготування проста і швидка.
Як зробити соус бешамель в домашніх умовах
Для класичної лазаньї бешамель є невід’ємною частиною, тому практично в кожному рецепті цього італійського блюда даний соус зустрічається.
Готується він всього за 10 хвилин, тому зварити його найкраще заздалегідь, перед тим, як ви приступите до готування самої лазаньї.
- 50 г вершкового масла (1/4 частина пачки) розтоплюємо в сотейнику на малому вогні і змішуємо ручним віночком (ретельно) з 50 г борошна (2,5 ст.л. або 2 ст.л. з гіркою).
- Така згущують суміш для соусів по-французьки називається «roux», а по-російськи звучить як «ру».
Ступінь обсмажування ру може бути найрізноманітнішою: від блідо-бежевого до впевнено-карамельного кольору. Відповідно, і смак соусу може змінюватися від цього.
- Отже, коли ру буде обсмажена як вам того хочеться, – заливаємо тонкою цівкою в сотейник півлітра молока, бажано пожирніше. В цей час соус потрібно дуже активно вимішувати віночком, щоб не утворилися борошняні грудочки, а маса вийшла рівномірною.
- Готовий соус доводимо до кипіння і вимикаємо, а вже потім подсаливаем за смаком і всипаємо в нього дрібну щіпку мускату.
Як приготувати пасту «лазіння» своїми руками
- 200-250 г високосортного білого борошна змішуємо з 2-3 яйцями, ¼ ч.л. солі і 2-3 ст.л. оливкової або топленого вершкового масла.
- З отриманих компонентів замішуємо однорідне м’яке тісто.
- Готове тісто залишаємо в вкутаним вигляді відстоятися протягом півгодини.
- Через зазначений термін ділимо тісто на грудочки (з цієї кількості інгредієнтів можна зробити три повноцінних пласта для лазаньї) і скочується їх в кульки.
- Ставимо на вогонь велику каструлю з водою, всипаємо в неї трохи солі і доводимо до кипіння.
- Також необхідно поруч встановити ще одну широку і глибоку посудину, наповнену холодною водою.
- Отже, в киплячу воду занурюємо одну частину тесту, розкатану в найтонший шар. Варимо пасту 3 хвилини і охолоджуємо її в холодній воді секунд 10, після чого перекладаємо готову лазанью на блюдо або серветку.
Кожен такий пласт йде на один шар лазаньї. Якщо вам складно варити такі великі пласти, то можете зробити побільше маленьких пластин, а потім викладати їх при складанні лазаньї (внахлест) по кілька штук на один шар.
Як приготувати тісто для лазаньї: поради до рецептом
- Якщо маса виходить занадто клейкою і залишається на руках, то додайте трохи борошна.
- Якщо тісто вийшло дуже крутим, то в нього можна додати 1 ст.л. води, яєчного білка або масла.
Лазанья з куркою, грибами і соусом бешамель
Складові
- Пласти для лазаньї (великі, домашні) – 3 шт. + –
- Печериці свіжі – 8 шт. + –
- Куряча грудка – 1 шт. (Цілком) + –
- Сир напівм’який – 300 г + –
- Вершки 20% – 1/2 ст. + –
- Соус бешамель – 0,6 л + –
- Оливкова олія – 1 стопка + –
- Перцева приправа – 1/2 ч.л. + –
- Сіль «екстра» дрібна – 0,5-1 ч.л. + –
Як смачно зробити лазанью з куркою і грибами
Цей варіант лазаньї якраз зажадає від кухаря вправності у вигляді приготовленої власноруч пасти за наведеним вище пошаговому рецептом. Також заздалегідь необхідно зварити соус бешамель.
- Курячі грудки поміщаємо в каструлю, наповнену водою, закидаємо 5-7 г солі і варимо м’ясо півгодини.
- Готову грудку охолоджуємо прямо в рідини – так філе вийде більш соковитим, потім виймаємо з відвару, відокремлюємо від кістки філе і розбираємо його по волокнам на дрібні шматочки.
- Печериці нарізаємо соломкою і відправляємо смажитися на добре прокаленной сковороді (при середній інтенсивності полум’я з додаванням невеликої кількості масла) до випаровування вологи, яку виділять гриби. На це піде приблизно 5-7 хвилин.
- Потім закидаємо до грибів подрібнену курятину і продовжуємо обсмажувати все разом ще 5 хвилин, після чого вливаємо до обсмажуванні вершки, все перемішуємо, солимо за смаком, перчимо і тушкуємо ще 5 хвилин.
- Беремо форму, стійку до високих температур, і промазуємо її дно і боки маслом. Потім наливаємо на дно трохи соусу бешамель (50 мл) і прямо поверх нього укладаємо перший пласт пасти.
- На пасту укладаємо курячо-грибну начинку з вершками (½ частина), заливаємо соусом (1/3 частина) і посипаємо третю тертого сиру.
- Покриваємо начинку другим пластом пасти і повторюємо все те ж саме: начинка, соус, сир, паста.
- На останній шар пасти виливаємо залишки соусу бешамель і висипаємо залишився сир.
- Прибираємо піддон з лазаньєю в гарячу духовку (її слід прогріти заздалегідь до 190 градусів) і готуємо страву 30-40 хвилин.
Лазанья з курячим фаршем і грибами
Щоб італійська кулінарії не наганяла страх на недосвідчених кухарів – ми наводимо цей простий рецепт лазаньї з куркою і грибами з готової покупної пасти і вже готового соусу бешамель.
Складові
- Купівельна паста «лазіння» – 9-10 аркушів;
- Томат свіжий середній – 2 шт .;
- Ріпчасті цибулини (середні) – 2 шт .;
- Часник гранульований – 2 ч.л .;
- Сіль велика – ½ – 1 ч.л .;
- Олія соняшникова неароматно – 1 стопка;
- Свіжі гриби (лісові) – 0,3 кг;
- Курячий фарш з стегенець – 0,4-0,5 кг;
- Перцева суміш – ½ ч.л .;
- Пармезан або інший твердий сир – 0,3 кг;
- Соус бешамель (сухий) від фірми «Knorr» – 50 г;
- Вода – 0,5 л.
Як приготувати лазанью з куркою і грибами
Для цього варіанту лазаньї нам потрібно приготувати дві начинки: грибну і болоньєзе.
Готуємо грибну начинку для лазаньї
- Для приготування грибної начинки обсмажуємо в маслі нашатковану ріпчасту цибулину до «золочення».
- Потім всипаємо до неї нарізані соломкою гриби і готуємо піджарку хвилин 5 до випаровування грибний рідини, потім вливаємо ще 1 ст.л. масла, додаємо 1 ч.л. гранульованого часнику, солі за смаком і смажимо грибочки до рум’яних пеночек.
Робимо другу начинку для лазаньї – болоньєзе
- Другу нашатковану лушпиння головку також обсмажуємо в маслі до рум’янцю, після чого перекладаємо до неї курячий фарш і обсмажуємо все разом 7 хвилин.
- Тим часом обдаємо окропом помідори, знімаємо з них шкірку і кришимо кубиком або трьом на тертці. Перекладаємо томат в сковороду з смаженим фаршем і тушкуємо начинку 5 хвилин.
- Перед самим закінченням готування подсаливаем соус болоньєзе до смаку, заправляємо перцем і часниковими гранулами, перемішуємо і знімаємо з вогню.
Варимо соус бешамель з метою поливання листів для лазаньї
- Суху основу «Кнор» розводимо у воді (50 г на півлітра води), добре перемішуємо, доводимо до кипіння і на малому вогні Томім пару хвилин.
Відварюємо до готовності пасту «лазіння»
- У каструлю вливаємо 3 л води, доводимо її до кипіння, солимо (1 ч.л. солі), після чого опускаємо в окріп 3-4 листи лазаньї. Варимо їх 4-5 хвилин, а потім виймаємо. Таким чином відварюємо все 9 пластів пасти.
Збираємо лазанью з підготовлених компонентів
- На дно промасленим форми наливаємо трохи соусу і укладаємо на нього 3 листочка пасти внахлест. Розподіляємо зверху начинку з грибів, заливаємо її соусом бешамель і присипаємо сиром.
- Далі знову кладемо три листа пасти, заливаємо соусом, кладемо вже м’ясну начинку і знову посипаємо сирної крихтою.
- Ну і останній шар пасти «лазіння» заливаємо залишками соусу і посипаємо сирком, після чого прибираємо форму в духову конвекційну піч на 40 хвилин. Температура приготування страви становить 190 ° С.
Лазанья з куркою і грибами – це, мабуть, найкращий варіант національного середземноморського частування. Прекрасне поєднання смаків, ніжний соус і ароматний сир в класичній пасті – тут явно відчувається дух Франції, і це не дивлячись на те, що основа страви споконвічно італійська.