Як зробити грибний жульєн з картоплею і куркою

Жульєн з картоплею грибами і куркою
Згадуючи приказку «Побачити Париж і померти», захотілося продовжити її і сказати: «Спробувати французьке блюдо і назавжди закохатися в нього».

Коли ви скуштуєте жульен з картоплею, куркою і грибами, який їдять в кожному французькому будинку, то будете знову і знову повертатися до рецептом його приготування. Це та класика французької кулінарії, до якої всі ми звикли, хоча варіацій даного частування стає з кожним днем ​​все більше і більше.

Це в нашій країні жульен (жюльєн) став блюдом, а спочатку він був певним способом нарізки, який отримав своє ім’я від відомого французького кулінара.

У 19-му столітті Франсуа Массіало вперше запропонував нарізати овочі тонкою соломкою. Він вважав, що в такому вигляді вони готуються швидше. Використовували таку нарізку для супів, салатів і навіть соусів.

Жюльєн з картоплею, грибами і куркою в духовці

Жульєн з картоплею, куркою і грибами - класичний рецепт

Складові

  • Куряче м’ясо (філе) – 300 г + –
  • Сметана – 3 ст.л. + –
  • Гриби консервовані – 400 г + –
  • Рослинна олія – ​​за смаком + –
  • Твердий сир – 200 г + –
  • Картопля – 4 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Чорний мелений перець – за смаком + –

Приготування грибного жульєну з куркою і картоплею в духовці

Як ми вже згадали, у Франції ця страва називають не «жульєн», а «кокот», і готується він в кокотницах – невеликих керамічних склянках. Ми ж більше використовуємо для приготування керамічні горщики.

  1. Після вибору філе, промиваємо його в холодній воді, обсушуємо паперовим рушником, щоб зайва волога пішла.
  2. Нарізаємо його шматками кубічної форми.
  3. З головки цибулі зчищають лушпиння, розрізаємо його під холодною водою, промиваємо. Все це для того, щоб очі наші не плакали при різанні.
  4. Подрібнюємо цибулю, змоченим прохолодною водою, ножем.
  5. Гриби ріжемо на шматочки середнього розміру.
  6. Картопля моєму, чистимо, натираємо на крупній тертці.
  7. Нагріваємо в сковороді трохи олії.
  8. Викладаємо курку в сковороду і смажимо до повного випаровування курячого соку.
  9. Додаємо цибулю, гриби і засмажуємо до золотистого кольору.
  10. Картопля віджимаємо і викладаємо в загальну масу, заважаємо, тушкуємо ще 15 хвилин.
  11. Додаємо сметану. Якщо сметана виявилася рідкої, то можна додати борошно. Кількість борошна варіюється, в залежності від консистенції сметани.
  12. Не забуваємо про сіль і перець. Не завадить і якась приправа. Добре «впишеться» в жульен з картоплею, куркою і грибами хмелі-сунелі. Ще раз промешівают і на слабкому вогні тушкуємо пару-трійку хвилин.
  13. Жульєн знімаємо з плити і розкладаємо по горщикам. Якщо є кокотніци, то можна і в них.

Як приготувати грибний жульєн з картоплею і куркою

14. Сир пропускаємо через велику тертку. Посипаємо їм рясно зверху блюдо.

15. Греєм духовку до 200 градусів. Відправляємо в неї наші горщики на 15 хвилин.

Якщо блюдо подавати прямо в горщиках, то воно буде набагато смачніше. Поставте горщик на красиву тарілку, покладіть на неї гілочку кропу і шматочок білого хліба.

До речі, щоб звичайний хліб виглядав нарядно на святковому столі, поріжте його спочатку на шматки, а потім розріжте шматочок по діагоналі – вийдуть оригінальні трикутнички.

Жульєн класичний в мультиварці

Ми не втомлюємося звертатися за допомогою до мультиварці, бо ця техніка чарівна, а значить, і готувати в ній неймовірно смачні шедеври – одне задоволення.

Власне кажучи, технологія приготування ідентична попередньому рецепті, так само як і склад. Але деякі зміни все ж страву зазнало.

Складові

  • Грудка куряча – 300 г;
  • Гриби – 300 г;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт .;
  • Картопля – 1 шт .;
  • Гірчиця – ½ ст.л .;
  • Вершки 15-20% – 200 мл;
  • Сир твердих сортів – 100 г;
  • Сіль за смаком;
  • Олія – ​​за смаком;
  • Борошно – 1 ст.л.

Жульєн класичний в мультиварці

Приготування жульєну (класичного) в мультиварці

  • Нарізаємо м’ясо невеликими порційними шматками. Якщо зустрічаються плівки і сухожилля, то їх прибираємо. Повинно залишитися чисте ніжне філе.
  • Мультиварку встановлюємо на режимі «Випічка» з таймером в 50 хвилин.
  • Наливаємо масло і обсмажуємо курку чверть години.
  • У цей час нарізаємо дрібно очищену цибулю. Можна скористатися м’ясорубкою з великої насадкою або теркою.

У кашу перетворювати цибулю не варто, інакше замість тонкого аромату ми отримаємо не дуже приємну гіркоту.

  • Гриби миємо й нарізаємо. Якщо гриби використовуєте свіжі, то попередньо їх краще проварити хвилин 5-10.
  • Цибулю і гриби додаємо до курки, заважаємо.
  • Очищену картоплину трьом на крупній тертці, віджимаємо зайвий сік і викладаємо в чашу мультиварки. Перемішуємо, тушкуємо. Якщо є рідина, то гасити потрібно без кришки, поки не випарується весь сік.
  • Додаємо гірчицю, сіль, борошно, перемішуємо. Щоб борошно не перетворилася в грудки, додати її можна за допомогою сита.
  • Вершки злегка підігріваємо і виливаємо в чашу з блюдом. Заважаємо, встановлюємо кришку і готуємо до закінчення часу.

Приготування жульєну (класичного) в мультиварці

  • Після сигналу посипаємо жульен (жюльєн) тертим на крупній тертці сиром. Закриваємо кришку і даємо страві настоятися ще кілька хвилин. За цей час сир повинен розплавитися, а ситне частування їм просочитися.

Що цікаво в цьому рецепті, так це те, що жульен з картоплею, грибами і куркою можна подати не тільки з вином, а й з холодним пивом. Все-таки не кожен рецепт може цим похвалитися.

Смачного!