Згадуючи приказку «Побачити Париж і померти», захотілося продовжити її і сказати: «Спробувати французьке блюдо і назавжди закохатися в нього».
Коли ви скуштуєте жульен з картоплею, куркою і грибами, який їдять в кожному французькому будинку, то будете знову і знову повертатися до рецептом його приготування. Це та класика французької кулінарії, до якої всі ми звикли, хоча варіацій даного частування стає з кожним днем все більше і більше.
Це в нашій країні жульен (жюльєн) став блюдом, а спочатку він був певним способом нарізки, який отримав своє ім’я від відомого французького кулінара.
У 19-му столітті Франсуа Массіало вперше запропонував нарізати овочі тонкою соломкою. Він вважав, що в такому вигляді вони готуються швидше. Використовували таку нарізку для супів, салатів і навіть соусів.
Жюльєн з картоплею, грибами і куркою в духовці
Складові
- Куряче м’ясо (філе) – 300 г + –
- Сметана – 3 ст.л. + –
- Гриби консервовані – 400 г + –
- Рослинна олія – за смаком + –
- Твердий сир – 200 г + –
- Картопля – 4 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
Приготування грибного жульєну з куркою і картоплею в духовці
Як ми вже згадали, у Франції ця страва називають не «жульєн», а «кокот», і готується він в кокотницах – невеликих керамічних склянках. Ми ж більше використовуємо для приготування керамічні горщики.
- Після вибору філе, промиваємо його в холодній воді, обсушуємо паперовим рушником, щоб зайва волога пішла.
- Нарізаємо його шматками кубічної форми.
- З головки цибулі зчищають лушпиння, розрізаємо його під холодною водою, промиваємо. Все це для того, щоб очі наші не плакали при різанні.
- Подрібнюємо цибулю, змоченим прохолодною водою, ножем.
- Гриби ріжемо на шматочки середнього розміру.
- Картопля моєму, чистимо, натираємо на крупній тертці.
- Нагріваємо в сковороді трохи олії.
- Викладаємо курку в сковороду і смажимо до повного випаровування курячого соку.
- Додаємо цибулю, гриби і засмажуємо до золотистого кольору.
- Картопля віджимаємо і викладаємо в загальну масу, заважаємо, тушкуємо ще 15 хвилин.
- Додаємо сметану. Якщо сметана виявилася рідкої, то можна додати борошно. Кількість борошна варіюється, в залежності від консистенції сметани.
- Не забуваємо про сіль і перець. Не завадить і якась приправа. Добре «впишеться» в жульен з картоплею, куркою і грибами хмелі-сунелі. Ще раз промешівают і на слабкому вогні тушкуємо пару-трійку хвилин.
- Жульєн знімаємо з плити і розкладаємо по горщикам. Якщо є кокотніци, то можна і в них.
14. Сир пропускаємо через велику тертку. Посипаємо їм рясно зверху блюдо.
15. Греєм духовку до 200 градусів. Відправляємо в неї наші горщики на 15 хвилин.
Якщо блюдо подавати прямо в горщиках, то воно буде набагато смачніше. Поставте горщик на красиву тарілку, покладіть на неї гілочку кропу і шматочок білого хліба.
До речі, щоб звичайний хліб виглядав нарядно на святковому столі, поріжте його спочатку на шматки, а потім розріжте шматочок по діагоналі – вийдуть оригінальні трикутнички.
Жульєн класичний в мультиварці
Ми не втомлюємося звертатися за допомогою до мультиварці, бо ця техніка чарівна, а значить, і готувати в ній неймовірно смачні шедеври – одне задоволення.
Власне кажучи, технологія приготування ідентична попередньому рецепті, так само як і склад. Але деякі зміни все ж страву зазнало.
Складові
- Грудка куряча – 300 г;
- Гриби – 300 г;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт .;
- Картопля – 1 шт .;
- Гірчиця – ½ ст.л .;
- Вершки 15-20% – 200 мл;
- Сир твердих сортів – 100 г;
- Сіль за смаком;
- Олія – за смаком;
- Борошно – 1 ст.л.
Приготування жульєну (класичного) в мультиварці
- Нарізаємо м’ясо невеликими порційними шматками. Якщо зустрічаються плівки і сухожилля, то їх прибираємо. Повинно залишитися чисте ніжне філе.
- Мультиварку встановлюємо на режимі «Випічка» з таймером в 50 хвилин.
- Наливаємо масло і обсмажуємо курку чверть години.
- У цей час нарізаємо дрібно очищену цибулю. Можна скористатися м’ясорубкою з великої насадкою або теркою.
У кашу перетворювати цибулю не варто, інакше замість тонкого аромату ми отримаємо не дуже приємну гіркоту.
- Гриби миємо й нарізаємо. Якщо гриби використовуєте свіжі, то попередньо їх краще проварити хвилин 5-10.
- Цибулю і гриби додаємо до курки, заважаємо.
- Очищену картоплину трьом на крупній тертці, віджимаємо зайвий сік і викладаємо в чашу мультиварки. Перемішуємо, тушкуємо. Якщо є рідина, то гасити потрібно без кришки, поки не випарується весь сік.
- Додаємо гірчицю, сіль, борошно, перемішуємо. Щоб борошно не перетворилася в грудки, додати її можна за допомогою сита.
- Вершки злегка підігріваємо і виливаємо в чашу з блюдом. Заважаємо, встановлюємо кришку і готуємо до закінчення часу.
- Після сигналу посипаємо жульен (жюльєн) тертим на крупній тертці сиром. Закриваємо кришку і даємо страві настоятися ще кілька хвилин. За цей час сир повинен розплавитися, а ситне частування їм просочитися.
Що цікаво в цьому рецепті, так це те, що жульен з картоплею, грибами і куркою можна подати не тільки з вином, а й з холодним пивом. Все-таки не кожен рецепт може цим похвалитися.
Смачного!