Жульєн з грибами і сиром

Французька кухня подарувала світові безліч цікавих страв. Можна навіть сказати, що технології обробки продуктів французькими кухарями вже давно застосовуються в інших кухнях. Ми розповімо про такий популярний блюді як жульєн з грибами і сиром, який готується дуже просто, але є справжнім шедевром світової кухні. Жаб’ячі лапки, звичайно, теж цікаве блюдо, але приготувати його в умовах пострадянської торгівлі неможливо через відсутність необхідних товарів.

Насправді, «жульєн» означає лише особливий спосіб нарізки овочів у вигляді тонкої і довгою соломки, а не конкретне блюдо. Те, що сьогодні називається жульєном, було відомо як «кокот» (це слово збереглося в назві спеціального посуду). Що стосується рецепта, то він надзвичайно простий: потрібно взяти інгредієнти (гриби і сир – обов’язкові), нарізати їх і залити спеціальним соусом «Бешамель». Додатковими компонентами можуть бути: м’ясо, птиця, креветки, морепродукти, риба або овочі. Дуже важливо, щоб всі компоненти були нашаткувати дрібно, без великих шматків, інакше вийде просто смачна запіканка, але ніяк не традиційний жульен з грибами і сиром.

У приготуванні цієї страви є ряд тонкощів. Наприклад, при обсмажуванні цибулі не потрібно чекати, поки шматочки почнуть міняти колір: це негативно вплине на смак страви, зробить його гірким.

Замість класичного соусу «Бешамель», який готують з вершків і муки, обсмаженої на сковорідці, можна взяти сметану: за смаком жульен НЕ буде набагато відрізнятися, а процес приготування значно прискориться.

Класичний рецепт жульєну з грибами і сиром

Жульєн з грибами і сиром

Складові

  • Цибуля ріпчаста – 2 головки + –
  • Сметана – 200 г + –
  • Яйце – 1 шт. + –
  • Печериці – 500 г + –
  • Твердий сир – 300 г + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Чорний перець – за смаком + –
  • Масло вершкове – для обсмажування + –

Приготування

Процес приготування жульєну не займає багато часу: зазвичай після першого разу робити це грибне блюдо стає дуже легко і просто.

Готуємо інгредієнти перед приготуванням жульєну

  1. Лук шаткуємо на дрібні шматочки, а після викладаємо на вже розігріту сковороду з вершковим маслом. Гриби ріжемо на невеликі шматочки (заморожені печериці зазвичай нарізані на великі пластини і їх після приготування доведеться додаткового подрібнювати). Все обсмажуємо до повної готовності і приємного золотистого кольору, додаємо сіль і перець.
  2. Приготуємо соус. Для простого варіанту соусу потрібно лише змішати сметану і яйце, а для класичного рецепту доведеться обсмажити на сухій сковороді муку, залити вершками і ретельно перемішати. І в тому, і в іншому випадку вийде смачна страва, тому побоюватися експериментів не варто.
  3. У кокотніци викладаємо приблизно 2/3 суміші грибів і цибулі, зверху заливаємо соусом і посипаємо тертим сиром. Розігріваємо духовку до 190 градусів і ставимо туди кокотніци на 10 хвилин, щоб сир розплавився і підрум’яниться.
  4. Що стосується інших варіантів, то жульен з грибами і сиром можна доповнити м’ясом, птицею, креветками, морепродуктами або овочами. Але найкраще, якщо добавка матиме м’яку консистенцію, щоб не вибиватися із загальної грошової маси страви.

Не обов’язково спеціально для жульєну купувати кокотніци: для приготування знадобиться будь-яка жароміцний посуд, здатна витримати нагрівання в духовці. Якщо форма велика, то запечене страву потім можна нарізати порційними шматочками і розкласти по тарілках, прикрасивши зеленню.

Смачний жульен з грибами і сиром готовий

Не забувайте і про інших чудових варіантах приготування жульєну з грибами і сиром: його можна доповнити м’ясом, птицею, креветками, морепродуктами або овочами. Але найкраще, якщо добавка матиме м’яку консистенцію, щоб не вибиватися із загальної грошової маси страви.