Ця страва дуже схоже на всенародно улюблене м’ясо по-французьки, тільки звична телятина замінюється в ньому курячим м’ясом. Ми це блюдо називаємо простіше – запіканка з курки з картоплею в духовці, і готуємо його трохи інакше. Технологія створення картопляно-м’ясний закуски проста, та й інгредієнти для готування потрібні недорогі, але навіть з такого набору можна створити шедевр.
Картопляна запіканка з курячим філе і сметаною в духовці
Складові
- Філе курки – 500 г + –
- Сир твердих сортів – 200 г + –
- Сметана – 300 г + –
- Цибуля ріпчаста – 150 г + –
- Сіль – за смаком + –
- Майонез – 50 г + –
- Картопля – 600 г + –
- Приправа для курки (або будь-які інші спеції) – за смаком + –
- Часник – 3 зубки + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
Як зробити смачну запіканку з картоплі з куркою по-домашньому
Перший рецепт, який ми розглянемо по кроках, можна сміливо назвати класикою. Адже в блюді у нас традиційне поєднання продуктів: м’ясо (курка), картопля і сир, запечені в духовці під сметанним соусом. Завдяки такому тандему, філе виходить соковитим, картопля – хрусткою і не пересушеній, а сама запіканка покривається такою апетитно-рум’яною скоринкою, що просто слинки течуть при одному погляді на блюдо.
Готуємо продукти для приготування запіканки
- Ніжне куряче філе ріжемо невеликими тонкими пластинками.
- До подрібненої м’яса додаємо ароматний часник (попередньо нарізаний скибочками), сіль, перець, улюблені спеції, а також майонез.
- Ретельно перемішуємо все своїми руками, потім ставимо на 30 хвилин курятину в майонезі і прянощах в холодильник.
- Головку ріпчастої цибулі перетворюємо в красиві тонкі кільця.
- Картоплю теж ріжемо тонко, тільки у вигляді гуртків.
- В окремій мисці з’єднуємо сметану з прянощами, меленим чорним перцем і сіллю – всі компоненти заправки для курячої запіканки з картоплею гарненько заважаємо.
- Твердий сир трьом крупно на тертці.
- Жароміцних форму змащуємо повністю (дно і стінки) вершковим маслом, після чого приступаємо до викладання продуктових шарів.
Формуємо шари картопляної запіканки з курки
- Першим буде шар цибулі.
- Слідом за ним йде картопля. Його кладемо в повному обсязі, а лише ½ частину від всього підготовленого обсягу.
- Змащуємо картоплю сметанним соусом (знову-таки, витрачаємо лише половину заготовленого соусу).
- На сметанний шар кладемо ½ нарізаного м’яса птиці.
- Посипаємо сиру курку половиною тертого сиру.
- Далі шари повторюємо: картопля, сметана, куряче м’ясо, сир.
Запікаємо страву в духовці до готовності
- Відправляємо форму з запіканкою в розігріту конвекційну піч на 1 годину. За цей час блюдо спечеться і красиво зарум’яниться. А ось тим, хто смажене не любить, радимо посипати запіканку сиром не відразу, а за 15 хвилин до закінчення готування.
Куряча запіканка в духовці: рецепт з картоплею і йогуртом
Внести трохи пікантності і різноманітності в улюблену запіканку допоможе нежирний йогурт і моркву. Здавалося б, зовсім звичайні продукти, але саме вони додадуть печена картопля з м’ясом особливий аромат і, звичайно ж, смак.
Складові
- Куряче м’ясо (філе) – 600 г;
- Йогурт (нежирний) – 2 ст.л .;
- Морква – 3 шт .;
- Картопля – 2 шт .;
- Сушений перець – за смаком;
- Цибуля ріпчаста – ½ шт .;
- Оливкова олія – ½ ст.л .;
- Цукор – ½ ч.л .;
- Сіль за смаком;
- Мелений чорний перець – за смаком.
Йогуртова запіканка, приготовлена в духовці з картоплею і куркою
- На великій тертці натираємо очищену моркву.
- Цибулину ріжемо ножем довільно, не сильно крупно і не дуже дрібно – середньо.
- Змішуємо в мисці цибулю з морквою, заправляємо їх оливковою олією, а потім присипаємо цукром.
- Філе з курячої грудки подрібнюємо кубиками за допомогою кухонного ножа або ж вдаємося до допомоги блендера.
- Картоплю, традиційно для цієї страви, ріжемо тонкими кружечками.
Правда, цілком допустимо використовувати в запіканці картопляне пюре. Для цього заздалегідь картоплю відваріть, пюріруйте, а далі робіть все за рецептом.
- Змащуємо форму для випікання маслом, після чого викладаємо в неї шари продуктів в наступному порядку:
- терта морква з цибулею;
- куряче м’ясо (не забудьте його поперчити і присмачити сіллю);
- гуртки сирої картоплі;
- поливаємо все порцією йогурту (врахуйте, він повинен бути несолодкий і максимально натуральний); наостанок посипаємо блюдо кропом.
Форму з запіканкою поміщаємо в розігріту до 160 градусів піч і запікаємо картопляно-м’ясну закуску до готовності протягом 1 години.
Варіанти начинок для курячо-картопляної запіканки
У таку запіканку можна додавати не тільки ті інгредієнти, що вказані в рецептурах вище, але і безліч інших продуктових компонентів. Технологія дозволяє включати до складу найоригінальніші продукти, серед них найбільш доступними і недорогими є:
- гриби;
- кукурудза;
- всілякі овочі (баклажани, помідори, кабачки, болгарський перець і т.п.);
- різні види сиру;
- вершки;
- зелень (селера, кріп, петрушка, пір’я молодого зеленого лука);
- спеції і приправи на будь-який смак.
Зі столу готова запіканка з курки з картоплею, зроблена в духовці, швидко розійдеться по тарілках. Ви і оком моргнути не встигнете, як блюдо буде з’їдено. А хіба це не чудово? Адже найкраще підтвердження майстерності господині – вдало підібраний рецепт і прекрасне втілення його в життя. Смачного!