«Прикраса» – саме так перекладається з французької слово «garnir», і саме ця роль спочатку покладалася на цей вид страви. Сьогодні ж це поняття трохи втратило свій первісний зміст і, наприклад, гарнір до курячим котлет можна уявити, як друге, додаткове основне блюдо. М’ясна їжа зобов’язана подаватися з гарніром, інакше вона буде неповноцінною, адже вуглеводи і клітковина відмінно доповнюють білки, роблячи меню збалансованим.
Що приготувати на гарнір до курячим котлет
Варіантів гарнірів не просто багато, а неймовірно багато і тут не дивно розгубитися. То який же гарнір до курячим котлет буде найкращим?
Як вже було сказано раніше, щоб прийом їжі був повноцінним і збалансованим, меню слід складати грамотно, щоб в ньому фігурували білки, жири, і вуглеводи в межах норми. Нормування харчової цінності страви залежить від часу прийому їжі (сніданок, обід, вечеря) і від встановленого ліміту калорій.
Ранок
Так, наприклад, в ранковий час краще віддати перевагу вуглеводам, клітковині, і якщо куряча котлетка у вас передбачена на сніданок, то найкращим варіантом гарнір для неї стане крупа парна або відварна.
Гречка, рис, перловка, геркулес і інші види каш, які можна і навіть потрібно присмачити 1 ч.л. вершкового масла.
- Приготування бурого рису
- Як варити перловку
обід
В обід курячі битки також можна подати зі злакових гарніром:
- Рис з овочами
- Рис з печерицями
- Гречка з грибами в мультиварці
Але і овочам слід поступитися дорогу. Що можна приготувати? Абсолютно будь-які овочі. Але! Якщо ви вирішите вибрати картопля, то тільки відварений в мундирі або запечений у фользі в духовці або на вугіллі. Ідеальним вибором стануть свіжі салати:
- Салат з буряка і капусти
- Салат з капусти з огірком
- Готуємо салат з авокадо і огірком
Парові, запечені, відварені овочі буде ідеальним рішенням для цього часу доби:
- Кабачки тушковані з овочами
- Як згасити капусту в сковороді
- Як посмажити овочі на сковорідці гриль
Ви можете приготувати легке і дуже смачне рагу з кабачків:
- Як згасити кабачки з баклажанами будинку
- Як згасити кабачки з помідорами будинку
- Кабачки і баклажани в мультиварці
вечеря
На вечерю кількість вуглеводів і жирів найкраще звести до мінімуму, тому котлету курячу найкраще запропонувати з парової стручкової квасолею або спаржею, зеленню селери, кольоровий або білоголової капустою, свіжим огірочком, редискою, помідором, кабачком або болгарським перцем.
У цих овочів найменше вуглеводів і їх можна спокійно їсти навіть увечері, але все ж обмежена.
Гарнір до курячим котлет з рису
Плов без м’яса є улюбленим блюдом студентів. Якщо слідувати крок за кроком класичним рецептом з фото і дотримуватися традиційну технологію приготування, то навіть в пісному вигляді цей гарнір нітрохи не поступатиметься оригінальному варіанту.
складові
- Рис золотистий подовжений – 2 склянки;
- Окріп або бульйон – 4-5 склянки;
- Морковина велика – 3-4 шт .;
- Перець гострий зелений – 2 стручки;
- Часникові великі головки – 2 шт .;
- Сіль кам’яна велика – ½ -2/3 ст.л .;
- Зіра – 2 ч.л .;
- Лук-ріпка великий – 1 головка;
- Приправа «П’ять перців» – 3 г;
- Масло кунжуту – 100 мл.
Як самостійно приготувати гарнір для курячих котлет в домашніх умовах
- В казанок вливаємо олію, ставимо його на сильний вогонь і чекаємо, поки масло закипить.
- Цибулю чистимо і шаткуємо півкільцями і пересипаємо в розпечене масло. Обсмажувати цибулю потрібно до впевненого рум’янцю, перемішуючи періодично дерев’яною лопаткою.
- Тим часом морквину ріжемо невеликими брусочками в довжину 3 см і завтовшки 0,5 см, а потім пересипаємо всю нарізку в казан і тепер продовжуємо обсмажування овочів разом протягом хвилин 5, щоб морквина також була злегка рум’яної і наполовину м’якою, напів-готової.
- Через зазначений час вливаємо в казан окріп або бульйон, всипаємо сіль, перетерту в долонях зиру, перцеву суміш, все перемішуємо і пробуємо на смак. В ідеалі бульйон повинен бути злегка пересоленим, адже рису потрібно досить багато солі.
- Тепер в бульйон пересипаємо промитий рис, розрівнюємо його лопаткою рівним шаром, утапливаем в ньому цілі стручки перцю і часникові головки і варимо на середньому вогні плов до тих пір, поки рівень рідини і рису не зрівняється. Після цього полум’я під казаном робимо зовсім маленьким, ледве жевріючим, накриваємо ємність щільно кришкою і Томім гарнір до готовності 30 хвилин.
Коли рис стане м’яким і вся рідина в казані випарується, казан слід укутати теплим рушником і витримати так ще хвилин 20, щоб гарнір гарненько пропарився.
Лише через третину години перемішуємо пісний плов дерев’яною лопаткою з дна вгору акуратно, щоб рис перемішався з овочами і можна подавати блюдо до столу.
Овочевий гарнір до котлет з курки
Складові
- Салат листовий – 1 пучок + –
- Огірки – 3 шт. + –
- Селера – 20 г + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Помідори – 1 плід + –
- Болгарський перець – 1 плід + –
- Йогурт класичний – 50 мл + –
Як просто готувати гарнір до курячим котлет по кроках
Якщо ви стежите за своїм харчуванням і здоров’ям і кількість калорій в ту або іншу страву для вас має значення, то радимо вам приготувати (для парних, запечених в домашніх умовах в духовці або на природі на вугіллі курячих котлет) цей овочевий гарнір. Він дуже легкий, супер вітамінний, готується швидко, і до того ж дуже простий.
- Яйця відварюємо круто 15 хвилин, охолоджуємо, чистимо і рубаємо кубиками.
- Листя салату рвемо своїми руками великими шматочками і перекладаємо в салатник разом я яйцями.
- Огірки, томати і перець споліскуємо. Видаляємо плодоніжки (місце кріплення плодоніжок), у перців також витрушуємо насіння, після чого нарізаємо всі плоди брусочками або соломкою. Пересипаємо овочеву нарізку в салат.
- Селера кришимо дрібненько, додаємо в блюдо, заправляємо все йогуртом і присаливаем за смаком.
Перемішуємо салат і подаємо до столу.
Курячі котлети з картопляним гарніром запечені
Складові
для котлет
- Філе курки – 1 грудка;
- Добірної категорії яйця – 1 шт .;
- Головка цибулі ріпчастої – 1 шт .;
- Високого гатунку борошно – 50-60 г;
- Гірчиця в зернах – 5 г;
- Гострий кетчуп – 7 г;
- Сіль велика кухонна – ½ ч.л .;
- Приправа для курки – 1 ч.л.
Інгредієнти для гарніру
- Картоплини великі – 6 бульб;
- Томати свіжі середні – 5 плодів;
- Лук-ріпка – 0,5 шт .;
- Яйце категорії «СО» – 2 шт .;
- Часникові зубці – 2 шт .;
- Сметана 20-30% – ½ склянки;
- Молоко коров’яче – 0,15 л;
- Сир твердо-м’який – 0,1 кг;
- Масло оливи – 1 ст.л.
Як зробити домашній оригінальний гарнір з курячими котлетами
Даний рецепт цікавий тим, що котлети тут запікаються разом з гарніром в яєчної заливанні і на виході виходить одне повноцінне блюдо.
- Всі інгредієнти для котлет завантажуємо в блендер. М’ясо для цього потрібно нарізати на середні шматочки, а цибулю покришити дуже дрібно, після чого подрібнюємо весь вміст чаші до однорідності і формуємо невеликі котлетки.
- На сковороді з незначним додаванням олії обсмажуємо битки по 2 хвилини з різних сторін і прибираємо на тарілку.
- Картоплю чистимо і відварюємо майже до готовності в солоній воді, щоб бульби були цілими, але м’якими, що не розваристої. Після охолодження розрізаємо кожен бульба на 4 часточки, скроплюємо маслом і натираємо подрібненим в кашку часником.
- У змащену маслом об’ємну жароміцних форму укладаємо картопля рівним шаром, поверх нього нарізані кружальцями помідори, далі кільця цибулі, а потім – котлети.
- З яєць, сметани, тертого в дрібну крихту сиру і молока замішуємо заправку і заливаємо нею котлети з гарніром.
- У добре прогрітій печі (185 ° С) запікати блюдо слід близько півгодини – сорок хвилин.
Цей гарнір до курячим котлет стане цікавим рішенням для сімейної вечері, коли хочеться запропонувати домочадцям щось новеньке.