Крупи – це досить універсальні продукти, які виступають відмінним гарніром до м’ясних і овочевих страв, салатів і домашнім соління. Але якщо ви сидите на дієті, і великий шматок м’яса на вечерю для вас неприпустимий, можна поекспериментувати з основною стравою, і тут на допомогу прийде гречка на курячому бульйоні. Готується вона простіше нікуди – впорається навіть дитина і сама невміла господиня, а дві варіації рецепта дозволять вам зробити блюдо і в каструлі, і в мультиварці!
Гречка на курячому бульйоні і зайві кілограми
Таке блюдо не додасть ні грама ваги. Подумайте самі: м’ясо ви є не будете, але ж основні калорії містяться якраз в ньому.
А тепер уявіть, який смачною здасться вам така каша, особливо, якщо ви сидите на гречаній дієті і вже кілька днів поспіль не бачите в своїй тарілці нічого, крім порожньої гречки!
Якщо вам пощастило з фігурою і піклуватися про неї особливо не треба, такий варіант гарніру можна поєднувати з абсолютно будь-якими іншими продуктами: м’ясом, рибою, тушкованими овочами, корейської морквою, солоними або маринованими грибами, соліннями, аджикою!
Гречка на домашньому курячому бульйоні, класичний рецепт
Вчити вас готувати курячий бульйон, думаю, не потрібно, адже вже що-що, а зварити курочку може кожен. До того ж, спробувати даний варіант гречаної каші можна, якщо у вас просто залишився курячий бульйон після приготування іншої страви.
Складові
- Гречана крупа – 1,5 склянки;
- Курячий бульйон – 1 л;
- Сіль за смаком.
Як зробити гречану кашу на бульйоні правильно
- Крупу добре промиваємо під проточною водою.
- Беремо каструлю, висипаємо в неї промиту гречку, заливаємо курячим бульйоном, включаємо середній вогонь.
- Коли бульйон закипить, зменшуємо полум’я до мінімального, додаємо сіль, накриваємо каструльку кришкою і варимо крупу до готовності.
- На це має піти близько півгодини. У будь-якому випадку, ми побачимо, що страва готова, коли весь бульйон крупа вбере в себе.
- Коли кашка звариться, даємо їй постояти чверть години на виключеною плиті, після чого подаємо до столу.
Гречка на курячому бульйоні, рецепт для мультиварки
Складові
- Курячі гомілки – 0,5 кг + –
- Гречана крупа – 1 склянка + –
- Морква – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Масло вершкове – 1 ст.л. + –
- Рослинна олія – 1 ст.л. + –
- Сіль – за смаком + –
Як приготувати гречку на курці в мультиварці
- Спочатку займемося бульйончиком. Для цього ми миємо курячі гомілки, складаємо їх в чашу мультиварки.
- Ріпчасту цибулю і моркву чистимо, але не ріжемо, і відправляємо до курочку. Вони просто віддадуть свій чудовий овочевий аромат при варінні.
- Тепер наливаємо в чашу мультиварки воду так, щоб вона покрила курку з овочами, додаємо трохи солі, закриваємо кришку, ставимо режим «Варка» на півгодини.
- Коли бульйон звариться, ми витягуємо курочку і відкладаємо її в сторону, даємо їй злегка охолонути. А сам бульйон проціджуємо в окрему каструльку. Зварені овочі нарізаємо кубиками.
- У чашу мультиварки наливаємо соняшникову олію (чашу після зливання бульйону можна не мити), розігріваємо його на режимі «Жарка» і обсмажуємо морковочку з цибулею до тих пір, поки вони не придбають приємний золотистий колір.
- Коли овочі «позолотити», кладемо до них в чашу промиту гречану крупу, заливаємо назад проціджений бульйон, закриваємо кришку. Готуємо кашку на режимі «Варка» 20-30 хвилин. Двадцяти хвилинок буде досить для того, щоб гречка вийшла розсипчастою, а півгодини – для тих, хто віддає перевагу більш розварену, томління крупу.
- Коли гречка буде готова, відкриваємо кришку мультиварки, кладемо туди вершкове масло, додаємо нарізане кубиками куряче м’ясо (ми отримуємо його, знімаючи шкіру з відварених голяшек і відокремлюючи мяско від костей).
- Перемішуємо, подаємо на стіл прямо з пилу-з жару.
Гречка на курячому бульйоні з овочами і м’ясними шматочками в мультиварці виходить майже такий же, як і в справжній російській печі. Спробуйте обов’язково!