Незважаючи на те, що котлети були придумані у Франції, практично в кожній національній кухні можна знайти їх традиційний аналог. Приклад цього «київські» соковиті котлети з курячого фаршу в духовці, які користуються величезною популярністю на всьому пострадянському просторі, та й рецептів мають масу. Ось з парочкою таких цікавих варіантів ми сьогодні і познайомимося, а також з’ясуємо все кулінарні таємниці і секрети вдалих і соковитих битків з курки.
Нюанси готування смачних котлет з курячого фаршу в духовці
М’ясо курки вважається одним з найбільш низькокалорійних за рахунок мінімального вмісту жиру в ньому. І вже тим більше, якщо мова йде про грудях.
Покупної курячий фарш ще може відрізнятися більш-менш соковитістю, за рахунок додавання в нього шкіри і жиру, приготована ж в домашніх умовах маса виключно з м’яса може вийти сухою.
Як же надати котлет з курки соковитості і ніжності?
- Класичний спосіб «пом’якшення» котлет з будь-якого виду м’яса, в тому числі і з курки – це хлібний м’якуш, отмоченной в воді, процентна частка якого в фарші повинна бути не менше 25% від загальної маси курячого філе.
- Якщо ж б’єтеся за збереження низької калорійності котлет, то замінити хліб можна тертою картоплею, кабачком або гарбузом. Причому кабачки в цьому випадку найкращими є на увазі їх найменшої калорійності.
- Лук в котлетах продукт незамінний, адже саме він робить м’ясо при випіканні ніжнішим, надає виробам оригінальний смак і аромат і наділяє котлети соковитістю. Брати на приготування фаршу ріпчастої овоча можна досить багато, до 1/3 від обсягу м’яса. Однак не варто перекручувати його в м’ясорубці і подрібнювати в блендері або на тертці – сік з нього просто витече. А ось нарізаний дуже дрібними кубиками цибулю в процесі термічної обробки виділятиме сік вже всередині виробів, надаючи їм ніжність і соковитість.
- Якщо ви додаєте в котлети яйця, то радить відокремити жовтки і ввести до складу вже готового фаршу добре збиті білки. Так котлетки знайдуть легкість, а відсутність вуглеводних жовтків знизить їх калорійність.
- Домогтися соковитості курячих котлет можна з додаванням у фарш вершкового масла, майонезу або жирної сметани. На 1 кг фаршу 100-150 г жирової добавки буде досить.
Рецепт котлет з фаршу курки в духовці своїми руками
А знаєте, як можна максимально просто зробити традиційні котлети? Потрібно лише запекти їх в печі, адже такий спосіб значно полегшує процес їх приготування і робить його більш швидким, адже у кухаря відпадає необхідність вистоювати біля сковорідки годину безперервно.
Складові
- Фарш курячий – 1 кг;
- Білої булки м’якуш – 100 г;
- Картопляні бульби середні – 2 шт .;
- Лук-ріпка великий – 1 головка;
- Часникова головка середня – 1 шт .;
- Яйця другої категорії – 2 шт .;
- Сметана жирна – 1 ст.л. з гіркою;
- Соняшникова олія – 20 мл;
- Вода – 250 мл;
- Сіль велика – 1 ч.л. з гіркою;
- Мелений перець – 2/3 ч.л.
Як приготувати домашні котлети з курячого фаршу в духовці покроково
- Цибуля, часник і картопляні клубки чистимо від шкірки (лушпайки) та подрібнюємо. Картопля трьом крупно на тертці, часник стругати дрібно, а цибуля кришимо ножем дуже дрібним кубиком.
- М’якуш булочних заливаємо склянкою води, вимочуємо його пару хвилин, після чого віджимають від зайвої вологи і змішуємо з фаршем, в який також додаємо подрібнені овочі, сіль, сметану і перець.
- Фарш потрібно дуже ретельно вимішати і відбити.
- Відокремлюємо від жовтків яєчні білки і зі пучкою солі збиваємо їх до стійкої піни, після чого акуратно вводимо білкову масу в фарш.
- З приготовленої котлетної маси формуємо невеликі круглі биточки і викладаємо їх на невеликій відстані один від одного на змащений маслом деко.
- Розігріваємо конвекційну піч до 190 градусів і відправляємо в неї деко з котлетами на 20 хвилин.
- Щоб котлети НЕ повчилися сухими, через третину години деко з духовки виймаємо, вливаємо до котлеток 100 мл води і знову відправляємо піддон в піч.
- Доводимо котлетки до готовності ще 20 хвилин.
Читайте ще схожі записи:
Рецепт котлеток в духовій шафі
Покроковий рецепт дитячих котлеток із курячого фаршу з вівсянкою в духовці
Складові
- Фарш з курячої грудки – 0,8 кг + –
- Вівсяні пластівці – 150 г + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Часник – 2 зубчики + –
- Кріп сушений – 1-2 ст.л. + –
- Молоко – 0,3 л + –
- Борошно пшеничне – 1 ст.л. + –
- Сир напівм’який – 0,12 кг + –
- Сіль – за смаком + –
Як зробити соковиті котлети по-домашньому з курячого фаршу в духовій шафі
- Вівсяні пластівці в сухому вигляді перемелює блендером в борошно, після чого з’єднуємо фарш з вівсянкою.
- Цибулину і часник кришимо якомога дрібніше, і разом з сушеним часником і сіллю (1 ч.л. без гірки) змішуємо з м’ясною масою.
- З фаршу ліпимо невеликі овальні котлетки і розкладаємо їх в жароміцної формі, в яку також слід влити трохи води (1 / 3-1 / 2 склянки), щоб дно було прикрите не більше ніж на півсантиметра. Форму зверху прикриваємо фольгою.
- Відправляємо котлетки в гарячу (200 градусів) духовку на 15 хвилин.
- Тим часом готуємо соус. У сотейнику на середньому вогні підсмажуємо злегка суху борошно, після чого вводимо до неї тонкою цівкою прохолодне молоко і активно перемішуємо вінчиком, щоб не маса не була грудкуватої.
- Варимо соус до згущення, солимо до смаку.
- Через 15 хвилин виймаємо з печі форму, знімаємо фольгу і заливаємо отриманою підливою напів-готові котлетки. Посипаємо все зверху сирної стружкою і відправляємо котлети знову в піч (не закриваючи форму фольгою) ще на 10 хвилин.
Ці котлети з курячого фаршу в духовці виходять дуже соковитими і ніжними. У них не потрібно додавати яйця, так як вівсянка володіє відмінними сполучними якостями, тому битки відрізняються легкістю і легкістю.