Серед всіх різновидів м’ясних продуктів, найбільш ароматним і м’яким вважається куряче м’ясо. Котлети «Ніжність» з курячого філе з сиром є відмінним доказом цього, адже вони володіють неймовірним смаком і найніжнішої структурою. Таке ласощі підкорить навіть тих гурманів, які зазвичай зі скептицизмом ставляться до смажених страв з птиці.
Особливості курячих котлет «Ніжність»
Кулінар будь-якого рівня знає, що головна складність приготування страв з курячого філе полягає в тому, що ця частина птиці, в процесі приготування, дуже швидко стає пересушеній.
Що найнеприємніше, тим же недоліком володіє і фарш, зроблений з такого м’яса, – при невмілому підході котлети виходять досить жорсткими і дуже сухими. Виправити цю ситуацію допомагає додавання великої кількості цибулі, але його аромат в такому випадку перебиває смак птиці.
Всіх цих мінусів позбавлені котлети «Ніжність». Дане блюдо повністю відповідає своїй назві, а досягається це завдяки деяким особливостям його рецептури.
- Неймовірна м’якість досягається завдяки тому, що м’ясо для котлет не пропускається через м’ясорубку, а дрібно робиться. Таким чином, воно залишається соковитим і ніжним. Також ці котлети мають ніжну структуру через те, що м’ясо тут після подрібнення маринується в майонезі (або кефірі) з цибулею, а не відразу використовується для смаження.
- Приготування котлеток «Ніжність» проводиться без додавання хліба або манної крупи, а тому викладаються вони столовою ложкою безпосередньо в сковороду, а не формуються руками.
- Жирність страви легко можна регулювати на свій смак. Так, наприклад, ви можете використовувати замість майонезу кефір, і тоді страва стане менш жирним.
Калорійність курячих котлет «Ніжність» невелика і складає всього 150-160 калорій (за умови використання кефіру). З майонезом ж блюдо стає набагато жирніше, а тому навряд чи підійде гурманам, що стежить за своєю фігурою.
Поради з приготування котлет «Ніжність» з курки
- Сир для курячих котлет «Ніжність» краще брати твердий і легкоплавящійся. При бажанні ж ви можете використовувати бринзу або моцарелу. Смак таких котлеток вийде більш витонченим і досить оригінальним.
- Рецептура цього блюда досить гнучка, а тому ви легко можете додавати або прибирати деякі компоненти. Наприклад, в фарш допускається додавання часнику і подрібнених грибів або солодкого перцю.
- Щоб котлети вийшли більш ароматними, використовуйте спеції. Особливо вдало з курячим м’ясом поєднується паприка, гірчичний порошок, орегано і базилік або ж прованські трави. Також ви можете додати в рубаний фарш імбир, в такому випадку сіль рекомендуємо замінити соєвим соусом.
- Якщо готуєте за класичним рецептом без додавання незвичайних спецій, то жарку справляєте на суміші вершкового і рослинного масла. Таким чином, ваші котлетки придбають характерний вершковий смак і обзаведуться ще більш красивою рум’яною скоринкою.
- У складі котлет «Ніжність» обов’язково має бути присутня свіжа зелень. Найкраще взяти пучок кропу і трохи петрушки. Також допускається додавати в фарш подрібнену зелену цибулю.
Рецепт котлет «Ніжність» з рубленого курячого філе з сиром
Складові
- Курка (філе) – 600 г (2-3 шт.) + –
- Кефір або оливковий майонез – 100 мл або 3 ст.л. + –
- Сир (на свій розсуд) – 100-200 г + –
- Крохмаль кукурудзяний або борошно пшеничне – 3 ст.л. + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Зелень свіжа – 1 пучок + –
- Цибуля ріпчаста – 1 головка + –
- Сіль і перець чорний мелений – за смаком + –
- Рослинна олія – для обсмажування + –
- Масло вершкове – для обсмажування + –
- Спеції – за смаком + –
Як приготувати класичні котлети «Ніжність» з курки з сиром
- Куряче філе готуємо стандартним чином – злегка обполіскувати, видаляємо плівочки, сухожилля (білі частини) і зрізаємо жир, якщо він є. Ще раз добре миємо й просушують паперовими рушниками.
- Викладаємо м’ясо на обробну дошку. Спочатку кожну філейку нарізаємо на тонкі пласти (товщиною, приблизно, 5 мм). Потім кожен пласт ріжемо на смужки вертикально і горизонтально. У підсумку повинні вийти дрібненькі кубики. Перекладаємо масу в глибоку миску з кришкою.
- Тепер займаємося цибулькою. Очищаємо його від лушпиння і натираємо на крупній тертці. У процесі подрібнення з нього виділиться досить багато соку, його ми повинні злити, а терту масу трохи віджати. Натерту м’якоть перекладаємо до м’яса.
- Зеленушку добре промиваємо і рубаємо максимально дрібно. Стеблову частину при цьому слід видалити, щоб вона не потрапила в фарш.
- Сир тремо на крупній тертці і також всипаємо до курячого м’яса. У миску вливаємо кефір, або закладаємо майонез. Все солимо, перчимо, розбиваємо курячі яйця, всипаємо улюблені спеції і дуже добре вимішуємо.
- Закриваємо миску кришкою (в ідеалі це має бути посуд з вакуумним закриттям), або натягуємо на її верхню частину харчову плівку. Переносимо її в холодильну камеру і залишаємо мінімум на пару годин, а краще на ніч.
- Коли наш «фарш» як слід настоявся, дістаємо миску з холодильника і приступаємо до обжарке.
- У сковороду наливаємо трохи олії і кладемо шматочок вершкового. Ставимо прогріватися її на середній вогонь.
- Коли вершкове масло повністю розтане і змішається з рослинним, використовуючи столову ложку, викладаємо котлетки всередину сковороди.
- Смажимо їх протягом 3-4 хвилин, потім перевертаємо на інший бік, накриваємо сковорідку кришкою, зменшуємо трохи вогонь і доводимо до готовності.
Готові котлети «Ніжність» з курячого філе з сиром відразу ж подаємо до столу разом з гарніром. Найкраще з такими котлетками поєднується рис, пюре або салат зі свіжих овочів. Зверніть увагу, що завдяки Маринівка ці котлети будуть зберігати свої смакові якості навіть через пару днів зберігання в холодильнику.