Цей пряний м’ясний суп з рисом і томатами отримав широку популярність далеко за межами своєї батьківщини – сонячної Грузії. Існує величезна кількість різновидів супу з яловичиною, свининою, бараниною і навіть тушонкою, але сьогодні ми будемо готувати харчо на курячому бульйоні. Цей варіант неодмінно порадує тих, хто обожнює курочку, та й такий супчик можна їсти навіть тим, хто худне, так як птах – саме некалорійне м’ясо.
Історія супу харчо
Грузія – країна, кухня якої просто вражає уяву різноманітними ситними м’ясними і гострими стравами.
За традицією, справжній харчо готується з яловичини, але сучасні господині легко адаптували рецепт до власних вподобань, тому сьогодні нікого не здивуєш харчо з куркою.
До сих пір ходять суперечки, яким же насправді є смак супу: гострим або все-таки пряним? Справжній харчо пряний, а не гострий.
Головна «родзинка» справжнього грузинського блюда – це спеціальний соус ткемалі з кислих слив або аличі, а також додавання хмелі-сунелі і інших національних спецій.
Саме завдяки даним інгредієнтів суп набуває чудовий кислувато-пряний аромат, який відрізняє його від інших других страв.
Чому ми вирішили зробити харчо з курки? Та просто тому, що хоча б одна куряча грудка завжди є в морозилці у кожної господині. У нашому рецепті ми використовуємо томатну пасту, але її цілком можна замінити свіжими помідорами, очищеними від шкірки!
Рецепт харчо на курячому бульйоні
Складові
- Куряча грудка – 1 шт. + –
- Рис – 0,5 склянки + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Часник – 3 зубки + –
- Соус помідорний або паста – 3 ст.л. + –
- Ткемалі – 5 ст.л. + –
- Хмелі-сунелі – за смаком + –
- Лавровий лист – 2 шт. + –
- Петрушка – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
Як покрокового готувати харчо на курячому бульйоні
- Беремо каструлю, наливаємо в неї три літри води, кладемо туди курячу грудку, трохи солимо, ставимо на вогонь.
- Коли вода закипить, знімаємо з неї некрасиву сіру пінку, зменшуємо вогонь до середнього.
- Через п’ятнадцять хвилин кладемо в суп промитий рис, а також подрібнену цибулю. Чим дрібніше буде нарізаний цибулю – тим краще.
- Коли пройде ще двадцять хвилин, додаємо в суп томатну пасту, соус ткемалі, хмелі-сунелі, лавровий лист і видавлюємо в каструлю часник.
- Через п’ять хвилин пробуємо бульончик на смак. Якщо вам не вистачає гостроти – додаємо трохи меленого чорного перцю, якщо солі – трохи присолити.
- Варимо суп ще пару-трійку хвилин, а потім всипаємо в нього подрібнену свіжу петрушку.
Все, ароматний харчо на курячому бульйоні можна подавати на стіл. Вся сім’я буде в захваті!