Коли на вулиці панує осіння негода, так хочеться з’їсти на обід тарілочку ситного супчика, який зігріє нас і додасть сил. Таким зігріваючим супом, ідеально відповідним для холодної пори року, як раз і є розсольник на курячому бульйоні – саме його ми будемо готувати з вами сьогодні. І у нас все буде як треба: і картопелька, і перловочка, і солоні огірочки, які надають пікантність і, звичайно ж, наваристий бульйон!
Калорійність солоного супчика з куркою і огірками
З тим, що гарячі страви життєво необхідні нашого організму, погодяться всі. Але, правда, чомусь до супів на м’ясному бульйоні у багатьох ставлення упереджене: мовляв, вони занадто жирні, і додають кілограмів.
Однак калорійність розсольнику з перловкою на курячому бульйоні на 100 мл складає всього лише 50-60 ккал. А значить, що в одній середньої тарілці супу всього 200 ккал.
Щоб порадувати себе ситним і пікантним за рахунок солоних огірочків супом, вам не доведеться бігти в великий супермаркет. Зазвичай всі потрібні продукти вже є в запасі кожної господині, і особливо пощастило тим, хто робить закачування на зиму – домашні солоні огірочки будуть набагато смачніше магазинних!
Рецепт розсольнику на курячому бульйоні з перловкою
Складові
- Курка – 1 шт. + –
- Картопля – 2-3 шт. + –
- Огірки солоні – 200 г + –
- Морква – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Перлова крупа – 50 г + –
- Паста томатна – 50 г + –
- Рослинна олія – 2 ст.л. + –
- Лавровий лист – 2-3 шт. + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
Як покроково приготувати розсольник на курячому бульйоні з перловкою
- Спочатку зваримо ситний бульйон. А поки варимо бульйон, перлову крупу просто заллємо водою і залишимо, щоб вона розбухла і швидше приготувалася.
- Для варіння бульйону курочку поділяємо на чотири-п’ять частин, кладемо її в каструлю, заливаємо 2,5 літрами холодної води і варимо.
- Коли на бульйоні з’явиться негарна пінка – знімаємо її. Після закипання зменшуємо вогонь до невеликого, і варимо бульйон близько години-півтори.
- Коли курка звариться, витягуємо її з бульйону, відокремлюємо мяско від костей, відкладаємо вбік.
- Тепер в киплячий бульйон кидаємо перловку, попередньо злив з неї воду. Полум’я трохи збільшуємо.
- Чистимо і ріжемо кубиками картоплю, відправляємо в бульйон, трохи присаливаем його. З сіллю будемо обережніше, так як сіль віддадуть огірки – краще на даному етапі недосолити суп, ніж пересолити його.
- Тепер подрібнюємо ті шматочки курячого м’яса, які ми залишили для супчика і кидаємо їх в бульйон.
- Поки картопля з перловкою і м’ясом птиці варяться, зробимо зажарку. Подрібнюємо цибулю, моркву чистимо і тремо на тертці, в сковороді розігріваємо олію і відправляємо туди овочі. Смажимо їх, помішуючи, близько трьох-п’яти хвилин.
- Тепер дрібно ріжемо солоні огірочки, додаємо їх в сковороду до цибулі і моркві, туди ж кладемо томатну пасту, все добре перемішуємо і тушкуємо ще п’ять-сім хвилинок.
- Поки овочі гасяться, додаємо в каструлю з супом лавровий лист і мелений чорний перець.
- Коли суміш на сковороді згасити, ми викладаємо її в суп, доводимо його знову до кипіння, залишаємо на вогні ще на пару-трійку хвилин.
Потім вимикаємо конфорку, закриваємо каструлю кришкою і даємо нашому ароматного страві настоятися хвилин десять. Перед подачею спробуємо суп на сіль – якщо її не вистачає, додаємо ще трохи солі.
Готовий розсольник на наваристому бульйоні з курочки подаємо зі сметаною.
До речі, багато хто не люблять, коли в розсольнику плавають шматки м’яса: якщо ви з числа таких людей, то просто готуйте суп на курячому бульйоні без додавання м’яса.
Розсольник на курячому бульйоні з рисом
Є люди, які терпіти не можуть перловку.
Але поласувати рассольнічком можуть і вони, якщо замість цієї нелюбої крупи ми зваримо супчик з рисом.
Просто замініть перловку на таку ж кількість рису в попередньому рецепті і готуйте аналогічно.
Який саме варіант вибрати, вирішуйте самі, адже розсольник на курячому бульйоні вийде смачним в будь-якому випадку. І з перловкою, і з рисом, і з шматочками курки, і без неї!