Поклопотатися кілька годин на кухні, бажано всім сімейством, можна поповнити засіки напівфабрикатами домашнього виробництва. Сьогодні готуємо хінкалі – традиційне блюдо грузинської кухні, що представляє собою великі пельмені з соковитою начинкою.
Процес приготування буде нешвидким – хінкалі ніколи не роблять поспіхом, адже це блюдо вимагає максимум уваги і деякої вправності. Ми постаралися підготувати детальний покроковий рецепт хінкалі з фото! Сподіваємося, що у вас все вийде!
Складові:
Для тіста:
- борошно – 500 г;
- сіль – ½ ч. ложки;
- питна вода – 250 мл.
Для начинки:
- м’ясний фарш – 500-600 г;
- велика цибулина – 1 шт .;
- кінза або інша зелень (за бажанням) – пучок;
- м’ясний бульйон (або вода) – близько 80 мл;
- сіль, спеції – за смаком.
Для соусу (за бажанням):
- сметана – 150 г;
- томатна паста – 2-3 ст. ложки;
- кип’ячена вода – 50 мл;
- часник – 2-3 зубці;
- зелень (будь-яка) – 3-4 гілочки;
- сіль, червоний мелений перець – за смаком.
Хінкалі по-грузинськи рецепт покроковий з фото
Як зробити тісто для хінкалі
- Хінкалі традиційно готують на простому базовому тесті. Для його виготовлення борошно просіваємо гіркою на робочу поверхню, кидаємо сіль. Формуємо поглиблення і вводимо в борошняну суміш теплу питну воду.
- Старанно розминаємо масу, замішуючи в міру щільна, круте, не прилипає до рук тісто. При необхідності збільшуємо порцію борошна. Прикриваємо серветкою і обов’язково даємо тесту приблизно півгодини відпочинку.
Як зробити начинку для хінкалі
- Паралельно підготуємо начинку. Хінкалі по-грузинськи зазвичай роблять зі змішаного фаршу, часто з додаванням баранини. Однак її не скрізь можна знайти в продажу, тому в домашніх умовах підійде яловичий фарш з додаванням жирної свинини. Якщо не довіряєте якості готового фаршу-напівфабрикату, можна пропустити м’ясну м’якоть через м’ясорубку. Кидаємо сіль, спеції і порубаний максимально дрібно цибулю.
- Перемішуємо масу до однорідності. Щоб готові хінкалі вийшли максимально соковитими, вводимо в фарш м’ясний бульйон або просту воду, вимішуємо. Рідини потрібно стільки, скільки фарш зможе повністю увібрати, що не розділяючись на м’ясну і водну частини. Тепер начинка готова! Іноді в фарш додають ще часник або свіжу кінзу, але це за бажанням.
Як ліпити хінкалі
- Частинами розгортаємо «відпочиле» тісто в тонкий пласт (товщиною не більше 2 мм). За допомогою креманки / піали або будь-круглої форми вирізаємо коржі діаметром 12-15 см. Залишки тесту збираємо і знову розгортає.
- У центр кожного кружечка поміщаємо порцію фаршу (приблизно 1 ст. Ложку).
- Акуратно піднімаємо краю коржі, збираючи по колу складочками. Простіше кажучи, формуємо своєрідний «мішечок» з м’ясною начинкою.
- Щільно слепляем все складочки в центрі. Беремо сформовану заготовку за утворився хвостик і піднімаємо, дозволяючи напівфабрикату трохи повисіти. Це необхідно для кращої склейки країв. Аналогічним чином формуємо все хінкалі і викладаємо на обробну дошку, присипану борошном. Якщо не збираєтеся відразу відварювати все напівфабрикати, відправляйте їх на зберігання в морозильну камеру.
Як варити хінкалі
- Відварюємо хінкалі по кілька штук у великій кількості підсоленої киплячої води. Опускаємо напівфабрикати в окріп обережно, намагаючись не порвати тонке тісто. Після того як наші «мішечки» спливуть на поверхню, продовжуємо варіння 10-15 хвилин.
- Подавати хінкалі по-грузинськи можна без будь-яких доповнень, злегка присипавши їх меленим перцем. Але за бажанням можна ще приготувати гострий сметанний соус. Для цього сметану і томатну пасту викладаємо в чашу блендера з ножами, додаємо посічену зелень і 50 мл заздалегідь прокип’яченої і охолодженої води.
- З’єднуємо компоненти в однорідну масу. Пробуємо, додаємо сіль, гострий мелений перець за смаком і видавлюємо часникові зубці. Ще раз перемішуємо. До речі, цей соус також підійде до пельменів, картоплі фрі або курячі нагетси.
- Готові хінкалі обережно виймаємо шумівкою і викладаємо на плоске блюдо. Доповнюємо соусом і подаємо. Смакувати хінкалі потрібно гарячими без використання столових приладів. Руками беремо «мішечок» за хвостик, надкушує і відразу випиваємо м’ясний сік, а потім насолоджуємося поєднанням тонкого тесту і соковитою начинки. Що залишився в руках хвостик зазвичай викидають.
Смачного!