Запіканка з фаршу, безумовно, є стравою, гідним окремої розмови. На цій сторінці ми розповімо вам, як приготувати чудову запіканку з яловичого фаршу з яблуками і сиром.
загалом-то, можна сказати, що цей рецепт для тих, хто не любить смажити котлети або не має часу для того, щоб їх ліпити. Крім того, їжа, запечена в духовці, на відміну від засмаженою на сковорідці, не містить великої кількості того самого шкідливого холестерину, якого всі так бояться… Ви отримаєте в результаті одну дуже велику, ароматну, симпатичну, соковиту «котлетищу», яку можна розрізати і розкласти по тарілках, як тортик. І на відміну від котлет – розмір отрезаемого шматочка можна визначати самому залежно від раздразненного запахом з духовки апетиту.
Потрібно:
- Фарш яловичий – 1 кг (можна до 1,2 кг)
- Цибуля ріпчаста – 2 головки середнього розміру
- Кислі або кисло-солодкі яблука – 3 штуки середнього розміру (надають запіканці аромат, цікавий відтінок смаку і гарантують соковитість)
- Сир – 150-200 грамів (годиться будь-який, на ваш смак, крім плавленого і копченого, більш або менш твердий, щоб потерти його на тертці)
- Маргарин або рослинне масло – трохи, щоб змастити форму
- Сіль – приблизно 2,5 чайних ложки «без горба»
- Перець чорний мелений – за смаком, але не перестарайтеся
- Майонез (ми воліємо не дуже жирний, з жирністю до 30%, але вибір за вами) – 3-4 столових ложки.
Приготування:
Форму для запікання, досить велику (металеву, силіконову, з жаростійкого скла – будь-яку), змастити маргарином або рослинним маслом (ми воліємо маргарин, а ви – як хочете).
Фарш посолити, поперчити, ретельно перемішати.
Викласти фарш у форму і розрівняти шар, приминаючи його ложкою.
Цибулю почистити і порізати тонкими півкільцями або чвертькільцями, можна просто дрібно покришити. Викласти шар цибулі на шар фаршу.
Яблука очистити від серцевини, якщо шкірка товста і від шкірки, порізати тонкими (2-3 мм) скибочками і викласти шар яблук поверх шару лука.
Промазати майонезом (тонко розмазуючи майонез, не треба робити «шар» майонезу товщиною в кілька міліметрів).
Сир натерти на крупній тертці і рівномірно посипати поверх майонезу.
Поставити форму з нашої багатошарової запіканкою в розігріту духовку (її треба включити хвилин за 15 до того, як ставити туди що-небудь) на середню висоту, запікати 1 годину на середньому рівні нагріву (близько 200-210о С). Сир верхнього шару трохи підсохне до легкої скоринки і місцями змінить колір на золотисто-коричневий.
Увага! Форму з жароміцного скла не рекомендується ставити в гарячу духовку. Якщо ви використовуєте її, чинимо так: запіканку в скляній формі ставимо з холодну духовку, включаємо газ / нагрів, і збільшуємо час приготування на 15 хвилин до 1 години 15 хвилин.
Після закінчення зазначеного часу дістаємо з духовки і насолоджуємося.
Подавати запіканку можна як самостійне гаряче блюдо, можна з класичним (елементарним домашнім) гарніром начебто макаронів, картоплі або рису, можна з овочевим (помідорним, огірковим і т. д.) салатом.
Призовий рада для тих, хто вже дочитав цей рецепт до кінця: можна зробити все те ж саме, але з курячим фаршем. У цьому випадку нарізану ріпчасту цибулю краще попередньо обсмажити на сковороді на вершковому або рослинному маслі до золотистого кольору, викласти його на шар фаршу можна і гарячим. Загальний час перебування вашої запіканки в духовці потрібно зменшити хвилин на 15, тому що куряче м’ясо готується швидше, ніж яловичина. Це буде ІНША смачна запіканка з фаршу, так що можете вважати, що ви вивчили на цій сторінці 2 нових рецепта.
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: