Скільки часу смажити курячі котлети на сковороді

skolko-vremeni-zharit-kurinye-kotlety-na-skovorode
Багато їдці з підозрою і обережністю ставляться до смаженої їжі, побоюючись її шкідливого впливу на організм, але тут є нюанс. Обжарка стає шкідливою лише через 10 хвилин інтенсивного нагріву масла, тому для здоров’я важливо знати, скільки по часу потрібно смажити курячі котлети на сковороді. До того ж, не зайвим буде з’ясувати способи готування биточків, що дозволяють зберегти користь м’яса, знизити шкоду канцерогенів і зробити блюдо смачним, соковитим.

Скільки смажаться котлети з курячого фаршу – секрети від шеф-кухаря

При смаженні котлет слід враховувати два важливі аспекти:

  1. Якщо смажити котлети на свіжому маслі не більше 10 хвилин, то ніякої шкоди таке частування не принесе.
  2. Тривалий час інтенсивного нагріву згубно впливає на структуру м’яса: викликає білковий розпад, в результаті з’являються хімічні сполуки, які, знову-таки, негативно впливають на здоров’я людини. Але при цьому не можна м’ясо залишати недожаренним.

skolko-vremeni-zharit-kurinye-kotlety-na-skovorode1

Який же висновок можна зробити з усього сказаного?

  1. Смажити курячі котлети на сковороді треба так довго, скільки часу потрібно для повної прожарювання курячого фаршу.
  2. Проте готувати їх слід на помірному вогні, так як при такому режимі обсмажування не відбуватиметься надмірного підвищення температури всередині котлети і самого масла, відповідно, не відбудеться утворення шкідливих хімічних сполук, в тому числі, канцерогенів.
  3. Довести котлети до готовності після короткочасної обсмажування можна більш щадним способом – в соусі. Такий кулінарний хід до того ж посприяє соковитості биточків.

Тепер давайте покроково відстежимо весь процес обсмажування котлет з курки із зазначенням тимчасового і температурного режиму.

Скільки за часом смажити курячі битки

Час смаження курячих котлет може дещо різнитися, залежно від того, зроблені котлетки з курячого фаршу або відбивні філе курячої грудки, як, наприклад, традиційна котлета «по-київськи».

skolko-vremeni-zharit-kurinye-kotlety-na-skovorode2

Рубані курячі котлети

  • Викладати котлети необхідно в розпечену на сильному вогні сковороду з киплячим маслом, але вже через 1-1,5 хвилини вогонь необхідно знизити.
  • На цьому етапі котлети слід перевернути і під кришкою готувати їх в такому помірному режимі нагріву протягом 15 хвилин.

Для смаження котлет найкраще брати соняшникова рафінована олія або топлений жир.

відбивні котлетки

Якщо ж ви готуєте котлети з відбивною філе, то тут метод готування ще простіше і швидше:

  • Укладаємо котлету на сильно прогріту сковороду з невеликою кількістю масла і обсмажуємо буквально 1 хвилину, після чого вогонь зменшуємо до середнього.
  • Обсмажувати таку котлетку слід з 2-х сторін по 2-3 хвилини на кожну.
  • Якщо це котлета «по-київськи» або Зраза з відбивною філе, то смажити її слід з 4-х сторін, приділяючи кожній з них по 2 хвилини.

Не варто забувати, що для обсмажування котлети по-київськи можна брати тільки вершкове або суміш з вершкового та рослинного масла в пропорції 1: 1. Для зраз можна вибирати як то, так і інше масло, або їх суміш.

Курячі котлети в соусі

Цей варіант приготування котлет з курячого м’яса найкращий.

  • В добре прогрітому на сильному вогні маслі обсмажуємо котлетки з одного боку 1-1,5 хвилини, а потім перевертаємо і стільки ж смажимо з іншого боку. Новоутворена скоринка утримає всередині котлети все м’ясні соки.
  • Після цього зменшуємо вогонь і заливаємо котлетки підливою або будь-яким соусом.
  • Під кришкою нудитися биточки повинні близько 17 хвилин.

Скільки смажаться заморожені курячі котлети на сковороді

Для заморожених котлет з курячого фаршу технологія обсмажування має свої нюанси. Та й часу на їх обсмажування потрібно трохи більше.

  • По-перше, заморожені котлети перед обжаркой розморожувати не потрібно. Інакше вони втратять і сік, і свою естетичну привабливість.
  • По-друге, під час обсмажування заморожених напівфабрикатів виділяється волога, яка в контакті з гарячим маслом «стріляє» дуже активно, так що не забудьте заздалегідь підготувати кришку для другого етапу обсмажування.

Як правильно смажити заморожені котлети

skolko-vremeni-zharit-kurinye-kotlety-na-skovorode3

  1. В добре прогріту сковорідку з розпеченим маслом викладаємо заморожені котлетки і смажимо їх з одного боку 1-2 хвилини на сильному вогні, потім перевертаємо і ще стільки ж часу підрум’янюємо другу сторону.
  2. Тепер полум’я під конфоркою зменшуємо наполовину нижче середнього, сковороду накриваємо кришкою і Томім котлети по 10 хвилин з кожного боку.

Однак і від розміру вироби також залежить, скільки смажити курячі котлети на сковороді. Таким чином, биток розміром з долоню слід смажити не більше 15-17 хвилин. Для дрібних і тонких котлет зменшуємо час гасіння під кришкою на 1,5-2 хвилини.