Запечені страви з куркою на заливному тісті – це чудовий варіант випічки для господині як заощадити свій час і працю. Немає необхідності морочитися з тонкощами дріжджової опари і вичікування підйому тіста. Все робиться, як то кажуть, в один клік, змішав, залив, спек. Начинка для таких пирогів підходить абсолютно будь-яка, м’ясо, риба, картопля, гриби, капуста, сир і взагалі, все що тільки знайдете в холодильнику. Фантазуйте, експериментуйте і соковитий курячий заливний пиріг у вас вийде з першого разу
Інгредієнти
- Борошно – 1,5 склянки
- Яйця – 3 шт.
- Сметана або майонез – 3 ст. Ложки
- Кефір жирний – 1,5 склянки
- Розпушувач – 2 чайні л
- Сіль – 0,5 чайної л
Начинка
- Куряча грудка – 1 шт.
- Печериці – 400 г
- Сир – 200 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Масло вершкове – 20 г
- Сіль, перець – за смаком
Рецепт заливного пирога
Варимо філе з цибулиною і морквою до готовності приблизно 10 хвилин після закипання води. Залишаємо остигати в бульйоні
Бульйон знадобиться для курячого супу
Ріжемо кубиком цибулю, пасеруємо на сковороді до м’якого стану
Додаємо порізані тонкими слайсами гриби тушкуємо до випаровування більшої частини вологи
Додаємо до грибів подрібнену курку, солимо і перчимо за смаком, обсмажуємо кілька хвилин, щоб продукти з’єдналися смаками
Готуємо заливне тісто
Збиваємо яйця зі сметаною додаємо дрібку солі. Якщо будете робити з майонезом тоді не соліть, до речі випічка на ньому виходить навіть кращою, ніж на сметані
Вливаємо півтори склянки кефіру
Просіюємо борошно вводимо в два заходи вмішуємо розпушувач
Маса для пирога має вийти в міру густою як на оладки. Залежно від рідини кефіру борошна може знадобитися плюс мінус більше або менше, у мене пішло рівно 200 грамів
Запікати можна в будь-якій формі я буду це робити в кільці діаметром 24 см. Дно застилаємо пергаментом для випічки, борти змащуємо олією
Заливаємо половиною від об’єму розрівнюємо лопаткою
Рівномірно викладаємо всю начинку вона має бути повністю остиглою. Кладемо кілька шматочків вершкового масла для соковитості
Посипаємо тертим на крупній тертці сиром. Замість сиру можна використовувати натерту картоплю попередньо віджавши її руками
Заливаємо пиріг залишками тіста і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин до золотистої скоринки
За бажанням можна посипати чорним кмином або білим кунжутом
По закінченню накриваємо пиріг вологим рушником на 5-7 хвилин щоб скоринка стала м’якою. Але це на любителя хтось навпаки любить жорсткіше
Пиріжок ріжеться легко, тримає форму і не розсипається, а грибочки з сиром і куркою це неймовірне поєднання смаків. Якщо ви помітите, то начинка опинилася трохи нижче середини, я тільки недавно дізналася, як цього уникнути
Коли ви заллєте перший шар тіста, то поставте його в розігріту духовку на 5 хвилин, щоб воно схопилося, а потім вже накладайте начинку з картоплі. У цьому випадку вона виявиться рівно по середині перевірено
Пиріг із курячою грудкою та помідорами на сметані
Інгредієнти
- Яйця СО – 2 шт.
- Сметана 20% – 220 г
- Сіль – 0,5 ч. Ложки
- Розпушувач – 10 г
- Борошно – 140 г
Начинка
- Філе відварене – 1 велике
- Помідори – 2 шт.
- Сир – 120 г
- Сіль, перець, зелена цибуля, кріп, хмелі-сунелі
Змастити верх
- Жовток + сметана
- Кунжут на любителя
Спосіб приготування
Варимо грудку в солоній воді з додаванням лаврового листа нарізаємо кубиками. Замість курки можна використовувати ковбасу або сосиски
Нарізаємо помідори зливаємо зайвий сік
Такими ж кубиками ріжемо сир
Подрібнюємо зелень із цибулею, перемішуємо всі інгредієнти до однорідності
Підсолюємо, приправляємо перцем і спеціями за бажанням, я додала хмелі-сунелі
Начинка готова, вже можна ввімкнути духовку розігріватися до 180 градусів, бо тісто робиться дуже швидко
Щоб не виникло сюрпризів, усі інгредієнти для пирога мають бути кімнатної температури. Вийміть їх із холодильника за 2-3 години до приготування
Просіяне борошно змішуємо з розпушувачем
Збовтуємо сметану з яйцями та сіллю
У два-три заходи вводимо борошно в сметану замішуємо тісто. Воно має вийти однорідним без грудочок і не надто густим
Застеляємо форму спеціальним папером для випікання, звичайний пергамент не підійде, а то потім доведеться віддирати зі шматками випічки візуально ділимо масу на 2 частини, однією з них рівномірно заливаємо дно
Викладаємо шар курки з помідорами, виливаємо масу, що залишилася, розмазуємо лопаткою. Якщо вам здасться, що тіста недостатньо, не хвилюйтеся, під час запікання воно розтечеться, підніметься і закриє всі вади
Змішуємо жовток із ложкою сметани змащуємо поверхню пирога
Посипаємо за бажанням кунжутом і відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів на 40 хв.
Залежно від духовки час випікання може бути різним, перевіряйте готовність зубочисткою, на виході вона має залишитися сухою
Якщо ви бачите, що всередині ще не пропеклося, а поверхня вже золотиста, то прикрийте пиріг фольгою
І тепер із чашкою чаю або кави можна підкріпитися цим смачним і ситним шматочком пиріжка
Помідори з сиром чудово поєднуються з вареною грудкою і зеленню, а рум’яна скоринка з кунжутом роблять страву ще привабливішою та апетитнішою
Я дуже люблю цю випічку за надзвичайну простоту і легкість у приготуванні. А ще за те, що такою стравою зручно поснідати, взяти на роботу, в дорогу чи на пікнік. Така страва завжди матиме успіх, адже вона смакує як у теплому, так і в холодному вигляді, і зберігатися в холодильнику може спокійно кілька днів
Пиріг на заливному тісті з молоком і сиром
Інгредієнти
- Яйця – 3 шт.
- Молоко – 150 мл
- Борошно – 50 гр.
- Сіль + розпушувач – по 0,5 чайної л
Начинка
- Філе стегна – 500 гр.
- Сир – 100 гр.
- Сіль, зелень, мелений перець
- Часник – 2-3 зубчики
Кількість продуктів для форми діаметром 20 см, якщо у вас 24 і більше, то кількість інгредієнтів збільшуйте вдвічі
Опис рецепта з куркою
Ріжемо заздалегідь зварене м’ясо невеликими шматочками
Якщо ви хочете приготувати дійсно смачний пиріг, то беріть не суху грудку, а соковиті стегна без кістки
Висипаємо борошно, розпушувач, замішуємо однорідне заливне тісто. Якщо не вдається позбутися грудочок відставте його на 5-10 хвилин, а потім знову перемішайте
Додаємо в тісто тертий сир, подрібнену зелень, роздавлений часник і перець, добре перемішуємо
На завершення засипаємо курку і приступаємо до випікання заливної страви
Застеляємо дно форми папером, змащуємо боки олією, відвантажуємо тістечкову масу. Трохи трясемо і вдаряємо легенько об стіл для усадки
Формочка у мене маленька 20 см, якщо у вас від 24-х, то збільште продукти вдвічі
Запікаємо при 180 градусах 40 хв.
Заливний пиріг смачний як у гарячому, так і в холодному вигляді наступного дня. Тому ідеально підійде для сніданку чи вечері, а також як закуска на дні народження та інші свята