Сметанний пиріг з куркою і грибами

У цій статті ми розповімо вам про те, як приготувати пиріг з куркою і грибами, який називається сметанник, тому що в основі ніжного тіста – сметана.

пиріг з куркою і грибами: шматок на тарілціПіч такий пиріг ми будемо не на деку, а в формі, тому що тісто для нього готується не густе, а досить-таки рідке, розкочувати його не слід (та й неможливо було б). Курку можна використовувати як варену, так і копчену, вибирайте, що вам більше подобається.

Потрібно:

  • Куряче м’ясо готове до вживання – близько 500 грамів (можна відварити курячі грудки або стегенця, ми в цей раз купили готові варено-копчені грудки, тільки пам’ятайте, що близько 500 грамів – це «на виході», тобто після видалення кісток і шкіри, наша покупка спочатку важила близько 800 грамів)
  • Гриби, готові до вживання – близько 300-400 грамів (можна підсмажити будь-які свіжі гриби, можна відкрити консервовані печериці, ми в цей раз купили 2 упаковки по 400 грамів заморожених печериць і підсмажили їх, вийшло якраз потрібну кількість, так як при смаженні гриби «віддають» багато рідини і сильно втрачають у вазі і об’ємі)
  • Яйця курячі – 3 штуки
  • Сир (будь-який твердий, щоб потерти на тертці) – 200-250 грамів
  • Сметана – 500 г
  • Мука пшенична – 1 стакан «з гіркою»
  • Розпушувач тіста – 2 чайні ложки (можна замінити содою, у цьому випадку соду «гасити» оцтом не потрібно, сметана «погасить» соду)
  • Кунжутне насіння – 1-2 столові ложки (за бажанням)
  • Зелень (у нас кріп) – 1 пучок, 40-50 г
  • Сіль поварена
  • Перець чорний мелений
  • Масло рослинне (якщо потрібно смажити гриби) – 2-3 столові ложки
  • Маргарин – зовсім небагато, у разі необхідності змастити форму для випічки (для силіконових форм не потрібно)

Приготування:

пиріг з куркою і грибами: заморожені гриби викласти в сковородуЗаморожені печериці (не розморожуючи) викладаємо на розігріту глибоку сковороду (сотейник) з невеликою кількістю рослинного масла і при максимальному нагріві вони досить швидко відтануть.

пиріг з куркою і грибами: гриби киплять у сковородіДодаємо сіль (близько 1 чайної ложки), злегка перчимо, перемішуємо. Незабаром гриби «віддадуть» воду, і вода в сковороді закипить.

пиріг з куркою і грибами: смажимо гриби до готовностіНе збавляючи нагрівання, смажимо гриби, періодично помішуючи, до тих пір, поки вся рідина зі сковороди не випарується. Гриби готові.

пиріг з куркою і грибами: обсмажити кунжутне насінняНа інший (маленької) сковороді без додавання масла злегка обсмажуємо кунжутне насіння до появи золотистого кольору.

пиріг з куркою і грибами: збиваємо яйцяЯйця в глибокій мисці злегка збити, додавши до них на кінчику ложки солі і трохи поперчив.

пиріг з куркою і грибами: додати в тісто сметануДодати до яєць сметану, ще приблизно 0,5 чайної ложки солі, трохи перцю, розпушувач тіста – і ще раз все змішати-збити міксером або віночком.

пиріг з куркою і грибами: додати борошно і замісити рідке тістоДодати борошно, перемішати спочатку ложкою (якщо тільки ваш міксер не працює в закритому чаші), а потім міксером (якщо пустити в справу міксер відразу – борошно у вас полетить на всі боки). Вийде рідке тісто густоти сметани або навіть трохи менше. Дайте готовому тісту постояти хвилин 30-40.

пиріг з куркою і грибами: курку нарізати невеликими шматочкамиПоки тісто стоїть в сторонці, готове куряче м’ясо ріжемо не дуже крупно, але і не дрібно (шматочками в 3-4 рази більші звичних салатних кубиків).

пиріг з куркою і грибами: нарізати кріпКріп потрібно вимити, дати йому підсохнути і дрібно нарізати.

пиріг з куркою і грибами: сир натерти на крупній тертціСир натерти на крупній тертці. У цей час вже можна включити духовку розігріватися.

пиріг з куркою і грибами: вилити в форму половину тістаУ форму для випічки (у нас силіконова, її можна не змащувати, металеву змастіть маргарином або маслом) виливаємо половину тіста.

пиріг з куркою і грибами: викласти шматки курки на тістоРівномірно викладаємо на тісто шматочки курки (перегляньте наш відео-рецепт!).

пиріг з куркою і грибами: викласти гриби поверх куркиПоверх курки викладаємо гриби.

пиріг з куркою і грибами: посипати кропомПосипаємо все порізаним кропом.

пиріг з куркою і грибами: залити другою половиною тістаЗаливаємо рештою тіста.

пиріг з куркою і грибами: посипати тертим сиромПосипаємо тертим сиром так, щоб сир покрив всю поверхню пирога-сметанника.

пиріг з куркою і грибами: поставити в духовку на 20 хвилинСтавимо форму з пирогом в розігріту до 180-190 градусів (це середній рівень нагріву, якщо у вас немає термометра) духовку (ми включили її розігріватися хвилин 15 тому) на середню висоту, на деко або на решітку. Випікаємо спочатку 20 хвилин.

пиріг з куркою і грибами: посипати кунжутомЧерез 20 хвилин вийняти пиріг ненадовго з духовки, проколоти дерев’яною зубочисткою у кількох місцях (10-15 разів), посипати кунжутним насінням і відправити сметанник назад в духовку.

пиріг з куркою і грибами: випікати ще 30 хвилинВипікати ще приблизно 30 хвилин, поки поверхня пирога не підрум’яниться до жовто-коричневого кольору.

пиріг з куркою і грибами: витягти пиріг з формиВитягаємо наш сметанний пиріг з куркою і грибами з форми і перекладаємо на блюдо або на велику тарілку (це зручно робити, двічі його перевернувши, спочатку на одну тарілку, а потім, знявши форму, на іншу). Якщо у вас м’яка силіконова форма, зручніше перевертати її разом з підставкою або дошкою, на яку ви її поставили, витягнувши з духовки. Пиріг розрізаємо на шматки і подаємо на стіл. Нам здається, що є його краще теплим, а ви вирішуйте самі.

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: