У цій статті ми розповімо вам про те, як приготувати пиріг з куркою і грибами, який називається сметанник, тому що в основі ніжного тіста – сметана.
Піч такий пиріг ми будемо не на деку, а в формі, тому що тісто для нього готується не густе, а досить-таки рідке, розкочувати його не слід (та й неможливо було б). Курку можна використовувати як варену, так і копчену, вибирайте, що вам більше подобається.
Потрібно:
- Куряче м’ясо готове до вживання – близько 500 грамів (можна відварити курячі грудки або стегенця, ми в цей раз купили готові варено-копчені грудки, тільки пам’ятайте, що близько 500 грамів – це «на виході», тобто після видалення кісток і шкіри, наша покупка спочатку важила близько 800 грамів)
- Гриби, готові до вживання – близько 300-400 грамів (можна підсмажити будь-які свіжі гриби, можна відкрити консервовані печериці, ми в цей раз купили 2 упаковки по 400 грамів заморожених печериць і підсмажили їх, вийшло якраз потрібну кількість, так як при смаженні гриби «віддають» багато рідини і сильно втрачають у вазі і об’ємі)
- Яйця курячі – 3 штуки
- Сир (будь-який твердий, щоб потерти на тертці) – 200-250 грамів
- Сметана – 500 г
- Мука пшенична – 1 стакан «з гіркою»
- Розпушувач тіста – 2 чайні ложки (можна замінити содою, у цьому випадку соду «гасити» оцтом не потрібно, сметана «погасить» соду)
- Кунжутне насіння – 1-2 столові ложки (за бажанням)
- Зелень (у нас кріп) – 1 пучок, 40-50 г
- Сіль поварена
- Перець чорний мелений
- Масло рослинне (якщо потрібно смажити гриби) – 2-3 столові ложки
- Маргарин – зовсім небагато, у разі необхідності змастити форму для випічки (для силіконових форм не потрібно)
Приготування:
Заморожені печериці (не розморожуючи) викладаємо на розігріту глибоку сковороду (сотейник) з невеликою кількістю рослинного масла і при максимальному нагріві вони досить швидко відтануть.
Додаємо сіль (близько 1 чайної ложки), злегка перчимо, перемішуємо. Незабаром гриби «віддадуть» воду, і вода в сковороді закипить.
Не збавляючи нагрівання, смажимо гриби, періодично помішуючи, до тих пір, поки вся рідина зі сковороди не випарується. Гриби готові.
На інший (маленької) сковороді без додавання масла злегка обсмажуємо кунжутне насіння до появи золотистого кольору.
Яйця в глибокій мисці злегка збити, додавши до них на кінчику ложки солі і трохи поперчив.
Додати до яєць сметану, ще приблизно 0,5 чайної ложки солі, трохи перцю, розпушувач тіста – і ще раз все змішати-збити міксером або віночком.
Додати борошно, перемішати спочатку ложкою (якщо тільки ваш міксер не працює в закритому чаші), а потім міксером (якщо пустити в справу міксер відразу – борошно у вас полетить на всі боки). Вийде рідке тісто густоти сметани або навіть трохи менше. Дайте готовому тісту постояти хвилин 30-40.
Поки тісто стоїть в сторонці, готове куряче м’ясо ріжемо не дуже крупно, але і не дрібно (шматочками в 3-4 рази більші звичних салатних кубиків).
Кріп потрібно вимити, дати йому підсохнути і дрібно нарізати.
Сир натерти на крупній тертці. У цей час вже можна включити духовку розігріватися.
У форму для випічки (у нас силіконова, її можна не змащувати, металеву змастіть маргарином або маслом) виливаємо половину тіста.
Рівномірно викладаємо на тісто шматочки курки (перегляньте наш відео-рецепт!).
Поверх курки викладаємо гриби.
Посипаємо все порізаним кропом.
Заливаємо рештою тіста.
Посипаємо тертим сиром так, щоб сир покрив всю поверхню пирога-сметанника.
Ставимо форму з пирогом в розігріту до 180-190 градусів (це середній рівень нагріву, якщо у вас немає термометра) духовку (ми включили її розігріватися хвилин 15 тому) на середню висоту, на деко або на решітку. Випікаємо спочатку 20 хвилин.
Через 20 хвилин вийняти пиріг ненадовго з духовки, проколоти дерев’яною зубочисткою у кількох місцях (10-15 разів), посипати кунжутним насінням і відправити сметанник назад в духовку.
Випікати ще приблизно 30 хвилин, поки поверхня пирога не підрум’яниться до жовто-коричневого кольору.
Витягаємо наш сметанний пиріг з куркою і грибами з форми і перекладаємо на блюдо або на велику тарілку (це зручно робити, двічі його перевернувши, спочатку на одну тарілку, а потім, знявши форму, на іншу). Якщо у вас м’яка силіконова форма, зручніше перевертати її разом з підставкою або дошкою, на яку ви її поставили, витягнувши з духовки. Пиріг розрізаємо на шматки і подаємо на стіл. Нам здається, що є його краще теплим, а ви вирішуйте самі.
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: