Просто, швидко і смачно – ті кулінарні характеристики страви, про поєднання яких мріє кожна господиня, особливо, якщо мова заходить про домашньої випічки.
Поспішаємо вас порадувати: заливний пиріг з фаршем – саме те, що вам потрібно, приготувати його зможе навіть людина, вперше підійшов до духовки. Пишне пористе тісто разом з соковитою начинкою створюють гармонійний класичний «дует», який буде доречний і на пікніку, і на святковому столі.
Заливний пиріг: що це і з чим його їдять
Що ж таке «заливний пиріг»? Нескладно здогадатися з назви, що це пиріг з досить рідким тестом, яке заливають у форму, попередньо наповнену будь-якої начинкою.
Не буде перебільшенням сказати, що саме тому він придбав таку популярність. Кефіру тесту робиться неймовірно просто, з ним впорається навіть новачок у випічці, а результат перевершить всі ваші очікування. Пишне, повітряне і не опадають при охолодженні тісто – стане вашим улюбленим. Але це ще не все!
Сьогодні ми приготуємо заливний пиріг на кефірі з фаршем, але за таким же принципом можна приготувати випічку і з іншими смачними начинками.
Ось лише деякі з них:
- капуста;
- яйця з грибами;
- картопля;
- риба.
Але що саме ви захочете додати в наступний раз – буде залежати тільки від вашої фантазії. Курка, овочеве рагу або ягоди з сиром – все в ваших руках.
Заливний пиріг на кефірі з фаршем
Складові
- Кефір – 500 г + –
- Борошно пшеничне – 2 ст. + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Цукор – 1 ч.л. + –
- Сода – 0,5 ч.л. + –
- М’ясний фарш – 600 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт. + –
- Сіль – за смаком + –
- Рослинна олія – для смаження + –
Як приготувати заливний пиріг з фаршем в домашніх умовах
Щоб приготувати заливний пиріг нам буде потрібно не більше 20 хвилин, не рахуючи часу на запікання, але можна впоратися навіть швидше, якщо заздалегідь підготувати деякі інгредієнти.
- В першу чергу дістаємо кефір з холодильника: нам він потрібен кімнатної температури, але якщо забули – нічого страшного, можна злегка розігріти в мікрохвильовці. Тут головне не перестаратися.
- У кефір додаємо цукор і соду, перемішуємо і залишаємо в теплому місці на 30 хвилин. Краще не поспішати і дочекатися, поки з’являться помітні бульбашки, тоді тісто вийде повітряним і ніжним. Але ми можемо все підготувати заздалегідь, наприклад, вранці, і спокійно відправитися у своїх справах.
- Поки кефір настоюється, займемося начинкою. Очищаємо, а потім дрібно ріжемо цибулю. На сковороді розігріваємо трохи рослинного масла, і на повільному вогні обсмажуємо цибулю до напівпрозорості. Стежимо, щоб він не підгорів, для цього, час від часу, помішувати його лопаткою.
- У цибулю додаємо фарш, солимо, перчимо до смаку, також починаємо обсмажувати його на повільному вогні. Перший час фарш буде злипатися, тому його необхідно розбивати лопаткою, щоб вийшла однорідна маса. Як тільки фарш придбає рівний колір, вимикаємо плиту і тимчасово отставляем його в сторону. Не варто м’ясо пересушувати.
Щоб пиріг вийшов смачніше – вибираємо своє улюблене м’ясо: пісна курка, класичний фарш із суміші свинини і яловичини, ароматна баранина – та що завгодно! Любителям субпродуктів сподобається варіант з печінкою, тільки врахуйте, що попередньо її потрібно буде подрібнити за допомогою блендера або м’ясорубки.
- Включаємо духовку: її необхідно розігріти до 180 градусів. Якщо духовки немає – нічого страшного. Заливний пиріг з фаршем готується в мультиварці точно також, тільки замість температури ми виставляємо на приладі потрібний режим (як правило, це режим «Випічка»).
- У кефір додаємо сіль за смаком і яйця, все перемішуємо.
- Потихеньку вводимо борошно – зручніше це робити невеликими порціями, тому що загальний обсяг може трохи відрізнятися від вказаного. Кожного разу необхідно ретельно перемішувати, щоб не залишилося грудочок. В результаті – тісто по консистенції має стати схожим на нежирну сметану.
- Пиріг майже готовий – приступаємо до випічки. Підходить за розміром форму, краще якщо вона буде не дуже широкою, змащуємо маслом. Можна додатково вистелити її пекарської папером, але це не обов’язково.
- У підготовлену форму виливаємо половину тіста, викладаємо зверху фарш і закриваємо другою половиною. Чим рівніше будуть шари, тим рівномірніше вони пропекутся. Ставимо в духовку на півгодини.
Коли з’явиться апетитна рум’яна кірочка – починаємо перевіряти пиріг на готовність. Протикаємо його дерев’яною зубочисткою, і коли вона перестане бути липкою – дістаємо випічку з духовки.
Заливний пиріг з фаршем можна подавати, як гарячим, так і холодним, але тут, звичайно, потрібно враховувати, яке м’ясо ми вибрали. Жирна баранина буде смачніше прямо з жару, а ніжна курка буде цілком доречна на наступний день, в якості перекусу або ледачого сніданку.
Доповнюємо блюдо ложкою сметани – і насолоджуємося смаком!