Грибний суп ми готуємо в будь-яку пору року як з м’ясом, так і пісний, як з макаронами і картоплею, так і без. І не тільки з печериць, а й білих сушених і заморожених лісових грибів. Цю першу страву нічим не зіпсуєш вона актуальна завжди і в будь-якому віці.
Інгредієнти
- Гомілки, стегна – 300 г
- Печериці – 200 г
- Морква – 2 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Картопля – 2-3 шт.
- Вермішель – 20 г
- Вершковий/сирний сир – 2 ст. Л. Л
- Сіль, перець, зелень – за смаком
Рецепт супу з грибами та куркою
Ставимо варитися курку в підсоленій воді. Після закипання знімаємо піну, варимо на середньому вогні під кришкою 30 хвилин.
По готовності виймаємо м’ясо для оброблення.
У другій каструлі тушкуємо на рослинній олії подрібнені гриби, моркву, цибулю 5-7 хвилин.
Вливаємо бульйон, додаємо картоплю, варимо суп 10 хв.
Закидаємо вермішель варимо ще 10 хвилин.
Кладемо дві важкі ложки вершкового або сирного сиру, доводимо до кипіння, повністю розчиняємо сир.
Додаємо оброблену курку, сіль, перець за смаком. Даємо супу прокипіти кілька секунд і знімаємо з плити.
Додаємо рубану зелень, даємо страві настоятися перед подачею 5-10 хв.
Суп із грибами та рисом
Пісний, але смачний супчик без м’яса. Гриби самі по собі білок і без м’яса виходить цілком собі ситно.
Інгредієнти
- Печериці – 300 г
- Картопля – 2 шт.
- Рис круглий – 50 г
- Цибуля, морква – по 1 шт.
- Сіль, перець, олія
- Вода – 2 л
Рецепт приготування
У формі для запікання перемішуємо нарізані гриби з сіллю, перцем і 2-3 ложками рослинної олії.
Ставимо в розігріту до 180° духовку на 15 хвилин. Звісно гриби можна й обсмажити на сковорідці, але із запеченими суп виходить значно смачнішим.
Ставимо підсолену воду на закипання.
Цибулю з морквою пасеруємо до м’якості.
Готуємо рис. Промиваємо під проточною водою, позбавляємося крохмалю. Або заливаємо кілька разів до прозорості води.
Вода закипіла завантажуємо порізану картоплю, рис, овочі. Після закипання варимо суп на середньому вогні 15 хв.
Завантажуємо печериці варимо ще 5-7 хвилин.
Наприкінці вводимо зелень і вимикаємо плиту. Смачний пісний супчик готовий.
Грибний суп із гречкою
Інгредієнти
- Печериці – 200 г
- Картопля – 3 шт.
- Гречка – 4 ст. Л
- Цибуля, морква – по 1 шт.
- Сіль – 2 ч. Л
- Перець чорний – 0,5 ч. Л
- Лавровий лист – 1 шт.
- Олія для смаження
- Вода – 2,5 л
Рецепт приготування
У киплячу підсолену воду закладаємо картоплю.
Через 10 хвилин додаємо гречку варимо ще 10 хв.
Випарюємо вологу з грибів на сухій сковороді.
Додаємо олію, цибулю, моркву, смажимо до м’якості цибулі.
Грибну засмажку відправляємо в суп.
Солимо, перчимо за смаком, додаємо зелень і лавровий лист. Проварюємо 5 хвилин і знімаємо з вогню.
Простий суп із грибами та куркою
Інгредієнти
- Куряче філе – 1 шт.
- Печериці – 200 г
- Цибуля – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Макарони – 50 г
- Сіль, перець чорний – за смаком
Рецепт приготування
Гриби з цибулею пасеруємо в сковороді до випаровування вологи.
Вливаємо окріп, закладаємо порізану кубиком грудку.
Додаємо макарони, моркву, болгарський перець. Варимо до готовності курки 10-15 хвилин
Додаємо сіль, перець, зелень, вимикаємо плиту. Даємо страві настоятися під кришкою.
Подаємо зі сметаною та свіжим пшеничним хлібом.
Крем-суп із грибів
Потрібен блендер
Інгредієнти
- Печериці – 400 г (у мене лісові заморожені)
- Вершкове масло – 30 г
- Цибуля, морква – по 1 шт.
- Часник – 3 зубці.
- Картопля – 3 шт.
- Вода – 500-600 мл
- Вершки – 250 мл
- Сіль, перець – за смаком
Рецепт приготування
Подрібнені цибулю з морквою пасеруємо до м’якості. Наприкінці додаємо роздавлений часник і знімаємо з вогню.
На сухій пательні випаровуємо вологу з грибів. Коли піде більша частина вологи, додаємо шматочок вершкового масла.
З’єднуємо в каструлі овочі, картоплю, гриби.
Заливаємо водою, щоб тільки покрилися продукти, доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь, варимо 30 хвилин.
Вимикаємо плиту, солимо, перчимо, перебиваємо занурювальним блендером.
Коли суп перетвориться на пюре, вводимо вершки, добре перемішуємо.
Доводимо знову до кипіння, проварюємо 1-2 хвилини.
Прикрашаємо суп грінками із зеленню та подаємо. Із лісових грибів колір супу виходить сірий і не дуже апетитний, але на смак набагато смачніший за печериці. Рекомендую спробувати приготувати із сушених або заморожених.
Жульєн із грибами та куркою
Інгредієнти
- Печериці – 400 г
- Куряче філе – 1 шт.
- Цибулина велика – 1 шт.
- Сир – 200 г
- Вершки – 200 мл
- Молоко – 150 мл
- Борошно – 2 ст. Л
- Часник – 1 зуб
- Вершкове масло – 30 г
- Рослинна олія – для смаження
- Сіль, перець – за смаком
Рецепт приготування
Обсмажуємо цибулю до золотистості.
Додаємо порізані пластинами печериці та кубик вершкового масла. Тушкуємо 7-10 хвилин.
Додаємо порізану кубиком грудку, готуємо під кришкою до готовності м’яса приблизно стільки ж.
З’єднуємо борошно з молоком до однорідності, вимішуємо грудочки.
Вливаємо в пательню молочну суміш, вершки, 1/3 частину сиру, солимо, перчимо за смаком, доводимо до кипіння. Знижуємо вогонь, томимо до загустіння 2-3 хв.
Викладаємо масу в жароміцну форму присипаємо сиром
Запікаємо при 180°, 10-15 хвилин до рум’яної скоринки.