Цілий загін кухонних гаджетів допомагає нам готувати їжу для сім’ї з задоволенням і фантазією, не витрачаючи багато часу і зусиль. Улюблена сімейна страва – картопля з грибами – в мультиварці готується так швидко і просто, що запасів лісових грибів може і не вистачити. Це культове страву можна приготувати з різними доповненнями і по декільком простим технологіям, які ми і розглянемо.
Мультиварка дозволяє нам творчо підходити до приготування їжі. Ми можемо смажити, тушкувати, варити і запікати продукти в її чаші. Абсолютно чарівними страви виходять, якщо ми комбінуємо різні способи обробки продуктів, в тому числі поза чашею приладу.
Давайте розглянемо рецепт картоплі з лісовими сушеними грибами в декількох варіантах приготування в мультиварці. У разі, коли ваші запаси «лісового м’яса» закінчаться, то настане черга печериць, які завжди в достатку «ростуть» на прилавках магазинів.
Підготовка сушених грибів до приготування
Сушені лісові гриби потрібно перед приготуванням вимочити в воді пару годин, а потім ретельно промити. Промиті грибочки відварюємо в невеликій кількості води протягом 15 хвилин. Води не зливаємо – будемо її використовувати замість води або бульйону для гасіння картоплі. Далі їх треба нарізати зручними шматочками, якщо є необхідність.
Як розрахувати потрібну кількість сушених грибочків, якщо в рецепті вказані свіжі? Запам’ятайте: вага свіжого продукту зменшуємо в 6-8 разів і отримуємо вага сушеного! Наприклад, 500 г свіжих білих = 80-90 г сушених.
Картопля з грибами в мультиварці – рецепт класичний
Складові
- Гриби білі сушені – 60 г + –
- Картопля – 1 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 2 головки середнього розміру + –
- Рослинна олія – 1 ст. л. + –
- Масло вершкове топлене – 1 ст. л. + –
- Сіль – за смаком або 3 щіпки + –
- Спеції для грибних страв – за бажанням і смаком + –
Приготування
- Сухі грибочки ми вже проварили і зробили їх нарізку. Лук очищаємо і подрібнюємо на малюсінькі кубики. У чашу приладу вливаємо олію і розігріваємо його на режимі «Випічка» 3 хвилини. Відкриваємо і закладаємо в масло цибулю і підготовлену грибну нарізку, поливаємо вершковим маслом і обсмажуємо їх на тому ж режимі 20 хвилин, помішуючи.
- Поки цибуля з грибочками присмажується, чистимо картоплю й нарізаємо шматочками середнього розміру. Відкриваємо чашу і закидаємо в неї картоплю. Солимо, заправляємо спеціями і вливаємо 2 склянки грибного бульйону, який ми залишили після відварювання сушених грибів.
- Встановлюємо в приладі режим «гасіння» і готуємо 40 хвилин. Готово!
* Рада кухарчуком
Дуже часто в рецептах для мультиварки рекомендується перемішувати страви. Картопля при частому перемішуванні втрачає свою красу і форму. Як чинити?
Щоб картопля не перетворився в грудкувату незрозумілу масу при перемішуванні, його нарізку обсмажують в олії на сковороді до напівготовності. Засмаженою скоринка допомагає картоплі зберегти форму і додасть естетику страви.
Рецепт зі сметаною
Цей рецепт картоплі з грибами теж цілком заслуговує на звання «класичний», тому що гриби зі сметаною чудово поєднуються в будь-яких стравах.
Для цієї страви потрібні такі продукти:
- 100 г сухих грибочків.
- 1 кг картоплі.
- 2 цибулини.
- 400 мл сметани 20-ти% жирності.
- 1 стакан грибного бульйону.
- 100 г твердого сиру.
- Сіль – за смаком і спеції для грибних страв.
Готувати картоплю з грибами в мультиварці ми будемо за найпростішою технології: сушені лісові грибочки готуємо, як ми описали вище, інші компоненти подрібнюємо як зазвичай. Цибулю – дрібними кубиками, картопля – часточками, а сир трьом на тертці на стороні з великими ножами.
У чашу спочатку вливаємо олію, закладаємо всі компоненти страви одночасно. Солимо, заправляємо спеціями, заливаємо склянкою грибного бульйону і перемішуємо. Зверху заливаємо сметаною. Встановлюємо режим «Гасіння» і готуємо 50 хвилин.
Рецепт з куркою
Цей рецепт картоплі з грибами рідше або частіше готує кожна сім’я. Маючи сучасну мультіварочную машину, створити шедевр можна за якусь годину! Рецептуру можна підкоригувати під сімейні запаси. Можна взяти курячі філе, або шматочок свинини (яловичини), використовувати свіжі або сушені грибочки.
Свіжі гриби нарізаємо пластинками, сушені просто промиваємо.
Необхідні продукти на 1 кг картоплі: 500 г свіжих печериць; 500 г курячого філе; 2 цибулини; 2 морквини; сіль і спеції – за смаковими уподобаннями; 2 ст.л. масла рослинного.
- Приготування починаємо з піджарки: чистимо і подрібнюємо цибулю і моркву.
- У чашу вливаємо олію, туди ж засипаємо цибулю кубиками і підсмажуємо на режимі «випічка» протягом 10 хвилин, потім до цибулі додаємо моркву і курку шматочками, солимо і з’єднуємо в єдину масу.
- Смажимо ще 15 хвилин, періодично помішуючи.
- Нарізану брусочками картоплю і пластинки шампіньйонів засипаємо в чашу, солимо і посипаємо спеціями для курки і грибних страв, вливаємо 1 склянку води або бульйону (по стінці чаші).
- Програмуємо режим «Гасіння» і готуємо 40 хвилин.
Приготувати фактично культове сімейна страва – картоплю з грибами – в мультиварці так просто, що всю роботу можна доручити навіть дитині. Діти дуже люблять сучасні кухонні гаджети і з задоволенням допомагають мамі з вечерею. Це ж так цікаво!