Дізнайтеся, як приготувати пишні і смачні печінкові котлети. Можна використовувати як яловичу, так і курячу печінку. А приємним бонусом буде смачний сметанний соус.
необхідно:
- Печінка (яловича або куряча) – 400 г
- Сало (або дуже жирна свинина) – 100 г
- Вівсяні пластівці (швидкорозварювані) – 3 ст.л.
- Молоко – 100 г
- Часник – 3-4 зубки
- Сода – 0,3 ч.л.
- Сіль – 1 ч.л. без гірки
- Масло для смаження
Для соусу:
- Цибуля – 1 шт.
- Сметана 20% – 100 г
- Сіль за смаком
- Лавровий лист, перець – за смаком
приготування:
Вівсяні пластівці залити молоком і залишити приблизно на півгодини.
Печінка і сало подрібнити. Можна зробити це в м’ясорубці або блендері.
◊ Коли я купую шматок свинини, то відрізаю жирні частини м’яса, перемелюю в фарш і невеликими порціями заморожують в морозилці. При необхідності додаю для соковитості в котлети з курячого філе або печінки. Можливо, вам стане в нагоді цей невеликий кулінарний рада.
В печінкову масу додати замочені пластівці, роздавлений в пресі часник, соду, сіль і спеції.
Смажити на сковороді з двох сторін, як звичайні оладки.
Довго смажити не потрібно, так як до повної готовності вони дійдуть при гасінні. Як тільки вони придбали корочку, перевертаємо, смажимо до скоринки з іншого боку і знімаємо.
Хоча смажаться котлети як оладки, але через котлетного смаку називаються вони все-таки котлетами 🙂
Після того, як всі котлети смажене, приготуємо соус для гасіння.
Якщо на вашій сковороді в процесі смаження утворилося дуже багато зайвого, наприклад, котлети злегка пріжарівалісь, то її краще помити.
У мене зазвичай цілком пристойний вигляд, тому я відразу викладаю нарізану цибулю і злегка його обсмажую, потім додаю сметану.
Вливаю 1-1,5 склянки води. Скільки додати, залежить від ваших уподобань. Якщо хочете більше соусу – налийте побільше води, а якщо є бульйон, то можна використовувати його.
Залиште покипіти соус приблизно на 3 хвилини.
Кладемо котлети в соус.
Накриваємо кришкою і тушкуємо хвилин 15 на тихому вогні.
Ось так виглядають котлети після гасіння.
Подавати їх можна з таким же гарніром, як і звичайні котлети.
Печінкові котлети за цим рецептом виходять пишними і соковитими.
Смачного!