Сонячна країна – Грузія, славиться не тільки своїми незрівнянними винами, а й відмінними національними стравами. Тому сьогодні на порядку денному салат грузинський з куркою – дуже ситна, смачна і, звичайно ж, незвичайна закуска, яку можна приготувати в двох варіаціях. Яка з них вам і вашим домочадцям сподобається більше – дивіться самі, але ми рекомендує спробувати обидва способи приготування.
Листковий грузинський салат з куркою
Складові
- Курячі стегенця – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру + –
- Морква – 1 шт. + –
- Печериці свіжі – 150 г + –
- Кукурудза консервована – 5 ст. л. + –
- Мариновані корнішони – 5 шт. + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Часник – 2 зубки + –
- Кріп – 50 г + –
- Петрушка – 50 г + –
- Кисломолочний напій мацоні (можна замінити сметаною або майонезом) – 8 ст. л. + –
- Чорний перець і інші спеції – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
- Рослинна олія – для смаження + –
Рецепт грузинського салату з курячим м’ясом і грибами покроково
Даний варіант національної закуски сонячної гірської країни, напевно, найбільш близький до російських традицій. А можливо, його адаптували до нашої кухні кулінарні умільці – хто знає?
Для заправки рекомендується використовувати особливий кисломолочний напій – мацоні. Але якщо ви його не знайшли – не біда, просто скористайтеся майонезом або сметаною – від цього курячий салат не постраждає.
Насамперед готуємо курку
- Її ми будемо відварювати до готовності у воді з невеликим додаванням солі. Після закипання води варимо курочку хвилин сорок, не забувши зняти пінку, що з’явилася після кипіння.
- Відвареної птиці (в нашому випадку це окосту) даємо охолонути й нарізаємо її на шматочки середнього розміру, знявши м’ясо з кісток. Використовувати шкіру чи ні – вирішуйте самі.
Займаємося підготовкою інших компонентів
- Яйця відварюємо круто, нарізаємо тонкою соломкою і кладемо в окрему ємність.
- Корнішончики дрібно ріжемо.
- Ріпчасту цибулю подрібнюємо, а потім обсмажуємо на рослинному маслі в сковороді до того моменту, поки він не зарум’яниться. Обсмажену цибулю відкладаємо в тарілку.
- На тій же сковороді, де ми обробляли цибулю, обсмажуємо натерту на тертці моркву, після чого також відкладаємо її в сторону, потім готуємо вимиті і нарізані шматочками печериці.
- При смаженні печериці солимо, перчимо, а, при бажанні, додаємо будь-які інші спеції. Всі компоненти курячого салату по-грузинськи повинні лежати окремо, так як викладати їх ми будемо шарами.
Створюємо знаменитий соус мацоні для заправки салату
Тепер, коли основні інгредієнти готові, займемося приготуванням ароматного грузинського соусу.
- Для цього ми подрібнюємо зелень (кріп і петрушку), дрібно-дрібно ріжемо або видавлюємо через прес часник, а потім змішуємо ці компоненти з мацоні або замінюємо його сметаною, майонезом, якщо вірменського кисломолочного напою ви не знайшли.
Пошарово викладаємо грузинський салат на тарілку
- А тепер фінальний етап: беремо глибоку миску, на дно її викладаємо перший шар, що складається з половини курячого м’яса. Змащуємо соусом.
- Зверху на курочку кладемо цибулю, знову поливаємо соусом, потім висипаємо другу половину відвареної птиці і знову змащуємо нашої пряної заправкою.
- Наступні шари йдуть в такому порядку: половина смаженої моркви, корнішони, потім – решта морква, печериці та яйця. Кожен шар не забуваємо змащувати соусом. Таким чином, на самому верху у нас виявиться соус, який ми можемо прикрасити зеленню.
Листковий грузинський салат готовий, тепер його можна відправити на півгодинки в холодильник, а потім з апетитом їсти.
Читайте ще схожі записи:
Як готувати салати без майонезу
Салат грузинський з курочкою, гранатами і горішками
Цю закуску можна назвати по-справжньому вишуканої. Ніжне куряче м’ясо в поєднанні з ароматною зеленню, кислинкою граната і хрусткими горішками під екзотичною заправкою з винного оцту – справжня насолода для всіх гурманів!
Складові
- Філе куряче – 400 г;
- Яйця – 3-4 шт .;
- Гранат – 1 шт .;
- Зелена цибуля – 1 пучок середнього розміру;
- Кріп – 1 пучок середнього розміру;
- Листя салату – 300 г;
- Волоські горіхи очищені – 1,5 склянки;
- Білий винний оцет – скільки піде;
- Чорний мелений перець – за смаком;
- Сіль за смаком.
Салат грузинський з куркою: рецепт покрокового приготування
- Спочатку відварити курочку до готовності і наріжемо її смужками.
- Тепер зваримо яйця круто, очистимо від шкаралупи і подрібнити.
- Листя салату миємо й рвемо руками.
- Зелену цибулю і кріп довільно шаткуємо.
- Гранат розбираємо на зернятка.
- А тепер найголовніша фішка – готуємо спеціальний пікантний соус. Для цього ми беремо блендер і перемелює в ньому волоські горішки, поступово додаючи в них винний оцет. Консистенція соусу повинна бути густою, але не надто.
- Готову заправку ми солимо і перчимо до смаку. В ідеалі вона повинна вийти досить гострою, але в закусці сильна гострота не буде занадто відчутна, так що не переживайте.
- Тепер ми кладемо на велике блюдо салатні листя – вони стануть основою для нашого салату по-грузинськи.
- Всі інші компоненти (яйця, зелень, курка, гранатовий зернятка) змішуємо між собою і викладаємо поверх листя салату.
- Зверху поливаємо нашу закуску незвичайної горіховою заправкою, після чого акуратно перемішуємо і подаємо наше чудове блюдо до столу.
Цей небанальний салат грузинський з куркою прекрасно поєднується з келихом червоного або білого вина. І, звичайно ж, бажано, щоб вино теж було грузинським. Всі гості залишаться в повному захваті, навіть не сумнівайтеся!