Людське прагнення перетворювати буденні речі в щось оригінальне і додавати в них "родзинку" не могло не відбитися і в кулінарії. Розсольник з оливками або маслинами, рецепти якого ми детально розглянемо нижче, є яскравим підтвердженням цього факту, до того ж він дуже смачний! І начебто все в ньому буденно – огірки, перловка, овочі, але "заморський гість з Італії" надає страві нового звучання і пікантні інтригуючі нотки.
Перед тим, як почати освоювати рецепт супу, рекомендуємо вам визначитися, з чим саме ви будете готувати розсольник – з маслинами або оливками. Необхідно врахувати, що хоча вони і є плодами одного і того ж дерева (відмінність між ними лише в технології консервації), але смак має свій колір. Зеленим оливкам притаманні різкуваті кислі нотки, чорні ж маслини багаті ніжнішим, пряним присмаком.
Розсольник з оливками "Привіт з Італії"
Складові
- Яловичина на кістці – 500 г + –
- Цибуля ріпчаста – 2 головки + –
- Морква – 2 коренеплоду + –
- Картопля – 3 бульби + –
- Огірки солоні – 5 шт. + –
- Оливки консервовані – половина баночки + –
- Розсіл огірковий – половина склянки + –
- Крупа перлова – половина склянки + –
- Бекон копчений – 100 г + –
- Рослинна олія – 3 ст. л. + –
- Лист лавровий – парочка листочків + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець – кілька горошин + –
Приготування
Класичне споконвіку російське блюдо в новому форматі? А чому б і ні? Виявляється, слов’янські квашені огірочки утворюють цілком органічний дует з європейськими оливами, на виході даючи просто чудове смакове поєднання! Члени сім’ї неодмінно оцінять ваші кулінарні здібності – найвищі бали за техніку виконання і творчий підхід забезпечені!
1. М’ясо промиваємо і кладемо у велику каструлю для варіння. Одну цибулину і морквини чистимо і, не подрібнюючи, відправляємо в ємність до м’яса. Туди ж кладемо лавровий лист, горошинки перцю і трохи солі. Заливаємо все компоненти майбутнього розсольнику з оливками водою і ставимо на конфорку нагріватися.
У міру закипання на поверхні води почне виступати сіра піна, яку ми видалимо шумівкою, після чого зменшимо вогник і залишимо блюдо варитися ще на годину – це і буде основа нашого розсольнику, тобто м’ясний бульйон.
2. Поки м’ясо нудиться на плиті, ми займемося приготуванням перловки. Для цього крупу зсипають в дрібне сито і добре промиваємо під струменем води. Розміщуємо перловку в толстодонную каструлю, заливаємо водою і варимо двадцять-двадцять п’ять хвилин. Після цього за допомогою друшляка зливаємо крупу і відставляємо її як уже підготовлений інгредієнт.
3. Картоплю, цибулю і залишилася моркву очищаємо і подрібнюємо. Картоплю і цибулю нарізаємо соломкою, а морквину шаткуємо дрібними кубиками або ж соломкою. Огірочки дістаємо з розсолу і також нарізаємо соломкою (кубиками).
Чи не змішуємо поки компоненти нашого розсольнику з оливками, а розкладаємо їх на робочій поверхні окремими купками.
4. На середній вогонь поміщаємо глибоку сковороду і виливаємо в неї покладене за рецептом масло. Закладаємо в сковороду цибулю і смажимо кілька хвилин, після чого додаємо порізаний шматочками бекон і морквину. Перемішуємо всі компоненти і через п’ять хвилин вводимо в загальну масу огірки і оливки і готуємо ще пару хвилинок.
5. З киплячого бульйону обережно витягаємо за допомогою ложки м’ясо, цибулю і моркву і відправляємо їх на тарілку для охолодження.
Бульйон проціджуємо, ставимо назад на вогонь і кладемо в нього вміст сковороди і перловку, добре перемішуємо.
М’ясо відокремлюємо від кісточки, ріжемо порційними скибочками або брусочками і вводимо його разом з сирою картоплею в киплячий розсольник з оливками. Готуємо до тих пір, поки картопля не стане м’яким. За пару хвилин до готовності вливаємо розсіл і добре перемішуємо і отримуємо шедевр кухарського мистецтва!
Подавати це дуже смачне гаряче блюдо коштує з дрібно посіченою зеленню і свіжою сметаною – гастрономічний захват вам гарантовано! Блюдо виходить апетитним, ситним і дуже оригінальним післясмаком. Звичайно, процес приготування кілька трудомісткий, але воно того варте, повірте!
Поради кухарчуком
– Яловичину, яку ми використовували в вищенаведеному рецепті, можна замінити свининою, телятиною або бараниною – одним словом, будь-яким іншим м’ясом, яке є у вашому холодильнику на момент відвідування вас кулінарної музою.
– Для створення розсольнику з маслинами просто замініть зелені плоди чорними – відповідно, зміниться і кінцевий смак розсольнику. Він стане ніжніше і м’якше. Втім, деякі додають одночасно обидва інгредієнта.
– В даному рецепті ми застосовували перлову крупу, але можна використовувати також пшенку або рис – все компоненти мають нейтральний смак і створять потрібну текстуру страви.
– Допускається додавання каперсів в нашу рецептуру – вони також додадуть супу цікаві нотки.
– На стадії приготування бульйону можна додати сушений корінь селери, але перед тим, як додавати в рідину піджарку, витягніть корінь з каструлі.
– Крім вищеназваних спецій, для додання страві пікантності можна ввести трохи суміші італійських трав – їх можна знайти практично в будь-якій торговельній розкладці зі спеціями.
Розсольник з оливками або маслинами гарантовано припаде до душі будь-якому, який скуштував цей надзвичайно смачний і ароматний суп. Все геніальне просто: базовий рецепт плюс жменю просочених сонячної італійської енергетикою плодів – і страва тут же заграло новими барвами!