Багатошарові пироги з різними начинками в усі часи вважалися царським частуванням і з’являлися на столах тільки по великих святах. Напередодні торжества або просто щоб догодити домашнім, пропонуємо своїми руками спекти неймовірно смачний оригінальний курник з млинців з куркою і грибами. Для його основи ми, як і в класичному варіанті, зробимо пісочне або листкове тісто, а шари ситної начинки відділимо домашніми тонкими коржиками.
Використовуючи древню споконвічно російську рецептуру, домашній курник з млинців з куркою заповнимо трійкою традиційних начинок, тобто не тільки відварною курячим м’ясом, а також грибами з лушпиння піджаркою і рисом, змішаним з яєчної крихтою.
А ось за яким рецептом піч млинчики, кожен нехай вирішує сам. Головне – не робити їх занадто тонкими, а значить, млинцеве тісто слід забити погуще і не переборщити з цукром.
Як кулінарної підказки пропонуємо в рамках основного рецепта ситної випікаючи на вибір два варіанти приготування блинков – базовий на молоці або оригінальний на пиві. Тісто для основи у нас буде пісочне, але заради економії часу можна в супермаркеті купити і готове.
Кращий покроковий рецепт курника з млинцями і грибами
Складові
Для млинців на молоці
- Молоко – 1 стакан + –
- Борошно пшеничне – 0,5 склянки + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Олія соняшникова – 1-2 ч.л. + –
- Цукор-пісок білий – 0,5 ч.л. + –
- Сіль – щіпка + –
Для млинчиків на пиві
- Пиво без пінки – 0,5 склянки + –
- Молоко – 0,5 склянки + –
- Борошно пшеничне – 0,5 склянки + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Оливкова олія – 1 ч.л. + –
- Сіль – щіпка + –
Для тесту
- Борошно пшеничне – 400 г + –
- Масло вершкове – 100 г + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Молоко – 1/4 склянки + –
- Сметана – 3 ст.л. + –
- Сіль – 1/4 ч.л. + –
- Сода харчова – щіпка + –
для начинок
- Куряче м’ясо – 400 г + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Печериці (або лісові гриби) – 0,5 кг + –
- Рис сорту індика – 0,5 склянки + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Сметана – 200 мл + –
- Пучок зелені (кріп, петрушка) – 1 пучок + –
- Рослинна олія – 5 ст.л. + –
- Чорний перець – 0,5 ч.л. + –
- Сіль – 0,5 ч.л. + –
Як приготувати своїми руками царський курник з млинців з куркою
Робимо основу з тіста
- Спочатку збовтаємо яйце з молоком, а потім додамо сметану і ще завадимо до однорідності.
- У пропущену через сито борошно сиплемо соду і змішуємо з розм’якшеним маслом до отримання крихти.
- Далі змішаємо обидві частини тесту – повинна вийти однорідна м’яка маса, яка відстає від рук.
- Загортаємо тісто в поліетилен і поміщаємо в холод на 30-40 хвилин.
приготуємо блинки
- Розбивши яйце в тарілку з бортами, подсаливаем його і злегка спінюється виделкою.
- Змішавши окремо пиво і молоко, виливаємо цей «коктейль» в яєчну бовтанку.
- В кінці підсипає борошно. Її може знадобитися трохи більше, ніж вказано в рецептурі. Орієнтуємося по консистенції тесту – вона потрібна трохи густіше, ніж зазвичай на млинці, але все ж маса повинна вільно розтікатися по сковороді.
- Змішавши всі продукти, залишаємо тісто на півгодини, щоб «розпустилася» борошно.
- Перед смаженням коржів додаємо в тісто олію і добре його збовтуємо. Якщо сковорода не має антипригару, краще під перший млинець дно зсередини змастити краплею олії. Тоді з перевертанням блинков проблем не виникне.
займемося начинкою
- Промиваємо рисову крупу, заливаємо водою в пропорції 1: 2 і поміщаємо каструлю на вогонь. Варимо рис до м’якості.
- В іншій ємності зваримо яйця «круто».
- Коли рисова основа буде готова, викладаємо її в миску, додаємо очищені і рубані дрібно яйця, заправляємо половиною рубаною свіжої зелені, подсаливаем. Перша частина начинки є!
- Моєму м’ясо, мачає паперовими рушниками для видалення надлишку вологи, рубаємо на невеликий кубик.
- Чищену цибулину теж потрібно порубати якомога дрібніше. Половину лушпиння нарізки відправляємо в сковороду, де вже розігрівається 2 ст.л. масла.
- Коли цибуля стане м’яким і прозорим, відправимо в нього курячу нарізку і згасимо, не забуваючи заважати, 5-7 хвилин.
- Як тільки м’ясо побіліє, додамо половину сметани і згасимо на несильному вогні ще кілька хвилин, присолити, поперчити і відставити другу половину начинки.
- Беремо іншу сковороду (або звільняємо і моєму першу), ллємо в неї 2 ст.л. масла, підігріваємо, кладемо другу частину лушпиння нарізки і Томім на вогні до м’якості.
- Якщо гриби лісові, їх потрібно попередньо зварити в двох водах: спочатку – 5 хвилин в одній, а потім, промивши, залити чистою і варити на середньому вогні 30 хвилин. Магазинні грибки дрібно рубаємо і відразу ж відправляємо на сковороду.
- Час смаження грибів з цибулею – 5-6 хвилин. В кінці додаємо другу частину сметани, залишок рубаної зелені і ще млоїмо кілька хвилин, знімаємо з вогню, даємо охолонути.
Починаємо збирати млинцевий курник з куркою і грибами
- Домашнє (або магазинне) тісто ділимо на три частини – середня стане денцем нашого багатошарового пирога, велика його накриє, а з маленького шматочка (приблизно 1/10 частину) зробимо прикраси.
- Отже, катаємо середній шматочок у формі кола товщиною 7-8 мм. Його діаметр повинен бути більше діаметра млинця мінімум на 5 см.
- Кладемо вийшов з тіста круг на деко, накриваємо його одним з млинців.
- На нього кладемо половину грибної начинки, розрівнюємо по всій поверхні.
- Накривши другим коржем, кладемо зверху курячу начинку (половину).
- Знову млинець і – частина рису з яйцем.
- У такій же послідовності укладаємо на блинки залишки начинок. Зверху у нас повинен виявитися останній, сьомий млинець.
- Накриваємо його великим шаром тіста. Його нижній край повинен виявитися внахлест з нижнім листком тесту. Краєчки з’єднуємо і у вигляді простої косички загортаємо всередину по колу – у нас повинен вийти акуратний рубчик, такий, як на вареники.
- Зверху високого пирога потрібно зробити отвір для виходу пари.
- Для прикраси курника залишився шматочок тіста качаємо в тонкі ковбаски і, за традицією, викладаємо у вигляді пелюстків, починаючи від середини вниз і знову до середини. Можна скачати тісто в маленькі кульки, приплюснути їх надрізати краєчки і прикріпити на «голову» курника. При випіканні вони перетворяться в квіти.
- Перед тим, як відправити пиріг в духову шафу, намажемо збитим яйцем.
Час випікання пирога в духовці при 180 градусах – близько 40 хвилин до зарум’янювання тесту.
Багатошарові пироги прийнято готувати і подавати до столу на святкування. Оригінальний курник млинцевий з куркою, лісовими грибами і рисової начинкою виходить настільки смачним, викликаючи шквал захоплених відгуків гостей, що це з лишком компенсує витрати часу, необхідного на його виготовлення. Смачного!