Люблю я всяку випічку, наприклад, пиріжки з цибулею і яйцями або слойки свердловські. Ось сьогодні вирішила спекти курник. Тісто вибрала листкове на пиві. Готується воно легко, виходить смачне і м’яке.
Щоб приготувати курник з картоплею і куркою нам знадобиться:
для тесту:
- 240 мл пива,
- 400 грам маргарину,
- 0,5 чайної ложки солі,
- 750 грам борошна,
для начинки:
- 600 грам курячого філе,
- 500 грам картоплі (можна менше),
- 1 велика цибулина,
- сіль,
- перець.
Рецепт приготування курника з картоплею і куркою.
Щоб приготувати тісто для курника змішаємо маргарин з борошном і сіллю, додамо пиво. Замісити м’яке тісто, трохи липнуче до рук.
Покладемо тісто в целофановий пакет і приберемо в холодильник на ніч.
Якщо розділити тісто на 5-6 шматочків, то воно охолоне набагато швидше.
Для начинки куряче філе вимиємо й наріжемо дрібними кубиками.
Картопля вимиємо, почистимо і наріжемо невеликими кубиками.
Лук почистити, вимиємо і дрібно поріжемо.
Змішаємо все 3 інгредієнта. Посолити, поперчити і ще раз все перемішати.
Дістанемо тісто з холодильника і приступимо до оброблення. Звичайно, курник має на увазі під собою цілісний пиріг, але для зручності можна робити і порційні маленькі курники.
Для того щоб зробити міні-курники ми будемо з невеликих частин тесту розгортати кружечки діаметром 14-16 см.
У центр кожного кружечка покладемо приблизно столову ложку з гіркою начинки і защипніть краю. У центрі можна залишити невелику дірочку.
Укладемо отримані курники на деко. Випікаємо в попередньо розігрітій до 160 градусів духовці до рум’яної скоринки (ну і звичайно до готовності начинки). Приблизно 30-40 хвилин.
Щоб приготувати великий пиріг, відокремимо від тесту, 2 шматки (розмір шматків залежить від розмірів обраної форми). Один шматок тіста повинен бути трохи більше, це низ, інший менше, це для верху.
Розкачати більшу частину в залежності від форми, в якій планується піч курник (коло, квадрат, прямокутник). Викладемо розкачане тісто на змащене маслом деко (форму для випічки), сформуємо борту.
Викладемо на тісто начинку.
Розкачати другу частину, накриємо нею начинку і защипніть краю по всьому периметру курника.
У центрі зробимо дірочку. Це робиться для того, щоб курник краще пропікся. Можна влити в дірочку кілька столових ложок водички.
Ставимо пиріг в попередньо розігріту до 160 градусів духовку і печемо до готовності. Приблизно 40-60 хвилин.
Смачного.