Рецепт курника з курочкою і грибами

klassicheskij-kurnik-s-kuricej-i-gribami
Такий дивний і неймовірно смачний пиріг з ситної начинкою вважається споконвічно російським, і готують його вже не одне століття. Так, мова йде про традиційний блюді – курник, рецепт класичний з куркою і грибами, який ми будемо сьогодні брати за основу, повністю повторює історичний варіант цієї випічки з невеликими поправками. Він виходить пишним, ситним і головне – м’ясним, тому прихильників вегетаріанського харчування просимо проходити повз.

Наші бабусі знати не знали ні про які шампиньонах, тому гриби в традиційному рецепті використовувалися найпростіші. Ви можете взяти будь-які свіжі гриби, але не забудьте їх попередньо відварити і обсмажити.

А ми розповімо, як прискорити приготування пирога, використовуючи банку консервованих або маринованих шампіньйонів.

Класичний рецепт курника з куркою і грибами

Печемо традиційний курник з курячо-грибною начинкою

Складові

  • Борошно пшеничне – 3 склянки + –
  • Яйця курячі – 5 шт. + –
  • Сметана – 1 стакан + –
  • Масло вершкове – 200 г + –
  • Курка – 1 кг + –
  • Рис – 1 склянка + –
  • Печериці кнсервірованние – 100 г + –
  • Вершки 20% – 1/4 склянки + –
  • Лимон – 1/4 шт. + –
  • Петрушка – 20 г + –
  • Рослинна олія – ​​2 ст.л. + –
  • Мускатний горіх – 1 щіпка + –
  • Сіль – за смаком + –

Як приготувати курник з куркою, грибами і рисом покроково

робимо начинку

  1. Курочку, посічену на великі шматки, відварюємо до готовності в підсоленій воді. Коли вона охолоне, відокремлюємо м’ясо від кісток і нарізаємо на невеликі шматочки. Бульйон НЕ виливаємо – він нам ще знадобиться.
  2. Печериці дрібно ріжемо (якщо вони у вас вже не порізані) і обсмажуємо їх розігрітому на сковороді олії близько шести-семи хвилин.
  3. Два яйця відварюємо круто і подрібнюємо.
  4. Рис варимо до готовності, промиваємо його холодною водою, даємо воді стекти і солимо його на смак.
  5. Петрушку ріжемо дрібно і поділяємо її на дві частини: одна піде до курки, інша – до рису.
  6. Робимо рисову начинку: для цього змішуємо відварений рис з половиною петрушки.
  7. В окреме ємності готуємо курячу начинку: перемішуємо м’ясо курочки з другою половиною петрушки і видавленим з четвертинки лимона соком.
  8. Склянку бульйону, що залишився після варіння птиці, змішуємо з вершками і мускатним горіхом, ставимо на вогонь і варимо до того моменту, поки кількість рідини не зменшитися наполовину. Одержаний соус вливаємо в курячу начинку і ретельно перемішуємо.

робимо тісто

  1. Змішаємо в глибокій мисці борошно, два сирих яйця, вершкове масло, сметану і сіль.
  2. Вимішуємо щільне еластичне тісто, відриваємо від нього одну четверту частину, а решту ділимо навпіл – для верхньої та нижньої частини пирога, і тонко розгортаємо.

фінальний етап

  1. Беремо деко або форму для запікання, змащуємо її маслом, викладаємо на неї одну з великих частин тесту, формуємо бортики.
  2. Кладемо в центр тесту половину рисового начинки, акуратно розрівнюємо її по всьому тесту, відставивши відступи по краях.
  3. Зверху на рис викладемо половину подрібнених яєць, половину печериць і половину курячої начинки. Розрівнюємо рівномірно ложкою, щоб начинка виявилася «прим’ятій».
  4. Тепер повторюємо кроки 10-11 з рештою частинами начинки: рис, яйця, гриби, курка.
  5. Одержаний пиріг накриваємо зверху другий великий половиною тесту, защипуємо краю, робимо посередині пирога отвір. З решти маленької частини тесту формуємо будь-які фігурки для прикраси і викладаємо їх зверху.
  6. Час, що залишився сире яйце збиваємо вінчиком і змащуємо їм поверхню нашого майбутнього пирога.
  7. Відправляємо пиріг в розігріту попередньо духовку і запікаємо його близько сорока хвилин при температурі в 200 градусів.

Через сорок хвилин духовку вимикаємо, але пиріг поки не витягуємо – нехай він постоїть там ще півгодинки. А потім вже можна і подавати!

Курник з лаваша з куркою і грибами

Для тих, хто не любить дуже довго возитися з тестом, підійде ось такий варіант швидкого курника.

Ви просто купуєте готовий вірменський лаваш, робите начинку з відвареного рису, звареної курки і обсмажених грибів, а потім викладаєте її невеликими порціями між пластами розрізаного лаваша, а потім обсмажують на сковороді.

Звичайно, це не той самий курник за рецептом класичного з куркою і грибами, але цілком стерпна і смачна закуска.