Курник відомий з давніх часів, його готували ще наші бабусі і прабабусі, і варто зазначити, що робили вони це дуже майстерно. Сьогодні ми розглянемо детально всі секрети такого пирога, як курник, рецепт класичний з куркою, будьте впевнені, не залишить вас байдужими. Якщо ви жодного разу ще не чаклували над створенням такої випічки, то сьогодні є шанс це виправити, адже результат буде неймовірним.
Як спекти класичний курник з куркою з листкового тіста
Складові
- Куряче філе (з стегон або грудки) – 600 г + –
- Масло вершкове – 3 ст.л. + –
- Листкове бездріжджове тісто (готове) – 1 упаковка + –
- Часник – 2 зубки + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
- Морква – 2 шт. + –
- Твердий сир (костромський, сулугуні, вершковий або російський) – за смаком + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Сіль – за смаком + –
- Яйця курячі (для змащування поверхні пирога) – 1 шт. + –
- Борошно пшеничне – 2 ст.л. + –
Соковитий курник з листкового тіста з курячим філе в духовці
Сьогодні готувати найсмачніший пиріг курник нам допоможе простий бабусин рецепт. Тісто на курник ми візьмемо бездріжджове слоеноё, як начинку використовуємо відварене куряче філе, а для додання божественного аромату – часник.
Список продуктів для повітряного домашнього пирога з рум’яною хрусткою скоринкою здивує вас доступністю і простотою, але це дрібниці в порівнянні з тим, як вразить вас казковий смак пишною випічки, підрум’яненою в духовій шафі.
Варимо філе курки для начинки бабусиної курника
- У підсоленій воді м’ясо птиці (філе) відварюємо протягом 40-45 хвилин.
При бажанні, в бульйон ви можете кинути 2-3 горошинки чорного перцю, 1-2 лаврових листки і пару-трійку бутонів гвоздики – всі ці компоненти додадуть йому особливий аромат.
- Зварене м’ясо охолоджуємо до кімнатної температури, щоб було зручно його згодом подрібнювати. Бульйон можете не виливати: він стане чудовою основою для будь-якого соусу, підливи або супу.
Робимо начинку для курника з овочів і вареної курки
- 1 ст.л. вершкового масла розтоплюємо в сковороді (і так чинимо перед смаженням кожного інгредієнта начинки, оскільки всі компоненти обсмажувати будуть окремо один від іншого).
- Філе птиці ріжемо невеликими шматочками, висипаємо їх у сковороду, після чого обсмажуємо на середньому вогні, заважаючи час від часу, приблизно 5-7 хвилин.
- В процесі обсмажування до м’яса додаємо подрібнений часник (або поріжте його дрібненько ножем, або пропустіть через Часничниці).
- Безпосередньо в кінці приготування (смаження) вливаємо в сковороду 2 ст.л. курячого бульйону.
- Коли час обсмажування м’яса в бульйоні з часником закінчиться, цю частину начинки для курника потрібно буде перекласти в чашку або миску.
- Морквину натираємо на тертці з великими отворами, після пересипаємо подрібнений коренеплід в сковороду і смажимо його на вершковому маслі приблизно 10-12 хвилин.
- Готуємо моркву, постійно перемішуючи, до тих пір, поки вона не розм’якшити і злегка не зарум’яниться (але не пересмажувати). Далі пересипаємо обсмажування до відвареного раніше філе курки.
- Нарізаємо цибулю, млоїмо його на сковороді в маслі (вершковому) не більше 3-5 хвилин, буквально до придбання ним красивого золотистого відтінку. Потім також пересипаємо його до готової курочку.
- Сир твердих сортів перетворюємо в стружку за допомогою великої терки, після чого пересипаємо його до подрібненим раніше компонентів пирога.
- Всю начинку для пишного листкового курника за смаком солимо, приправляємо пікантним меленим перцем, а потім акуратно, але ретельно заважаємо до однорідності.
Формуємо курник з куркою і овочами пошарово
- Конвекційну піч прогреваем до 190 ° С, а поки духова шафа просочується жаром, ми посипаємо стіл борошном і розгортаємо на ньому готове листкове тісто.
Тісто потрібно дістати заздалегідь з холодильника, щоб воно встигло злегка розморозитися при кімнатній температурі.
- Розкачуємо тестову заготівлю тонко, щоб тісто змогло досягти розмірів дека. А ось краю (3-5 см) віддають перевагу катанню не потрібно, інакше защипнуть пиріг буде складно.
- На дно дека кладемо розкатаний тонко лист тіста, зверху на нього висипаємо начинку і розподіляємо її рівномірно по всій поверхні нижнього тестового шару.
- Приступаємо до розкочування другого (верхнього) шару бездрожжевого листкового тіста. Робимо його, за розміром, трохи більше нижнього шару.
- Накриваємо начинку для майбутнього апетитного курника розкатаним листом тесту, потім защипуємо гарненько все краю випічки, щоб не витікала їстівне її вміст.
- Одне куряче яйце збиваємо з сіллю (1 щіпка) виделкою, а потім змащуємо отриманою сумішшю поверхню (в тому числі і місця защипування країв) курника, задіюючи силіконову пензлик.
Такий кулінарний маневр допоможе нам зарум’янити курник з соковитою начинкою, що зробить пиріг ще смачніше і красивіше.
Швидко і правильно печемо курник з листкового тіста будинку
- Деко з пирогом, зробленим за бабусиним рецептом, поміщаємо в розігріту духовку і готуємо випічку близько 20-25 хвилин. Так як вміст курника у нас спочатку готове, то приготування в духовці зводиться безпосередньо до випікання тіста.
- Коли саморобний пиріг спечеться і покриється красивим рум’янцем, можна діставати його з печі.
- Перед подачею даємо йому охолонути хвилин 10-15, прикривши сухим полотенечком.
- Остиглий курник, начинений улюбленими овочами і дієтичним курячим м’ясом, варто подавати порційно, нарізавши на ласі шматочки у вигляді квадрата.
Як урізноманітнити начинку класичного курника
Якщо ви любите кулінарні експерименти, то готувати кожен раз один і той же вид пирога вам буде нудно. Для цього-то і створена фантазія, щоб вносити елементи новизни в звичне.
Насправді варіантів начинок для пирога курника існує багато, але ми запропонуємо вам найпростіші і поширені поєднання продуктів, де м’ясо свійської птиці – основний компонент:
- курка з картоплею;
- куряче філе з цибулею, сиром і яйцем;
- гриби з курячим фаршем;
- м’ясо птиці з рисом;
- курятина з гречкою;
- овочі з куркою і т.д.
Як бачите, вибір дуже різноманітний, тому ви можете компонувати продукти на свій розсуд. Всі варіанти прості і бюджетні, так що готуйте із задоволенням.
Якщо у вашому повсякденному меню ніколи не було такого смачного пирога, як курник, то рецепт класичний з куркою – прекрасна ідея для того, щоб почати освоювати просту технологію його створення.
Прикладіть трохи зусиль, витратьте мінімум часу – і насолоджуйтеся чудовою випічкою, яка до того ж легко засвоюється організмом і не відкладається на осикою талії зайвими сантиметрами.
Смачного!