Традиційна кухня народів світу приваблює багатьох кулінарів, адже так охота спробувати нові страви, зроблені з самих звичайних продуктів. Єврейські котлети з курки – це відмінний варіант і для обіду, і для вечері, адже це ніжне і повітряне частування готувати зовсім недовго, та й інгредієнти для нього знайдуться в будь-якому будинку. Ми розповімо головну хитрість цієї традиційної страви і поділимося з вами найкращими покроковими рецептами.
У чому секрет єврейських котлет і чим вони відрізняються
Єврейські котлетки – це пишні, дуже м’які битки з курятини, які навіть більше нагадують своїм виглядом звичайні оладки або млинці, ніж м’ясні котлети.
Насправді, таке блюдо і правда швидше можна віднести до категорії «оладки», ніж прирівняти до котлет. А багатьом здається, що єврейські биточки нагадують омлет, але тільки з м’ясом птиці.
Легкість страви – це його головний секрет.
Без пишноти вам не домогтися справжніх котлеток по-єврейськи, а тому готувати це частування доведеться за всіма правилами. Однак в цьому є і одна вагома перевага – вважається, що завдяки такій пишності обсяг готових биточків збільшується чи не вдвічі!
Це означає, що навіть невеликого шматка курячого філе вам вистачить, щоб нагодувати досита всю свою сім’ю … Звичайно ж, вміння економити і отримувати максимум з невеликої кількості продуктів – це прекрасна риса єврейської кухні!
Котлети по-єврейськи з курячого фаршу, класичний рецепт
Робити котлетки родом з єврейської кухні легко, якщо дотримуватися нескладних правил. Кухарчук пропонує для початківців кулінарів найпростіший рецепт, завдяки якому вийде приготувати цілу жменю відмінних курячих оладок.
Складові
- Куряче філе – 300-350 г;
- Яйця курячі – 4 шт .;
- Масло рослинне без запаху – для смаження;
- Сіль кухонна – за смаком;
- Перець чорний мелений – 2 пучки.
Як зробити в домашніх умовах котлети по-єврейськи
- Спершу підготуємо зручну мисочку для збивання яєць. У цьому рецепті вони грають найголовнішу роль, адже саме від збитих білків виходить такий ефект пишних і ніжних котлеток.
- Вибиваємо яєчка в дві ємності – в одну миску відокремлюємо жовтки, в іншу – білки.
- Куряче мяско необхідно пропустити через м’ясорубку. Причому, якщо ви хочете отримати консистенцію повітряних м’ясних оладок, краще перебити курятину якомога дрібніше або навіть прокрутити через м’ясорубку кілька разів.
- Змішуємо перекручений фарш з філеек з яєчними жовтками, вимішуємо масу гарненько, розминаючи руками або виделкою.
- Всипаємо прянощі – перчимо до смаку, солимо. Звичайно, можна додати в фарш з курячого філе на цьому етапі і свої улюблені спеції і прянощі, але в класичному варіанті єврейських котлет немає нічого, крім солі і чорного перчика, тому ми використовуємо лише їх.
- В окремій мисці збиваємо яєчні білки, причому тут нам знадобиться міксер – так домогтися потрібної консистенції буде простіше. Виделкою ж або віночком білки доведеться збивати незрівнянно довше.
- Круто збиті білки курячих яєць – це головний інгредієнт м’ясних оладок по-єврейськи. Саме білок, доведений до стану густої піни, дарує курячого фаршу таку легкість. Тому збивати ми будемо ретельно, поки не отримаємо потрібний стан білкової частини яєць.
- Тепер необхідно додати збитий білочок в миску до фаршу. Робимо це дуже обережно, спершу опустивши білки в загальну миску, а потім дуже акуратно і неспішно перемішуючи інгредієнт з курячим фаршем.
- Краще всього потроху змішувати фарш, починаючи від країв і рухаючись до центру, при цьому важливо залишити його повітряним, щоб яєчні білки не опало і не стали рідкими.
- Ставимо на плиту сковороду, наливаємо трохи рослинного маслечка без ароматизаторів. Розігріваємо сковорідку і приступаємо до обжарке котлеток по-єврейськи.
- Для цього набираємо повітряний м’ясний фарш їдальнею ложечкою, опускаємо його на розігріте денце сковорідки. Смажимо биток з обох сторін до отримання золотистої скоринки – як на звичайних оладки.
- Подаємо до столу м’ясні биточки гарячими і відразу ж звемо сім’ю обідати.
Єврейські котлети – страва, яку потрібно їсти гарячим, тільки з плити!
Вся справа в тому, що остиглі оладки з курячого фаршу почнуть втрачати свою пишність і привабливий зовнішній вигляд, а тому в холодильник їх краще не ховати.
Курячі котлети по-єврейськи з рубленого курячого філе з часником
Складові
- Куряча грудка – 1 шт. + –
- Яйця курячі – 4-5 шт. + –
- Часник – 3 зубки + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Рослинна олія – для смаження + –
- Сіль – за смаком + –
Як приготувати смачні єврейські котлети своїми руками
- Робити пишні єврейські битки можна не тільки з фаршу. У рубаному варіанті цієї страви зберігається набагато більше соковитості, так що це відмінний варіант для любителів м’яса. Тут ми також будемо використовувати грудку кури, яку попередньо потрібно промити під проточною водою і обсушити.
- Після цього скористаємося гострим ножем для оброблення філе: укладаємо грудки на обробну дошку і спершу розрізаємо на 3-4 смуги, після чого рубаємо їх лезом по діагоналі, щоб вийшли невеликі брусочки.
- Якщо ж у вашій родині не надто шанують великі шматочки м’яса птиці в котлетки, то просто наріжте курочку подрібніше, пройшовшись по ній кілька разів гострим ножем з великим лезом. Тут вже потрібно враховувати смаки своїх домашніх.
- Вибиваємо курячі яйця в дві миски. Жовтки відразу відправляємо до нарізання курячому філе, а ось білки залишаємо в окремій мисочці.
- Видавлюємо через прес часничок, спершу очистивши його від шкірки. Відправляємо пряність до фаршу, який гарненько перчимо і солимо на свій смак.
- Перемішуємо майбутні єврейські котлети, на цьому етапі при бажанні ви можете додати в фарш рубану свіжу зелень, улюблені спеції або приправи.
- Міксером збиваємо білки до того моменту, поки верхівки не почнуть добре стояти і не опадати назад. Це дуже важливий пункт, оскільки погано збиті яєчні білки не дозволять оладки вийти пишними і повітряними.
- Відправляємо білки в миску до фаршу, акуратно і повільно перемішуючи інгредієнти, щоб легкість страви збереглася.
- Смажимо оладки по-єврейськи на добре розігрітій сковорідці на невеликому вогні, попередньо змастивши її денце соняшниковою олією.
- Найкраще викладати котлети чистою і сухою столовою ложкою на сковороду. Смажимо битки з кожного боку до появи золотистої скоринки.
Такі єврейські котлети з курки теж найкраще з’їсти гарячими, що не відправляючи блюдо в холодильну камеру на зберігання.
А щоб домашні залишилися в повному захваті, запропонуйте до таких оладки з курки пряний гострий соус!