Рецепт курячих котлет з кетчупом і зеленню дасть вам можливість просто і швидко приготувати оригінальні соковиті котлети, більш або менш гострі по вашому смаку.
Котлети хороші і в гарячому вигляді з гарніром (рис, макарони, гречка, відварна або смажена картопля, будь-які овочі, наприклад, стручкова квасоля з грибами), і в холодному вигляді на ранковий бутерброд, якщо в цьому є необхідність.
Потрібно:
- Фарш курячий – 1-1,2 кілограми (краще, звичайно, самим пропустити через м’ясорубку курячі грудки, але можна купити і готовий)
- Булка (білий хліб) – 4-5 шматків (товщиною близько 1 см)
- Масло рослинне – 2 столові ложки (краще оливкова, але можна і соняшникова) для обсмажування цибулі та ще 3-5 столових ложок при смаженні котлет
- Цибуля ріпчаста – 1 велика цибулина
- Часник – 2-3 зубчики
- Молоко – 8 столових ложок
- Яйця курячі – 2 штуки
- Зелень свіжа – близько 80-100 грамів (за вашим вибором і смаку, ми брали в рівних частках кріп і петрушку, можна петрушку і базилік, можна кріп і кинзу – експериментуйте і вибирайте!)
- Кетчуп двох видів: гострий і негострий (вибирайте БЕЗ додавання крохмалю, штучних барвників та ароматизаторів без консервантів) – в загальній складності 6 столових ложок (співвідношення по вашому смаку, ми робили 2 ложки гострого і 4 ложки негострого – виходять майже негострі котлетки), можна спробувати замінити негострий кетчуп томатом з банки «Лечо» або звичайним томатним соусом
- Сіль поварена – 2 чайних ложки без гірки»
- Приправа «Хмелі-сунелі» – 1 столова ложка (за бажанням, якщо хочете, щоб котлети були більш гострими)
З цієї кількості продуктів у нас виходить 20 котлет (не міні-котлеток!), іноді 21, якщо вам потрібно менше – робіть півпорції або чверть.
Приготування:
Якщо ви купили готовий фарш, білий хліб через м’ясорубку пропускати не будете, зрізаємо скоринки з булки, після цього м’якуш розламуємо на маленькі шматочки і замочуємо в молоці. Якщо ви будете молоти м’ясо з курячих грудок, скоринки можна не зрізати, а просто поламати булку на шматочки, замочити в молоці, а потім пропустити через м’ясорубку разом з м’ясом.
Цибулину і 2-3 зубчики часнику очистити і дрібно нарізати (зверніть увагу: часник краще теж нарізати, а не пропустити через спеціальну часникодавку).
На розігріту сковороду налити олії і обсмажувати разом цибулю і часник до тих пір, поки цибуля не набуде золотистий колір.
Зелень вимити, дати їй обсохнути і дрібно нарізати (стебла-«палиці», якщо були, краще відрізати й викинути, вони занадто жорсткі).
Яйця збити разом з кетчупом або томатним соусом (міксером, віночком або хоча б просто виделкою).
Фарш посолити, додати розмочену і розтерту ложкою до однорідної маси булку (якщо ви не змололи її разом з курячим м’ясом), додати зелень, яйця, збиті з кетчупом, за бажанням додати «Хмелі-сунелі». Все ретельно перемішати до однорідної маси.
Сковороду (краще більшу, з товстим дном і антипригарним покриттям) сильно розігріти на максимальному рівні нагріву, після чого зменшити нагрів до маленького. Налити в сковороду трохи олії (щоб воно розтеклося по всій площі сковороди, можна злегка підняти її і покачати з боку в бік). Формуємо котлети мокрими руками (тоді фарш до рук не прилипає), краще змочувати руки холодною водою перед ліпленням кожної котлети (просто залиште текти з крану тонку цівку холодної води і кожен раз змочуйте руки). Котлетну масу зручно брати столовою ложкою (її теж краще змочувати, так що поставте поруч з мискою склянку з холодною водою і залишайте ложку там). Ми для кожної котлети брали повну «з гіркою», навіть «з горою» столову ложку котлетно-фаршевой маси. Зліплену котлету тут же викладаємо на гарячу сковороду. Смажимо котлети приблизно 7-8 хвилин (до появи золотистої скоринки).
Перевертаємо котлети (це зручно робити двома дерев’яними або пластиковими лопатками, металеві лопатки або ножі можуть пошкодити антипригарне покриття). Смажимо 7-8 хвилин з іншого боку – теж до золотистої скоринки. Ознака готовності будь котлети: при натисканні на неї на поверхні виступає прозорий сік.
Знімаємо котлети зі сковороди і, якщо котлетна маса ще не закінчилася (що найімовірніше), смажимо наступну порцію тим же способом. От і все. Золотисті соковиті котлети готові, а ви «втілили в життя» рецепт курячих котлет. Можна подавати котлети на стіл.
Призові поради для тих, хто дочитав до кінця. Порада 1: якщо ви панічно боїтеся, що ваші котлети не просмажаться і всередині сируваті (хоча це малоймовірно), складіть зняті зі сковороди котлети в скляну термостійку посудину з кришкою або в контейнер, придатний для мікрохвильової печі, налийте на дно каструльки окропу приблизно на 1 см, накрийте кришкою і поставте в мікрохвильовку ще хвилин на 5-7. Якщо мікрохвильовій печі у вас немає, можна просто поставити відповідну (вже не скляну) каструльку на газ, в духовку або використовувати аерогриль. Вода, налита на дно каструльки перетвориться в пар і ваші котлети «дійдуть» до повної готовності. Порада 2: ви Можете зробити ці котлети з кукурудзою: додайте до фаршу, крім усього іншого, консервовану кукурудзу з розрахунку 200 грамів кукурудзи на 0,5 кілограми фаршу – і ви отримаєте котлети з новим смаком, так що можна вважати, що в цій статті ви вивчили відразу два рецепту.
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: