Якому кулінарові не хочеться почути на свою адресу як можна більше компліментів від гостей, які прийшли дегустувати святковий стіл?
Холодець з курки з желатином – рецепт, який завжди виручить і прийде на допомогу, якщо в холодильнику не так багато продуктів або коли необхідно сфабрикувати щось без зайвих сил і витрат. Ми пропонуємо самий улюблений варіант заливний закуски – з м’ясом птиці, який завжди виходить на славу.
Як розводити желатин для холодцю з курки
Звичайно, завжди можна приготувати таке пригощання і без желатину, ось тільки зробити його в домашніх умовах буде проблематично. Згадайте, як багато праці забирає приготування холодцю, адже щоб він застиг, потрібно як слід виварити бульйон, та й кісток в ньому має бути чимало.
Якщо додати в каструлю трохи желатину, то смак і вигляд страви анітрохи не постраждають, та й сам желатин – продукт з категорії корисних.
Його отримують з тварин волокон – хрящової тканини в першу чергу. А в ній дуже багато еластину – природного компонента, що відповідає за красу шкіри і волосся.
Ось чому додавати желатин в холодець з куркою можна і навіть потрібно, якщо ви стежите за своєю фігурою. Справа в тому, що калорійність закуски помітно знижується, якщо варити бульйон на курячої грудях, а для згущення використовувати низькокалорійний желатин.
Як правильно розбавити желатин для холодцю
- Традиційно гранули розбавляють в уже приготованому бульйоні. Тому спершу зваріть курку в воді.
- Важливо, щоб бульйон був холодним, – в гарячому желатин краще не замочувати. Ось чому за технологією ми охолоджуємо стакан м’ясного бульйону, і тільки потім засипаємо в нього желатиновий порошок.
- Чекаємо, коли волокна розбухнуть, – зазвичай на це потрібно близько години. Важливо, щоб гранули помітно збільшилися в обсязі.
- Вже після цього рідину з желатином можна підігріти, щоб розмішати його як слід і розчинити. Але не перепрацював – кип’ятити желатин не можна.
- Бульйон з розчинився в ньому желатином вводять назад в спільний посуд до інших рідинах, після чого ретельно перемішують.
Куряче заливне з желатином, простий рецепт
Складові
- Куряче м’ясо – 500 г + –
- Морква – 1 коренеплід + –
- Лавровий лист – 2-3 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Желатин – 20 г + –
- Вода очищена – 2 л + –
- Кріп (зелень) – 1 пучок + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
Як приготувати своїми руками смачне холодець з курки з желатином
Варимо курку і бульйон для святкового холодцю
- Курку проварюємо в каструлі, попередньо промивши її під холодною водою. Так як в рецепті заливного ми використовуємо желатин, то варити бульйон можна і на «голому» м’ясі без кісток.
- Готувати бульйон просто: вливаємо в каструльку близько двох літрів чистої води, кладемо курочку і чекаємо закипання рідини.
- Після цього солимо і перчимо бульончик, додаємо в нього лаврушку і зменшуємо вогонь, періодично знімаючи пінку на поверхні каструлі.
- Через хвилин десять опускаємо в каструлю очищені від лушпиння цибулинки і промиту цілу морковіни, яку попередньо потрібно почистити.
- Варимо бульйон близько години, не забуваючи зливати пінки, щоб заливне вийшло красивим і практично прозорим.
- Готовий бульйон знімаємо з вогню і даємо йому повністю охолонути. Цибулину і лаврушку викидаємо, морквину отставляем на час в сторону.
Саму рідину в каструлі доведеться попередньо процідити, щоб прибрати залишки спецій і прянощів і зробити бульйон чистим.
- Коли він охолоне, злити в склянку або чашку окрему порцію і охолодити в холодильнику.
Додаємо в готовий курячий бульйон желатин
- Висипаємо в склянку желатин, розмішуємо і даємо йому гарненько розбухнути – не менше 30-40 хвилинок.
- Потім слідуємо інструкції, описаної вище: підігріваємо бульйон, розчиняємо все гранули і заливаємо назад в каструлю.
Відправляємо бульйон на курячому м’ясо в холодильник для застигання
- На дно посуду з високими бортиками вливаємо частина бульйону і прибираємо її в холодильник, щоб перший шар нашого заливного встиг загуснути.
Кришимо в застиглу бульонную масу м’ясо птиці і морква
- Потім нарізаємо зверху морквину. Важливо, щоб шматочки були прозорими, – вони виявляться вгорі, коли ми перевернемо наше готове заливне з желатином, так що їх буде добре помітно.
- Сюди ж порубати промиту зелень. Заллємо зверху невеликою кількістю бульйону і знову сховаємо в холодильник для загустіння і застигання рідини.
- Тим часом кришимо зварене і тепле куряче м’ясо. Ножем ділимо його на невеликі шматочки, а можна просто розібрати руками на волокна – як вам більше до душі.
Формуємо два останніх шару холодної закуски
- Викладемо половину м’яса в холодець, заллємо зверху бульйоном і дамо цій верстві повністю застигнути в холодильній камері.
- Після цього укладемо в миску залишки курки, заливши бульйоном з желатином.
Відправляємо заливне в холод для остаточного застигання
- Відправляємо блюдо в холодильник і чекаємо його повного застигання. Найкраще прибрати тарілку з заливним в холод на ніч.
Перед подачею опускаємо посуд з частуванням в гарячу воду на пару секунд, після чого закуска з легкістю відклеїться від стінок миски.
Перевертаємо холодець і викладаємо його нижньою частиною догори. Поверхня застиглої маси можна прикрасити гілочкою свіжої зелені.
Як бачите, заливне з курки з желатином – рецепт нескладний, при цьому зберігає в собі класичний вид блюда і його апетитний смак.
Приємного свята!