Експрес-холодець

Експрес-холодець

Хочеться холодцю, але немає часу, щоб довго його варити, а потім видаляти кісточки з м’яса? Ви не хочете йти в магазин за особливими частинами туші, щоб зварити всього один лоток? У всіх таких випадках виручить цей ледачий рецепт.

Виходить близько кілограма холодцю, просто і дуже бюджетно. Мене абсолютно не бентежить додавання желатину, так як по суті це м’ясний продукт в зручному вигляді. Можна зварити, звичайно, курячий холодець і без жалатіна, але для цього потрібно брати більше м’яса, особливо крильця або, взагалі, курячі лапки.

Так що, мені такий лайт варіант дуже сподобався, всього лише потрібно відокремити одне стегенця від вечері. Якщо хочете ще більше м’ясної, покладіть пару стегенець, все інше залиште без змін.

необхідно:

  • Курка – 250-300 г
  • Желатин – 15-20 г (бл. 1,5 ст.л., але зверніть увагу на рекомендації виробника – желатин різний!)
  • Лук – 1/2 невеликої цибулини
  • Морква – 1 шт. маленька
  • Спеції – перець-горошок, лавровий лист
  • Часник – 4-5 зубків
  • сіль

приготування:

Одне велике куряче стегенця або невеликий стегенце кладемо в каструлю і заливаємо холодною водою в кількості 1 літр.

Доводимо до кипіння.

Експрес-холодець

Поки закипає м’ясо, підготуємо овочі і спеції.

Часник (2-3 зубки) разрежем навпіл, щоб він краще віддав аромат. Цибулю і моркву теж наріжемо великими шматочками.

Експрес-холодець

Коли м’ясо закипить, потрібно зняти пінку і покласти овочі і спеції. Не поспішайте солити, так як при варінні вода википає, можна пересолити.

Ми залишаємо варитися на мінімальному вогні при ледь помітному кипінні приблизно на 1,5 години. Вода не повинна сильно википати, візьміть каструльку з щільною кришкою.

Готова курка повинна добре розділятися на волокна.

Можна варити в мультиварці на режимі «Гасіння».

Експрес-холодець

Поки вариться м’ясо, в півсклянки холодної води всипаємо желатин і залишаємо його розбухати.

Тепер у вас є 1,5 години вільного часу.

Експрес-холодець

Виймаємо готове м’ясо, охолоджуємо злегка, щоб не обпектися. Поки м’ясо вистигає, можна зайнятися бульйоном.

Процідити бульйон, перелити назад в каструльку 2,5 склянки бульйону і замочений желатин.

Тобто, загальна кількість рідини – 2,5 склянки бульйону + півсклянки води для замочування желатину = 3 склянки.

Поставити на тихий вогонь і нагрівати до розчинення желатину.

Кип’ятити не потрібно, вимикаємо плиту, як тільки желатин розійшовся в бульйоні.

Спробуйте на сіль, гарячий холодець повинен бути злегка пересолений, тоді в холодному вигляді буде саме те.

Експрес-холодець

Коли м’ясо охололо, прибираємо кісточки.

Що в стегні, що в стегенця їх мало і багато часу не займає. Я руками розбираю на волокна.

Кладемо м’ясо в форму.

Експрес-холодець

Тепер переливаємо бульйон в форму з м’ясом.

Додаємо в холодець 2 зубчики часнику, пропущеного через прес.

Остужаем на столі, а потім прибираємо в холодильник до повного застигання.

Експрес-холодець

Коли холодець злегка загус, я акуратно перемішую його, щоб м’ясо розподілилося рівномірно.

Це не обов’язково, але мені так більше подобається.

Експрес-холодець

Це вже застиглий холодець, жиру на поверхні майже немає.

І хто скаже, що там всього одне куряче стегенця? 🙂

Експрес-холодець

А це вид знизу.

По-моєму, його і гостям подати не соромно.

Експрес-холодець

Відрізаємо шматочок, кладемо хрін, гірчицю і насолоджуємося.

І нехай говорять, що це «несправжній» холодець.

Смак у нього саме холодцовий!

Смачного!

Експрес-холодець