Холодець з курки

Холодець з курки
Ось же парадокс, здавалося б, вже холодець – як там не є слов’янська закуска, але і її авторство належить французьким кулінарам. Однак все ж варто відзначити, що холодець з курки вперше з’явилося у нас, а спритні паризькі кухарі лише додали неапетитною масі вишуканий вигляд. Завдяки цьому сьогодні ми маємо можливість насолоджуватися цим найсмачніше ласощами на будь-якому банкеті, а й незайвим буде навчитися його готувати.

Найчастіше такі поняття як холодець і заливне помилково об’єднують в одне ціле, що в корені невірно. А різниця тут очевидна, адже холодець, як правило, виготовляється з пісного м’яса, а саме птиці, риби або мови.

Причому назва цієї страви красномовно оповідає про оформлення цього шедевра, тобто м’ясна нарізка просто-напросто заливається міцним або змішаним з желатином бульйоном, після чого відправляється для застигання в холод.

Правила приготування заливного

Загальна суть цієї кухні в принципі гранично ясна, але як в будь-якому кулінарному справі і у заливного є свої тонкощі в приготуванні.

Курка або півень?

Куряче заливне найкраще готувати з півня, оскільки саме в цьому красені зі шпорами желирующих речовин міститься більше, ніж в його дамах.

Як зробити заливне з курки

Разом з тим, щоб безжелатіновий рецепт вдався на ура, бульонную основу для студенистой закуски необхідно робити з кісткових і хрящових елементів тушки таких, як ніжки, крильця, шийки і голови.

Безсумнівно, м’ясо також має бути присутнім у всій цій півнячої епопеї, проте слід віддати перевагу менш жирного філе, і ідеальним варіантом для наших цілей стане куряча грудка.

Час приготування

Перед тим, як приготувати заливне з курки, незайвим буде дізнатися, скільки часу воно має варитися. Тут все залежить від того, в чому вариться бульйон.

Наприклад, для готування в каструлі на найменшому вогні потрібно 5 годин, в мультиварці при режимі «суп» або «гасіння» – 3 години. Але швидше за все з поставленим завданням справляється скороварка, цього гаджету під силу зробити відмінне заливне всього за 1 годину.

Однак для тих, хто є шанувальником курячого заливного з желатином, час варіння в каструлі може бути скорочено до 2-х годин, адже в даному випадку ми не боремося за фортеця бульйону для його самостійного застигання.

Додавання желатину

Підготовка желатину для необізнаних кулінарок часом перетворюється в одне мука.

Найкраще замочувати «клейовий» порошок або гранули в охолодженій кип’яченій воді на півгодини. Після цього розбавлений невеликою кількістю бульйону желатиновий складу необхідно підігріти на плиті до повного розчинення жовтих грудочок. Далі желирующий склад можна змішати із загальним обсягом бульйону і все це довести до кипіння.

Додаємо желатин для рецепта курячого заливного

Не менш важливим є питання щодо пропорція желатину і м’ясного навару: 20 г желатину на 0,5 л бульйону – це ідеальна пропорція для заливного.

Сіль

Особлива увага у всій цій кулінарній затії заслуговує посол навару. Додавати сіль в бульйон слід лише в самому кінці готування, і в ідеалі гарячий відвар повинен бути злегка пересоленим, тоді після охолодження блюдо буде мати ідеальний смак.

Читайте ще схожі записи:


Секрети смачного холодцю
Рецепт холодцю з курки Тепер же, озброївшись цими мудрими порадами, ми можемо приступати до готування.

Холодець з курки з овочами

Як же барвисто і багато виглядає така студенистая закуска на святковому столі. Однак варити це неймовірно смачні ласощі простіше простого. Цей покроковий рецепт і зовсім можна віднести до кулінарного екскурсу для початківців господарок, оскільки впоратися з ним зможе будь-який поварчук.

Як приготувати заливне з курки з овочами

Складові

  • Куряча грудка – 400 г + –
  • Курячі крила – 6 шт. + –
  • Вода – 700 мл + –
  • Сіль – столова ложка або по смаку + –
  • Чорний порошковий перець – 1/2 ч.л. + –
  • Лаврушка – 2 листочка + –
  • Лук ріпка – 1 головка + –
  • Часникові зубки – 3 шт. + –
  • Кукурудза консервована – 1/2 склянки + –
  • Морква – 1/2 штуки + –
  • Болгарський перець червоний – 1/2 штуки + –
  • Петрушка – 1/2 пучка + –
  • Кріп – 1/2 пучка + –
  • Желатин – 20 г + –

Приготування

  1. Курячі крильця і ​​грудку необхідно добре промити, після чого викладаємо їх в каструлю, заливаємо водою (0,7 л) і ставимо на плиту.
  2. Як тільки вода почне закипати, вогонь зменшуємо до мінімально і закидаємо в ємність Целікова ріпчасту цибулину в лушпинні. Вона додасть бульйону характерний аромат і золотисту. Так курятина повинна нудитися години 2. У процесі варіння не забуває регулярно знімати піну, інакше холодець буде каламутним.
  3. Посолити навар за смаком, а також намастити лавром і перцем краще за 30 хвилин до закінчення його готування.
  4. В цей же час також необхідно замочити желатин на 30 хвилин. Для цього жовті гранули засипаємо в невелику ємність і заливаємо охолодженою кип’яченою водою (2/3 ст.).
  5. По закінченню відведеного часу кістковий клей розбухне і тоді до нього слід долити 1,5 ст. бульйону і поставити каструльку на малий вогонь. При регулярному помішуванні розчин слід довести до кипіння і повного розчинення жовтих грудок, після чого зняти з плити.
  6. Коли бульйон буде готовий, витягаємо з нього м’ясо, лавр і цибулю. У саму ж рідина видавлюємо часникові зубки, а через хвилин 10-15 пропускаємо ароматний навар через ситечко, змішуємо з желатиновим розчином і нагріваємо до закипання, а потім залишаємо остигати до 50-40оС.
  7. Тим часом підготуємо овочі. Морквину слід попередньо відварити, після чого знімаємо з неї шкірку і нарізаємо коренеплід кружками. Болгарський перець шаткуємо тонкою соломкою, зелень дрібно рубаємо, а кукурудзу витягаємо з банки.
  8. Курячі грудки для заливного належить нарізати великими, але тонкими скибочками. Після чого викладаємо їх на дно форми, зверху красиво розкладаємо овочі та зелень, а потім акуратно заповнюємо ємність бульйоном.
  9. У холодильнику заливне з курятини буде застигати близько 5 годин.

Як готувати холодець з курки

Безсумнівно, заливне з курки є справжнісіньким дієтичним частуванням, адже його калорійність на 100 г складає всього лише 65 ккал. Тому їм можна спокійно ласувати навіть сидячи на дієті, не боячись за фігуру.