Холодні закуски – це улюблені багатьма страви, без яких неможливо уявити жодне святкове застілля або важливий домашній обід. Особливо незамінним є холодець зі свинини – смачне частування, готувати яке можна з будь-якого приводу, і головне, що воно ніколи не надоест.Во багатьох сім’ях приготування холодцю – це добра традиція, тому-то «холодну» до сих пір займає почесне місце в кулінарних книгах знатних господинь.
Навряд чи коли-небудь приготування «холодного» вийде з моди. Може змінюватися кількість його інгредієнтів, сама схема приготування або набір додаткових продуктів, які прикрашають блюдо, а заодно, надають йому завершеності смаку. Але сам факт кулінарного чаклунства над святковим частуванням вже багато років залишається незмінним.
Кожна господиня сама вирішує, як приготувати той ніжний і смачний холодець, який так обожнює вся сім’я. Нерідко перевагу господині віддають свинячому холодцю, адже саме він завжди виходить особливо делікатним на смак. Тому і ми щедро, а головне – заслужено, приділимо увагу простим рецептом приготування «холодного» зі свинини з желатином.
Рецепт холодцю зі свинини з желатином
Складові
- Свинина – 0,5 кг + –
- Ноги свинячі – 4 шт. + –
- Лавровий лист – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Часник – 3-4 зубчики + –
- Чорний перець мелений – на кінчику ножа + –
- Чорний перець горошком – 5-6 штук + –
- Морква – 1 шт. середнього розміру + –
- Сіль – чайна ложка + –
- Желатин – 20 гр + –
Приготування
Перед тим, як варити свинину, м’ясо необхідно обов’язково вимочити, щоб розм’якла шкірка і пішли залишки застиглої крові. Вимочувати потрібно не менше 3-х годин. Можна залишити м’ясо у воді і на всю ніч. Після такої процедури «розмокання» буде простіше шкребти свинячі ноги і очищати їх закопчені місця.
Промиваємо під проточною водою свинячі ноги, потім кладемо їх в каструлю. Заливаємо ніжки чистою водою, але так, щоб вони були тільки трохи прикриті.
Дуже важливий момент – це процес варіння ніжок. Як варити їх правильно – знають не всі. Однак від цього процесу буде залежати прозорість і смак холодного страви. Тому приділяємо варінні особливу увагу. Отже, каструлю зі свинячими ніжками ставимо на вогонь і чекаємо, поки вона закипить, нікуди не відходимо.
Як тільки на поверхні киплячої води з’явиться піна – її ми відразу ж знімаємо шумівкою. Після цього зменшуємо на плиті вогонь, і так варимо свинячі ноги 4 години. Під час варіння, з’являється жир, необхідно періодично знімати.
Як приготувати желатин для холодцю? Для цього ми з каструлі набираємо склянку бульйону, трохи охолоджуємо його, а потім заливаємо їм желатин.
Поки желатин буде розчинятися в бульйоні, ми продовжуємо процес варіння холодцю. У каструлю з киплячим бульйоном додаємо шматок свинини, який повинен проваритися в ньому не менше години.
Потім приступаємо до нарізки овочів. Морква ріжемо кубиками, цибулю подрібнюємо також. Додаємо овочеву нарізку в бульйон, кладемо для смаку перець горошком і лавровий лист. Не забуваємо блюдо за смаком підсолити.
Разом з овочами варимо м’ясо ще годину. Тільки воду протягом усього процесу варіння в каструлю не додаємо, незважаючи на те, що варитися домашній холодець буде мінімум 6 годин.
Коли холодець звариться, ми дістанемо з нього свинячі частини і почнемо відокремлювати від кісток м’ясо. Потім наріжемо м’ясо на невеликі шматочки.
М’ясну нарізку перекладаємо в бульйон, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Після цього додаємо в бульйон перець мелений, подрібнений часник і розчинений желатин.
Готовий, ще гарячий, бульйон розливаємо за спеціальними формами для застигання холодцю або за звичайними тарілках. Остужаем блюдо до кімнатної температури, а потім прибираємо його в холодильник для подальшого застигання.
Фантазії кулінарів: з чим подати холодець
Щоб отримати максимальне задоволення від приготованого домашнього холодцю, не достатньо лише знати, як готувати його. Дуже важливо красиво і правильно холодець подати. Адже поєднуватися він може далеко не з кожним блюдом. Кращі кулінарні дуети виходять у «холодного» з картоплею і з вареними (або свіжими) овочами.
Дуже добре поєднується холодець зі свинини з зеленим салатом (що включає в свій інгредіентний склад паприку, солоні огірочки, помідори, редиску і т. Д.), Заправленим яблучним оцтом, а краще нежирною сметаною.
Свинячий холодець на смак виходить трохи солодкуватим. Тому тим, хто любить «гострі відчуття» і вважає за краще пікантні страви можна запропонувати до «холодного» подати гострий соус, наприклад, гірчицю в поєднанні з брусничним пюре або зі звичайним майонезом.
Читайте ще схожі записи:
Як приготувати холодець в мультиварці
Готуємо холодець з курочки
Прикраса «холодного» страви
Як робити з простого холодцю дивно апетитне частування? Для цього достатньо просто красиво його прикрасити. Парочка недорогих легкодоступних інгредієнтів допоможе «прикрасити» до святкового застілля звичне блюдо.
Можна посипати «холодну» подрібненою зеленню, або просто прикрасити його цілої гілочкою ароматної петрушки (її можуть замінити кріп або селера). Фігурно нарізані шматочки моркви також допоможуть зробити холодець більш привабливим в очах, присутніх за столом, гостей.
Подавати вже прикрашене блюдо можна на загальній тарілці, а можна поділити «холодну» на порційні шматочки (квадратики, трикутники і т. Д.). Вийде досить незвично і цікаво. Напевно, гості оцінять вашу кулінарну фантазію.
Поради кухарчука
- Щоб холодець зі свинини добре застигав, необхідно правильно вибрати для його приготування свинячі частини. Адже швидке застигання залежить не тільки від того, як готувати холодець, але і які частини в приготуванні використовувати.
Обов’язково в студне зі свинини повинні бути свинячі ніжки, причому бажано, щоб це була їх сама нижня частина (аж до копитця). Досить буде 2-3 ніжки. Але самого м’яса повинно бути не більше 1,5 кг. Інакше – холодець може не застигнути. - Крім свинини в «холодну», за бажанням, можна додати інші види м’яса. Наприклад, яловичину, індичку або курку. Таке незвичайне поєднання зробить смак холодцю більш вишуканим, ніжним, а головне – особливим.
Ось і всі секрети того, як робити смачний холодець зі свинини. Записуйте рецепт і особливості приготування в свою домашню кулінарну книгу. І нехай незамінний холодну частування радує вас і всю вашу родину приголомшливим смаком і запаморочливим ароматом.
Їжте на здоров "я!