Італійська кухня користується світовою популярністю, а багато страв і їх способи приготування просто не мають конкурентів! Одне з найбільш шанованих страв – піца, а як швидко приготувати тісто і зробити піцу в мікрохвильовці, ми і розглянемо докладно в нашій статті. Це дивовижно красиве і ситне блюдо ніколи не набридає, рецептів – безліч, та й зіпсувати його досить важко!
Існує сотні рецептів піци. У кожного кулінара – свій! І відмінності стосуються і коржа і його начинки. Незмінно витримується тільки загальний принцип і три обов’язкових складових: сам корж, томатний соус і сир. Все, чим доповнюються ці компоненти, залежить від фантазії кухаря або наявності продуктів. А мікрохвильовка дозволяє нам зробити піцу швидко як на листковому тісті з магазину, так і на тесті, яке ми готуємо самі.
Піца на домашньому листковому тісті
Складові
Для коржа:
- Борошно пшеничне, в / сорту – 2 склянки + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Дріжджі хлібопекарські – 20 г + –
- Цукор – 30 г + –
- Вода – 60 г + –
- Молоко – 60 г + –
- Масло вершкове – 150 г + –
- Сіль – половина ч л. + –
Для начинки:
- Томатний соус або паста – 4 ст.л. + –
- Гриби – 200 г + –
- Ковбаса невеликого діаметра – 300 г + –
- Твердий сир – 150 г + –
Приготування
- Робимо заміс для основи піци – корж. У теплій воді розчиняємо пресовані дріжджі, всипаємо цукор, розмішуємо і залишаємо для активації дріжджів.
- У простору ємність просіюємо борошно, вбиваємо в неї ціле яйце і 1 білок, молоко і опару. Робимо заміс. Вимішуємо до гладкості.
- Вершкове маслечко розбиваємо виделкою і з’єднуємо з жовтком.
- Стіл обсипаємо трохи борошном, викладаємо на борошно заміс, тонко розгладжуємо його качалкою і змащуємо частиною олійно-яєчної маси. Складаємо пласт конвертом, накриваємо серветкою, даємо «відпочити» кілька хвилин. Далі знову розгладжуємо тонко, змащуємо знову масляною сумішшю, складаємо і даємо замісу набрати силу. Повторюємо ще двічі.
- Підготовлене листкове тісто викладаємо у форму для мікрохвильовки (скляну з високими краями). Якщо немає такої форми, то її можна сформувати з харчової фольги і розмістити на плоскому блюді без візерунків.
- Формуємо з тіста млинець товщиною в 1 см і розподіляємо по дну форми для випікання. Краями млинця вистилає стінки форми.
- Ковбасу ріжемо тонкими кружальцями. Якщо вам подобається соломка, то наріжте таким чином. Гриби попередньо обсмажуємо до готовності, підсолити за смаком і приправивши перцем і улюбленими прянощами. Сир подрібнюємо на тертці – на дрібній або крупній стороні.
- Тепер починаємо робити піцу – в кращих традиціях! Для томатної основи начинки правильніше взяти пасту. Паста має більш насичений смак і колір. В Італії традиційно використовують саме пасту або дуже густі, щільні соуси з уварених томатів.
- Змащуємо пласт листкового тіста томатної масою (особливо постарайтеся промазати краю), розкладаємо рівномірно шматочки ковбаски, зверху посипаємо підсмаженими грибами і щільно засипаємо шаром сирної крихти.
- Ставимо піцу в мікрохвильовку і випікаємо на середньої потужності (550-600 Вт) хвилин 25.
- Подаємо до столу гарячою, розрізавши на порційні трикутнички.
Рада кухарчуком
Гриби смажені з успіхом можна замінити грибами маринованими. Теж дуже смачно! Дивовижно ніжна начинка виходить, якщо ковбасу замінити відварною куркою, причому візьміть НЕ філе, а стегенця.
Швидка піца в мікрохвильовці
Як зробити піцу швидко, якщо немає в холодильнику вже готового тіста? Ми розповімо, як приготувати апетитні тісто буквально за лічені хвилини.
Отже, для замісу нам знадобиться:
- 1,5 склянки пшеничного борошна,
- 100 г маргарину,
- півсклянки крижаної води,
- 1 ч.л. цукру,
- половина ч.л. солі.
Маргарин розламуємо на кілька шматочків, обсипаємо з борошном (всім обсягом) і рубаємо гострим ножем безпосередньо в борошні. Формуємо гірку, робимо воронку в центрі і вливаємо в неї півсклянки крижаної підсоленої води з цукром. Вимішуємо тісто для нашої піци дуже швидко, намагаючись зберегти шматочки маргарину, чи не розтоплюючи їх теплом своїх рук.
Гладеньке тісто загортаємо в плівку з харчового поліетилену і кладемо в морозильну камеру для визрівання на час, поки готуємо начинку для коржа.
Для начинки ми пропонуємо такі продукти:
- 3 ст.л. томатного соусу,
- 200 г шинки або ковбаси,
- одна цибулина,
- півбанки маслин,
- 2 помідори,
- 150 г сиру.
- Для маринування цибулі потрібен сік лимона (або оцет) – 1 ст.л. і 1 ч.л. цукру.
Лук шаткуємо тонкими кільцями і маринуємо їх сумішшю лимонного соку з цукром. Шинку нарізаємо тонкими пластинками або кубиками. Помідори миємо й опускаємо на хвилину в окріп, щоб потім легко зняти з них шкірку. Нарізаємо томати кільцями. Маслини можна нашаткувати кільцями, а можна викласти і половинки.
Розкачуємо тісто в круглий млинець товщиною близько 1 см. Якщо у вас мікрохвильовка невеликого обсягу, то приготованого тесту і начинки досить для 2-х піц.
- Розкачане тісто викладаємо у форму, формуємо бортики і змащуємо томатним соусом.
- За Коржу з соусом розподіляємо нарізку шинки, зверху кладемо шарами кільця маслин, цибулі та томатів.
- Рясно посипаємо корж з начинкою сиром і поміщаємо в свч-піч.
- Готуємо 10 хвилин в режимі свч при потужності 600 Вт і 5 хвилин в режимі гриль. Якщо гриля немає, то 5 хвилин – на максимальній потужності.
Ідея для креативників
Тісто можна взагалі не готувати, а зробити швидку піцу на французькому батоні. Розрізаємо батон навпіл поперек, а потім кожну частину уздовж на 2 «човники». Трохи вибираємо хлібної м’якоті і наповнюємо начинкою.
Начинку в цьому випадку краще приготувати так: соус з’єднати з подрібненими інгредієнтами начинки – ковбасою, маринованими грибами, оливками або тим, що у вас припасено для піци. Зверху посипати плотненько сиром.
Готуємо піцу в мікрохвильовці при повній потужності 2 хвилини. Готово!
З упевненістю можна сказати, що приготувати піцу в багеті в мікрохвильовці дуже просто! Це реальна паличка-виручалочка, коли телефонують друзі і погрожують зайти на чай. Для них ваше частування буде справжнім сюрпризом! Приємного чаювання і душевних бесід!