Оригінальні і при цьому вдалі смакові поєднання завжди запам’ятовуються і не залишають гостей байдужими! Саме таким є салат «Берізка» з чорносливом і куркою, покроковий рецепт якого ми представляємо в цій статті разом з фото і докладними коментарями. Починала господиня з легкістю виконає приготування з такою інструкцією, а досвідчена дізнається деякі тонкощі оформлення страви і сполучуваності продуктів.
Точного і остаточного рецепту цієї красивої закуски з дуже ефектною подачею не існує. Кожна господиня з радістю привносить щось своє, додумивая про склад і оформлення щось своє.
Тому ми вибрали для вас кілька перевірених сполучень інгредієнтів, щоб салат вийшов не тільки смачним, але і нескладним в приготуванні.
Отже, спробуємо зробити для початку закусочноестраву найбільш поширеним способом.
Незвичайний салат «Берізка» з чорносливом і куркою
Складові
- Куряче філе (грудки) – 200 г + –
- Гриби (печериці, гливи, опеньки) – 200 г + –
- Чорнослив без кісточок – 150 г + –
- Лук червоний – 1 шт. + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Огірки – 2 шт. + –
- Твердий сир – 100 г + –
- Майонез (бажано в пакеті) – за смаком, але не менше 200 мл + –
- Оцет столовий – 2 ст. л. + –
- Сіль дрібна, чорний перець, мускатний горіх – за смаком + –
- Сіль велика – 1 ч. Л. + –
- Масло вершкове – 1 ст. л. + –
- Петрушка і кріп (зелень) – для прикраси + –
Як приготувати вишуканий красивий салат «Берізка» з чорносливом своїми руками
Часу на такий шедевр потрібно чимало, так як найкраще самостійно підготувати і курочку, і гриби, а не купувати їх в магазині в готовому вигляді.
Натираємо філе курки спеціями і запікаємо його в духовій шафі
- Куряче філе натираємо крупною сіллю, посипаємо чорним або запашним перцем, змащуємо вершковим маслом, загортаємо в фольгу і ставимо в розігріту до 200 ° С духовку випікатися. Тримаємо до готовності – близько 40-60 хвилин, потім прямо в фользі охолоджуємо.
Так як курочка потрібна нам холодна і запечена, зробити її можна напередодні з вечора, а вдень або вранці приступити до приготування салату.
Маринуємо цибулю для пікантного листкового салату
- Цибулю чистимо, шаткуємо кубиками і складаємо в чашку або тарілку. Обшпарюємо окропом, зливаємо, потім додаємо оцет і доливаємо гарячу воду так, щоб вона покрила порізаний коренеплід. Ми залишаємо мінімум на 15 хвилин.
- Через зазначений час цибулю зливаємо через сито і до формування закуски залишаємо стікати.
Обсмажуємо свіжі гриби з прянощами на сковороді
- Гриби миємо, дрібно ріжемо і обсмажуємо на рослинному маслі з перцем, сіллю і мускатним горіхом. Маслечка багато не ллємо, так як салат потім все одно будемо заправляти майонезом.
Дрібно нарізаємо варені яйця, твердий сир, печену курку і огірки
- Яйця відварюємо, охолоджуємо, подрібнюємо виделкою.
- Сир тремо на дрібній тертці – повинна вийти акуратна посипання.
- Огірки шаткуємо брусочками вздовж. При бажанні їх можна залишити з шкіркою, а можна і почистити.
- Остигнула курку дрібно рубаємо.
Жорсткий чорнослив розм’якшує за допомогою відстоювання в окропі
- Залежно від того, наскільки жорсткий чорнослив, заливаємо його на годину окропом, а потім зливаємо або відразу ж моєму і просушуємо на паперовому рушнику.
- Ріжемо невеликими шматочками.
Готуємо пакетик з майонезом перед заправкою салатних шарів
- Коли всі інгредієнти будуть готові, зрізаємо з пакетика майонезу кут. Через нього ми будемо розподіляти соус, а потім і прикрашати закуску – так буде набагато зручніше.
Оскільки в даному рецепті ми віддаємо перевагу продуктам власного (домашнього) виготовлення, то і майонез пропонуємо зробити за класичним рецептом власноруч. Детальніше про технологію ви можете дізнатися з нашого покрокового майстер-класу.
Починаємо збирати салат в неглибокому блюді
- Першим шаром викладаємо курку, поверх робимо майонезну сітку. Потім рівно розподіляємо чорнослив, але так, щоб залишилося кілька шматочків для прикраси, приблизно 1-2 ч. Л. Також змащуємо майонезом.
- Розподіляємо гриби, але так як вони обсмажувалися в маслі, то обходимося без соусу.
- Потім піде шар цибулі і майонезу, огірків, також змазаних, і рубаних яєць. Їх можна заправити окремо і викласти однією масою.
- Зверху посипаємо салат сиром і приступаємо до прикраси.
Оригінально прикрашаємо салат «Берізка», викладений шарами
- Малюємо довільно стовбури берізки і гілочки.
- Крону робимо з петрушки, укладаючи листочки у напрямку вниз, як у справжнього дерева, а підстава стовбура ховаємо в траві із зелені кропу. Щоб виглядало максимально натурально, товсті стебла видаляємо, залишаючи тільки пір’ячко.
- Поверх білих стовбурів в шаховому порядку горизонтально укладаємо порізаний чорнослив – як красиво!
Салат обов’язково охолоджуємо під поліетиленовим ковпаком протягом години, а потім подаємо на стіл – захват гостей буде забезпечений!
Святковий салат «Берізка» з чорносливом, куркою і волоським горіхом
Не менш оригінально виглядає і закуска без зелені, що подається у вигляді березового полінця. Спробуємо приготувати?
Складові
- Філе курячої грудки – 300 г;
- Яйця – 3 шт .;
- Чорнослив – 200 г;
- Огірки – 3 шт .;
- Цибуля зелена – 50 г;
- Волоські горіхи – 100 г;
- Сир – 150 г;
- Маслини без кісточок – 4-5 шт .;
- Лавровий лист, чорний перець, сіль – за смаком;
- Майонез – 200 мл.
Готуємо своїми руками салат «Берізка» з чорносливом і куркою
Підготовка та нарізка основних компонентів святкового салату «Береза»
- У невеликому кухлик відварюємо до готовності цілком філе. Для цього заливаємо його водою так, щоб повністю покрити – від цього смак вийде інтенсивніше.
- А коли рідина закипить, додаємо спеції і лавровий лист. Тримаємо на вогні приблизно 40 хвилин і охолоджуємо в бульйоні, щоб м’ясо не втратило соковитість. Потім ріжемо тонкою соломкою.
- Яйця варимо круто, чистимо і подрібнюємо виделкою.
- Огірки пробуємо на гіркоту: якщо шкірочка НЕ гірчить – залишаємо її, а плоди шаткуємо так само, як і курочку.
- Сир тремо на дрібній тертці.
- Зелену цибулю промиваємо і висушуємо, нарізаємо ножицями в блюдце. Має вийти близько 3-4 ст. л.
- Чорнослив промиваємо, дрібненько ріжемо.
- Горіхи подрібнюємо в ступці або прямо в пакеті прокатуємо качалкою. Але майте на увазі, що зовсім трухою вони бути не повинні, хай відчуваються шматочки.
Збираємо пошарово чудову салатну закуску до свята
Вибираємо посуд з плоскими бортиками і витягнуту, щоб вийшло сформувати закуску потрібної форми. Так як інгредієнтів трохи, шари будуть повторюватися, а заправляється майонезом кожен другий.
- Першим шаром викладаємо половину чорносливу, зверху таку ж частину рубаною курки. Змащуємо з пакета майонезом.
- Тепер черга за яйцями. Їх викладаємо все і посипаємо зеленою цибулею (його також вивантажуємо повністю). Знову заправляємо соусом. Посипаємо усіма волоськими горіхами і розподіляємо поверх огірки. Заправляємо.
- Тепер повторюємо шар чорносливу і курки. Змащуємо майонезом останній, посипаємо тертим сиром.
Формуємо шари якомога компактніше і щільніше, щоб поліно вийшло високим. Краї робимо овальними.
- Змащуємо готовий салат ще одним шаром майонезу, намагаючись зробити його якомога більш глянцевим і гладким.
- Прикрашаємо порізаними вздовж скибочками маслин – розкладаємо їх у вигляді чорних міток на березової корі. Охолоджуємо салат близько 2-х годин під поліетиленом, щоб він не заветріться і подаємо.
Смачного!
Нюанси приготування салату «Біла береза» з курятиною і чорносливом
Склад багатошарового салату з курячим м’ясом
- Курку можна взяти в будь-якому вигляді: відварну, запечену, копчену і навіть обсмажену на сильному вогні. У цьому випадку відразу ж рубаємо її дрібними шматочками.
- Гриби також підійдуть будь-які: і смажені, і мариновані. Смак салату, звичайно, зміниться, тому дивимося, які нам подобаються більше.
- Обов’язково додаємо до інгредієнтів свіжі овочі. Найкраще, якщо це будуть огірки, як в рецепті, адже з ними закуска стане соковитіше. Але якщо їх немає – трьом на тертці яблуко, скроплюємо лимонним соком і викладаємо шаром десь в середині.
Оформлення (декор) холодної закуски
Блюдо виглядає однаково ефектно: і посипане сиром з намальованими берізками, і виконане у вигляді білого полінця. Орієнтуємося тільки на свій смак і калорійність, але все-таки в другому випадку закуска вийде більш щільною.
- Імітувати березову кору можна і за допомогою чорносливу, і за допомогою рубаних оливок – в салаті вони виглядають майже однаково, так що вибираємо те, що подобається більше до смаку.
- Якщо під рукою немає сиру, то фінальний шар можна зробити з яєць. Для цього подрібнюємо їх в крихту і посипаємо салат.
- Як трави у крони берізки підійде будь-яка зелень: від зеленої цибулі до дрібно рубаних стебел свіжого часнику.
Для всіх, хто любить незвичайні яскраві салати, ми хочемо в якості бонусу запропонувати ще одну унікальну підбірку холодних закусок, яку і ви, і ваші гості точно оцінять по достоїнству.
- Салат «Кавунова долька» з корейською морквою
- Салат «Єралаш», рецепт з картоплею фрі
- Салат «Гранатовий браслет», рецепт з яловичиною
- Салат «Альпійська гірка»: рецепт без майонезу
Ну а наостанок пропонуємо вам подивитися детальний відео про те, як зробити смачний і ситний, красивий і яскравий, популярний і улюблений усіма салат «Мімоза» за класичним рецептом.
Отже, тепер ви знаєте, як зробити салат «Берізка» з чорносливом і куркою. Вибирайте рецепт, який надихає найбільше, і готуйте на радість собі і близьким.
Приємного апетиту, друзі!