Блюдо, що поєднує в собі корисність дієтичного продукту, здатного допомогти позбутися нам від парочки кілограмів, і ніжний смак, порадує гурманів. При правильному приготуванні котлети з сирого буряка стануть одним з найулюбленіших гарячих не тільки серед переконаних веганів, але і людей, що вживають м’ясо. Є багато рецептів їх приготування, ми підібрали кілька базових, щоб ви могли варіювати інгредієнти для отримання найкращого результату.
Котлети з буряка будуть вдалою знахідкою в пост, в меню людей вимушених дотримуватися певних дієт, вегетаріанців і, звичайно ж, дітей. Подавати їх можна не тільки гарячими, але і холодними, смакові якості від цього ніяк не страждають.
Рецепт класичних котлеток з буряка
Беремо 400 – 500 г сирого буряка, 1 яйце, 100 г манної крупи, сіль і спеції.
- Буряк відварюємо до готовності, чистимо, тремо на тертці.
- Додаємо яйце, манку, солимо, все перемішуємо, формуємо котлетки і обсмажуємо їх на гарячій сковороді на олії з обох сторін.
Варіанти з продуктами
- Відварювати буряк можна і без шкірки, замість манки добре додавати панірувальні сухарі, якщо з якихось причин крупа не влаштовує або її просто немає.
- Крім того дуже смачно додавати в буряковий фарш часник. На вказану кількість його знадобиться 3-4 зубчики. Пропускаємо їх через чесноковижімалку і підмішуємо до буряка.
- Якщо не хочеться натирати відварений овоч, складаємо його в чашу блендера і подрібнюємо. Пам’ятаємо, однак, що це змінить консистенцію готового блюда – котлети стануть більш однорідними.
- Смажити їх можна запанірувати в манній крупі або сухарях, а можна самих по собі.
- Якщо під рукою немає яєць або просто хочеться замінити їх в цій страві на щось інше, підмішати до фаршу тертий сир. В цьому випадку котлети вийдуть ще смачніше, якщо базовим інгредієнтом взяти запечену буряк, а не відварену.
- Так овоч виходить суші, а його смак більш насиченим. Радимо подрібнити очищену буряк в блендері. Саме в цьому рецепті манку можна не додавати, так як фарш і без цього вийде досить щільним.
- Як спеції сюди добре додавати сушений базилік і майоран.
Варіант із сирого буряка
Також можна потерти 400 г буряка в сирому вигляді, додати до неї часник, шинкованную цибулину і відправити на сковороду гаситися. Найкраще робити це під кришкою протягом 30 хвилин. Потім даємо масі охолонути, солимо, перчимо, формуємо з неї котлетки і обсмажуємо на рослинному маслі.
Якщо хочеться чогось більш вишуканого і ситного одночасно, присмачити фарш горіхами. Вибираємо тільки волоські, вони зроблять смак більш пікантним. На 400 – 500 г буряка нам знадобиться 100 р Їх треба буде порубати ножем або подрібнити в блендері. Разом з фаршем або окремо.
Ніжніший і легкий смак додасть буряковим котлет сира морква.
Бурякові котлети з морквою
Складові
- Буряк – 300 г
- Морква – 300 г
- Яйце – 1 шт.
- Манна крупа – 2-3 ст.л
- Сметана або жирні вершки – ½ ст.
- Часник, перець – за бажанням
- Сіль за смаком
Приготування
- Відварюємо овочі, чистимо їх і подрібнюємо за бажанням в блендері, на тертці або в комбайні. Все перемішуємо і солимо.
- Для отримання більш пишною структури збиваємо вершки або сметану з одним яйцем. Все перемішуємо з овочами і додаємо манку. Крупи знадобиться стільки, щоб можна було вимісити тісто для котлет: іноді – це 2 ложки, а іноді – 5.
- Солимо, перчимо, до такого складу добре додати куркуму – вона додасть незвичайний приємний аромат.
- Формуємо котлетки і смажимо на сковороді або запікаємо в духовці. Для останнього варіанту треба розігріти її до 200 градусів, змастити деко олією і випікати 20-25 хвилин.
- Перед тим, як поставити котлети в духову шафу за бажанням посипаємо їх тертим сиром.
Подаємо гарячими зі сметаною і свіжими овочами.
додаємо сир
Цей же рецепт можна злегка змінити, якщо сметана і вершки не підходять через свою жирності. Аналогічну соковитість нашому страві здатний надати сир фета або бринза. На вказаний обсяг буде потрібно 200 – 250 г продукту. Трьом сир на тертці і збиваємо з яйцем замість вершків.
Дуже добре оттенит буряковий смак блакитний сир. Його можна додати на цей обсяг буквально 70 – 80 м
Тим, хто не хоче возитися з натиранням сиру, рекомендуємо спробувати наступний варіант.
З чисто бурякового фаршу з сіллю, манкою і спеціями або з його суміші з морквяним робимо прямо на руці невеликі «гніздечка», всередину яких кладемо невеликий шматочок твердого сиру. Все акуратно закриваємо і тут же викладаємо засмажувати на сковороду або кладемо на деко пекти.
Подаємо, посипавши рубаною зеленню з вершково-сирним соусом.
Сирно-бурякові котлетки
Крім того в бурякові котлети добре додати сир.
- Для цього на 400 г відвареної в шкірці буряків беремо 300 г нежирного сиру, 1 яйце, сіль і перець.
- В якості приправи краще взяти сухі петрушку і кінзу і / або часник.
- Буряк подрібнюємо, все перемішуємо і запікаємо, як і в попередньому рецепті і відправляємо запікатися.
Такі котлети гарні будуть і приготовані в мультиварки або пароварці. Цей варіант зробить їх абсолютно дієтичними і дуже корисними, завдяки поєднанню багатого білками і кальцієм сиру з клітковиною овочів.
Ну, а тим, хто всім овочам воліє соковитий стейк, повинен припасти до душі наш наступний рецепт.
М’ясні котлети з буряком
Складові
- Фарш (курячий або свинояловичих) – 200 г
- Картопля – 200 г
- Буряк – 200 г
- Яйце – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль, перець – за смаком
Приготування
- Відварюємо окремо до готовності буряк і картопля, все в шкірці. Чистимо, подрібнюємо в комбайні або трьом на тертці.
- Змішуємо з фаршем, додаємо дрібно рубаний лук, яйце, солимо, перчимо.
- Випікаємо в духовці 40 – 50 хвилин при 200 градусах або обсмажуємо на гарячій сковороді на повільному вогні, щоб м’ясо встигло прожаритися.
Такі котлети сміливо можна подавати з гарніром, так як смак у них буде зовсім не овочевий!
Отже, друзі, як бачите, можна і скомбінувати кілька рецептів, і скористатися одним із запропонованих нами, щоб приготувати смачні бурякові котлети на вечерю собі та своїй родині! Головне, проявити фантазію і ентузіазм!