Котлети з буряка

Котлети з буряка
Блюдо, що поєднує в собі корисність дієтичного продукту, здатного допомогти позбутися нам від парочки кілограмів, і ніжний смак, порадує гурманів. При правильному приготуванні котлети з сирого буряка стануть одним з найулюбленіших гарячих не тільки серед переконаних веганів, але і людей, що вживають м’ясо. Є багато рецептів їх приготування, ми підібрали кілька базових, щоб ви могли варіювати інгредієнти для отримання найкращого результату.

Котлети з буряка будуть вдалою знахідкою в пост, в меню людей вимушених дотримуватися певних дієт, вегетаріанців і, звичайно ж, дітей. Подавати їх можна не тільки гарячими, але і холодними, смакові якості від цього ніяк не страждають.

Рецепт класичних котлеток з буряка

Беремо 400 – 500 г сирого буряка, 1 яйце, 100 г манної крупи, сіль і спеції.

  • Буряк відварюємо до готовності, чистимо, тремо на тертці.
  • Додаємо яйце, манку, солимо, все перемішуємо, формуємо котлетки і обсмажуємо їх на гарячій сковороді на олії з обох сторін.

Рецепт класичних котлеток з буряка

Варіанти з продуктами

  • Відварювати буряк можна і без шкірки, замість манки добре додавати панірувальні сухарі, якщо з якихось причин крупа не влаштовує або її просто немає.
  • Крім того дуже смачно додавати в буряковий фарш часник. На вказану кількість його знадобиться 3-4 зубчики. Пропускаємо їх через чесноковижімалку і підмішуємо до буряка.
  • Якщо не хочеться натирати відварений овоч, складаємо його в чашу блендера і подрібнюємо. Пам’ятаємо, однак, що це змінить консистенцію готового блюда – котлети стануть більш однорідними.
  • Смажити їх можна запанірувати в манній крупі або сухарях, а можна самих по собі.
  • Якщо під рукою немає яєць або просто хочеться замінити їх в цій страві на щось інше, підмішати до фаршу тертий сир. В цьому випадку котлети вийдуть ще смачніше, якщо базовим інгредієнтом взяти запечену буряк, а не відварену.
  • Так овоч виходить суші, а його смак більш насиченим. Радимо подрібнити очищену буряк в блендері. Саме в цьому рецепті манку можна не додавати, так як фарш і без цього вийде досить щільним.
  • Як спеції сюди добре додавати сушений базилік і майоран.

Домашні котлети з сирого буряка

Варіант із сирого буряка

Також можна потерти 400 г буряка в сирому вигляді, додати до неї часник, шинкованную цибулину і відправити на сковороду гаситися. Найкраще робити це під кришкою протягом 30 хвилин. Потім даємо масі охолонути, солимо, перчимо, формуємо з неї котлетки і обсмажуємо на рослинному маслі.

Якщо хочеться чогось більш вишуканого і ситного одночасно, присмачити фарш горіхами. Вибираємо тільки волоські, вони зроблять смак більш пікантним. На 400 – 500 г буряка нам знадобиться 100 р Їх треба буде порубати ножем або подрібнити в блендері. Разом з фаршем або окремо.

Ніжніший і легкий смак додасть буряковим котлет сира морква.

Бурякові котлети з морквою

Складові

  • Буряк – 300 г
  • Морква – 300 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Манна крупа – 2-3 ст.л
  • Сметана або жирні вершки – ½ ст.
  • Часник, перець – за бажанням
  • Сіль за смаком

Бурякові котлети з морквою

Приготування

  1. Відварюємо овочі, чистимо їх і подрібнюємо за бажанням в блендері, на тертці або в комбайні. Все перемішуємо і солимо.
  2. Для отримання більш пишною структури збиваємо вершки або сметану з одним яйцем. Все перемішуємо з овочами і додаємо манку. Крупи знадобиться стільки, щоб можна було вимісити тісто для котлет: іноді – це 2 ложки, а іноді – 5.
  3. Солимо, перчимо, до такого складу добре додати куркуму – вона додасть незвичайний приємний аромат.
  1. Формуємо котлетки і смажимо на сковороді або запікаємо в духовці. Для останнього варіанту треба розігріти її до 200 градусів, змастити деко олією і випікати 20-25 хвилин.
  2. Перед тим, як поставити котлети в духову шафу за бажанням посипаємо їх тертим сиром.

Подаємо гарячими зі сметаною і свіжими овочами.

додаємо сир

Цей же рецепт можна злегка змінити, якщо сметана і вершки не підходять через свою жирності. Аналогічну соковитість нашому страві здатний надати сир фета або бринза. На вказаний обсяг буде потрібно 200 – 250 г продукту. Трьом сир на тертці і збиваємо з яйцем замість вершків.

Дуже добре оттенит буряковий смак блакитний сир. Його можна додати на цей обсяг буквально 70 – 80 м

Котлети з буряка і сиру з морквою

Тим, хто не хоче возитися з натиранням сиру, рекомендуємо спробувати наступний варіант.

З чисто бурякового фаршу з сіллю, манкою і спеціями або з його суміші з морквяним робимо прямо на руці невеликі «гніздечка», всередину яких кладемо невеликий шматочок твердого сиру. Все акуратно закриваємо і тут же викладаємо засмажувати на сковороду або кладемо на деко пекти.

Подаємо, посипавши рубаною зеленню з вершково-сирним соусом.

Сирно-бурякові котлетки

Крім того в бурякові котлети добре додати сир.

  • Для цього на 400 г відвареної в шкірці буряків беремо 300 г нежирного сиру, 1 яйце, сіль і перець.
  • В якості приправи краще взяти сухі петрушку і кінзу і / або часник.
  • Буряк подрібнюємо, все перемішуємо і запікаємо, як і в попередньому рецепті і відправляємо запікатися.

Сирно-бурякові котлетки

Такі котлети гарні будуть і приготовані в мультиварки або пароварці. Цей варіант зробить їх абсолютно дієтичними і дуже корисними, завдяки поєднанню багатого білками і кальцієм сиру з клітковиною овочів.

Ну, а тим, хто всім овочам воліє соковитий стейк, повинен припасти до душі наш наступний рецепт.

М’ясні котлети з буряком

Складові

  • Фарш (курячий або свинояловичих) – 200 г
  • Картопля – 200 г
  • Буряк – 200 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль, перець – за смаком

М'ясні котлети з буряком

Приготування

  1. Відварюємо окремо до готовності буряк і картопля, все в шкірці. Чистимо, подрібнюємо в комбайні або трьом на тертці.
  2. Змішуємо з фаршем, додаємо дрібно рубаний лук, яйце, солимо, перчимо.
  3. Випікаємо в духовці 40 – 50 хвилин при 200 градусах або обсмажуємо на гарячій сковороді на повільному вогні, щоб м’ясо встигло прожаритися.

Такі котлети сміливо можна подавати з гарніром, так як смак у них буде зовсім не овочевий!

Отже, друзі, як бачите, можна і скомбінувати кілька рецептів, і скористатися одним із запропонованих нами, щоб приготувати смачні бурякові котлети на вечерю собі та своїй родині! Головне, проявити фантазію і ентузіазм!