Коли звичні для нас супи вже порядком набридають, доводиться шукати їм заміну в кухнях інших країн. Наприклад, можна звернутися до грузинської кулінарії і приготувати харчо з курки з рисом і картоплею – відмінне страву, яка не здається занадто екзотичним. Такий суп можна приготувати масою способів, ми ж сьогодні розглянемо рецепти, трохи інтерпретовані під наш гастрономічний менталітет.
Простий покроковий рецепт харчо з куркою і рисом
Якщо вдаватися в подробиці грузинської національної кухні у вас немає ніякого бажання, а ось від ароматного і смачного супчика ви б не відмовилися, то спробуйте приготувати харчо з цієї рецептурою.
Замість ткемалі ми будемо використовувати томатний соус, але ви цілком можете провести цю заміну в зворотну сторону, щоб не втратити колорит страви.
Складові
- Філе курки – 2 шт;
- Рис – 5 ст.л .;
- Картопля – 1 шт;
- Свіжий часник – ціла головка;
- Лук – 4 шт;
- Лаврушка – 2 листи;
- Хмелі-сунелі – 3 ч.л .;
- Кінза свіжа – пучок;
- Соус з помідорів – 4 ст.л .;
- Сіль і перець чорний – за смаком.
Як зварити харчо з куркою і рисом
- Філейку промиваємо, прибираємо плівки і хрящики, також видаляємо будь-які маленькі кісточки.
- Нарізаємо м’ясо дрібними кубиками або тонкими смужками. Завантажуємо в каструлю, сюди ж всипаємо дрібно нарізану картоплю, заливаємо воду і ставимо варитися на максимальному вогні. Після того, як вода почне кипіти – зменшуємо його до середнього.
- Всипаємо сюди ж рис. Попередньо його як слід промиваємо, використовуючи друшляк. Додаємо лавровий лист.
- Лучок очищаємо, нарізаємо дрібними кубиками. На вогонь ставимо сковороду, в неї потрібно налити зовсім небагато масла, в ньому ми обсмажуємо цибульку до золотистого відтінку на середньому вогні.
- Додаємо в сковороду томатну пасту, хмелі-сунелі і подрібнений за допомогою преса часник. Через пару хвилин сюди ж переливаємо зовсім небагато бульйону з каструлі.
- Коли соус в сковороді трохи загусне, перекладаємо її в каструлю і варимо протягом 15-20 хвилин на повільному вогні.
- Дрібно рубаємо кінзу, всипаємо в суп. Ще раз все перемішуємо, солимо, перчимо і пробуємо на смак. Якщо все в порядку, то знімаємо з вогню і даємо настоятися хвилин 10. В іншому ж випадку регулюємо по солі.
Перед подачею суп слід добре перемішати і спочатку викладати в тарілки гущу, а вже потім вливати бульйон. Таким чином, кожна порція буде однаково ситної, навіть незважаючи на те, що варився суп на нежирному філе.
Класичне харчо з рисом і картоплею з курки
Складові
- Курка – 1/2 тушки + –
- Горіхи волоські – 1 склянка + –
- Томати – 2 шт + –
- Хмелі-сунелі – 2,5 ч.л. + –
- Часник – 4 зубки + –
- Картопля – 1 шт + –
- Цибуля ріпчаста – 3 головки + –
- Сіль – за смаком + –
- Кінза – пучок + –
- Ткемалі – 2,5 ст.л. + –
- Рис – 1/2 склянки + –
Як приготувати харчо з курки з рисом
- Половину тушки курки обмиваємо і видаляємо пір’я, якщо вона недостатньо добре ощіпана. Нарубав на невеликі шматки, щоб було зручніше готувати.
- У велику каструлю поміщаємо шматки кури і нарізану картоплю, заливаємо їх водою. Ставимо на максимальний вогонь, доводимо до кипіння, а потім знижуємо його до середнього.
- Поки курочка вариться, займаємося іншими інгредієнтами. Лук очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками.
- Збираємо жир, який збирається на поверхні води в каструлі, і переливаємо його в сковороду. Сюди ж відправляємо цибулю і починаємо гасити його на середньому вогні.
- Помідори обшпарюємо, знімаємо з них шкірку, і м’якоть подрібнюємо ножем, додаємо до цибулі, продовжуючи гасити.
- Рис промиваємо, всипаємо до курки, не забуваючи весь час помішувати.
- Зубки часнику очищаємо і пропускаємо через прес, відправляємо в сковороду до інших інгредієнтів.
- За допомогою кавомолки або блендера подрібнюємо волоські горіхи. Отриману пасту викладаємо в сковороду, перемішуємо і виливаємо цей соус в каструлю до курки.
- Всипаємо трохи солі, хмелі-сунелі і додаємо в бульйон соус ткемалі, все добре перемішуємо, щоб густа суміш як слід розподілилася по рідини.
- Накриваємо кришкою і Томім ще близько 10 хвилин на маленькому вогні.
- Після цього вимикаємо вогонь, всипаємо свіжу нарубану кинзу, останній раз перемішуємо і даємо настоятися під кришкою ще хвилин 15.
Після цього подаємо до столу. Завдяки тому, що ми використовували половину курячої тушки, бульйон у такого супу виходить неймовірно наваристим і густим. Тому якщо ви любите по-справжньому ситні блюда, обов’язково візьміть цей рецепт собі на озброєння.
Харчо з курки з рисом і картоплею
Якщо для вас суп без картоплі – це не суп, то вам безумовно слід зупинити свій вибір на цьому рецепті. Звичайно, він дуже далекий від оригінальної рецептури, проте на смакові якості такого блюда даний факт має негативного впливу. Тим більше, завжди можна замінити томатний соус соусом ткемалі або сацебелі, а в список приправ додати хмелі-сунелі.
Складові
- Курячі гомілки – 5 шт;
- Лук – 4 шт;
- Морква – 2 шт;
- Картопля – 4 шт;
- Рис – 200 г;
- Часник – 1 головка;
- Соус томатний – 3-4 ст.л .;
- Сіль за смаком;
- Перець чилі в порошку – ½ ч.л .;
- Зелень – пучок;
- Олія – для смаження.
Як робиться харчо з картоплею, куркою і рисом
- Цибулю і моркву промиваємо під прохолодною водою і зчищають з них шкірку.
- Морква трьом на крупній тертці, або ріжемо дуже тоненькою соломкою. Лук же подрібнюємо, нарізаючи його дрібним кубиком.
- Гомілки промиваємо як слід, викладаємо в глибоку каструлю, сюди ж висипаємо цибулька і морквину. Заливаємо водою і ставимо на вогонь.
- Картоплю чистимо і ріжемо соломкою, або дрібними брусками, додаємо в каструлю.
- Рис промиваємо, використовуючи друшляк. Пересипаємо до інших інгредієнтів.
- На сковороду наливаємо соняшникову олію, нагріваємо його на середньому вогні. Часник очищаємо і дрібненько рубаємо, обсмажуємо в сковороді до золотистого кольору.
- Сюди ж викладаємо томатну пасту і всипаємо перець чилі, трохи тушкуємо.
- Перекладаємо вміст сковороди в каструлю, ретельно перемішуємо, солимо і перчимо.
- Варимо харчо ще хвилин 15-20. Самі поки моєму зелень, потім дрібно рубаємо її і всипаємо до супу.
- Накриваємо кришкою, знімаємо з вогню і наполягаємо 10 хвилин, після чого подаємо до столу.
Незважаючи на те, що таке харчо з курки з рисом і картоплею не претендує на звання традиційного, якостями останнього воно має цілком. Цей суп виходить ситним, ароматним і має характерну гостроту, яка перегукується з невеликою кислинкою, яку дає томатна паста.