Обіди часто застають нас на роботі чи навчанні, в таких ситуаціях все надходять по-різному: хтось йде в кафе, а хтось просто перекушує бутербродом, принесеним з дому. Але найоптимальніший варіант обіду – повноцінний гарнір і домашні котлети з курячого фаршу, рецепт на сковороді яких ми сьогодні і будемо крок за кроком освоювати. Але трохи теорії перед практикою не завадить, тому для початку ми розглянемо різні кулінарні хитрощі, які допоможуть нам зробити котлетки смачними і дієтичними.
Переваги і калорійність курячого фаршу домашнього приготування
Заводський фарш зазвичай виробляють не тільки з м’яса, а часом і зовсім без нього, замінюючи м’ясо фаршем з мехобвалення, в якому може бути присутнім все, що завгодно.
А у великих магазинах часті випадки, коли на прилавках виявляється перемелене філе, зроблене з залежавшегося м’яса птиці, з завуальованим різними добавками душком і підфарбовані барвниками.
Заради свого ж здоров’я фарш найкраще робити своїми руками, адже тільки приготована в домашніх умовах котлетна маса буде гарантовано відповідати всім санітарним і смаковим вимогам. До того ж ви зможете самі регулювати калорійність маси.
- Фарш з грудки матиме калорійність 113 ккал на 100 г.
- Фарш з окостів – 185 ккал.
- Якщо бажаєте більш соковиті котлетки, то можна додати до перемолоти грудному філе вершкове масло, майонез або среднежірную сметану. В такому випадку енергоємність маси зросте до 170 ккал, 157 ккал або 120 ккал відповідно.
Секрети соковитих курячих котлет на сковороді
- Однак надати ніжності і соковитості майбутнім котлет можна більш щадним з точки зору калорій способом, наприклад додати до складу фаршу накришений ріпчасту цибулю або кабачок.
В процесі обсмажування овочі в котлетки почнуть відокремлювати сік, який зробить вироби більш ніжними і соковитими. Калорійність такого фаршу не перевищить 85 ккал.
- Ще один спосіб зберегти котлетки від пересихання – це панірування. Борошно, манка, сухарі, мелені вафлі і крекери, кукурудзяні і вівсяні пластівці створять навколо м’яса, при інтенсивній обсмажуванні, щільну корочку, яка утримає всередині все соки. Однак дієтичні якості таких котлет похитнуть.
- Приготовлені котлети в соусі також будуть дуже ніжними і м’якими. До того ж і підлива для гарніру буде готова. Соус може бути будь-який: сирний, томатний, овочевий, вершковий або ж традиційний французький – молочний бешамель.
Як смачно посмажити курячі котлети на сковорідці
Щоб котлетки залишалися соковитими, смажити їх потрібно правильно і в три етапи.
- На сильному вогні, буквально 1-2 хвилини, обсмажуємо котлетки з обох сторін до щільної коричневої скоринки.
- Після цього температуру готування встановлюємо на мінімум, накриваємо ємність кришкою і Томім битки до готовності хвилин 15.
- Після цього знову додаємо вогню і підсмажуємо вже готові биточки, для додання їм апетитного рум’яного виду.
Якщо ж ви вирішили готувати котлети в соусі, то вже готову підливу слід влити до котлет після їх первісної обсмажування. Уже в соусі тушкувати битки на помірному вогні слід 10-15 хвилин до готовності.
Як швидко приготувати котлети з курки на сковороді
Складові
- Курячі відбивні – 4 філе + –
- Суміш перців – 1/2 ч. Л. + –
- Сіль – 1/2 ч. Л. + –
- Масло вершкове – 4 ч. Л. з гіркою + –
- Панірувальні сухарі – 4 ст. л. + –
- Кріп (дрібно рубаний) – 1-2 ч. Л. + –
- Часник сушений – 1/4 ч. Л. + –
- Рослинна олія (для смаження) – 2 ст. л. + –
Жарка курячих котлет на сковороді: покроковий рецепт
Як зробити справжнісінькі котлети – такі, якими вони були ще на початку свого кулінарного шляху? Та дуже просто! Чи знаєте ви, що котлети готувалися не з фаршу, а з відбивною філе, в яке можна було що-небудь додатково покласти: гриби, сир, зелень або вершкове масло.
Ось саме такі, самі справжні французькі котлетки з курки ми і приготуємо.
- Якщо у вас немає розібраних курячих відбивних, то просто нарізаємо курячу грудку на 4 плоских скибочки, які потім потрібно присолити і припорошити перцем з обох сторін.
- Вкриваємо м’ясо плівкою і гарненько відбиваємо молоточком з одного і з іншого боку.
- Вершкове масло змішуємо з кропом і часником, після чого по 1,5-2 ч. Л. начинки кладемо на серединку краю кожної відбивної, потім закриваємо з боків і звертаємо до кінця, на манер конвертика.
- Обвалюють кожну котлетку в паніровці і викладаємо на прогріту заздалегідь на помірному вогні сковороду, промазану маслом.
- Обсмажувати котлетки слід по 7 хвилин з кожного боку до готовності. В процесі обсмажування котлетки потрібно кілька разів перевернути з боку на бік, щоб вони не підгоріли і присмажився рівномірно.
Відбивні котлети з курячого фаршу на сковороді виходять дуже соковитими і ароматними, завдяки вершковому маслу та приправ.