Як посмажити котлетки на сковорідці

Як смажити котлети на сковороді
М’ясні страви люблять все, адже вони смачні, до того ж надовго втамовують голод, а ще їх існує безліч – так що завжди є з чого вибрати. Сьогодні ми розповімо, як смажити котлети на сковороді, – такі, щоб у домашніх слинка потекла від одного виду цього блюда. Нічого надто модерного в цьому процесі немає, проте знати всі тонкощі приготування все одно не завадить.

Як правильно смажити котлети на сковороді

Перш за все важливо розуміти, що для котлеток необхідна особлива сковорода.

Чавунна пательня

  • Найкраще саме та, що зроблена з чавуну, – вона міцна, довговічна, а ще у неї товсті стінки і значне денце, рівномірно розподіляє температуру.

Згодом на поверхні чавуну утворюється природне антипригарне покриття.

Сучасні сковорідки

  • Сучасні сковороди теж нічим не гірше для смаження котлет, ось тільки зовсім тонку використовувати не можна: якщо у посуду надмірно кволе денце, то котлетки почнуть пригорати і занадто сильно засмажувати ще до того, як пропекутся всередині.
  • Якщо інший сковороди у вас все ж немає, тоді доведеться влити в таку сковорідку достатню кількість масла, а потім смажити котлети на мінімальному вогні.

Пам’ятайте, що тонке дно сковороди може набагато швидше спалити битки, перетворивши апетитну кірочку в жорстку і згорілу кірку.

Особливості смаження котлет на сковороді

  • Намагайтеся смажити котлетки тільки на сковороді з товстим дном – це гарантія успішного приготування страви.

kak-zharit-kotlety-na-skovorode

  • Також необхідно гарненько прожарити сковороду перед тим, як влити в неї масло і почати готувати котлети.
  • Якщо викласти м’ясні кульки на не до кінця розігріту поверхню, то фарш просто намертво прилипне до сковороди. Тому завжди на совість прогрівайте сковороду на плиті, а вже потім наливайте масло для смаження і розкладайте котлетки.

Як смачно посмажити котлети на сковороді

У кожного блюда існує своя вірна технологія приготування, і котлети тут-далеко не виняток. Так, багато господині нарікають на надто засмаженою битки, або навпаки, на погано пропікається всередині. У будь-якому випадку, смажити блюдо найкраще з розумом, щоб частування вийшло саме таким, яким потрібно.

  • Насамперед котлетки викладають на сковороду невеликими порціями, а потім обсмажують з обох сторін. Це важливий нюанс, адже невелика скоринка дозволить надійно утримати всередині м’ясний сік, тому він просто не зможе випаруватися в процесі приготування.
  • Якщо ж ви спершу будете довго смажити котлетки на одній стороні, а потім – на інший, то сік випарується через сторону, де скоринки немає. Тому спершу ми швидко обсмажити кожну котлетку з усіх боків – буквально по хвилинці, а вже потім будемо готувати битки далі, поки вони повністю не пропекутся.

На початковому етапі обсмажити фарш можна і на середньому вогні, а ось надалі вогонь доведеться зменшувати, інакше котлети висохнуть і будуть жорсткими.

  • Досвідчені господині смажать котлетки таким чином: обсмажити з обох сторін, як ми згадували вище, накривають сковорідку кришкою і тримають так котлетки на кожній стороні по 5-8 хвилин, в залежності від товщини биточки. У підсумку виходить апетитна м’яка скоринка зверху на фарші, а всередині м’ясо залишається соковитим і ніжним.

kak-zharit-kotlety-na-skovorode.2jpg

  • Краще набратися терпіння і готувати страву на невеликому вогні, навіть якщо ви дуже поспішаєте.

Однозначно не можна смажити котлети весь час на сильному вогні, тим більше без кришки. Майже напевно у вас вийдуть підгорілі биточки, які будуть всередині дуже сухими.

  • Пам’ятайте про те, що фарш – продукт примхливий. Він не любить високих температур, і від посиленої смаження перетворюється в «гумову» масу, яку неможливо прожувати. Тому хитрі кухарі доготовляє котлетки під кришкою, щоб м’ясо повільно нудилося і не втрачало ні смаку, ні своєї соковитості.

Як смажити домашні котлети на сковороді

  1. Свіжі битки з фаршу спершу вмочимо в борошно – це допоможе краще утримувати сік всередині м’ясних волокон, чому котлетки будуть помітно смачніше.
  2. Викладаємо котлетки виключно на просушену і добре розігріту сковороду, в яку налито достатньо рослинного масла. Якщо його буде занадто багато, то м’ясо попросту погано прожарітся і стане жирним і в’язким, а якщо масла мало, то воно швидко вбереться в волокна фаршу – і котлетки підгорять.
  3. Укладаємо котлети одна біля одної, залишаючи трохи місця між битками, щоб їх можна було легко перевертати і вони не злипалися між собою.
  4. Спершу обсмажити партію домашніх котлеток на середньому вогні з обох сторін – по 40-60 секунд для кожної.
  5. Потім зменшимо вогонь і накриємо сковорідку кришкою.
  6. Коли перша партія котлеток готова – знімаємо їх з вогню і перекладаємо на блюдо або тарілку. Доливаємо масла в сковороду і продовжуємо смажити битки.

Врахуйте, що надлишок борошна може зіграти злий жарт, зробивши поверхню котлет дуже щільною, навіть твердої. Тому краще не переборщувати з паніруванням.

Однак при цьому, якщо у вас липка сковорода або вона не має антипригарне покриття, така хитрість ще і допоможе уникнути занадто сильного приставання фаршу до металевого денця сковорідки.

Як посмажити покупні котлети на сковороді

  1. Ставимо на плиту сковорідку з товстим дном і бажано антипригарним покриттям. Як випливає розігріваємо її, а потім наливаємо рослинне масло без запаху. Чекаємо, щоб масло прогрілося як слід.
  2. Зверніть увагу, що для смаження покупних битків багато масла не потрібно – котлетки будуть танути і виділяти достатню кількість рідини. Тому для готування такого блюда можна використовувати масла вполовину менше, ніж зазвичай.
  3. Розкладаємо котлети на сковороду поруч одне до одного, залишаючи трохи вільного простору між ними. Смажимо на середньому вогні котлетки по хвилинці з кожного боку.
  4. Після цього накриваємо кришкою сковорідку і зменшуємо вогонь. Котлетки почнуть виділяти сік і пропікатися зсередини. Якщо ближче до закінчення моменту смаження в сковороді залишиться надлишок рідини, то просто зніміть кришку і дайте волозі випаруватися.
  5. Наступну партію фаршу смажимо також: доливаємо трохи масла і укладаємо котлети на денце сковороди, обсмажуємо з обох сторін, а потім тушкуємо до готовності на невеликому вогні під кришкою, випарівая надлишок вологи, якщо він з’являється.

kak-zharit-kotlety-na-skovorode.3jpg

Заморожені напівфабрикати готувати дуже легко, просто і швидко – це справжня знахідка для сучасної господині. Перед смаженням таких котлет їх навіть не потрібно розморожувати, в сковорідку м’ясні кульки відправляються прямо з морозильної камери.

Тепер ви напевно зумієте приготувати ідеальне м’ясне блюдо, і будете знати, як смажити котлети на сковороді так, щоб вони не залишилися всередині сирими і не пригоріли зовні.