Домашня піца

Поговоримо про те, як готувати піцу вдома. Зізнаємося собі, що ми не вміємо майстерно вертіти коло з тіста на одному пальці, підкидати його з переворотом і знову ловити, і жонглювати їм всякими різними способами, як це роблять професійні майстри з виготовлення піци. А їсти її любимо і хочемо знати, як готувати піцу вдома.

Домашня піцаТоді наш варіант – це домашня піца, або так звана пан піца (іноді це пишуть через дефіс: пан-піца), вона ж товста піца і дуже ситна піца.

Готувати таку піцу дуже просто, ніякими спеціальними навичками володіти не треба.

Потрібно для тіста:

  • 2 яйця
  • Сіль – трохи, приблизно чверть чайної ложки
  • Сода – 0,5 чайної ложки (можна замінити розпушувачем тіста, але без ваніліну, що зустрічається рідко)
  • Кефір – 1 склянка (звичайний, 200 мл)
  • Борошно пшеничне – 2 склянки

Потрібно для начинки:

  • Шинка (годиться «пресована») – приблизно 300 грамів
  • Печериці консервовані різані – 1 банку (масою 400 грамів з номінальною масою грибів 200 грамів)
  • Перець солодкий болгарський (червоний або жовтий буде виглядати гарніше, ніж зелений) – половинка (хто дуже любить, можна покласти і цілий)
  • Кріп – 1 пучок (40-50 грамів)
  • 1 яйце
  • Томатна паста чи негострий томатний кетчуп – 1 столова ложка
  • Сир – приблизно 200 грамів (годиться будь-який, на ваш смак, більш або менш твердий, щоб потерти його на тертці)

Приготування:

Спочатку готуємо начинку.

шинкаРіжемо невеликими кубиками шинку (з ребром близько 7-8 мм), кладемо в глибоку миску.

Відкриваємо банку різаних консервованих печериць, зливаємо звідти рідина (самим елементарним чином: при відкриванні кришку банки треба відрізати консервним ножем повністю, а назовні її не витягати, а навпаки, втиснути в глиб банки, притиснути гриби, банку перевернути, природно, продовжуючи утримувати кришку, і злити рідину), трохи віджимаємо і викладаємо гриби печериці в миску, де вже лежить покрошенная шинка.

перець болгарськийБолгарський перець потрібно вимити, потім зрізаємо верхівку з хвостиком«, перець розрізаємо навпіл, чистимо зсередини від насіння, насіння викидаємо, а сам перчик ріжемо дрібними кубиками (близько 5 мм).

Кріп теж, звичайно, спочатку потрібно вимити і дати йому трохи підсохнути. Стебла-«палиці» відрізаємо і викидаємо, тому що вони все-таки будуть жорсткуваті і грубуваті, якщо їх покришити і використовувати. Іншу частину кропу дрібно ріжемо, додаємо в ту ж миску.

Все перемішуємо, додаємо 1 яйце, попередньо перемішавши виделкою білок з жовтком в склянці. Додаємо кетчуп або томатну пасту і ще раз все перемішуємо.

Потім беремо іншу миску або глибоку тарілку і трьох в неї сир на крупній тертці.

Тепер готуємо тісто (вже третьої мисці).

  • Розбиваємо 2 яйця, разбалтываем їх виделкою, перемішуючи білки і жовтки.
  • Додаємо сіль і соду (соду оцтом «гасити» не потрібно), перемішуємо.
  • Додаємо склянку кефіру і знову перемішуємо.
  • Додаємо 2 склянки борошна і дуже ретельно перемішуємо до утворення однорідної маси. Заважаємо ложкою, це тісто не потрібно місити руками, тому що тісто у нас буде не для розкачування, а м’яке і липке, хоча і досить густе.

На всю цю підготовчу роботу у нас йде максимум 30 хвилин.

Тепер викладаємо наше тісто. Куди? Поговоримо про це докладніше, оскільки тут можливі варіанти.

роз'ємна форма для випічкиВаріант перший: добре, якщо у вас є кругла роз’ємна форма для випічки діаметром 24-26 см (роз’ємна форма – це форма, у якій бічна стінка може бути відокремлена від днища). Форма нераз’емна створить вам безліч проблем з витягуванням готової піци, так як перевертати піцу сиром вниз, звичайно ж, не можна.

Варіант другий: використовуємо звичайний лист. Ну і що, що піца буде не ідеально кругла або навіть квадратна? Повірте, на смак це не впливає! Якщо у вас язик не повертається» назвати квадратну або прямокутну смакоту піцою, говорите, що це «відкритий пиріг з сиром».

третій Варіант: можливо у вас (на дачі або будинку) є так звана електрична «чудо-піч» (цей технічний шедевр виглядає як глибока сковорода з двома маленькими ручками, зверху вона накривається спеціальною кришкою з нагрівальними елементами всередині, ставиться на спеціальну підставку). Оскільки бічні стінки форми не вертикальні, а утворюють тупий кут, можна з допомогою лопаток витягти звідти готову піцу або пиріг (зручніше це робити вдвох: один тримає форму під кутом до дошки, на яку будемо діставати, низько, близько до дошки, а друга людина чіпляє піцу знизу двома лопатками – і піца «виповзає» з форми на дошку).

Отже, вибираємо підходящий варіант, включаємо розігріватися духовку або кришку «чудо-печі» (і те, й інше має розігріватися хвилин 15).

Тим часом змащуємо форму або лист маргарином або рослинним маслом (деко можна просто застелити папером для випічки) і викладаємо туди наше тісто.

З допомогою столової ложки або навіть двох ложок (тісто досить пружне) рівномірно розподіляємо тісто по формі або деку (якщо деко великий – не по всій його площі, орієнтуємося приблизно на квадрат 30х30 см) і розрівнюємо.

як готувати піцу вдомаВикладаємо на тісто зверху нашу начинку, рівномірно, по краях залишаючи близько 1 см не закритого начинкою тесту.

як готувати піцу вдома.2Посипаємо зверху тертим сиром.

Ставимо форму або на деко в розігріту духовку (температура близько 190 ° С) або накриваємо нашу «чудо-піч» розігрітій кришкою.

домашня піца у форміПроцес випічки при будь-якому варіанті займає близько 40 хвилин, тісто має придбати золотисту скоринку, сир розплавиться.

Дістаємо, перекладаємо піцу на дошку або на велике плоске блюдо. Поки гаряча піца, швиденько розрізаємо її на шматки і подаємо на стіл.

Можна подати разом з нею овочевий салат або просто порізані свіжі огірки і помідори.

Ось і все. Тепер ви знаєте, як готувати піцу вдома.

Дамо ще кілька порад:

Болгарський перець можна заготовити восени на всю зиму. Купуємо (або вирощуємо!) перець миємо, зрізаємо «хвостик», розрізаємо навпіл, чистимо зсередини від насіння. Кожну половинку загортаємо у фольгу, щоб не примерзли одна до одної, потім складаємо все в поліетиленовий пакет і кладемо в морозилку. Всі! Потім, збираючись готувати, дістаємо з морозилки перчик, розморожуємо (при наявності в будинку мікрохвильовій печі процес займає 2 хвилини) і ріжемо.

Експериментуйте з начинкою для піци! Ви отримаєте різні смаки. Ось що ми пробували: можна замінити шинку вареною ковбасою типу «Докторської» або вареною ковбасою навпіл з напівкопченої, а можна і відварною куркою; можна додати дрібно покришений ріпчаста цибуля; можна замінити печериці іншими свіжими грибами, а можна солоними грибами; можна замість грибів покласти дрібно покришений солоний огірок; можна додати покришені оливки. Напевно, ви можете придумати щось ще!

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: