Вареники з картоплею та грибами

vareniki-s-kartoshkoj-i-gribami2
Багато хто любить манти, пельмені, равіолі та інші вироби з тіста, начинені м’ясним фаршем, яблуками, сиром, вишнею та іншими начинками.

А кому-то по душі вареники з картоплею та грибами, бажано лісовими, приготовані своїми руками і присмачені ароматним вершковим маслом. Для начинки згодяться будь-які грибочки, що є під рукою або в найближчому магазині: маслюки, лисички, боровики, печериці, гливи та інші.

Секрети приготування домашніх вареників з картоплею

На перший погляд, в готуванні вареників з грибами і картоплею немає нічого складного: замісив тісто, зварганив начинку, зліпив, зварив, і все. Однак досвідчені кулінари стверджують, що цього мало: щоб вийшли справжні вареники, при готуванні необхідно дотримуватися кількох правил.

  • Для кращого склеювання краєчків кружечків з начинкою попередньо змащуємо пласт тесту залишилися яєчними білками. Намагаємося наносити білок тоненьким шаром.
  • Для отримання еластичного, добре розгортає тісто використовуємо не теплу, а крижану воду, витримавши її якийсь час в морозильній камері. І не додаємо при замісі сіль.
  • При готуванні вареників зі свіжих печериць намагаємося мінімізувати їх контакт з водою: при тривалому миття або замочуванні вони швидко наситяться водою і будуть довше готуватися. Просто видаляємо ножем верхню шкірку, швиденько обполіскувати грибочки і протираємо паперовими рушниками.

vareniki-s-kartoshkoj-i-gribami1

  • Для приготування начинки з сушених грибів заливаємо їх окропом і чекаємо 25 хв. Зливаємо воду і нарізаємо гриби на скибочки, не залишаючи їх цілими, інакше при смаженні вони збільшаться в обсязі, що не годиться для вареників.

Вареники з начинкою з грибів і картоплі

Складові

  • Борошно пшеничне – 440 г + –
  • Масло вершкове – 2 ст.л. + –
  • Яєчні жовтки – 4 шт. + –
  • Вода очищена – 10 ст.л. + –
  • Гриби свіжі – 600 г (або 200 г сушених) + –
  • Картопля – 6 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
  • Петрушка – 0,5 пучка + –
  • Чорний перець – за смаком + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Рослинна олія – ​​2 ст.л. + –

Як приготувати вареники з картоплею та грибами

  1. Просіваємо борошно гіркою, робимо посередині ямку, поміщаємо туди пару жовтків, водичку і розтоплене, але не гаряче масло.
  2. Просуваючись від середини до країв гірки, замішуємо туге тісто, кладемо в поліетиленовий пакет і прибираємо в холодне місце на 30 хв.
  3. Розкачуємо тісто в пласт не товще 2 мм і нарізаємо за допомогою склянки кружечки.
  4. Відварюємо картоплю в підсоленій воді і робимо картопляне пюре.
  5. Очищаємо і дрібно нарізаємо цибулини і обсмажуємо на рослинному маслі, поки нарізка не стане прозорою.
  6. Промиваємо та нарізаємо грибочки, додаємо в сковорідку з цибулею і обсмажуємо до випарювання соку.
  7. Промиваємо, обсушуємо і нарізаємо гілочки петрушки.
  8. Кладемо туди ж товчену картоплю, подрібнену зелень петрушки, перчимо і солимо за смаком, добре перемішуємо і прибираємо з плити. Начинка для вареників з картоплею і смаженими грибами готова.
  9. Кладемо на кожен гурток по 1-1,5 ч.л. начинки і защипуємо краєчки.
  10. Відварюємо вареники в каструлі з киплячою підсоленою водою протягом 4-5 хвилин після закипання.

Виймаємо готову страву, накладаючи в тарілки і подаємо гарячим з вершковим маслом або сметаною.

Приготування смачних вареників з товченим картоплею і грибочками, смаженими з цибулею, займе не більше години! Особливо, якщо відварити і потовкти картоплю заздалегідь.